Můj zimní odchov krůt

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2010 19:08
rybka

XXX.XXX.201.155

Dobrý den. Chci Vám představit své odchovance. Líhly se pod krůtou 15. ledna, kdy byly největší mrazy. Teď jim byly čtyři měsíce, do této doby jsem o žádnou nepřišla, pouze čtyři z nich již zdobí jiné zahrady a dvory.
Byli tady lidičky, kteří mi fandili a nejednou radili, jelikož krůty jsem si pořídila teprve v loni, těmto moc za všechno děkuji. Také se našlo pár lidí, kteří mě od líhnutí do zimy odrazovali a došlo i na nějaké ostřejší slůvko.
Přiznám se, nebylo to úplně jednoduché. Museli jsme v domě udělat určité úpravy pro zdárný odchov a ten binec, co po nich byl, ten řeším ještě nyní, ale podařilo se a když se na ně dívám, tak jsem neskromně pyšná a nelituji, že jsem do toho šla, byť ze začátku nerada, ale moje holky jsou příliš umanuté na to, aby si sezení nechaly rozmluvit.

18.5.2010 19:13
rybka

XXX.XXX.201.155

18.5.2010 20:23
lavacca

XXX.XXX.1.3

Krása, Evi! Zvláště ta první krůta na poslední fotce je nádherně zbarvená!!! :-)

18.5.2010 21:51
roklanka

XXX.XXX.7.67

Gratuluji,jsou nádherné:-):-):-)

21.5.2010 19:36
matuska

XXX.XXX.64.6

Moc se vám povedly:-). Z poslední fotky je vidět, že co kus to jiná barva. Zvlášť taťka je parádní.Znáte přesně plemeno jednotlivých kusů? Já chovám sice čistokrevné zvířata, ale když se někdy vyskytne možnost ( pomoc sousedům) tak pak s nadšením čekám jaký mix z toho vypadne.

22.5.2010 21:16
rybka

XXX.XXX.201.155

Myslíte, od které krůty je které krůtě, nebo z jakých dvou spojení vznikli rodiče?
Táta krocan je spojení červený a český divoce zbarvený, červená je čistá, bílá také a ta tmavá krůta je pravděpodobně česká divoce zbarvená s bílou. U jednotlivých potomků bych to také dala dohromady, ale tím, že již někteří z rodičů byli pomixováni, dětičky se opravdu krásně vyvedli. Tito byli nejstarší, ještě mám dorost a omladinu, taky moc pěkné, ale ti se ještě dobarvují a myslím, že ještě překvapí.smajlík

22.5.2010 21:49
oskar222

XXX.XXX.93.15

prijemny vecer, kruty povazuji za krasna zvirata-stejne jako napr.pávy..., jen me moc zajima, zda existuje plemeno, ktere je vyslovene okrasne (nejim totiz maso), a proto bych je nechtel mit na maso, nejlepe ne v bile barve, najde se neco? dekuji

23.5.2010 14:28
rybka

XXX.XXX.201.155

Já také chovám krůty pro potěchu oka a letos se podařilo krůtám odsedět krůťata již v zimě. I když jsou to kříženci jsou moc pěkné a zajímavé, ale pro mne také nejedlé i když se chovají i na maso. Já si raději dojedu do marketu. Ty co jsou viz výše již zdobí zahrady jinde než u nás a jsem tomu ráda i tak jich mám ještě 18 ks. U nás dožijí svůj život i slepice.
Holt jsem holka s paneláku a všem zvířátkům dávám jména. Nesnesla bych pohled do mrazáku třeba na sáček s nápisem ,, kýta s Pepíka " :-|
Můj sen je získat chovný pár těchto Burgunských červených. Nemůže mi někdo kdo tyto krůty chová ozvat ? Byla bych moc ráda.

23.5.2010 14:31
rybka

XXX.XXX.201.155

Pardon krůty se nazývají Burbonské smajlík

27.5.2010 22:24
rybka

XXX.XXX.201.155

Tady jsou mladší sourozenci horní party a jsou to všechno kluci jako buci.

