Hledám chovatele těchto krásných slepiček, vim o Sedlákovi (už se mnou dlouho nekomunikuje) a hledám další. Sám toho moc nevím jen to že mi tihle nádherní opeřenci učarovali. Chovám rousné zakrslé tříbarevné a rád bych chov rozšířil o další barvy. Ozvěte se ať můžeme vyměňovat informace, kohouty, zkušenosti, barvy a vůbec šířit tyhle "Mileflrky" všude kde se dá.
První vlaštovka je toto a rád zveřejním vše co mi dojde.
http://www.rousna_zakrsla.wbs.cz/
Všem hodně úspěchů.
Vosounek
ahoj ja tiez chovam toto plemeno zacinal som s nimi asi pred 6 rokmi som dostal 4 vajicka od znameho no vyliahli sa len tri 1. kohutika som daroval,a moju 1. kuričku mám dodnes lebo dobre slúži. zostal mi chovný pár a rokmi som ho rozšíril dnes ich mám pet 2,3 apribudjú aj kuriatka. pridavam foto môho odchovu 2009 z nich som si nechal kuricku... prajem vela stastia v chove
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.35
vyměním násadové vejce těchto slípek za vejce hedvábniček
Ahoj Vosounku a Juraji! To se nás tu ale moc nesešlo :)! Já jsem velice čerstvým vlastníkem těchto krásných slepiček a tak uvítám jakékoli rady a výměnu zkušeností, případně i kuřátek, či vajíček :)! Někdo z Královéhradeckého kraje?
Vosounku, dívala jsem se na Tvoje webovky, máš moc hezké slepičky! Jakoupak to já mám barevnou variantu? :)
Ahoj,také vlastním tyto krásné slepičky,lehce přes rok a půl mám základní tříbarevné 1,3 měl jsem mít další,ale bohužel domluva nějak kolísá z důvodu dopravy.Zatím jsem ani nemnožil původního kohoutka mi něco vzalo,slepičky ustavičně sedaly ale k ničemu uvidíme na jaře..
Chtěl bych i jiné barevné varianty
původní mladík:
skodovak
napsal(a):
Ahoj,také vlastním tyto krásné slepičky,lehce přes rok a půl mám základní tříbarevné 1,3 měl jsem mít další,ale bohužel domluva nějak kolísá z důvodu dopravy.Zatím jsem ani nemnožil původního kohoutka mi něco vzalo,slepičky ustavičně sedaly ale k ničemu uvidíme na jaře..
původní mladík:
Dobrý deň!
Kohútik fešák a sliepočky fešandy...
JA mám teraz mladého kohútika a dve sliepočky , ale to su jeho sestry a ten môj kohútik má podobnú farbu peria , ako ten Váš , ale ešte nie je dospelý a má rižicový hrebienok...
Tu fotka:
vosounek
napsal(a):
Hledám chovatele těchto krásných slepiček, vim o Sedlákovi (už se mnou dlouho nekomunikuje) a hledám další. Sám toho moc nevím jen to že mi tihle nádherní opeřenci učarovali. Chovám rousné zakrslé tříbarevné a rád bych chov rozšířil o další barvy. Ozvěte se ať můžeme vyměňovat informace, kohouty, zkušenosti, barvy a vůbec šířit tyhle "Mileflrky" všude kde se dá.
První vlaštovka je toto a rád zveřejním vše co mi dojde.
http://www.rousna_zakrsla.wbs.cz/
Všem hodně úspěchů.
