V neděli se mi nalíhli kuřata a nevím co si mám myslet. Líhla jsem sobě a dalším dvěma chovatelům. Ostatním se líhla pěkná kuřata, ke konci už tam byl i nějaký mrzáček s křívými nožkami. A mě se líhla kuřata s velikými břichy a někdy s křivými nožkami. Udržovala jsem teplotu 37,8 (no samo že to občas vylítlo k 38 - hned jsem to stáhla) Kdyby to bylo vysokou teplotou musela by se líhnout všechna kuřata taková a ne jen moje. Takže mě napadá - krmení? Slepice jsem krmila jen směsí pro nosnice, žádné zbytky, žádné "přilepšování" mačkanými kostmi apod. Vím, že přebytek bílkovin škodí. Je možné, že ta směs měla více N látek , což na produkci vajec nemá vliv, ale pro vejce k líhnutí je to moc? Nebo existuje ještě jiná možnost proč jsem měla taková kuřata? Vloni jsem od stejných rodičů nalíhla pěkná a zdravá kuřata (ve stejné líhni). Kdyby by někdo napsal co všechno může způsobit ty veliká břicha a křivé nožky , budu moc ráda.
chovné hejno je dvouleté - tedy nic starého. Spíš si opravdu myslím,že jsem to přehnala s tou směsí pro nosnice. Ostatní, co u mne líhnou krmí půl směsi a půl namíchný domácí šrot. A někdo dokonce pouze šrot a žádná směs pro nosnice. A výsledky mají dobré. Na druhou stranu mi zas jeden starý chovatel řekl, že když krmil jen směsí pro nosnice měl dobré výsledky (má leghorny). Je ale možné,že na tak nenáročné a staré plemeno jako jsou češky je zkrátka takové množství bílkovin ve stravě moc. Později jsem začla krmit obilím + malý přídavek Nsměsi a nasadila vejce do líhně. Jsem zvědavá jestli bude nějaký rozdíl a napíšu to sem.