27.5.2010 22:34
rybka

XXX.XXX.201.155

27.5.2010 22:39
rybka

XXX.XXX.201.155

Táta Hubert už zase pojímá maminy o sto šest, tak jsem zvědavá co z toho bude. Pokud nová snáška a zasednou, zda se mi konečně poštěstí vidět jejich ratolesti vyrůstat spolu s nimi. :-)

14.7.2010 17:41
deaf lukas

XXX.XXX.36.166

Prodáváš ty krůty, že? Právě jsem všiml inzerát... smajlík

14.7.2010 22:23
rybka

XXX.XXX.201.155

Ano, prodávám, ale už pouze krocany. Ze 24 vylíhnutých byly pouze 4 slepice jinak je to sám hudrák smajlík

14.7.2010 22:58
deaf lukas

XXX.XXX.28.248

No, to je blbý, že jsou většinou krocani, ale fakt jsou nadherný! Foto - moc se povedlo! :-) Chci mít krocany, ale to nemohu mít :-(

15.7.2010 12:37
lavacca

XXX.XXX.1.3

Jsou to krasavci, takže chápu, že chceš aby šli do chovu. Ale být tebou, tak vyberu třeba 5-10 kousků vyloženě krásně narostlých a hezky zbarvených a ostatek holt prodám na jídlo. :-|

Dobře si pamatuju, jak jsem měla ráda své bronzové krůtičky - všechny měli jméno (Ťůťan, Ťůťánek - ten se ode mě nechal nosit v náručí a hladit jako kočka, Lítavka, Tůta a tu 3. už si nevybavím. Však už je to taky 8 let zpět. :-) Měla jsem Ťůťánka strašně ráda, takže jsme plánovali jeho a krůty nechat na chov, ale bohužel holky celkem brutálně napadaly pižmovou kachnu. A tak nastal výběr kachny vs krůty. A kachny zvítězili a krůtičky jsme snědli. I když ŤůŤánka jsem tehdy oplakala. Bylo to fakt zlatíčko. Taky to bylo tím, že jako malé jsme je krmila z ruky a nosila je za začínajíícho deště domů, aby mi neumokly. :-) Viz foto - je to ten vlevo. :-)

15.7.2010 15:05
deaf lukas

XXX.XXX.36.160

Zajímalo by mě, že kolik sežere za den krocan a krůta? smajlík

22.7.2010 00:42
matuska

XXX.XXX.194.50

Jsou fakt nádherní, já si brousím zuby ( obrazně) na české bronzové. Musím ale počkat až mi odrostou dětičky. Sehnala jsi ty Burbonské ? Jestli ne, myslím že bych mohla něco vynajít. Martina

23.7.2010 12:40
rybka

XXX.XXX.201.155

Děkuji Marti, to bys byla moc hodná a odkud jsi ?
Mě se teď líhnou pod krůtama další prckové. Už je jich 21 a ještě čekám, zda se dolíhnou další tři, které má ještě jedna z krůt pod sebou. Bohužel je nemohu nechat potomstvo odvodit i kdybych moc ráda. Nemám na to podmínky, všude číhá nebezpečí a predátoři. Je to čtyři dny zpátky, co nás navštívila liška, podhrabala se pod plotem, zabila mi 13 kachen z patnácti a 7 z nich si odnesla, takže malé odebírám do odchovny a budu jim zase dělat náhradní mámu ( i když matku nenahradí nic u žádných tvorečků. ) Pokud bys měla nějaký tip, budu ráda za něj.
A tady jsou.......prckové maličcí. Člověk by ani nevěřil co z nich vyroste za obry.smajlík

23.7.2010 17:19
davii

XXX.XXX.240.154

Zdravim, krasny odchov:-), at se darismajlík

23.7.2010 17:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

Evi, gratuluji k novým prckům.:-) Mně se nejvíc líbí, jak jsou už teď ta krůťátka různě zbarvená. :-)

