Ulepené zadečky u kuřat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2010 07:16
matuska

XXX.XXX.64.6

Nechala jsem si zkušebně vylíhnout pár kuřátek v jiné líhni (u jiného líhňaře). Kuřata u mě vylíhlá o 14 dní dříve rostou bezvadně. Ale tyhle......nevím smajlík Mají ulepené zadečky - některá,(nekterá ne) dokonce jsem viděla zelený průjem. Ale mají tam i normální trus. Teď mají 7 dní .Krmím K1 a napájím vodou. Teď nevím jestli jsem si nemohla přenést nějakou nemoc z té cizí líhněsmajlík. Asi bych je měla "něčím" přeléčit. Zatím se mi nic podobného u kuřat nevyskytlo. Horší je,žejsem k nim z nedostatku místa šoupla 4 včera nalíhlé housata:-(. A o ty bych teda nechtěla přijít. Poraďte prosím jaké preparáty bych měla použít.Díky

7.5.2010 12:50
zbosace

XXX.XXX.125.255

Vodná a hrabavá hydina spolu nesie velké riziko. Oddelte ich a kuriatka preliečte sulfacoxom podla návodu. Treba zachovať maximálnu hygienu. Možte použiť aj iný sulfonamid, ktorý zoženiete. Sú to prípravky proti kokcidioze. Prejavuje sa hnačkovým ochorením, prísuškom na okolí kloaky a celkovou stratou kondície. V truse sa može objaviť aj krv. Po dosiahnutí veku min 2-3 týždňe by som doporučil vakcináciu Avipestom. Potom prevakcínovať. Po skončení liečby podajte AD3 a E. Mimo obdobia liečenia sa odporúča podať probiotikum Propoul alebo aj Citroenzymix.

7.5.2010 15:05
matuska

XXX.XXX.64.6

Díky,přesně to jsem pořebovala vědět.Předpokládám, že ty housátka mám taky přeléčit na kokcidie a pak vakcinovat Avipestem ?

8.5.2010 09:02
zbosace

XXX.XXX.125.255

S tým skúsenosti nemám, neviem o tom že by bol určený niektorý zo sulfonamidov aj pre vodnú hydinu. Zatial liečte len kuriatka a húsatám podajte len vitamíny. Húsatá može ohroziť salmoneloza a ešte neaké ochorenie o ktorom nemám vedomosti. Ale vo všeobecnosti húsatá sú asi najodolnejšia hydina. Avipest som podával cielene len hrabavcom. Aký účinok má na vodnú hydinu neviem ale napili sa ho aj pižmovky a smaragdovky a nič negatívne som na nich nepozoroval. Chovu zdar.

8.5.2010 15:27
matuska

XXX.XXX.64.6

Dnes mají kuřata první den léčby Sulfacoxem. V návodě je napsáno - cílový druh zvířat - drůbež obecně . Takže jsem ho dala i housatům. Husy a vodní drůbež zřejmě nemá s kokcidiemi takové problémy jako hrabavá, ale může pak být zřejmě přenašečem. Nevím přesně jak to je , ale myslím že sulfacox husám neublíží ,tak jsem jim ho pro jistotu dala.
Avipest mám již objednaný. Ještě jednou díky.:-)

10.5.2010 10:40
ovecka

XXX.XXX.26.131

AVIPESTEM určitě nevakcinujte housata, je pouze pro hrabavou drůbež. Příznaky, které popisujete výše(ulepené zadky, zelený průjem) odpovídají spíše salmonele než kokcidiím (krvavé na trusu). Na tu se používá antibiotikum, já mám dobrou zkušenost s Doxygalem. Je účinný a lehko se dávkuje. Z líhně si také spíše prinesete salmonelu než kokcidii. Pokud máte kuřata doma, kde je čisto a není tam jiná drůbež, těžko se mohou kokcidiemi nakazit. Já vždy při průjmu léčím nejdříve oříznaky antibiotiky a po vyléčení podle přítomnosti krve na trusu po týdnu pokračuji v léčbě kokcidií. Kokcidie se mi u kuřat ale objevují až po přestěhování do venkovní odchovny, a to jsou už 4 týdny stará a lépe se s nimi vyrovnávají. Dana

10.5.2010 14:47
josh

XXX.XXX.175.65

Skoro jistě některá ze salmonel. Kuřata s ulepenými zadky oddělte co nejrychleji, já bych je utratil. Stalo se mi před rokem to samé a nedělal jsem s tím nic. Došlo k postupnému zachvácení chovu a chov jsem musel zlikvidovat. Nakažení Salmonellou nelze na 100% vyléčit, protože se vyskytují v orgánech, kam antibiotika obtížně pronikají nebo vůbec neproniknou. Nezřídka se vyskytuje celoživotní nosičství. Zlatým pravidlem chovu drůbeže je všechna podezřelá zvířata (průjem) RYCHLE zlikvidovat a udržovat čistotu, aby se nákaza nemohla trusem šířit dál.

