Dobrý den.Začínám chovat husy,takže skušenosti žádné.Nicméně jsem i tady na Ifauně přečetl co jsem sehnal.Zatím vše funguje tak jak má.Před třemi týdny jsem si přivezl páru domů.Husy se seznamují,chuť ke žrádlu také mají,jen nechtějí na noc do husníku.Ovce pochopily kde mají nocovat,kozy,slepice i holubi také,jen husy ne.Čapnou si uprostřed zahrady na zem a spí.Je to normální?Každý večer je musím do husníku zahnat.Mám obavy nechat je na zahradě jen tak.
To jsou ony .Husy jsou nádherní ptáci.Jiří Jackiv
anmi
napsal(a):
ja mam taky isty problem s kacicami ruanskymi ale vraj husy kacice a morky nechce spavat vo svojich budach preto ich treba zahanat
Zdravim......neviem ako to je z krutami ale nase husy a kacice akonahle sa zacne stmievat tak sa zoberu a idu do chlieva na svoje miesta.....Lukáš
Každoročně mám do 10 kusů hus a když zaháním do chlívku slepice, kachny, krůty tak i husy a divoké kachny. Slepice jsou po čase samy první, činky se přidají, krůty jak která, ale já je tam odnosím a trvám na tom, takže posléze dojdou k názoru, že jsou slepice a chodí na bidlo s nimi, husy vždy se musí zahánět, i když vědí, co se po nich chce tak čekají až na ně jdu a divoké s velkým děsením tam jsou také, ale jako úplně poslední. Pokud bych nezaháněla, všechny by se různě rozsadily pod stříšky, na králíkárnu, na moji židli u králíků, na střechu a na stromy. Tedy je to věc nácviku. U slepic na tom trvám celoročně, u ostatních až s příchodem mrazů. Regina
Slepice, kačeny krůty i husy mám ve výběhu s ovcemi. Večer jim musím jít jen otevřít bránu. příjdou na zavolání a všichni se odeberou tam kde patří.
Při troše trpělivosti a nějaký ten den zahánění se to dá naučit. Nedávejte jim přes den nic na přilepšenou a nějakou dobrotu nachystejte tam, kde je chcete mít. Nebojte, dřív, nebo později neodolají, jen jim musíte trochu pomoci.
Babička když se vdávala dostala husy, jednu nechali na chov. Bydleli u Labe v Neratovicích a husy z celé návsi chodili na to Labe každý den. Večer šly každé tam, kam patřily. Babička s mamkou vyprávěly, jak jednou Labe u břehů zamrzlo, a husy plavaly uprostřed . Ráno nebyl problém, husy si na vodu došly, ale večer se ženské na led bály a husy domů nešly. Babiččina husa byla už v té době nejstarší a když ji babička zavolala, vzlétla, led přeletěla a na návsi na kopečku přistála a ostatní husy za ní. Měli ji 26 let a když umírala, hlavu položenou na slámě, všichni brečeli.
, byla člen rodiny. Letos jsem si koupila ke svým husám husu českou a mamka byla nadšená, že je úplně stejná jako byla ta jejich. Takže česká husa bude asi inteligentka
Ivana
Ahoj,já sem letos koupila husu,nemohla jsem ji na noc taky zavřít-nedala se.Po týdnu byla pryč.Tak jsem si za 14dní pořídila nové,které jsem s těžkým srdcem nechala 3dny zavřené v husníku.Krmení a dobroty dostávají jenom tam.Nyní tam chodí automaticky.Jsem ráda,u nás nic nezavřené nepřežije.