24.7.2010 01:19
matuska

XXX.XXX.194.50

To tam ta liška chodí ve dne nebo v noci? Jestli chodí v noci ,tak by stačilo drobotinu na noc zavřít. U nás mají lidi zase problém s potkanama. Ožrali malé káčata na kostru. A nebo se prokoušou do králíkárny a požerou mláďata v hnízdě. No hrůzasmajlík. Když se mi líhli housata měla jsem o ně pořádný strach. Naštěstí k ničemu nedošlo a husa je pěkně odvodila.Pipka kuřátka taky. Snad se k nám nenastěhují. Jinak jsem ze Silůvek ( u Brna). Na ty krůty se ti mrknu,vím o jednom článku v loňském Chovateli. Tam je uvedený chlapík ,který mimo jiné chová i tyhle krůty.
Prohlížela jsem vaše stránky - máte krásnou smečku. Docela bych je chtěla vidět při pasení. My máme borderku - psa a nebít jeho,tak jsme s našima 40ti kouskama oveček pěkně nahraní:-). Martina

24.7.2010 19:23
rybka

XXX.XXX.201.155

Liška chodila vždy po setmění, ale teď už u nás přímo ve výběhu nebyla tři dny, protože venku kromě oveček nic nenechávám. Kolem plotů je čisto. Bylo by vidět, že se někde zase podhrabala.
Ty dvě kačenky, které zůstaly schovávám každý večer do kotelny, mám tam po krůtách ubytovnu, takže jestli šmejdí jenom kolem a čeká až se něco na zub objeví nevím, ale psi byli potichu.
Pro změnu se mi dneska ve výběhu pěkně semleli krocani. Musela jsem mezi ně vletět a rozplétat jim jejich krčiska. Nevím čím to, ale asi jim už to vedro také lezlo na mozek a místo , aby dnes odpočívali, neboť se citelně ochladilo, tak se celý den štípali a zápasili. Někteří jsou pěkně oteklí. Naposledy se mi takhle doštípaly krocaní holky, když se předháněly, která bude mít čest být první pojímaná Hubertem. Nevěděla jsem, že i holky svádějí souboje o partnera. Myslela jsem, že je to výhradně věc krocanů, ale asi je to jak u lidí. I ženské si dokážou vjet pěkně do vlasů, kvůli mužskýmu . ( To jsem viděla na vlastní oči ).smajlík

24.7.2010 23:36
matuska

XXX.XXX.194.50

Tak článek jsem našla (Chovatelský magazín 5/2008).Je o p. Vladimíru Kopřivovi a chová všechno možné.Ale hlavně má ty červené běloocasé krůty. Je zároveň jednatelem Klubu chovatelů krůt a perliček. A tam - na stránkách klubu- najdeš vše co potřebuješsmajlík.
Když tak píšeš o tom jak se dokáží krocani a krůty pěkně porvat, zajímalo by mě jak by to dopadlo kdybych k svým husám přidala krůty. U nás zas kraluje houser, tak to by mohlo být docela zajímavé:-(.
A nechceš zkusit dát nějaká krůťata odvodit mamce, když je na noc budeš zavírat ? Snad liška nechodí i ve dnesmajlík?

24.7.2010 23:39
matuska

XXX.XXX.194.50

A tady ještě jedna s naším úžasňákem:-)

25.7.2010 20:03
rybka

XXX.XXX.201.155

Dala bych ráda, ale obávám se, že když by to nebyla liška a dostaly by se přes plot na dvůr, staly by se obětí naší feny Elzy, která uloví vše, co se na dvoře nachomýtne. Již mi ulovila jednoho dospělého krocana, který omylem přistál na dvoře a já tam zrovna nebyla a také už pomačkala jednu slepičku a mého krasavce Amroksáka ( kohouta ).
Také bydlíme u lesa,létají nad námi často káňata a krkavci nám hnízdí kousek nad výběhem ve kterém jsou pouze vzrostlé stromy, žádné křoviny, kde by se mohly schovat a ovečky mají výběh spasený, že bychom mohli hrát golf.Takže jak píšu, nemám vhodné podmínky, abych jim to umožnila. Musím se tedy postarat sama i když mi je holek líto, když jim je kradu přímo z hnízd. Jedenkrát jsem jim je nechala alespoň přes noc a nejen, že jsem se nevyspala ( to je docela běžně ), ale jedno krůťátko bylo ráno mrtvé, uklované a ještě hozené v kyblíkové napáječce. Takže chodím a sbírám i v noci, dokud se nevylíhnou všechna prťata.smajlík

Pana Kopřivu jsem kontaktovala, ale zatím nic neprodává.smajlík

31.7.2010 14:12
matuska

XXX.XXX.194.50

A seděli ti všechny? Jde mi o to, jestli nemáš nějaká násadová vajíčka. Snáší mi teď pižmovka a bude to čisté (nemá kačera). Chtěla bych zkusit,jestli by je vyseděla. Známý se mi smál,že je vysedí ale pak je musím odebrat jinak je zabije. Mě se to nezdá,myslím že když nebude mít bazén vody aby se utopili,že to snad možné je..... smajlík

31.7.2010 23:05
rybka

XXX.XXX.201.155

Seděly všechny tři a dokonce zasedly takřka naráz takže jsem jim vejce podložila v jeden den a krůťátka se vylíhla v pěti dnech, takže jsou všechna spolu v odchovně. Měla jsem i nějaké vejce v líhni, ale ta selhala.:-( Koupila jsem starou Biosku, ale není jak když to krůta vysedí sama. Ta ví co a jak.:-)
Žádná vejce teď bohužel nemám a do příštího jara ani nechci. Doufám, že se zase holky na podzim nezblázní a nezačnou snášet jako vloni. :-|Po těchto krůťatech si chci dát chvíli pauzu. Je to docela zabíračka a od rána se nezastavím, ale to asi většina chovatelů.

4.2.2011 20:39
brenda

XXX.XXX.159.149

Ahoj Evi, přišla jsem o všechny data z počítače, a tudíž i o telefon na tebe. Prosím můžeš mi poslat Vanda . děkuji. 724 168 587 posílala jsem ti bedničku na kačenky. - nákres.

13.3.2011 20:12
paoletta

XXX.XXX.235.81

Kde bych mohla najít násadová vejce krůt?Má někdo nějaký kontakt?Děkuji Pavla:-)

14.3.2011 15:04
mismonik

XXX.XXX.150.88

Bílé kruty na xavergen.cz vejce stojí okolo 32 korun a ostatní barvy u chovatelů podívejte se do inzerce.

17.12.2011 10:59
strky

XXX.XXX.12.15

MŮŽETE PORADIT,ZAČÍNÁM S OTCHOVEM KRŮT,POTŘEBOVAL BYCH SEHNAT NĚJAKOU LITERATŮRU O JEJICH ODCHOVU NA KOHO BYCH SE MĚL OBRÁTIT? DĚKUJI

17.12.2011 15:11
rybka

XXX.XXX.201.155

V tom Vám bohužel neporadím. Nevím, zda vůbec nějaká kniha či brožura o chovu krůt existuje. Sama jsem začínala s občasnými radami zde na ifauně a také mi radilo pár přátel, kteří již krůty chovali, ale byly názory a rady, které se od sebe lišily.
Stačila mi jedna sezona, abych se sama od krůt naučila jaké mají nároky a jak se chovají. Ze začátku jsem se všeho obávala, neboť mi bylo řečeno, že chov krůt není zrovna jednoduchý, ale pokud máte vhodné podmínky jak pro ně tak pro odchovy, určitě to společně zvládnete. Není nad zkušenosti, které sám chovem získáte.
Hodně zdaru a zkuste ve volném čase projít všechny příspěvky o krůtách zde na fauně ( je jich tu docela dost ), ale stejně bude na vás jak se v dané situaci rozhodnete. :-)

17.12.2011 19:30
oskar222

XXX.XXX.93.3

No jak vesele koukaji na tu bonsaj - to bych mel taky radost, nebo si ji nechavate dobrovolne zaštipovat ? :-)

17.12.2011 20:17
rybka

XXX.XXX.201.155

Oni musí vše ochutnat, ale vyzobali jen netřesky jinak dřeviny jim nešmakují :-)

7.6.2012 13:28
trnka

XXX.XXX.214.72

nadhera, ja mam teraz svoje prve morky, ktorym sa este len ucim rozumiet a chovat ich a tak ako som si zamilovala brahmanky, tak ma zacinaju zaujimat aj tieto tvorceky a dokazem sa dlhu dobu divat ako sa rozvazne tulaju po dvore a skumaju rozne veci.
Nedavno som sa cele poobedie bavila na jednej mojej morke, ked po vypusteni na dvor objavila kacata - tie drzim inde, len ich spolu pustam na dvor na zelene, tak cele to poobedie za nimi chodila, oni vyplasene pred nou utekali a obzerala ich. Ked to kacata vzdali a lahli si na travu tak ich zacala ozobavat, takze nasledoval zase uprk kaceniec a nahanacka morky. Vydrzalo jej to az pokym som nestastne kacata nespratala z dvora :-)
Ak zvladnem uspesne tento rok dochovat svoje prve morky - o jednu som zial uz prisla, tak na buduci rok si urcite zozeniem chovnu skupinku a budem sa viac zameriavat na ne, uz teraz sa na to tesim smajlík

9.6.2012 22:56
janas

XXX.XXX.157.71

rybka napsal(a):
Oni musí vše ochutnat, ale vyzobali jen netřesky jinak dřeviny jim nešmakují :-)

Máte krásné krůty - ozdoba dvorku:-)smajlík ať se Vám i nadále daří:-)

10.6.2012 09:36
kastef

XXX.XXX.138.131

no to je fakt nádhera,já mám z drůbeže jen slepičky,ale toto je fakt něco.....bohužel se ukrutně bojím krocanů.Máme doma kde co koně ,ovce s beranem,toho se nebojím ale krocani.....ani nevím proč s toho mám hrůzu.

10.6.2012 14:26
rybka

XXX.XXX.201.155

Bohužel už krocany nechovám, letos jsem chov zrušila a chovné dělají radost jinému chovateli. Stále na mě rodina vyvíjela nátlak, ale ne proto, že by byli krocani zlí, to v žádném případě. Nikdy jsem neměla žádné agresivní zvíře ani v odchovech. Naopak krocani odchovaní od kuřátek byli právě velmi krotcí a komunikativní. O to horší bylo se vypořádat s tím, že vždy nějaké kusy musely být obětovány pro domácí potřebu ( a to byl i jeden z důvodů, proč jsem chov zrušila ).
Jinak chovu krůt se bát nemusíte, není to až taková věda a to jsem odchovávala krůťata i v lednu v největších mrazech. Musíte mít však vhodné podmínky a zajistit si včas krmení, kdyby vás krůty v zimě překvapily nadílkou.
Každé začátky jsou težší, ale právě chovem získáte své vlastní poznatky a zkušenosti nejlépe a se ztrátami musíte počítat, že nějaké budou i když se budete starat jak nejlépe budete umět, ale chovat zvířata za to stojí. Největší odměna člověku je, když se můžete kochat svými odchovy a pyšnit se, když se kolemjdoucí zastavují, prohodí pár slov a pochválí jejich krásu. To zahřeje u srdíčka a zapomenete jak jste kolikrát uhonění a upachtění lítáním s kýbly a kydáním.
Já když mám nějaký ,, muribundus " jdu mezi zvířata a vím, že ta jsou nejlepším lékem na všechno, ale bez kladného vztahu k nim nezabere :-)