10.5.2010 21:46
matuska

XXX.XXX.64.6

Dnes měli kuřata (i housata) třetí den léčby Sulfacoxem. A taky 2 z nich co měla pořád ulepený zadek jsem utratila. Ostatní mají trus už v normálu a taky je na nich vidět jiná vitalita, stejně si ale říkám jestli je mám nechávat. Jsou samozřejmě menší a nevím jestli to doženou.
Jestli je to salmonela nebo kokcidie......by mě teda zajímalo, je možné, že měli oboje ? A po vysazení Sulfacoxu se salmonela projeví?smajlík Každopadně mi více záleží na těch housatech ( kuřat mám nalíhnutých dost),ale ty jsou naštěstí v pohodě.

10.5.2010 22:19
zbosace

XXX.XXX.125.255

Držím sa jedneho pravidla -utratiť možem iba raz. Vzhladom na to že máloktorý chovatel má také vedomosti aby tieto dve ochorenia rozlíšil v prvých dnoch po prejavení sa chorobných príznakov sa musíte rozhodnúť asi sama. Salmonela je vpravde zákerná ale ak sa stav po niekolkých dňoch upraví a postihnuté zvieratá na sulfonamidy očividne reagujú pozitívne, myslím že sa jedná o kokcidie. Na mieste je udržovanie hygieny pri odchove a po preliečení by som doporučil ešte niekolko dní kontrolovať trus na podstielanom novinovom papiery. Je dosť pravdepodobné že sa Vám to ešte objaví, ale liečba nie je až taká nákladná aby Vás zrujnovala. Treba ešte dodať že trus pri premnoženej kokcídii nemusí byť vždy s prímesou krvy, resp. nemusí byť krv prítomná u konkrétneho jedinca sústavne. Krv sa objavuje až po narušení ochrannej slizničnej vrstvy čreva. O salmoneloze by ste si ako chovatelka mala niečo naštudovať aj vo vlastnom záujme z odbornej literatúry, preto že nikdy nemožete vedieť aký typ sa u Vás može vyskytnúť. Jeho následky na zvieratách bývajú fatálne a pre chovatela a jeho rodinu možu znamenať určité zdravotné komplikácie.

11.5.2010 10:06
josh

XXX.XXX.175.65

Já to typuju na salmonelu a všechna viditelně postižená doporučuji neprodleně utratit. Pokud jde o housata, tak ty jsou odolnější a hlavně sérovarem Salmonella Gallinarium/Pullorum nemohou onemocnět vůbec. O housata se tedy nebojte a hlavně vyklízejte trus a likvidujte postižené. Já to nedoporučuju léčit, není na to spolehnutí vzhledem v výše zmíněnému výskytu v orgánech, kam antibiotika ani neproniknou. Takto nemocná kuřata jsou alespoň indikátorem, že v jejich okolí byli nakažení jedinci. Nebo jejich matka byla nosičem salmonel a je třeba s tím chovem něco dělat, upozornit líhňaře. Příště, jak uvidíte ulepené zadky, tak ruce pryč od takových kuřat. Sulfacox nemá s účinností proti salmonelám nic společného. Pavel

2.4.2012 23:27
austincz

XXX.XXX.15.183

Chtěl jsem se zeptat, kdybych nějaké kuře neutratil a ono mělo salmonelu a ono to pak třeba náhodou nějak přežilo, tak jestli je takto nakažený jedinec nebezpečný člověku? Díky za odpověď

4.4.2012 14:43
honzo

XXX.XXX.40.135

austincz napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat, kdybych nějaké kuře neutratil a ono mělo salmonelu a ono to pak třeba náhodou nějak přežilo, tak jestli je takto nakažený jedinec nebezpečný člověku? Díky za odpověď

Salmonela se varem ničí, tzn. maso můžete použít do těpelně opracovaných výrobků. Na druhou stranu neléčení salmonely riskujete zamoření celého chovu.

