Prosím, poradit.Dočkala jsem se zděného kurníku.Problém mám se snášením,za dvířkama mají dvě bidýlka,to druhé kratší a v tom volném prostoru jsem nastlala trošku více sena, naznačila jakoby hnízdo,ale vajíčka nikde.Dole , pořád v kurníku , jsem jim udělala ,krytou pytli ,bedničku,taky nic.
Co dělám špatně?Mám 10 slepic a 1 kohouta.Učím je chodit po žebříčku do kurníku a zpět.Před 14-ti dny vtrhl k nám na dvůr potulnej pes ,něco usmrtil, některé pokousal, některým vyškubal peří a povalchoval.Když jim otevřu, ani nechtějí ven.Myslíte, že proto, že je studí sníh nebo jsou stále vystrašené a s tím souvisí i ta snáška?Nebo dělám něco špatně?Díky za rady.Lenka
Zdravim. Sliepky ked sedia na bidlach tak neustale spnia pod seba tak neni mudre mat pod bidlami znaskove hniezda. Moje sliepky tiez nechcu chodit von do snehu. Moze ale aj byt ze maju stale strach. Skuste im dat do vody vitamin C. Co mam knihu o sliepkach tam sa pise ze vitamic C posobi na sliepky upokojujuco. Urcite tym nic nepokazite. Skuste im odhrnut sneh vonku pred kurnikom a nasypat tam zrno a uvidite.
Spnia je kadí?Tak to hnízdo nemají nad bidýlky,prdelky jim nad hnízda nedosahují.Venku, před kurníkem mám odmeteno,nasypala jsem jim zrní,tak 5 z 10-ti vytáhnou paty,na chvíli zase zalezou. Jindy se promenádovaly a teď jsou pořád u sebe v hejně.V kurníku se krčí na sebe,kurník velkej, ale ony v rožku.
Na fotce jsou vloni,plné života.Lenka.
gajdovka
napsal(a):
Spnia je kadí?Tak to hnízdo nemají nad bidýlky,prdelky jim nad hnízda nedosahují.Venku, před kurníkem mám odmeteno,nasypala jsem jim zrní,tak 5 z 10-ti vytáhnou paty,na chvíli zase zalezou. Jindy se promenádovaly a teď jsou pořád u sebe v hejně.V kurníku se krčí na sebe,kurník velkej, ale ony v rožku.
Na fotce jsou vloni,plné života.Lenka.
Hej znamena to kadit :) Potom su stale v strese aj ked je to dost zaujimave, mne tiez pes preriedil hejno ale ziaden strach na nich vydno nebol. Asi preto ze zabil len jednu a Vam ako pisete napadol skoro kazdu jednu. Skuste ten vitamin c. Nasilu by som ich urcite nevyhanal von. Casom uvidite ci sa skludnia.
gajdovka
napsal(a):
Díky, vitamín zkusím, vyháním je metlou, ale horší je zahánět, to se motají všude,zalízají, že je musím jednotlivě pochytat, jsou , jak pod drogama.Lenka
Céčko určitě,ale opatrně s ním na množství. Ještě je naučte večer na jádro (nasypat do kurníku pšenici,kukuřici)prostě jim to zpřijemnit...podle fotek se tady nedá dost poznat,ale zdá se mě kurník dost vlhký a neůtulný,ale může to být jen můj dojem s fotek..ještě otázečku,kam teď snáší??
Já myslím, že těch stresů bylo v krátké době dost. Napadení psem přemístění do nového kurníku
a k tomu ty mrazy
. To vše se odrazí na jejich psychické stránce a také určitě na snášce. Přidejte jim vitamíny a dejte jim trochu času ať si zvyknou. Vše se zase upraví, jen to chce trochu trpělivosti. Drůbež je dle mého hodně vnímavá a reaguje na každou změnu, či přemístění, ale rychle si zvyknou.
Co se týče toho chození ven a zase zpět, většinou vše řeším podstrojováním něčeho dobrého a vždy to funguje ( nejen u drůbeže ). Kukaně ( hnízda ) nemám na zemi, ale nad zemí cca 70 cm a tak, aby nebyly znečišťovány hřadujícími a také je výše tepleji než přímo u země.
Podkladky jsem dala a nic.
Mohli by jste mě inspirovat nějakými fotkami se snáškovými hnízdy v kurníku?Lenka
Taky si myslím, že si slepice musejí zvyknout. A to že nechodí ven to bych neřešil. Mě se také slepice ven nehrnout. Když vylezou 3 až 4 je to úspěch jinak jsou stále v kurníku. Jen kachny ty courají venku až skoro do tmy. Snážková hnízda mám z bedýnek na ovoce, mám v nich podkladky a hnízda jsou pod trusným stolem. Takhle to máme co moje paměť sahá. Jen původní dřevěný stůl jsem vyměnil za celý kovový a než 5mm plech prorezne to bude nějaký ten rok trvat.