10.6.2012 21:22
trnka

XXX.XXX.224.86

to je pravda ja som zacinala minuly rok opatrne s 5 timi sliepkami ktore som zdedila pri kupe domu a dnes ich mam 80 kusov rozneho veku, 5 kaciek a dve morky a ked mi je u dusi tazko tak si sadnem s kavou do kurina a divam sa ako sa zbehnu tie moje bambulky okolo mna a skumaju pohar s kavou alebo moje slapky a svet je hned o niecom inom. A tiez je fakt ze svoju prvu slepaciu polievku som nejedla hoci bola vyborna, akosi nesla dole krkom, uz s tou druho to slo lepsie :) Skoda toho chovu naozaj je nadherny dufam ze casom sa aj dopracujem k takemu :-)

16.7.2012 11:51
vosajda

XXX.XXX.99.112

Když Vám tak krásně šel chov krůt,mohla byste mi,prosím,napsat,čím jste je krmila?Máme krůty letos jen bílé na výkrm a taky na zkoušku,jak to zvládnem.Manželovi se ty Vaše fotky ohromě líbí a už vidím,jak je bude příští rok chtít.Jenže to už budeme mít veliký výběh.Letos pro tyhle máme jen několik metrů.Byla bych Vám-nebo komukoliv- moc vděčná,jestli byste mi napsala,jak je mám krmit.Samozřejmě,že zeleným,ale co dál?Ony totiž NIC nežerou.Zobnou a dost.Ale je vidět,že by ještě něco chtěly.Granule jsme dávali,když jsme je převáděli na jinou stravu,ale vařené brambory rozšťouchané a smíchané se spařeným kukuřičným,nebo ječným šrotem,s nastrouhanou čerstvou kukuřicí a pod,tak toho sezobají minimálně.Je jim asi 15 týdnů a počítám,že mají asi 6-7 kilo.Prosím,poraďte nám,aby jim chutnalo a neměly hlad.Děkuji všem,kteří nám pomůžou.smajlík

17.7.2012 17:30
kelim

XXX.XXX.130.236

No moje se můžou po vařených bramborách se šrotem utlouct. teď i pšenice jim jede . Je pravda že jim to trvalo než se naučili na tuhle stravu taky chtěli jenom granule.

20.7.2012 21:44
pour

XXX.XXX.206.2

Krůty jsem si koupil od Galus extra 16 dubna bylo jim 6-8 týdnů, nejdříve jsem je krmil granulemi, poté kopřivy s nahrubo pšeničným šrotem plus granule, dýl pšenici s granulemi napůl a v šest večer dojdeme na pampeliškové lístky které nastříhám do kýble smýchám se šrotem pšeničným a kukuřičným půl na půl zaleju trochou vody. Někdy jim do toho přimíchám nastrouhaný jablka, okurku, mrkev a pro odčervení sáček sušeného česneku nebo oregána. Dnes mají krůty 10-12 kg a krocani 15 kg.

28.11.2013 17:49
pavol473

XXX.XXX.247.99

Zdravim Vas chcem sa spytat co robit ked mu morka zacala znasat teraz koncom listopadu? nechcem aby sedela na vajciach v zime ale az niekedy v dubnu-květnu ako mam postupovat? Dakujem za odpoved Pavol.

4.11.2015 01:28
Sisik

XXX.XXX.141.63

Ti Vaši kříženci byli neuvěřitelně krásní. Škoda, že je už nemáte. Ráda bych si je pořídila, ale je to asi nesmysl, když mám malou zahrádku a běhají mi po ní indičtí běžci. Myslím, že krůty by je napadaly. Taky si nejsem jistá, jak by obstála krása zahrádky. Sice jsem četla, že krůty nehrabou, ale bůhví, jestli je to pravda a co teprve kytičky a jahody. Krůty taky nejsou prý moc chytré, tak aby se mi neutopily v rybníčkách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík