Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.10.2010 21:57
onda

XXX.XXX.159.128

Dobrý den, zajímalo by mě jestli ještě někdo chová šumavanky zlatušky.

20.10.2010 09:35
marysh

XXX.XXX.147.36

To vite ,že chova.Mají i svuj klub.

20.10.2010 12:41
jo012810

XXX.XXX.49.191

A já k tomu dodávám odkaz ma klub: www.ceske-slepice.eu. Klubové výstavy bývají v Týništi nad Orlicí.

20.10.2010 17:55
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím, neměl pan dotazovatel na mysli ty staré šumavanky, ty bez té kresby po češkách?. Těch " nových " je myslím´dost, ale těch původních čistě žlutých , no nevím . St Tomansmajlík

20.10.2010 21:41
onda

XXX.XXX.159.128

Zdravím, ano právě ty žluté mám namysli.:-). Nemáte někdo nějaké foto? Martin

21.10.2010 07:56
ivankav

XXX.XXX.184.146

No to mě zajímá. Chovala jsem drůbež jako dítě asi od 8 do 21 let, pak kvůli manželovi 18let nic a teď se k tomu vracím. Vybrala jsem si mimo jiné právě šumavanky. Mám doma 2 staré, podle jednoho pisatele z ifauny "antikvariátní" vzorníky, které jsem koupila tenkrát. Tam jsou právě šumavanky popisovány jako žluté slepice, o kresbě ani zmínka. Mám jich zatím jen pár, tedy těch s kresbou a koupila jsem jednu slepičku úplně žlutou, má jen tmavá pera v ocase. Nový vzorník nemám a tak pořád přemýšlýmsmajlík jak to vlastně je. Můžete to někdo prosím :-)vysvětlit

22.10.2010 05:23
jo012810

XXX.XXX.49.191

Vzorník šumavanek najdete na www.ceske-slepice.eu. Jde vlastně o regeneraci plemene, které se věnují někteří chovatelé. Spolu s českými slepicemi, se u nich provádějí genetické testy na pravost rodokmenů. Jde o plemene, kde je stále velký odpad v odchovech.

22.10.2010 19:23
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. O regeneraci bych já asi moc nemluvil. Zřejmě ale tomu nerozumím. Šumavanky jsem choval jako mladý chovatel a byly to čistě žlutý slepice, bez kresby či nějakého náznaku pepře . Tudíž čemu bych já říkal regenerace, to by bylo přilití krve třeba žlutých plymutek nebo žlutých wyandot. Toto je úplně nová kresba, která na těch dřívějších nebyla. Vznikla přilitím krve z češek. Je to ale velice hezké zbarvení a slepičky jsou jako malované. I o jejich chovu ,samozřejmě zdrobnělých, jsem uvažoval, jenomže další plemeno ...Mam jich dost na potěšení. Když to shrnu, tak s tím mám docela problém tomu říkat šumavanka bez příznaku. Jako barevný ráz, jo, to už by potom bylo něco jiného. Třeba šumavanka s českou kresbou. Blbost co? Jo už jsem asi starej a pak to takto vypadá. Co bylo včera, to si těžko vzpomenu, ale co jsem choval jako kluk a co jsem viděl u kamarádů, to si pamatuju velice dobře. To samé je u holubů. Pořád si nemůžu zvyknout na nové kingy, polské rysy, benešáky atd. Ale v pohodě a tak vše dobré přeje St. Toman

22.10.2010 21:37
onda

XXX.XXX.159.128

Tak jsem kouknul na ty stránky českých slepic, je tam pár fotek šumavanek a jde na nich vidět ta kresba češek a tmavé nohy taky od nich. Škoda že se neozve někdo kdo je chovásmajlík. Martin

Přidejte reakci

Přidat smajlík