Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.12.2010 16:22
wert

XXX.XXX.145.79

Zdravim všechny musi se dezinfikovat vejce než se vloži do lihně nebo ne jak to dělate vy jsem začatečnik děkuji Petr

29.12.2010 09:01
wert

XXX.XXX.145.79

wert napsal(a):
Zdravim všechny musi se dezinfikovat vejce než se vloži do lihně nebo ne jak to dělate vy jsem začatečnik děkuji Petr

mohl by mi prosim někdo poradit Petr

29.12.2010 14:21
dorm

XXX.XXX.64.242

tady jsem něco našel ze starší nemoderky od BoKa.smajlík....Ošetřování násadových vajec musíme rozdělit na vejce od hrabavé drůbeže a na vejce od vodní drůbeže, které je pracnější - tato vejce jsou snášena na podestýlku, která bývá více znečistěná. Vejce se seberou a nechají se v místnosti několik minut ohřát na pokojovou teplotu. Pak se ponoří do vody teplé asi 35°C, kartáčem se omyjí a ponoří se do připraveného 2 % rostoku chloraminu / i jiného/ o teplotě 30°C po dobu 10 - 15 vteřin.Teplota tohoto roztoku musí byt nižší, aby vejce nasákla do skořápky dezinfekci. Vejce se neotírají a nechají se oschnout. Při čistění se vyřazují vejce nadměrečná i podměrečná, s deformovanou, hrubou a podle našich smyslů nenormální skořápkou. Pak se dají doskladu kde by měla být teplota 10 - 12 °C. Ten musí být dobře větratelný, bez plísní, nesmí tam svítit sluníčko a musí tam být udržovaná čistota včetně dezinfekce. Vejce hrabavé drůbeže se nemyjí, očistí se nasucho vyjímečně se otřou vlhkým čistým hadříkem. Ve skladu jsou vejce umistěna kolmo. Obrací se 1 x denně / špičkou dolů a druhý den špičkou nahoru / Na lísce v líhni pokládáme vejce šikmo pod úhlem 45°.Obtimální skladovací doba je 7 dní, některá vejce i déle. Musíme ale počítat s horší líhnivostí. Vejce můžeme dezinfikovat také ve skladu nebo v líhni a to postřikem různými dezinfekčními postřiky a nebo formalinovými parami. Pokud se rozhodneme pro form.páry, měla by být líheň vyhřátá asi na 30 - 35 °C, při čemž dojde k maximálnímu působení dezinfekce. Množství formalinu a manganistanu draselného se určuje dle kubatury líhně. Tento způsob dezinfekce by se neměl používat mezi 25 - 95 hodinou inkubace, aby se neublížilo počínajícímu zárodku.Je to dezinfekce nejúčinější ale karcinogenní. Tímto povídáním jsem vám chtěl zhruba nastínit jak by se to mělo dělat. Platí to ale spíše pro spolkové nebo větší líhněsmajlík

29.12.2010 15:46
wert

XXX.XXX.145.79

moc vam děkuju to je supr Petr

29.12.2010 16:36
petrvyoralcz

XXX.XXX.179.167

Dobrý den,
osobně bych raději použil něco snadnějšího na přípravu např :
http://www.lihne.cz/64-dezinfekce-100-ml.html
a máte jistotu, že to vejcím neublíží.

29.12.2010 20:07
info8

XXX.XXX.72.22

petrvyoralcz napsal(a):
Dobrý den,
osobně bych raději použil něco snadnějšího na přípravu např :
http://www.lihne.cz/64-dezinfekce-100-ml.html
a máte jistotu, že to vejcím neublíží.

Neberte to jako skrytou reklamu, ale já sám používám také tuto desinfekci a jsem s ní plně spokojen. Z jedné lahvičky koncentrátu máte 10 litrů a já s tím rosím vejce před nasazením do líhně (vodní i hrabavé drůbeže) a pak s tím rosím ještě poslední 2 - 3 dny před vyklubáním. Tento systém se mi zatím osvědčil nejlépe. Nemám odvahu namáčet před nasazením celá vejce. Pokud je hodně zašpiněné, tak bláto oškrabu a potom porosím roztokem. Ale rosím jen tak, aby po vejci desinfekce nestékala a nezalepila póry. PetrV. Lihne.cz

Přidejte reakci

Přidat smajlík