Vosounek
ahoj já ti klidně 2 pary dam 1 par světly a 1 par tmavy :-D dobře kvokajki a nekroužkuju
Ja je zacal chovat od jara kdy jsem si v Koline na trhu poridil rousné zakrsle tribarevne ,kohoutka a dve slepicky obe slepicky mi nastesti sedly a i s ostatnima slepickama mi do ted vysedeli asi tak 40 novych :-) ale ted uz mam jen cca 18slepicek a 10 kohoutu.Jedna stara slepicka bohuzel umrela tak na pristi rok mam jen kohoutka a slepicku plus ty nove slepicky a k nim jsem vymenil noveho kohoutka takze na pristi rok mam zatim dva kmeny :-) a jeste jsem z vystavy dostal kohoutka rousne stribrokrke ale zatim k nemu nemam ani jednu slepicku.jeste letosni slepicka mi uz donesla 1 pohar a 1 medaili.Tak at se dari jsem Z Chrudimskeho kraje
george.kyncl
napsal(a):
Ja je zacal chovat od jara kdy jsem si v Koline na trhu poridil rousné zakrsle tribarevne ,kohoutka a dve slepicky obe slepicky mi nastesti sedly a i s ostatnima slepickama mi do ted vysedeli asi tak 40 novych :-) ale ted uz mam jen cca 18slepicek a 10 kohoutu.Jedna stara slepicka bohuzel umrela tak na pristi rok mam jen kohoutka a slepicku plus ty nove slepicky a k nim jsem vymenil noveho kohoutka takze na pristi rok mam zatim dva kmeny :-) a jeste jsem z vystavy dostal kohoutka rousne stribrokrke ale zatim k nemu nemam ani jednu slepicku.jeste letosni slepicka mi uz donesla 1 pohar a 1 medaili.Tak at se dari jsem Z Chrudimskeho kraje
Máte slepičky k prodeji? jsem také z Chrudimska.. kohoutka mám,ale je příbuzný se slepičkama
Tak jsem si dneska přivezl další rousné 1.3 takže z toho co mám složím dva naprosto nepříbuzné kmeny 2x 1+3 nejlíp tedy sehnat kouhoutka zase od někud jinud abych je nemusel dělit,ale nechci se jich zbavovat kor ne mého prvního. Každopádně teď to mezi sebou mají boje až mám strach mršky..
skodovak
napsal(a):
Tak jsem si dneska přivezl další rousné 1.3 takže z toho co mám složím dva naprosto nepříbuzné kmeny 2x 1+3 nejlíp tedy sehnat kouhoutka zase od někud jinud abych je nemusel dělit,ale nechci se jich zbavovat kor ne mého prvního. Každopádně teď to mezi sebou mají boje až mám strach mršky..
ahoj proto jesm choval 3 až 7 kohoutku : 15 až 33 slepičkam a ze 7 jsem snižil na 3 až 5 kohoutku ti kohouti co se prali se nevšimali jinych slabších kohoutku ty měli čas pojimat i jejich slepičky kohouti se mi ze začatku taky prali a po 3 měsich bil klid pak se prali jen občas o postaveni v hiearchii když jsem začlenoval novy slepičky a kohoutky z vystav držel jsem si 2 vlastni 1 z drubežaren a z vystav když se mi nějaky libil zakrsly či lehky a 1 za 3
roky i těšky kohouti a slepičky a kříženci vypadali pěkně barevně a ted v budoucnu bych chtěl bojovnice a velsumky zakrsly a rousný sumatranky přírodni a černy velkou formu
Co je tohle za plemeno ?
milošditrich
napsal(a):
ahoj proto jesm choval 3 až 7 kohoutku : 15 až 33 slepičkam a ze 7 jsem snižil na 3 až 5 kohoutku ti kohouti co se prali se nevšimali jinych slabších kohoutku ty měli čas pojimat i jejich slepičky kohouti se mi ze začatku taky prali a po 3 měsich bil klid pak se prali jen občas o postaveni v hiearchii když jsem začlenoval novy slepičky a kohoutky z vystav držel jsem si 2 vlastni 1 z drubežaren a z vystav když se mi nějaky libil zakrsly či lehky a 1 za 3
roky i těšky kohouti a slepičky a kříženci vypadali pěkně barevně a ted v budoucnu bych chtěl bojovnice a velsumky zakrsly a rousný sumatranky přírodni a černy velkou formu
Co je tohle za plemeno ?
a jeho slepičky
skodovak
napsal(a):
Já vím že je třeba lichej počet kohoutů,uvidím jak to dopadne,krom spaní mají 2400m2 k dispozici snad to nebude tak šílené válčení.. Nicméně než dodělám samostatný výběh jen pro LIliny jsou společně i se slepicema velkejma,tam je zatím větší problém.