Honzo

4.4.2012 15:33
rybka

XXX.XXX.201.155

Zdravím, nejsem sice zkušený chovatel, ale není to ukvapené jednání hned utrácet sedmidenní kuřata, pokud nemají viditelně průjem a nepadají jedno za druhým ? Myslím, že pokud by to bylo tak vážné, kuřata by již měla viditelné zdr. problémy a také by se jevila nemocná a to zadavatelka nepíše.
Mně se u posledních kuřat také stalo, že měly zalepené zadečky, ale může to být i krmením. Změna dodavatele a je problém.Také jsem krmila K1. Koupila jsem ji jinde než obvykle protože tam kde ji kupuji ještě neměli.
Někdo mi poradil přimíchat díl kukuř. šrotu a zadečky vlažnou vodou umývat, protože ulepenec zatvrdne, udělá se špunt a kuřátko se nemá šanci vyprázdnit a to jsou pak ty příznaky co pani popisuje. Kuřata málo zobou, málo pijí a také samozřejmě nepřibývají, jsou unavená a ospalá a jenom tak postávají. Zkrátka nejsou tak čiperná jak by měla být. Také bych přidala nějaký vitamín ADE a do napáječky pro jistotu Acidomid, nebo pár kapek z citronu. Já dávám kuřátkům od prvního dne do napáječky Karnivit Aqua.
Nechala bych je v oddělené odchovně a housata každopádně pryč, to jim akorát pohoršíte. Housata jsou čabruleny a kuřata potřebují sucho smajlík
Berte to jen jako můj názor se salmonelou či kokcidiozou jsem se ještě nesetkala, takže příznaky těchto nemocí neznám, ale nejdřív se pokuste odstranit lepence a pokud se jeví kuřátka apatická, jsou již zřejmě dehydratovaná a musíte je přimět, aby pily. Tzn. namáčet zobáčky do vody, nebo jim kapátkem vždy po chvíli kapnou přímo do zobáčku.

Moje kuřátka přežila všechna a nemocná nejsou. Jen to chce nějakou dobu ty prdíky kontrolovat, popř. než se stolice upraví tak špunty odstraňovat. Přeji, aby to nebylonic vážného :-)

4.4.2012 15:38
rybka

XXX.XXX.201.155

Pokud to je tak jak píši a lepence šetrně odstraníte, měla by se kuřátka očividně během pár hodin zplepšit a být živější, pokud ty zadečky neměly zalepené moc dlouho. smajlík

4.4.2012 16:18
rybka

XXX.XXX.201.155

Tak Teď koukám, že pro zadavatelku již můj příspěvek není aktuální, nepodívala jsem se na datum zadání, no, ale stejně by mně zajímalo jak to s kuřátky dopadlo ?
Doufám, že dobře :-)

4.4.2012 21:24
dorm

XXX.XXX.64.242

Co moje paměť sahá od prvního dne napájíme čajem a zatím(ťukám) žádné zalepené zadečky(slabý černý nebo heřmánkový na 3 l sáček na cca 200 kuřat)

4.4.2012 21:24
austincz

XXX.XXX.15.183

Dobrý den,

ještě abych to upřesnil tak já nemám kuřátka ale vylíhnuté týden křepelky. U jedné se právě objevil takový špunt, který se pořád zvětšuje, takže zítra musím zasáhnout a odtranit. Ale jinak jsem všechny čiperné, skáčou pijí jí apod. Takže si myslím, že to asi jen něco s tou potravou nebo tak něco.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2012 22:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

umna sa tiez najde jedno kuriatko co ma zalepeny zadocek tak mu to umyjem,a s noznickami jemne okolo zadocku upravim a potom je vsetko ,ok, oni si musia zvyknut na krmivo,,v prvych dnoch vylucuju ,to co mali vo vajci,a stolica moze byt vtedy do zelena,ale potom je stolica normalna,,a to krmim,zmeskou pre kuriatka,pitna voda,a od prveho dna davam nadrobno nakrajanu pupavu,,raz do dna,,a este mi ziadne kuriatko neskapalo,,a hrvole maju pekne gulate ,tak to znamena ze dobre papaju,,,

6.4.2012 21:28
frantisekhanic

XXX.XXX.74.6

Prve 3 az 4 dni dat cisty kukuricny srot pre lepsie v strebanie zltka, na pitie cierny caj a pridat vit. C a bekomplex,na 7 den vit. AD3E. Ta smes od prveho dna je prilis zatazujuca na travenie niektore sa s tym vyrovnaju lepsie ine maju potom tie spinave zadocky .Keby to bola salmonela tam je az 100% umrtnost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík