Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2010 19:30
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Mám tři knihy a vtich nikde neni správná výbava kurníku.Prosím moc mohl by mi někdo poslat rady a pokud možno i fotky?Moc děkuji
O.S.:-)

6.11.2010 07:20
deko

XXX.XXX.226.66

ja mam v kurniku iba bidla a hniezda. sliepky ale cely den behaju po pozemku a tam maju aj napajacky a krmitka.

Michal H.

6.11.2010 07:27
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Moc děkuji.
Já jsem myslel že je lepší mít hřady a hnízda v kurníku a nápaječky a krmítka taky v kurníku!

6.11.2010 13:13
deko

XXX.XXX.226.66

ja mam kurnik urceny iba na prespavanie a znasanie vajec. pri nepriaznivom pocasi su sliepky schovane v roznych prekrytych zakutiach celeho dvora.

niekto ma ale kurnik aj na to, aby tam sliepky travili cely den. v tom pripade musi byt prislusenstvo samozrejme v nom.

Michal H.

6.11.2010 13:58
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Moje pipky maju i výběh ale spíš bych je chtěl naučit že vše mají ve vnitř!A ven jim dát jen pití a zatravnit výběh!Protože budu mít Brahmanky!:-)

8.11.2010 10:29
pajda1

XXX.XXX.22.146

Pokud to jde, tak není moc rozumné krmit výhradně v kurníku - já mám dva kurníky. Tam, kde jsem krmila dovnitř, se mi naučila škodná (potkani) chodit dovnitř a trhali i drůbež. Tam, kde jsem krmila venku, bylo všechno v pohodě.

8.11.2010 11:09
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

S potkanama je problém, já jsem krmil v kurníku, který je ve vzduchu na nohách a bez problému(musí tomu odpovídat zabezpečení, případně kontrola kurníků), tam kde jsem nechal krmení venku se slézali jak na hostinu, tak jsem začal na noc krmení uklízet a dal jsem jim k pohoštění jedu, a je pokoj. Ráno dám zase zpět krmení, večer vyměním za jed:-)

8.11.2010 15:18
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Moc děkuji za rady!smajlík

8.11.2010 17:42
regina

XXX.XXX.176.203

Já sem momentálně změnila vybavení podle nějaké rady z fauny. Mám trusný stůl (přiříznuté hladké dveře) na latích ve zdi, na něm hladkou gumu, takže jde denně seškrábnout i vytřít!, nad nimi bidla po stranách trámky asi 2O cm vysoko, pod nimi tři hnízda v celku, za hnízdy ořechové listí, před hnízdy ořechové listí, na něm staré seno a jak se to bude slehávat tak budu přidávat slámu. Vybíleno, vyčištěno, vypadá to úhledně a mladé slepice mi tam hned do hnízd začaly snášet. Ve hnízdech jsem měla ořechové listí a jemné seno, dneska po seně nebyla ani památka. Mám ale problém - při mrazech bych ráda krmila v chodbičce před kurníkem - ten je tvořen pletivem jako velká voliera. A ptám se - máte zkušenost s zavěšováním krmítka a napaječky? Bude stačit lano a masový háček? Kolik by tak asi mohl masový háček unést? Správná výška je na úrovni hrudní kosti drůbeže? Protože jsem hned slyšela při kolaudaci, že jsem vytvořila myšárnu a od sousedů s prasaty mne občas navštíví potkani, myslíte si to také? Je potkan schopen se krmit ze zavěšeného krmítka? A poslední dotaz - JAK VYPADÁ KURNÍK PRO KRŮTY? smajlíkJAKO KRŮTNÍK?:-))\JAK SE ZAŘIZUJE KRŮTNÍK, PROSÍM PĚKNĚ. Regina

9.11.2010 10:23
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Mohu mít dotaz? Ořechové listí je proti parazitům? pomáhá to??
Na zimu je možné pod misku s vodou umístit topnou destičku, též se dělají krmítka, která se po šlápnutí slepice na jakési bydélko otevře, tudíž v noci je zavřené, nechumelí do něj a ani myši do něj nemohou.

9.11.2010 12:05
regina

XXX.XXX.176.203

Tak ořechové listí jsem tam dala loni poprvé a to pod kachny. Bylo suché a navršené v určeném prostoru mělo tak l,5 metru. Protože loni byla brzo zima, tak se tam hlemějždili a já jsem jim jak to sešlapávaly přidávala slámu. Ceké období loňského sněhu žili na ořechovém listí a na jaře, když jsem vyklízela, byla vrstva listí asi tak 10 centimetrů a nad tím totéž ve slámě, ale nebylo tam vlhko. Až v průběhu zimy jsem se někde dočetla, že je to dobré proti parazitům. Ověřovala jsem u rolníků a ti co si pamatují ještě opravdu soukromé hospodaření tak tvrdí, že to staří hospodáři takhle dávali vždy a některé dámy to dávají ještě dnes do hnízda. Takže asi tak. Ale také říkali, že suché listí i z ovocných stromů se běžně podestýlalo kravám a zase někteří s listím na podzim krmí králíky, že je to jako ozdravná kůra před zimou. LEČ SOCIOLOGICKÝ VZOREK BYCH SPOČÍTALA NA JEDNÉ RUCE A JEŠTĚ JSOU TO TI JEDINNÍ, KTEŘÍ V CELÉ VESNICI JEŠTĚ NĚCO CHOVAJÍ. URČITĚ SE TÍM NEDÁ NIC ZKAZIT, JEN BYCH JIM TAM NIC DO TOHO NEHÁZELA, PROTOŽE BY TO BYLO OPRAVDU JEN PRO MYŠI. tO Z TOHO NEVYZOBOU.

9.11.2010 12:09
regina

XXX.XXX.176.203

PODSTATNÉ, CO JSEM NEŘEKLA, ŽE JSEM JEŠTĚ ŽÁDNÉ CIZOPASNÍKY NA SLEPICÍCH NIKDY NENAŠLA A NEUKLÍZÍM JIM TAM DENNĚ:-). NĚKDY I JEN OBDEN:-)). a TAKÉ MÁM NA BLÍZKO ASI 5 DIOPTRIÍÍ. Regina

9.11.2010 15:57
pajda1

XXX.XXX.35.134

Ano, ořechové listí opravdu pomáhá. Dává se i psům do bud. funguje proti parazitům i jako ochrana, ale funguje tak pouze ořech! Jiné listnáče tuhle funkci nemají. Ostatně je to jeden z důvodů, proč se ořechové listí nemá přidávat do kompostu. Ono je totiž natolik odolné, že nezetlí.

9.11.2010 17:34
regina

XXX.XXX.176.203

Ale zetlí. Je to je pěkné slovo. Ale asi musí projít procesem macerace či co. Co bych s tím na jaře dělala? No navezla jsem to na kompost. A z té obrovské hromady 2 staré ořechy) bylo prokáleno a promícháno se slámou hafo koleček, ale bylo to takové jako předpečené. Loupala jsem to v plátech a zůstával mi čisťounký betonek. Fakt paráda. A v kompostu se to nepozná. No ale aso tam bude víc těch tříslovin, že?

9.11.2010 18:21
mysak

XXX.XXX.15.147

Pěkně napsané, a ostatní držete se toho. Sám mám nad kurníkem velký ořešák a tak to listí dávám do kurníku a taky do pytlů na půdu a pak to mám pěkně suché na léto, kdy je ještě listí na stromě a parazité mají boom. Mimochodem pro holuby jsou řapíky listů ořešáku velice oblíbeným stavebním materiálem na svá hnízda. Mají akorád takovou pevnost a pružnost, že hnízdo drží a vejce se nerozmačkají. Nehledě na ten odpuzující účinek proti parazitům. Takže taky doporučuji.
Juraj Kafka

10.11.2010 19:20
regina

XXX.XXX.176.203

Jé, mně pochválil !!

29.9.2011 15:17
mlynarka

XXX.XXX.117.7

Můžu se zeptat, je nějaký specifický rozměr (tvar) na hřadlo pro slepice? Aby se jim dobře sedělo... :-)
Myslím, třeba tyč od smetáku je asi malý průměr, že? :-)

30.9.2011 16:42
dorm

XXX.XXX.64.242

mlynarka napsal(a):
Můžu se zeptat, je nějaký specifický rozměr (tvar) na hřadlo pro slepice? Aby se jim dobře sedělo... :-)
Myslím, třeba tyč od smetáku je asi malý průměr, že? :-)

v žádném případě nic kulatého pod 8cm průměr..nejlépe je střešní lať 5-8cmm šíře podle plemene a srazit obě hrany...musí sedět celou plochou běháku na ploše a jen konečky prstů ji obejmout.. na malém průměru by celou noc musela držet balanc:-)a stahovat prsty kolem násady a vůbec si neodpočine...nehledě že na násadě nezakryje v mrazech peřím prsty(nemůže dosednout)a deformuje se prsní kost a přestane nést..mlynářko požádejte nějakého tesaře o dva tři metry latě:-|

30.9.2011 19:49
zdeňka58

XXX.XXX.178.111

díky za vysvětlení :-):-)

2.10.2011 18:49
mlynarka

XXX.XXX.117.7

Mlynářka děkuje!!!!! smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík