Hladám chovatela- ov v okolí Hodonína, Uh. Hradišťa či Přerova, ktorým sa objavili takto sfarbené káčatká pižmoviek . Nutne potrebujem cudziu krv. Mám záujem o výmenu alebo kúpu.
Sú to tie čo majú po vylihnutí tmavý chvostík, može byť krémový, šedomodrý alebo čierny. Zobáčik má pri koreni tmavý pásik a neskor je celý miesto klasickej ružovej modro strieborný.
Čierna- má dosť nevýraznú kresbu ale je v odchove zatial len jedna tak musím byť spokojný aj s takou.
A túto farbu mi nevedel pomenovať ani posudzovatel. Ja ich volám plavé ale variabilita v ich sfarbení je velmi široká.
russli

XXX.XXX.169.168
Dobry den
chovam pižmovky černe divoce zbarvene, modre divoce zbarvene. Některe mlade mam i modrobíle a černobile ale ty jsou po hnědobílích kachnach, jinak letos tady mam i jedno káče jakoby perlově šedé po obou rodičích modrych.
Kdyby jste něco chtěl na oživeni krve skusit tak kachen je tady dost asi 30. Bydlim ale mezi Třebíčí a Brnem.
Ďakujem a cením si Vašich riadkov. Uprimne ma to potešilo. Len neviem ako ďalej. Mám to všetko príbuzné a chov rozširovať už nemožem. Tie doby keď som si mohol dovoliť chovať a udržovať túto i iné zaujmavé kombinácie sú už preč. Už si nemožem dovoliť chovný krdel 3:10 a z jedným kačerom / druhého štepáka mi pred dvoma mesiacmi vzala voda/ sa toho moc robiť nedá. Hladal som dáku genetickú alternatívu u iných druhov hydiny, čo s čím skombinovať aby sa nevytratila vloha pre pásikavú kresbu a ešte aby bola trvácna aj v dospelosti ale nedarí sa mi to. Zmienka o takýchto kačkách je v knihe Atlas okrasných vtákov, z uvedením mena šlachtitela v ČR ale s tým sa mi nepodarilo spojiť. Tak som to skúsil tu na IF ale akosi sa nikto nehlási. Viete pan Kafka, keď to dám na výstavu tak posudzovatel sa zmože len na slová ,, a to ste s čím skrížil?"a kačeny zostanú neposúdené. V zahraničí a hlavne v USA sú silné chovy a majú aj svoj štandard pre asi 25 farieb o ktorých taký slovenský posudzovatel nemá ani šajnu a vždy ma to na chvílu odradí ale potom si poviem veď to chováš pre radosť a idem ďalej.
Já Vás chápu. No ono je někdy zapotřebí kašlat na posuzovatele. Já myslím, že byste to měl oznámit u ustřední odborné komise drůbeže a když ne u slovenské tak u naší. A prosadit to jako ráz. Posuzovatel posouzuje pouze to, co je ve vzorníku a to mu nelze vyčítat, na tom není nic špatného. Proto musíte s věcí jít vejš.
Žíhaná mutace pižmovek je věcí ne novou, ale u nás prakticky nechovanou. Našel jsem černobílý nekvalitní snímek v jednom stařičkém Chovateli(už ho nemám nebo nevim kde). Myslím, že to byl snímek ze zahraničí. A já jsem se těmito pižmovkami zcela nezávisle a náhodou setkal o něco dříve jako mladší tady u nás u jedné paní, co chová pižmovky pro užitek. Marně jsem tenkrát prosil o to, aby to nezabíjeli, aby si to nechali, že to se jen tak nevidí. Kachňata měla tuto kresbu jemnější v mládí. V dospělosti se trochu ztrácela, ale myslím, že tam byl rozdíl, kačeří měli jemnější vlnkování nežli kachny. Kdo ví zda je ještě má. Díky snímku z časopisu jsem se trochu uklidnil, že přeci jen není nic ztraceno, že to už je i ve světě. No a Vám se povedly červené žíhané nebo hnědé. To je unikum. Kontaktujte klub chovatelů vodní drůbeže. Přesto musíte pracovat především Vy sám.
Pokud chcete oživit krev, musíte sáhnout po rovných - nic jiné Vám nezbude. Třeba černobílých a nebo hnědobílých. A musíte zjistit, jak se tato žíhanost dědí. Zda je vůči rovným dominantní nebo recesívní. Protože tato mutace se Vám tam nemohla objevit samosebou. Myslím si že je spíš recesvíní, ale je třeba to otestovat. Takže bych nechal nejlépe žíhané kusy a spářil je s rovnými. Recipročně tzn. vystřídat obojí pohlaví. Pakliže si ověříte dědičnost, už se Vám bude pracovat snadněji. Je to pro začátek náročné na místo a množství krmiva, ale jinak to nezjistíte. A budete tápat. Přeji svatou trpělivost.
Juraj Kafka
Zkusím přispět se svými poznatky o této barevné variantě. Když jsem začala s pižmovkami jako laik, měla jsem čb kačera a bílé kachny. V odchovech se mi objevovala asi 1/4 kachňat žlutých s černými ocásky, jedno také černé se šedým ocáskem. Z tohoto křížení jsem si nechala čb žíhanou kachnu a černou žíhanou. ČB mám v chovu nadále, ale s novým čb kačerem dává jen čb nebo bílá kachňata. Černou jsem měla rok a dával zase jen čb a černá. Žíhanost se mi neprojevila. Bohužel letos na jaře mi černou ubil houser. O tuto černou měl pán ,,z Bosače" zájem, ale neklaplo to z důvodu velké vzdálenosti. Z tohoto pozorování se mi jeví zbarvení žíhané jako recesivní vůči strakatým rázům. Nevím bohužel z jakého křížení pocházely původní bílé pižmovky. Dana
Uživatel s deaktivovaným účtem

dobrý večer, Ak Vám to pomôže tak tu na 2. obrázku je také kačiatko aké ste tu ukazovali: https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/661067/re-muj-chov-a-rada-ohledne-krepelek
Zaujímavé sfarbenie aj to plavé aj pásikavé , písali ste že potrebujete niečo nepríbuzné , ja chovám pižmovky modré divoko sfarbené a ti štiepia čierne divoké a plavé . v tomto roku je plavých 9 ks z toho 5 káčerov a 4 kačky ale tie som už zabil , ale mám u známeho 2 kačky z minulého roka ak by ste chceli do šlachtenia niečo podobné stačí sa ozvať prikladám pár foto aktuálne , držím palec pri šlachtení farebných pižmoviek .
henste
napsal(a):
Zaujímavé sfarbenie aj to plavé aj pásikavé , písali ste že potrebujete niečo nepríbuzné , ja chovám pižmovky modré divoko sfarbené a ti štiepia čierne divoké a plavé . v tomto roku je plavých 9 ks z toho 5 káčerov a 4 kačky ale tie som už zabil , ale mám u známeho 2 kačky z minulého roka ak by ste chceli do šlachtenia niečo podobné stačí sa ozvať prikladám pár foto aktuálne , držím palec pri šlachtení farebných pižmoviek .
ešte vložím pár fotiek
Zdravím Vás. No určite by to pomohlo, aspoň ten kačer. Prípadne i kačka, oddelil by som ju z mojim už teraz jediným kačerom, štepitelným na všetky tri farby pásikov. Ešte jedna vec by bola prednosťou, že nie sú to straky a nebol by problém z odstraňovaním bieleho peria. Takže ak možete pan Henžel, nechajte mi jedneho podla Vás najlepšieho a pokuste sa zjednať tú kačenku. A ak by bolo možné aj jedneho kohutika modrej porcelánovej milflerky. Nechcel by som aby sa to tu otočilo na inzerciu a ak dovolite, komunikovali by sme meilom. Zdravím všetkých chovatelov pižmoviek. Kyselica.
zbosace
napsal(a):
Zdravím Vás. No určite by to pomohlo, aspoň ten kačer. Prípadne i kačka, oddelil by som ju z mojim už teraz jediným kačerom, štepitelným na všetky tri farby pásikov. Ešte jedna vec by bola prednosťou, že nie sú to straky a nebol by problém z odstraňovaním bieleho peria. Takže ak možete pan Henžel, nechajte mi jedneho podla Vás najlepšieho a pokuste sa zjednať tú kačenku. A ak by bolo možné aj jedneho kohutika modrej porcelánovej milflerky. Nechcel by som aby sa to tu otočilo na inzerciu a ak dovolite, komunikovali by sme meilom. Zdravím všetkých chovatelov pižmoviek. Kyselica.
Nie je problém Vám nechať spomínaného káčera ako i kačku z minulého roku , nie sú v príbuzenskom pomere , čo sa týka milfleriek mám jedného špičkového kohútika z minulého roku ktorý je perfektný v type ako i kresbe a farbe , ja ho v chove nepoužívam ani nebudem a uvažoval som že ho dám do Nitry na CV ako predajného tak ak ho chcete po výstave si ho môžete zobrať , ak chcete pošlem Vám jeho foto . s chivateľským pozdravom Henžel
Dobrý deň , včera sa mi vyliahla druhá násada pižmoviek modrých divokosfarbených , a na moje veľké prekvapenie sa vyliahlo jedno káčatko veľmi podobné tomu čo sa vyliahlo p. Kyselicovi . Je to tmavo modré s úplne čiernymi nohami bez znakov divosti .Veľmi sa mu teším , určite ak bude modré ostane u mňa. prikladám foto. Vyliahlo sa s ním spolu 12 kačičiek z toho 6 modrých divokých , 3 plavé , dve čierne divoké ajedno to spomínané . A ešte sa u kamaráta vyliahlo pod jednou kačicou plavou z minulého roka 22 kačičiek po modrom káčerovi v sobotu ich idem pozrieť ak sa podarí odfotím ich chovu pižmoviek zdar
Trochu to oprášim. Minulá sezona nič moc. U pásikavých kresba slabá, po preperení nezretelná.
Málo žíhania sa zachovalo len na bokoch. Vrchné perie šedé z tmavým lemom, biela čiarka úplne zmizla.
Niekedy sa síce kresba objaví až po druhom preperení ale to už je podla mňa neskoro. Jediné čo im zostalo po predkovi je dvojfarebné brucho, od hrvola k hlave farebné , opačným smerom svetlé.
A do Nového roku ešte párka čistých plavých. Krásavec je od p. Henžela, kačena je moja.
Ešte jeden záber. Mal som z toho fešáka takú radosť, že neviem či som poďakoval. Tak ďakujem pan Henžel.
Keď som to fotil, našiel som asi 5 cm púpavu aj s kvetom a na starej žihlave cupitala lienka. Dnes bol štvrtú noc mráz pod-10 a jednej kačene potrhalo vajcia.
Zatial nepoznám nikoho, kto by sa venoval plavým pižmovkám cielene. U mňa vznikli ako odpad pri zaradení modrého kačera do čiernych pásikavých asi pred 10 rokmi. Na obrázkoch trojice je jeden kačer plavý a dvaja plavý pásikavý. Poznať to len po prezretí brušnej partie, kde plavý je celobarevný a pásikavý, je jedno či plavý, modrý, hnedý alebo čierny je dvojbarevný. Na fotke kde je párka je kačer tak isto ,,odpadový" z modrých divokých. Skoro v každom chove v ktorom je kačer odomňa sa toto sfarbenie prejavilo v odchove aspoň jedneho jedinca. V Přerove ma podozrievali, že sú to krížence so saskou. Je u nich značná variabilita v odtieni plavej, niektoré jedince sú skoro ako perlové šedé a niektoré sú s hnedým lemom po celom tele. Ja mám velkú radosť zo spomínaného kačera jednak nádherná postava, plavý v divokom bez jediného bieleho pera tam kde nemá biť a pôvod otca údajne mimo SR. Takže čo viac na oživenie krvi som si mohol želať.
Zdravím , som rád že sa káčer plavý páči a je 100 % po rodičoch z Nemecka, som zvedavý aký farebný odchov bude po ňom a tej vašej plavej kačke.Bol som začiatkom roka na burze v Štraubingu a potom na ceste domov v Rakúsku a odfotil som si pár novošlachtených farebných pižmoviek pridám aj foto . Videl som tam aj jednu kačku ktorá bola pásikává ale bola v tak neštasnej časti výstaviska že ju nebolo možné kvalitne odfotiť.
č.1. modrý káčer s bielym farbou v spodnej partii krku až po brucho
fotka č.4. ešte raz ten fešák, všimnite si náznak pásikovania v oblasti stehna
Obrázky 3 a 4 sú ale podla mňa nie pižmovky ale mulardi- krížence. Straky z pomoranskou kresbou som mal vo všetkých farbách ktoré som choval. Je velký problém sa tejto keresby zbaviť ak ju nerobíte cielene. Bielobruché som skúšal popri prvých pásikavých v 90-tych rokoch, keď som chcel rozšíriť po okolí chov farebných. Chcel som aby kačka bola farebná ale po opracovaní trupu by mala svetlú kožu na prsnej časti. Lenže to by sa do šlachtenia muselo pustiť viac chovatelov. Dosiahol som akurát toho, že výsledné jedince mali síce biele brucho ale povečšinou aj hlavu a celý krk. Ďakujem že ste na výlete nezabudli na kačice, aspoň ste chovatelom ukázali aké sú možnosti v šlachtení nových farebných rázov. Vždy keď je reč o kačiciach tak zo srandy hovorím aby sa chovatelia poriadne pozreli čo dochovali, aby si nezjedli nejakú raritu. Sám viete že to čo má v SR a ČR cenu 2-3 stovky stojí za hranicami niekolko násobne viac. A ešte otázočku, neviete či sa v zahraničí venuje niekto bielohlavým, teda či ste si nevšimol celo farebné so zrkadlom a šisto bielou hlavou?
Nemyslím si že je to mulard , boli ich tam viac od jedného chovateľa a káždá bola inak sfarbená a mulardov ktorých som videl nikdy neboli v tejto farbe. A čo sa týka tých bielohlavých už som ich videl viac krát ale len na burzách. dávam sem foto pásikavých chovateľa z Nemecka , je viac takých chovateľov ktorý experimentujú vo svojich chovoch ako vy . držím palce v novej sezóne
Takéto som mal pred desiatimi rokmi a to čo ste videl mi z toho zostalo. Až mi tak oči pištia keď sa na ne pozerám. Vidieť ich tak po preperení. Ako by som s ním mohol nadviazať kontakt? Alebo ste to našli na nejakých stránkach? Čo sa týka mulardov, tak takéto straky som dochoval v začiatkoch od bieleho kačera pižmovky a pekingskej bielej. Ani jedna zo šiestich vylihnutých nebola čisto biela. Rodičov kačera som nepoznal. Samozrejme som kačičky nechal do chovu a nič. Až neskôr som v časopise záhr.chov. čítal o ich neplodnosti. Ale bolo na čo pozerať. Po vykrmení mali káčery pečienky ako z kozlaťa. Že je to bastard by som usudzoval aj podla oranžovej nohy, netypickej farby u pižmovky. Najkrajšie krížence sú však po modrom pižmákovi. Je jedno či je matka pekin alebo ruan.
adresa je www.warzen-enten.de veľmi poučná stránka , od toho chovateľa som už mal aj ja v chove zviera.