Tak jsem kdesi tady četla, že hnízda musí být 70 cm na zemí, to nemohu zajistit, protože bych měla trusný stůl 120 cm vsoko a z toho vyplývá bidla asi 135 cm vysoko, tak by na mne sasex koukal svrchu. No to bych dopadla. Tak je mám asi 15 cm vysoko, hnízda jsem měla plná ořechového listí - vyházely to ven, pak jsem jim tam dala slámu, po vyprázdnění seno, teď už jsou tři dny na holém. Přítel kolchozník povídal zrovna dneska, že jim dáme u dna vyšší prkénko. To tam ale polezou jako do nory. Když začaly trénovat snášku, trénovaly do prvního zleva. Po celkově asi 3 týdnech začaly snášet i do druhého, t.j. prostředního a tento týden snáší výhradně do prostředního. Mám tři hnízda dřevěná identická vedle sebe a 2 vyrobená z umělohmotných barelů, do kterých přecházející slepičky snášely poměrně bez problémů. Nové jimi zatím pohrdají. Vzhledem k tomu, že v současnosti mám od 15 nových slepiček celkem 4 vejce denně, nevadí mi, že vylovit je ze hnízda bez pokleku do podestýlky je poměrně svižný tělocvičný úkon. Ale kdyby náhodou snášely lépe, budu muset řešit problém klekátka....Sousedka je dáma dost v letech a jistě má celoživotní zkušenosti se slepicemi. Hnízda používají na odkládání věcí, které zůstaly v ruce (někdo na to má el. hodiny za firháňkem v předsíni) a generace slepic s oblibou chodí snášet mezi dvě cihly, které někdo odložil na výkrmnu králíků asi 90 cm vysoko. A to má obvykle asi 20 slepic, odebírá během dopoledne vícekráte. Staří praktici tvrdí a tvrdí to i o okrasném ptactvu, čím víc se jimi zaobíráš, tím je to horší.
regina
napsal(a):
Tak jsem kdesi tady četla, že hnízda musí být 70 cm na zemí, to nemohu zajistit, protože bych měla trusný stůl 120 cm vsoko a z toho vyplývá bidla asi 135 cm vysoko, tak by na mne sasex koukal svrchu. No to bych dopadla. Tak je mám asi 15 cm vysoko, hnízda jsem měla plná ořechového listí - vyházely to ven, pak jsem jim tam dala slámu, po vyprázdnění seno, teď už jsou tři dny na holém. Přítel kolchozník povídal zrovna dneska, že jim dáme u dna vyšší prkénko. To tam ale polezou jako do nory. Když začaly trénovat snášku, trénovaly do prvního zleva. Po celkově asi 3 týdnech začaly snášet i do druhého, t.j. prostředního a tento týden snáší výhradně do prostředního. Mám tři hnízda dřevěná identická vedle sebe a 2 vyrobená z umělohmotných barelů, do kterých přecházející slepičky snášely poměrně bez problémů. Nové jimi zatím pohrdají. Vzhledem k tomu, že v současnosti mám od 15 nových slepiček celkem 4 vejce denně, nevadí mi, že vylovit je ze hnízda bez pokleku do podestýlky je poměrně svižný tělocvičný úkon. Ale kdyby náhodou snášely lépe, budu muset řešit problém klekátka....Sousedka je dáma dost v letech a jistě má celoživotní zkušenosti se slepicemi. Hnízda používají na odkládání věcí, které zůstaly v ruce (někdo na to má el. hodiny za firháňkem v předsíni) a generace slepic s oblibou chodí snášet mezi dvě cihly, které někdo odložil na výkrmnu králíků asi 90 cm vysoko. A to má obvykle asi 20 slepic, odebírá během dopoledne vícekráte. Staří praktici tvrdí a tvrdí to i o okrasném ptactvu, čím víc se jimi zaobíráš, tím je to horší.
Dobrý den. S poslední větou nelze jinak než souhlasit.
To zvlášť platí např. pro kvočnu s kuřaty. Když je zavíráte, aby náhodou neprochladla a nepromokla a krmíte jen směsí a do vody samej acidomid a pod. tak jsou stejně choulostivá. Jak je ponecháte sami sobě samozřejmě ve výběhu typu selský dvůr s hnojištěm nebo samota zarostlá křovím, přežijou většina, jak furt někde něco shání, páč u krmítka je za celý Boží den nevidíte a jsou zkrátka v pohybu ad libitum, tak mamka vždycky říká, že nemají ani čas bejt nemocný. Je to tak i pro lidi? Kdo si moc připouští nemoc, tak na ní časem zajde, kdo ne vydrží o mnoho let déle.
No já se tím moc neřídím, protože loni přišlo v květnu krupobití a půl kuřat v háji. Ten zbytek přežil do krásných i chutných dospělců. Takže raděj kuřata do opeření zádíček nechávám pod střechou.
Kurník máte předpisový, jen by se mi tědy nechtělo dosahovat vejce v polodřepu polokleku, to mi z té představy bere křeč do krční páteře.
To vyhazování podestýlky, no, mě vyhrabují slámu z hnízd mladé kuřice, které ještě neví, na co jsou hnízda a nudí-li se ted, když je všude sníh a jsou v kurníku. Jinak mám hnízda bateriově uspořádaná cca 70 cm od země, okraj je vyšší a je tam ještě prkénko nazpět, které část slámy nedovolí prostě vyhodit. Pod trusným stolem je prostě suchá hluboká podestýlka, na které slepice nyní rády pobývají. Když tam hodím trochu zrna, tak se i pohybují hrabou a pod.
Nevím co to je "bateriově", znamená to vedle sebe? No to bych snad mohla udělat, že bych je pověsila na zeď, ne pod trusný stůl. Jen tak na okraj, ještě stále mám 15 mladých slepic a 4 kohouty - vše sasex a pečlivě seškrabuji denně trusný stůl a asi za 2 měsíce mám velký umělohmotný zelený kompostér plný. Nedovedu si představit, kolik čpavku by bylo v kurníku, kdybych denně nevyklízela. Dumám kam s ním. Všude sněhové bariery, na zahradu a běžný kompost nedojdu a jen tak pohazovat mi přijde líto (škudlilka), nemluvě o tom, jak by to vypadalo po rozmrznutí. Další ohradu mi nikdo teď dělat nebude, další kompostér nemám, asi vytáhnu superpytle igelitové a uvidím jestli se nerozpadnou, to bylo opět kvantum malých kousků igelitu, které jsem již po původních majitelích (měli foliáky) snad posbírala. Nevím co mám dělat..
A JEŠTĚ už jsem se ptala a nikdo mi neodpověděl - jak vypadá snáškové hnízdo pro krůtu a v jakém stáří mám očekávat jeho potřebu?
S díky za pozornost Regina
Tak já tedy osobně čistím trusný stůl jednou za 2 týdny. Kurník je dobře větraný a zastýlám pilinami vlastní výroby a za 15 let co se drůbeži věnuji si žádné slepice nestěžovali. A zatím mi tato hnízda vyhovují a ohnout se párkrát za den pro pár vajíček mi zatím problém nedělá a ani děda si nestěžuje a to mu je 85 let. Ale pravdou je že o hnízdních budkách přemýšlím také kurník je veliký a slepic není zas tolik. A hlavně odpadla by starost na jaře kam začne nést pižmovka.
kostrata
napsal(a):
chtěl bych se zeptat s čeho jsou ty šuplíky.Děkuji Ruda
patrně myslite tento obr.to je nalezeno zde...www.chozadru.wbs.cz
dorm
napsal(a):
patrně myslite tento obr.to je nalezeno zde...www.chozadru.wbs.cz
ano myslel jsem tento obrázek,ale dostal jsem na mail plno nových fotek i toho druhého.Moc se mě to líbilo a po Novém roce se dám do zařizování a vybavování zděného kurníku.Tak se mě hodí všechny varianty,abych měl nějakou představu.Ruda
Pre inšpiráciu môžete pozrieť aj na :
http://www.heka-brutgeraete.de/store_front/catalog/index.php?PATH=26_54&PHPSESS=a703509e6f33caceeaf2417149b9dfd4
Resp. najlepšie udrživateľné a hygienicke sú plastové s výgulom na vajcia na:
http://www.gefluegelhof-brunnert.de/
Prikaldám ich foto, keďže som ich kúpil na burze v Rakúsku.
Já si teď objednala u Kamíru pro slepice na snášku tyto plastové toalety pro kočky. Mají je za celkem dostupnou cenu a myslím, že se budou dobře udržovat v čistotě.
Praktický kurník = trusný stůl s hřady /ne bidélky/, polozastíněná vystýlaná hnízda s vyjímatelným dnem při zemi, ale tak, abych se nemusel moc ohýbat a slepice nezalézaly pod ně. Neškodí trochu prostoru s hrabaništěm, popelištěm, napáječkou a krmítky pro nepříznivé dny. V.K.
vokjam
napsal(a):
Praktický kurník = trusný stůl s hřady /ne bidélky/, polozastíněná vystýlaná hnízda s vyjímatelným dnem při zemi, ale tak, abych se nemusel moc ohýbat a slepice nezalézaly pod ně. Neškodí trochu prostoru s hrabaništěm, popelištěm, napáječkou a krmítky pro nepříznivé dny. V.K.
ježiši,to je bezvadnej a velkej kurník,to se to závidí