oni si vyřikaji postaveni v hiearchii i s velkyma ja měl liliputky a velky pohromadě a prali se ze začatku ale liliputky se jentak nedali a postavili se i 3 slepicim 4 kg a hlavni je aby se slabši slepičky mohli schovat před silnějšima a horši jsou kohouti ty se prali vic a měl jsem 4 kohouti ktery se nikdy neprali a umřely v 9 až 14 letech a slepičky kolem 11 let
mám dvě slepičky dvouleté,ty to nedarují žádným slepicím Potom 1.1 (1.2 bohužel druhou vzal pes) podzimní no a tyhle tři nové+kohout by taky měly být podzimní...
ty co mám déle si dovolí jen na slepice které jsou šikanovány i od dalších velkých,na ty vostřejší si netroufnou a nechaj se trubky klovat..kohout se k nějaké obraně tedy nemá,bohužel..
ty dnešní je jasné že musejí ještě chvilku bojovat o umístění..Ale jsou drobné a lilinky neumějí moc kvaltovat takže taková vlaška jí dožene i o hůlkách skočí na ni a je zle.Kohout machroval jen přes plot,ještě jsem si říkal sakra ten je vostrej to bude peklo.No nebylo večer mu jedna hybrydka dala kotel a tim končil,dál už jen zdrhal,samozřejmě přišel o krásné brky téměř už se stáčející dolu. No nejhorší jak jde o zobání to jsou nelítostné boje "a to mám krmítka snad všude"
musím počkat až navyknou na to kde mají být,kam se vracet a kde spát pak půjdou na zahradu a snad to bude lepší...pokud tradičně jedna z nových nedá plot ke psům a psy ji :( nebo něco podobného..
tyhle nové mají takovou další specialitu - šplhají po pletivu..a to jsem lítostivě stříhal a říkal si a máte po přeletech,no tak prej že nemaj že bude šplh..s okamžitou názornou ukázkou.
Rád bych udělal výběh jen pro Liliputky,už jen kuli problémům se zanášením ke kdejakému stromu a do děr.Ikdyž vždy zasednou sami což není na škodu.Ale nechte ji někde na 2400m2 place přes noc.. tak proto taky..uvidím
skodovak
napsal(a):
mám dvě slepičky dvouleté,ty to nedarují žádným slepicím Potom 1.1 (1.2 bohužel druhou vzal pes) podzimní no a tyhle tři nové+kohout by taky měly být podzimní...
ty co mám déle si dovolí jen na slepice které jsou šikanovány i od dalších velkých,na ty vostřejší si netroufnou a nechaj se trubky klovat..kohout se k nějaké obraně tedy nemá,bohužel..
ty dnešní je jasné že musejí ještě chvilku bojovat o umístění..Ale jsou drobné a lilinky neumějí moc kvaltovat takže taková vlaška jí dožene i o hůlkách skočí na ni a je zle.Kohout machroval jen přes plot,ještě jsem si říkal sakra ten je vostrej to bude peklo.No nebylo večer mu jedna hybrydka dala kotel a tim končil,dál už jen zdrhal,samozřejmě přišel o krásné brky téměř už se stáčející dolu. No nejhorší jak jde o zobání to jsou nelítostné boje "a to mám krmítka snad všude"
musím počkat až navyknou na to kde mají být,kam se vracet a kde spát pak půjdou na zahradu a snad to bude lepší...pokud tradičně jedna z nových nedá plot ke psům a psy ji :( nebo něco podobného..
tyhle nové mají takovou další specialitu - šplhají po pletivu..a to jsem lítostivě stříhal a říkal si a máte po přeletech,no tak prej že nemaj že bude šplh..s okamžitou názornou ukázkou.
Rád bych udělal výběh jen pro Liliputky,už jen kuli problémům se zanášením ke kdejakému stromu a do děr.Ikdyž vždy zasednou sami což není na škodu.Ale nechte ji někde na 2400m2 place přes noc.. tak proto taky..uvidím
a nebo jim pak udělat volieru a maji po šplhani aby je nevzal dravec kuna liška kočka pes či člověk
skodovak
napsal(a):
původní mladík:
Mě se náhodou vylíhl tento ... nevím, co se samotným, tak asi začnu shánět k němu slepičku. Darovala bych Vám ho, ale jsme v JČ.
všetkých vás zdravím a pripájam jeden super link, kde sa môžete nakontaktovať na chovateľov, ktorí majú kvalitné chovy...
http://www.csch-klubhradec.cz/kontakt.html
tak po delší době foto 1 kokrhajícího kohoutka ( je trochu orvanej,momentálně je jich je moc na noclehárně)
malinko špinavej xichtík zrovna z téhle strany má zastřižené křídlo takže proto není vidět. Bohužel byl to hroznej letec a lepší kohout bez křídla než žádnej,přes plot jsou dva pejsci
skodovak
napsal(a):
a foto nové posily dovežené v pátek..
Zdravím. Tak ty posily se ti docela povedly. Nechtěl jsem se zapojovat do nějaké větší diskuse o těch dřívějších fotkách. Byly to sice rousné , ale chovatelsky naprosto bezcenné. Barva, velikost rousů, supí pera atd. To co jsi nyní přivezl je úplně něco jiného. Sice ty rousy jsou nic moc, ale v typu a barvě je to dobrý, teda podle těch fotek. Bacha je třeba dávat na nesení ocasu. U veliké většiny našich chovů jsou ocasy neseny nastranu a často i na větších výstavách je to k mému údivu tolerováno. Hlavně u chovného kohouta je potřeba aby rousy i supí pera byly veliké a ocas nesen rovně. Přeji Ti radost z chovu, neboť trojbarevná kresba je jedna z nejkrásnějších a máš-li travnatý výběch, tam tam vynikne mnohonásobně krásněji. Chovu zdar přeje St. Toman
Díky za vyjádření..
Ty supí pera pokud jsou to ty na krku,tak ty můj původní opravdu téměř nemá,něco málo měl ale přišel o ně v boji,pak nějaké nedostatky hřebenu a dalších částí jak píšete.Co jsem tak sledoval je to několikátá generace se stejnými ovšem příbuznými předky,tudíž není se čemu divit.Ovšem slepičky jsem dostal zadarmo jen tak pro radost a spestření výběhu v té době by mě nenapadlo hledat na tom mouchy,stačilo že jsou hezké a jiné než hybrid z pojízdné slepičárny
Co se týče druhého je určitě znatelně lepší i když byl kupován na dálku a stejně by se za těch okolností nic dělat nedalo,co se týče slepiček k tomu druhému řekl bych že až na barvy mám stavbou těla lepší,tyhle jsou drobounké a jedna má nějaký divný krut v hlavě...Mám to pro začátek na zkoušku jak to bude dále uvidíme,zatím se v tom ani pořádně nevyznám,a co jsem tak čerpal informace z netu zatím jsem k ničemu pořádnému kde by se psalo a ukazovalo co je dobře a co ne nějaké výluky atd jsem nenašel..
Ano vyniknou na zahradě a slunku více,tohle je jen "výběh"kde se dají slípky zavřít za ním je zahrada 2400m2 v plánu jsem měl mít je oddělené od ostatních slepic,ale nějak není zatím podmínek k tomu to uskutečnit a přecijen je mi líto je oddělovat.. (nepočítám potom dobu sezení) Jsem celkem "nechovatel" v pohledu tom že vím,že by kohout byl třeba vyměnit ale je mi ho doslova líto a patří už sem.Dokonce by stačil jeden uplně jiný a byl by klid s rozdělováním.
Závěrem se dá říct že z tohohle materiálu co mám defacto nesložím nic.Kohout č.2 + staré špatně probarvené je jedna vada a druhý kmen kohout č.1 a nové slepičky rovněž nic moc.. ovšem pokus bude a kdyžtak je to zkrátka vesnický chov který nebudu nijak šířit dál. Nebo jen s tím,že člověk bude vědět jak se věci mají..
skodovak
napsal(a):
Díky za vyjádření..
Ty supí pera pokud jsou to ty na krku,tak ty můj původní opravdu téměř nemá,něco málo měl ale přišel o ně v boji,pak nějaké nedostatky hřebenu a dalších částí jak píšete.Co jsem tak sledoval je to několikátá generace se stejnými ovšem příbuznými předky,tudíž není se čemu divit.Ovšem slepičky jsem dostal zadarmo jen tak pro radost a spestření výběhu v té době by mě nenapadlo hledat na tom mouchy,stačilo že jsou hezké a jiné než hybrid z pojízdné slepičárny
Co se týče druhého je určitě znatelně lepší i když byl kupován na dálku a stejně by se za těch okolností nic dělat nedalo,co se týče slepiček k tomu druhému řekl bych že až na barvy mám stavbou těla lepší,tyhle jsou drobounké a jedna má nějaký divný krut v hlavě...Mám to pro začátek na zkoušku jak to bude dále uvidíme,zatím se v tom ani pořádně nevyznám,a co jsem tak čerpal informace z netu zatím jsem k ničemu pořádnému kde by se psalo a ukazovalo co je dobře a co ne nějaké výluky atd jsem nenašel..
Ano vyniknou na zahradě a slunku více,tohle je jen "výběh"kde se dají slípky zavřít za ním je zahrada 2400m2 v plánu jsem měl mít je oddělené od ostatních slepic,ale nějak není zatím podmínek k tomu to uskutečnit a přecijen je mi líto je oddělovat.. (nepočítám potom dobu sezení) Jsem celkem "nechovatel" v pohledu tom že vím,že by kohout byl třeba vyměnit ale je mi ho doslova líto a patří už sem.Dokonce by stačil jeden uplně jiný a byl by klid s rozdělováním.
Závěrem se dá říct že z tohohle materiálu co mám defacto nesložím nic.Kohout č.2 + staré špatně probarvené je jedna vada a druhý kmen kohout č.1 a nové slepičky rovněž nic moc.. ovšem pokus bude a kdyžtak je to zkrátka vesnický chov který nebudu nijak šířit dál. Nebo jen s tím,že člověk bude vědět jak se věci mají..
Zdravím. Ta supí pera jsou na stehnech drůbeže a sahají až na zem. Teda měla by sahat. Jak píšeš, že jsou asi příbuzné, tak tam se právě potom projevují ty vady, jako křivě nesený ocas, probělená kresba již v prvním roce, bílá péra v letkách prvního řádu atd. Jináč u tohoto barevného rázu dochází k tomu, že každým rokem co je drůbež starší dochází k vybělování kresby. To je normální, že ve 4 letech je slepička skoro bílá. Přeji hodně radosti s chovem. St. Toman
ten tribarvej rousnak, jak ma ty bile ocasni brka a naprsenku do bila je uzasny.......
tady vkladam me holky+ kluky, nektere uz nemam.
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/550945/re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-moje-holky-kluci
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/607613/re-moje-holky-kluci-druhy-dil
skodovak
napsal(a):
nemáte někdo odkaz na nějaké čtení o tomhle plemeni?... co má a nemá mít tipově atd...nic kloudného o tom nikde nevidím
Zdravím. Jestli se mi to povede, tak sem dam nějakou fotku. Není to žádný supr , ale pro začátek je to alespoň nějaké vodítko.
skodovak
napsal(a):
děkuji něco na tom vidět lze.. detaily to chce stejně vyčíst..
a na slepičce hlídat co?.. jde tedy i o ty barvy..
Já selektuju asi třikrát. První selekce je hned po vylíhnutí a to je aby kuře mělo všechny drápky. Chybí-li drápek je to genetická vada a kuře v žádném případě dál do chovu nepouštím. Další selekce je asi v době kroužkování je na tvar hřebínku, založení rousů a supích per, rovnosti prsní kosti a i už trochu barva. No a poslední selekce je po přepelíchání a to je tvar těla, rousy, supí pera, kresba na hrudi, letkách ocase, prsní kost a konečné dotažení hřebínku. Prostě musí se tě ta slepička či kohoutek líbit. Vše ostatní rozdám po vsích na parádu do dvorů, kde jim nejde o čistokrevný chov a chtějí mít doma "liliputku" . Asi tak Zdraví St. Toman
Tady se to rozjelo :). Pane Tomane, odkud jste??? Takový odborník by se mi tady hodil, u nás o tom nikdo nic neví :(. Prosím o kritiku mých slepiček prosím a upřímně! :) Kupovala jsem je před měsícem na trhu v Týništi od chovatele ze Šumavy. Jenom jsem se nezeptala jak staré jsou, ale vypadají mladé. Jela jsem tam původně pro hedvábničky, ale přítel mě nakonec ukecal na rousné. Když jsme je přivezli, byla jsem vděčná, protože byly skvělé! Hned se zabydleli, hrabaly si a vůbec se nebojí. Náš záměr nebyl mít nějaké masné plemeno, ani nadmíru nosné. Chtěli jsme hlavně dobré matky (vlastní i nevlastní :) ) a pár vajíček k dobru :)
metinka
napsal(a):
3
Ahoj můžeš prosím udělat fotky hlavy v profilu u kohoutka a slepičky :-) možná ma kohoutek na konci řebinku 2jty rozštěp ( nebo jak se tomu řika co je menší vada ale jinak jsou nadherny :-)
metinka
napsal(a):
Tady se to rozjelo :). Pane Tomane, odkud jste??? Takový odborník by se mi tady hodil, u nás o tom nikdo nic neví :(. Prosím o kritiku mých slepiček prosím a upřímně! :) Kupovala jsem je před měsícem na trhu v Týništi od chovatele ze Šumavy. Jenom jsem se nezeptala jak staré jsou, ale vypadají mladé. Jela jsem tam původně pro hedvábničky, ale přítel mě nakonec ukecal na rousné. Když jsme je přivezli, byla jsem vděčná, protože byly skvělé! Hned se zabydleli, hrabaly si a vůbec se nebojí. Náš záměr nebyl mít nějaké masné plemeno, ani nadmíru nosné. Chtěli jsme hlavně dobré matky (vlastní i nevlastní :) ) a pár vajíček k dobru :)
Zdravím. Předesílám, že nejsem žádný odborník. Jsem pouze chovatel a milovník trojbarevných slepiček a rousných obzvlášť. Mám - li posoudit z uvedených fotek co si o slepičkách myslím, tak je to velice těžké. Pokusím se ale trochu. Ten kohoutek má velice nízko nesený ocas. Jedna slepička má hodně stvolové kresby na krčních peřích. Celkově se mi zdají být velice světlé a na to jak už má kohoutek veliký hřebínek, tak jim chybí trojbarevná kresba. Také ty rousy nejsou nic moc. Zkuste pro začátek vyměnit kohoutka za nějakého fešnějšího a slepičky nechte. Po prvním roce uvidíte co to s kuřaty udělalo. Hlavně při výměně kohoutka si pamatujte- všechny drápky, žádná celobarevná bílá peří v letkách, dlouhé rousy a supí pera. Může je mít třeba olámaná, ale ten základ u nohy musí být silný a v neposlední řadě rovně nesený a vysoce nesený ocas. Vím, je toho moc, ale až se s tímto plemenem seznámíte, bude Vám dělat radost jako mě a noha jiným chovatelúm.Přeji Vám chovu zdar . St. Toman Jo, ješte jsem z Jižních Čech, ze Štětic u Písku.
Jak poznám slepou slepičku?...
mám tu jednu z nových a pořád zvedá hlavu,kroutí s ní pořád dokola jak kdyby se jí motala,nikam netrefí,pořád někam zalézá neví kam,domů nezaleze ani s doprovodem,pořád utíká kam jí napadne překážek si nevšímá..
takže asi slepá.. je to děs deně ji někde schánět a nosit domů... je ale divné že se nažere