to su nadherne kusy,,myslim tie ztych vystav,,,

ale aj tak si myslim ze najkrajsie su modre pizmovky ,,teraz lutujem ze som snimi skoncil,,a to len kvoli,prajnym susedom,

podla mna asi nie,ale tie modro biele su pekne,
Vždy keď mám v rukách takéto klenoty mám zvláštny pocit a velkú radosť.

zbosace
napsal(a):
Vždy keď mám v rukách takéto klenoty mám zvláštny pocit a velkú radosť.
Bude aj toto káčatko v dospelost pásikavé? Je to len taky môj menší pokus, ktorý trval si tak 2 roky, až sa to nakoniec podarilo.

napsal(a):
Bude aj toto káčatko v dospelost pásikavé? Je to len taky môj menší pokus, ktorý trval si tak 2 roky, až sa to nakoniec podarilo.
a ešte 1 fotka pre porovnanie

zbosace
napsal(a):
Ano bude čierne pásikavé. Vidieť už aj tmavú ,,podsadu" a striebristé sfarbenie zobáčika, ktoré v ďalších dňoch zintenzívnie. Môžete dať foto rodičov? Prípadne mi môžete napísať na meil z profilu a dohodneme sa na spolupráci či výmene.
Môj pokus som Vám popísal na email
Za ty plavé musím poděkovat panu Kyselicovi z Bošáce.Ještě sem je nikdy neměl.
Určiťe se stavte.Jak se Vám daří?já nic moc,od 12 kačen sem zatím dostal jen 70 káčat ale některé ještě sedí tek se uvidí.Letos mám nové kačery a tak se mě žíhaná barva skoro vytratila.Budete chtít nějaké ty vajíčka liliputek od kamarádá z Pitína co Vám prodal toho bantamca a holanďanku?
No u mňa je to podobné. Čo sa týka pižmoviek, tak asi najslabší rok. Jedna kačena začala vyťahovať z vajec,- zachránil som 6. Druhá keď sa začali kluvať, tak sa zodvihla a stála nad nimi, prestala ohrievať. Zo 16 nakluvaných do druhého dňa prežilo 8 aj tie som dorobil v liahni. Vaša červená straka mala 11 ale jedno padlo. Dnes sa mi pod jednou zázrakom vyliahlo 18 a jedno je zas v pr... Tri mi nesú do jedného hniezda a mám ešte jednu ale tá málen 9 oplodnených a sedenie je len tak aby sa nepovedalo. Akosi tie kačeny nemajú o inkubáciu záujem. Možno som neskoro oddeloval kmene a nie je tam taká vezba na prostredie, neviem si to vysvetliť. Ale nová krv je poznať na velkosti káčat. A čo sa týka holanďaniek budem rád ak sa Vám podarí niečo pre mňa vybaviť.
russli

XXX.XXX.169.168
Zdravím no mě se letos celkem daří 1 kachna 13 káčat, 2 kachna 9, 3 taky 9 a dneska mladá z lonska z 17 vajec 17 káčátek v barvách modrá, černá a plavá
Dobrý večer , pán Kyselica nemôžem sa Vám dotelefonovať tak to píšem na i faunu lebo tu ste asi častejšie. Je neuveriteľné v minulom roku som predal jedného káčera pižmovky modrej divoko sfarbenej jednému chovateľovi, keď som nedávno išiel okolo jeho domu zastavil som sa pozrieť pižmovky a čakalo ma nečakané , krásne žíhané modré a čierne pižmovky ktorým sa venujete. Nemal som pri sebe foťák , tak som si musel spraviť cestu okolo ešte raz samozrejme aj z fotoaparátom. Tu sú fotky , som s ním dohodnutý že ich nebude zatiaľ zabíjať. Ak by ste z nich niečo chceli do chovu sprostredkujem Vám to .

to su krasne kacky,,take som este nevidel ,,su nadherne,,,
henste
napsal(a):
Dobrý večer , pán Kyselica nemôžem sa Vám dotelefonovať tak to píšem na i faunu lebo tu ste asi častejšie. Je neuveriteľné v minulom roku som predal jedného káčera pižmovky modrej divoko sfarbenej jednému chovateľovi, keď som nedávno išiel okolo jeho domu zastavil som sa pozrieť pižmovky a čakalo ma nečakané , krásne žíhané modré a čierne pižmovky ktorým sa venujete. Nemal som pri sebe foťák , tak som si musel spraviť cestu okolo ešte raz samozrejme aj z fotoaparátom. Tu sú fotky , som s ním dohodnutý že ich nebude zatiaľ zabíjať. Ak by ste z nich niečo chceli do chovu sprostredkujem Vám to .
Poprosim Vas,Rad by som si kupil na chov tri -styri kacicky a dvoch kacerov -modre- popripade modre zihane.Za ochotu budem vdacny .Pomozem s krmivom atd. 00421 914 114 115 Stupava , Toth

henste
napsal(a):
trošku zbližšia 1,0 čierny pásikavý
Káčer je fakt pekný, ja mám len tohtoročnú kačicu a neviem čo s ňou ďalej

napsal(a):
detail
Vidno že už začalo preperovanie a pekná pásikavá kresba sa pomaly vytráca. Zostane výraznejšia len na bokoch, niekedy medzi lopatkami na chrbte a na kostrči. Ešte to chvílu potrvá pokial dosiahneme jej trvácnosť aj v dospeláckom operení. Z genetiky u tejto farby som úplne vedla. Našiel som nejaké zahraničné weby zaoberajúce sa genetikou ale neviem zohnať vzorec tohoto sfarbenia aby som ho mohol doplniť do diagramu. Čo prikrížiť do farebných aby bol pásik širší a nevytrácal sa? Márne hladám aj kontakt na chovatela, ktorý sa v ČR v 70-80-tych rokoch venoval šlachteniu žíhaných hnedých. Mám radosť z toho že znovu pribúda obdivovatelov tohoto druhu hydiny a aj noviniek čo sa týka farebnosti. Len pri širokej chovatelskej základni sa dá dosiahnuť vytúžený ciel. Chcel by som touto cestou poďakovať p. Henželovi za dnešný darček- pásikavú modrú divokosfarbenú kačenku.

zbosace
napsal(a):
Vidno že už začalo preperovanie a pekná pásikavá kresba sa pomaly vytráca. Zostane výraznejšia len na bokoch, niekedy medzi lopatkami na chrbte a na kostrči. Ešte to chvílu potrvá pokial dosiahneme jej trvácnosť aj v dospeláckom operení. Z genetiky u tejto farby som úplne vedla. Našiel som nejaké zahraničné weby zaoberajúce sa genetikou ale neviem zohnať vzorec tohoto sfarbenia aby som ho mohol doplniť do diagramu. Čo prikrížiť do farebných aby bol pásik širší a nevytrácal sa? Márne hladám aj kontakt na chovatela, ktorý sa v ČR v 70-80-tych rokoch venoval šlachteniu žíhaných hnedých. Mám radosť z toho že znovu pribúda obdivovatelov tohoto druhu hydiny a aj noviniek čo sa týka farebnosti. Len pri širokej chovatelskej základni sa dá dosiahnuť vytúžený ciel. Chcel by som touto cestou poďakovať p. Henželovi za dnešný darček- pásikavú modrú divokosfarbenú kačenku.
No tak s genetikou je to ťažšie, chovám pižmovky len na úžitok, mám stakatú kačicu (po strakatých rodičoch, má slabý náznak pásikavosti na hrudy, takže je asi prenášačom) a bieleho káčer( po bielych rodičoch). Po tomto páre mi minulý rok ostala kačička, ktorá má na hrudi tiež náznak pásikavosti, lenže bolo mi ju ľúto zabiť, tak ostala spolu s chovným párom, takže dcéra, ktorá sa vyliahla žltá s čiernym chvostíkom bola pravdepodobne od tejto mladej kačice, no v celom hniezde bola len jedna. Kačicu, ktorá je na obrázkoch si zobrala jedna pani do úžitkového chovu, nakoľko sa mi k nej nepodarilo zohnať vyhovujúceho káčera. Pripájam obrázok pásikavej pižmovky s bielym brojlerovým káčerom.
PS: Možno keby sa mi podarilo zohnať pásikavého káčera a skrížiť ho s kačicami, ktoré prenášajú pásikavosť, tak yb možno bola kresba výraznejšia a stálejšia
Dobrý den tak se chci také pochlubit svými pižmovkami, nejsou sice tak pěkné jako na ostatních fotkách ale ještě jsem se s takovým zbarvením u mě nesetkal. Tak posuďte jaké jsou. Jinak více fotek je na vlákně Moje pižmovky. Martin
Neměl by někdo zájem o tuhle letošní kačenku? Je po modré matce a bílém otci. Teď už je téměř přepeřená, tak už proužků moc nemá. Jsme z okresu Písek. Martina

Tak a konečne po roku ďalšie pásikavé, minulý rok som mal len 1 kačičku, ktorá skončila v hobby chove. Dúfam, že tento rok sa mi konečne podarí zamerať sa na pásikavé, sú fakt nádherne, len budem musieť pozháňať cudziu pásikavú krv.

ďalšie fotka, z 16 káčat je 10 klasických bielych, 3 čierno biele straky a 3 pásikavé
Mě se letos se žíhanýma moc nedeřilo asi jenom 3 nebo 4 ale ještě se bude něco líhnout tak třeba se ještě zadaří.
napsal(a):
Tak a konečne po roku ďalšie pásikavé, minulý rok som mal len 1 kačičku, ktorá skončila v hobby chove. Dúfam, že tento rok sa mi konečne podarí zamerať sa na pásikavé, sú fakt nádherne, len budem musieť pozháňať cudziu pásikavú krv.
Odkial pochádzajú rodičia Vašich pižmoviek?.... Dnes sa mi vyliahli kačičky po rodičoch modrých pásikavých. Kačer je môj a kačku mi zohnal fanda pižmoviek pan Henžel. To čo sa mi od nich vyliahlo mi vyrazilo dych. Len škoda že nemám foťák. Káčatá že sa do dlane nevmestia. Len mám o ne obavu lebo ich matka je neskutočný blázon na čo som bol aj pri kúpe upozornený. Je to za viac ako 20 rokov môj prvý odchov farba na farbu a kresba na kresbu u pásikavých tak som zvedaví čo s toho bude.

zbosace
napsal(a):
Odkial pochádzajú rodičia Vašich pižmoviek?.... Dnes sa mi vyliahli kačičky po rodičoch modrých pásikavých. Kačer je môj a kačku mi zohnal fanda pižmoviek pan Henžel. To čo sa mi od nich vyliahlo mi vyrazilo dych. Len škoda že nemám foťák. Káčatá že sa do dlane nevmestia. Len mám o ne obavu lebo ich matka je neskutočný blázon na čo som bol aj pri kúpe upozornený. Je to za viac ako 20 rokov môj prvý odchov farba na farbu a kresba na kresbu u pásikavých tak som zvedaví čo s toho bude.
Tak rodičia sú klasický miy dedinských farieb, teda nie celkom, zistil som, že sa mi po strakatej kačici liahnu strakaté káčatká, ktoré majú celý čierny chvostík, no po otočení zo spodu je žltý s čiernym okrajom, tieto majú v dospelosti mierne pásikavé brucho a štepia pásikavé káčatá, nechal som si takto do chovu kačicu, ale nakoľko som minulý rok nevedel, či má pásikavosť geneticky daná moja strakatá kačica alebo biely káčer, nechal som ju sjej otcom a vyliahlo sa jedno pásikavé( minulý rok- kačka, no nie veľmi dobrá kresba). tento rok sa pásikavé opäť vyliahli zo spojenia strakatá( čierno biela) dcéra x biely otec, viem, že to nie je najlepšia kombinácia, ale po tomto káčerovi sú pekné veľké káčatká. tentoraz sú tam 3 pásikavé a asi 1-2 strakaté, ktoré budu štepiť pásikavé( aspoň podľa pozorovania, no nemám to ešte overené v praxi)
Omlouvám se, že půjdu trošku mimo název tématu, ale měl bych dotaz na zkušené chovatele pižmovek. Máme pižmovky první rok, pořídili jsme si z různých chovů kmen 1-3 divoce zbarvených (černých). Zatím se nám líhnou dvojí káčata z 20 máme 6 černožlutých a 14 celočerných. (viz foto) z kterých budou černě divoké? Můžeme se dočkat i celočerných? Kačer má hodně černého pigmentu v obličeji a poměrně malé bílé znaky na křídlech.
díky za názory.
zbosace
napsal(a):
Nemusíte sa báť. Aj s tých čiernožltých múžu byť celočierne- divokosfarbené.
Zdravím choveteľov pižmoviek, nechávam odkaz pre pána Kyselicu . V tohto ročnom odchove pižmoviek my vyskočila jedná žíhaná , je po káčerovi modrom divokom a je to brat toho Vášho ktorého som Vám posunul v minulom roku. Nechávam ju pre Vás ak o ňu prejavíte záujem s chovateľským pozdravom
tak se nám zcela nečekaně teď z 15 kachňat povedlo 6-7 takto zbarvených. Táta je bílý, máma černobílá straka. Hnedka jak jsem je uviděla, jsem si vzpomněla na tohle téma. :)
Keď sa to vyliahne je to krásne, žltučké s čiernym chvostíkom a keď to dospeje tak je z toho takýto ,,havran,,
Konečne som dochoval dvoch káčerov žíhaných divokosfarbených bez jediného bieleho pera v letkách /po 25 rokoch/ ale stratilo sa žíhanie. V USA sa toto sfarbenie, či kresba nazýva Barred
Nemá někdo zájem o tuto pižmovku? Na snězení je jí myslím škoda, po vylíhnutí byla, jak se psalo výše, žlutá s šedým ocáskem a zobákem.
A ještě jedna, po černobílém sedlatém kačerovi a modré harlekýnské matce z Francie.

mal by niekto zaujem potreboval by som vymenit kacera,,tiez rovnako stareho od aprila je 5mesacny,,nelietavy,,podobneho by som potreboval,,som zo Zilinskeho kraja,,kacer je ten modry,
Dobrý den,mám od lonska tuto kachnu,letos vyseděla a odchovává sama kachnata,je to pásikatá,za reakci předem děkuji.Helena
ještě mám jednu otázku když chci kachny vystavovat kroužkují se stejně jako slepice děkuji
Mám dotaz zůstane takhle i příští rok a jaká kachna by se k němu hodila černá černobílá nebo kropenatá děkuji
Aj takto môže prekvapiť tohtoročny preperujuci, v prvom peri bezchybne sfarbeny kačer čierny žihany.
Pekné lemy. Dostať ich tak na plnofarebne. To by bola paráda. Tu môj mladý kačer z jesene. Škoda, bude to straka. Má strakate nohy.
Pardon, tento obr.som tu už dal. Tak ešte otec, mama a staršia hnedoprsa sestra.
otlak

XXX.XXX.228.103
tiež prispejem obrazkom :D
otlak

XXX.XXX.228.103
Elvis
Našiel som fotku pasikavej hnedej plnobarevnej z kanadského chovu. Tiež tam nie je kresba dotiahnuta aj na iné časti tela.
Ďalšia zaujmava bielohlava viacfarebna. Takéto existujú aj modrocierne bielohlavé.
Zdravím p.Kyselica.V neděli jsem byl na trhu ve Strakonicích a objevilo se tam tohle zvíře tak jsem vam ho vyfotil je to jenom telefonem tak omluvte kvalitu.Byla to kachna to žíháni měla po celem těle.
Ďakujem že ste ju odfotil. To hlavné je tam vidiet, pekné široké lemy. Je to neskorá kacenka tak 4 mesiace stará. Ak to nie je straka tri stovky by som na ňu obetoval. Neviete či je to náhoda alebo šlachtenie? Na oživenie pridám foto kacera z netu ako môže preperit plnofarebný barred. Je velmi podobný môjmu čiernemu zo skorších príspevkov.
Dobrý den pánové,
Po přečtení celé diskuze Vás chci poprosit o názor na mého kačera. Mám ho od kámošky která ho také dostala, měl by mít kolem roku a půl až dvou. Je žíhaný nebo není? A jaká je to vlastně barva - modře divoká?
Děkuji Terka
Fotky nejsou moc kvalitní, ale mohla by to být modře divoká. Tedy pokud má ta bílá zrcátka jen na letkách (křídlech).
PS. v tom pekáči je bramborový salát???
terezakl
napsal(a):
Dobrý den pánové,
Po přečtení celé diskuze Vás chci poprosit o názor na mého kačera. Mám ho od kámošky která ho také dostala, měl by mít kolem roku a půl až dvou. Je žíhaný nebo není? A jaká je to vlastně barva - modře divoká?
Děkuji Terka
To či je žihany zistíte kontrolou sfarbenie brušnej strany, ktorá je dvojfarebna. Hranica u tmavo pigmentovanych je dobre viditeľná. Rozhranie je približne v oblasti hrvol- prsia. Čo sa týka sfarbenia ja som asi farboslepi. Tu modrú čo tam vidia kolegovia tam ja vidím len cez hnedú a plavu. Takže ako ? Mám niečo s očami alebo je fotka prisvietena bleskom alebo je kačer hnedo plavy, prípadne čokoplavy?
Čo sa týka divokého sfarbenia ako prívlastku, je veľký rozdiel ak ma jedinec biele zrcatko a ak má biely štít krídla,čo je práve prípad tohoto kacera.Ak ma naozaj hnedý faktor a ešte k tomu riedeny tak je absolútne nevhodný do chovu štandardných modrých. Má však genetickú hodnotu pre chovateľa pri získavaní menej častých f.kombinácii. Prosím o reakciu zadávateľky.
Dobrý večer,
jsem zadavatelka a pokusím se zítra vyfotit lepší fotky. Kačer na sobě nemá ani ždibec hnědé barvy na břicho se mu zítra kouknu a zkusím vyfotit také.
Jinak v tom pekáči není bramborový salát toho máme sami vždycky málo. Dneska dostali na přilepšenou zbytky salámů, rýži, nějaké to jablko, máčený chleba a skořápky...
Ještě jednou se omlouvám za špatné fotky. Zítra se polepším a během dopoledne to sem dám. Nepočítám s chovem na výstavy, ale pouze na maso pro sebe a rodinu. Mám k němu bílou a sedlatou kačku, tak jak jsem je dostala
Zatím děkuji a odpovědi, Terka
Fotila jsem to sama, takže břicho jsem vyfotit nezvládla, ale vyfotila jsem ho alespoň "zespodu" a je vidět, že má celé břicho takhle "žíhané". Každé pírko je světé a lemované tmavě... myslím, že žíhaný není, že se jen někomu jak říkáte nehodil do chovu. Ale to mi nevadí
Prežilo len 6 kúskov. V jedno krásne mrazive ráno si to zamierili na.potok a mi sme to zistili až za dve hodiny. Nepomohlo ani okamzite zahrievanie. Ale aspoň niečo.
Dobrý den vy už máte kačata a mě teprve 4 vejce od této lemované kachny už se těšim
Po peknej pasikavej kresbe ani stopa. Kacenka z konca minulého leta. Na predošlom obr.sú čierne a hnedé?čoko?pasikave straky.
Máte niekto v chove žihaneho kačera ktorý vám takto ,,splash-ovateľ"? V prvom peri bol ako x generácií kačerov a v druhom začal obelievat. Zaujímavé je že to preniesol aj na hnedého syna ktorý sa vyliahol 24.12.2013 a teraz preperuje. Kačer je sfarbenie čierny žihany plnofarebny stepitelny na hnedé žihane. Ospravedlňujem sa ak bude foto nalezato. Nedokážem to v mobile skontrolovať a otočiť.
Naopak, kacena v prvom peri pekne žihana, v druhom strata žihania a teraz v treťom peri výrazne pasikave boky.
Je na vás ako s nimi nalozite. Zabiť ich môžete len raz. Ak sú však pekný, nebolo by lepšie ich ponúknuť do chovu? Stačí nejaké foto a dať ich sem na iF do inzercie.. Ja som v minulej sezóne neodchoval skoro nič kvalitné a tak sa na väčšinu záujemcov nedostalo a do ČR kde som vozil do Prerova som sa kôli práci vôbec nedostal. Uz dlhšiu dobu hľadám plnofarebneho kačera, bez bieleho peria nie straku a žiadna ponuka za celé dva roky.
zbosace
napsal(a):
Nasadove vajcia nepredavam. Iba jedince oboch pohlaví na chov ak sa teda niečo schopné podarí. A už nemám na predaj ani IB srnčí strakaty ktorého si si rezervoval na 100% odber 28.12. Dúfam že si v obraze.
Tak nic ano indickeho bezca pamatam mall som zajednane v cesku k nemu kacky v 6 farbach len tam kde som to mal ist zobrat sa stala taka vec ze dotycnemu panovy ich zadrhli lisky aj jeho chovne kusi tak to co mu zostalo si nechal on a potom ten kacer od vas by mi bol k nicomu tak sa ospravedlnujemze som sa vam neozval ze ho neberiem mozno na jesen ak budete mat na predaj indickych bezcov ci uz kacata alebo vajcia.
kikobajla
napsal(a):
Tak nic ano indickeho bezca pamatam mall som zajednane v cesku k nemu kacky v 6 farbach len tam kde som to mal ist zobrat sa stala taka vec ze dotycnemu panovy ich zadrhli lisky aj jeho chovne kusi tak to co mu zostalo si nechal on a potom ten kacer od vas by mi bol k nicomu tak sa ospravedlnujemze som sa vam neozval ze ho neberiem mozno na jesen ak budete mat na predaj indickych bezcov ci uz kacata alebo vajcia.
Pokud se k někomu zachováš tímto způsobem - zamluvíš na 100% drůbež a potom se ani neobtěžuješ ozvat, že už ji nechceš, těžko můžeš počítat s tím, že Ti dotyčný ještě někdy něco nabídne. To je alespoň můj názor. To se prostě nedělá, existuje něco jako normální lidská slušnost.
Zdravím vás! Minulú jeseň som urobil dosť slušný mix farieb pižmoviek. Tento rok sa mi vyliahli káčatá aké som ešte pižmoviek nevidel Vedel by mi niekto poradiť čo zhruba môžem očakávať od toho na fotke. Mám aj iné, môžem neskôr doložiť fotky. Vopred ďakujem.
Prodám žíhaně-lemovanou lonskou kachnu letos měla 11 kačat a z toho 5 kropenatých. je mi líto jí zabít přecházím na jiné. cena dohodou: email: malydvur11@centrum.cz, tel.604 592 448.
kachnička

XXX.XXX.32.9
Jak se pozná kaček od kachny.U kachen mulard.
Dobrý deň ja chovam činske kačky biele a tento rok asi v polovici jula som si kupil z Poľska 5 kačat zo začiatku som nevedel čo budu zač ale nedavno som zistil že su to pyžmove žihane, Mam 1 bielu 3 take do modra a 1 čiernu pasikavu. Ked sa nane tak pozeram aby som rozoznal pohlavie vyzera to tak že budem mat 2 modre žihane kačky a 1 modreho kačera 1 čierneho žihaneho kačera a asi bieleho kačera ale nevim to zatila naisto. tým bielym nie som si celkom isty či je to kačka alebo kačer. Pochadzam z vychodneho Slovenska z okolia Bardejova. mam 20 rokov a bavi ma to :D.
V podstate môžu pokiaľ nemáš vv budúcnosti nejaký špeciálny chovatelský cieľ. V podstate sú to pizmovky- druh i plemeno v jednom. Odlišné sú len vo farbe. Nedá sa ani jednoznačne povedať že tvoje sú určitého farebného rázu pretože sa určite nejedná o homozygotne jedince ale o heterozygotne, pochádzajúce z nerovnako sfarbenych rodičov. To znamena že v potomstve sa objaví celá škála farieb a budú viac menej strakate. Ide len o to aby kačer spĺňal kritériá po velkostnej stránke, mohutný, dlhotrupi, hlava ozdobena typickým ucesom pre pizmovky. Som rád že ťa to baví a želám ti aby ta to držalo čo najdlhšie.
Pizmovky ma zaujali tu na ifavne, v zime 2013-14. Vo februari 2014 som si doniesol prve dve ktore mi po tyzdni zakusla fena. Tak som si doniesol dalsie a skoro po dvoch rokoch skoncim zrejme pri takejto nejakej farbe.
S ciernou hlavou "Zilincanka"2013, dvojka 2014 a 15, divoke pierko 2015, majova 2014, augustova 2014 a majovy kacer 2014, kacer maj 2015 sa mi farebne viac paci ako majovy z 2014 ale uz môze byt pribuzny s dvoma kackami 2015 ktore si necham do kmena 1+(3-4). Na jar 2015 som mal 3+11 a ktovie kto je pokom.
Pizmovkam zdar!
Zdravim chcem sa opytat ci sa Vam znašaju už tie pyžmovky.Mne zatial nie a mam v chovny kmen 1+3 (Biely kačer rok 2014, bielu kačku rok 2013, a dve žihane 2014) Tak som zvedavy kedy sa mi začnu znašat. Ta moja biela kačka(2013) spolu s kačerom už kývu chvostami aj hlavami neviem ako to mam nazvat ale ja to volam že CH-čia. Tie dve žíhane zatial neprejavuju zaujem o parenie ale dufam že začnu sa znašat tak koncom aprila a začiatkom mája uvidime:D
A vidim že tu nieje nejako vela prispevkov od kedy som tu pisa svoj posledny pripevok :D.
Marekk95
napsal(a):
Zdravim chcem sa opytat ci sa Vam znašaju už tie pyžmovky.Mne zatial nie a mam v chovny kmen 1+3 (Biely kačer rok 2014, bielu kačku rok 2013, a dve žihane 2014) Tak som zvedavy kedy sa mi začnu znašat. Ta moja biela kačka(2013) spolu s kačerom už kývu chvostami aj hlavami neviem ako to mam nazvat ale ja to volam že CH-čia. Tie dve žíhane zatial neprejavuju zaujem o parenie ale dufam že začnu sa znašat tak koncom aprila a začiatkom mája uvidime:D
A vidim že tu nieje nejako vela prispevkov od kedy som tu pisa svoj posledny pripevok :D.
Trošku od veci, ale aj k veci Od 17.12 do 17.1 sa mi vyliahlo 43ks káčat a dnes som videl ako sa pária dalšie. Mal som možnosť zohnať čb káčera a kačicu, ktorí mali spolu pekné potomstvo. Žíhané čb a aj hnedé žíhané.a tí sa párili spolu a z ich spojenia sú tri žíhané, a hnedé...zatial majú 4 dni takže aké budú v dospelosti netuším.
Viem že to tu nepatri ale potrebujem pomoc s určenim pohlavia u tychto perličiek.
Dobry den dnes 27.2.2016 mi kačka(činska biela) zniesla prve vajce.Kačka je z r.2014 a kačer 2015 mam ešte dve žihane kačky r.2015 Som zvedavy či sa mi kačka znesie aj zajtra alebo každy druhy den? Ked sa bude dobre znasat tak tipujem že kačata sa budu liahnut asi taj v polovici mája.
Predbežne Vas budem informovat.
zbosace
napsal(a):
Zdravím. Má niekto plnofarebne žihane? Je jedno či kačera alebo kačicu a ani farba nieje podstatná.
Dobrý den. mám tyto dvě kachny které, zamlada, byly pěkně celé kropenaté. Bohužel přepeřily a už mají jen náznaky žíhání.
Marekk95
napsal(a):
Zdravím včera sa mi vyliahli čínske kačky 14 zo 16 vajec v dvoch nic nebolo a z toho mam 7 žltych s koncami chvostikov čiernej farby,5 čiernobielych a 2 klasicke biele tak som zvedavy kolko z nich vychovam a co z nich vyrasie.
Fotky priložim neskor.
Tak zo 14 kačat mam ešte 12 a su to 2 čisto biele,6 bude pasikavych a 4 su čierno-biele ale zatial sa este preperuju ak sa preperia dam par fotiek aj sem.
Najkrajšie sú v prvom peri. Tým že sa potom znova prekrizia z jednofarebnymi či strakami sa k trvalej pasikavej kresbe nedá dopracovať.. Takto je to chov o prekvapeniach i keď zaujmavi ale výsledok je vždy rovnaký. V dospelosti sú bez výraznej kresby. Je to jeden z najnáročnejšich f.razov. Treba mať aspoň tri kmene a a prísne vyberať. Dajte foto tých vašich, určite sú super.
Tak tu mam 12 kusov rodičia su kačer biely a kačka sedlata pyžmova a jej matka je tiez žihana ale už to na nej nevydno a momentalne sedi na 14 vajciach.