Dobrý deň. tento týždeň som kúpil kmeň zdr. velsumiek ale jedna sliepka ma krk svetlejší. Nejedná sa nahodou o oranžovosfarbnenú a ta druhá je hrdzavojarabičia? Velsumky mám prvý krat, tak sa v nich moc nevyznám. Ďakujem za rady.
Mal som tiež takéto niečo. Je to velsumka bez pigmentu v kresbe, rsp. so slabým pigmentom. Kedže je to neštandardný jedinec, nedoporučuje sa od nej odchovávať. Oranžovokrké sú úplne iné a ten pigment v závese je u nich tak isto prítomný ako u hrdzavo jarabičích. Keď som písal posledné dve slová, hr.jar. zježili sa mi vlasy. Krúžkovať potomstvo môžete ale rodokmeň by sa Vám nepodarilo vypísať, pretože nepoznáte generáciu-ie na zad.
Myslíte,že když nejsou slepičky ani kohout kroužkováni můžete jejich potomstvo kroužkovat?Jaké máte záruky,že jsou čisté a nejsou ničím křížené.V tomto případě je nemůže ani dát na žádnou výstavu,kde by mu posuzovatel řekl nejlépe zda jsou tmavší nebo světlejší.Pokud se budou kroužkovat a uchovňovat nekroužkované kusy tak to je podle mě ŠPATNÉ!!!!!Pak v tom může být pěkný chaoz a můžete si do chovu zavléct určité nestandarty.Toto je můj názor.Čekám na Vaší odpověd. Tom Č.
bambuca007
napsal(a):
Myslíte,že když nejsou slepičky ani kohout kroužkováni můžete jejich potomstvo kroužkovat?Jaké máte záruky,že jsou čisté a nejsou ničím křížené.V tomto případě je nemůže ani dát na žádnou výstavu,kde by mu posuzovatel řekl nejlépe zda jsou tmavší nebo světlejší.Pokud se budou kroužkovat a uchovňovat nekroužkované kusy tak to je podle mě ŠPATNÉ!!!!!Pak v tom může být pěkný chaoz a můžete si do chovu zavléct určité nestandarty.Toto je můj názor.Čekám na Vaší odpověd. Tom Č.
Milý Tome,za pár týdnu mi přijdou kroužky a jen tak pro tvoje potěšení nakroužkuju i sousedové hybritky a co mi uděláš ???Kroužek ČSCH na noze není záruka čisté krve - je to jen nezaměnitelné označení zvířete a k němu patří oceňovací lístek ( u vyžších chovu i rodokmen ).Na výstavach potkáš desítky křížencu jak meziplemenných tak i mezi barevnými rázy a posuzovatel to pozná (teda měl by poznat) a takové zvíře vyřadi.Kroužek,tetování,ušní známka,vypalování a čip slouží jen a pouze k označení (identyfikaci) a není zárukou čisté krve.A co se tyče nestandartu tak zásadně si do chovu dávejte jen zvířata po ocenění. a.t.d.
Ano, to som chcel tým povedať ohladom krúžkovania. Záležitosť šlachtenia - šlachtitelské, plemenné chovy sa bez rodokmeňov nezaobídu. Tam už údaje na krúžku majú iný význam a vlastne aj iné spôsoby označovania. Poviem Vám to na príklade: máte záujem o určité plemeno. Nekúpite si dospelé jedince, okrúžkované ale kurčatá z liahne. Tam sa liahne od troch štyroch dodávatelov. Tu už priamych predkov svojich kuriatok ťažko dohladáte, jedine že by liahniar robil rodokmenné liahnutie a bolo nan spolahnutie. Ani tu nemáte záruku že všetky odchované jedince budú splňať požiadavky štandardu. V každej chovatelskej činnosti sa nájdu ,,odpadové,, jedince. a čím je chov na vyššej šlachtitelskej úrovni, tým sú kritéria vyššie a prísnejšie.
peterm
napsal(a):
Nemám v pláne vystavovať, ale to neznamená, že nechcem chovať sliepky ktoré sú štandartné, alebo sa aspoň blížia štandartu. Poďla Vás keď niesom organizovaný a nemožem krúžkovať, nemám sa ani zaujímať ako moje sliepky vyzerajú?
Ale máte se zajímat o vzhled, ne že né. Osobně si myslím, že u zdrobnělých velsumek je pravděpodobnost, že by to byl nějaký hybrid velice nízká. Jako nikdy nejsou všechna zvířata v hejnu standartní, jsou tam i zvířata s vadami. Vy sám zjistíte, jestli tato slepička předává dál světlejší závěs, jedině rodokmenným vylíhnutím z vajec od ní. Chov čistokrevných zvířat je o tom neustále se blížit k ideálu. Máte-li možnost získat lepší slepičku, tak tuhle nepoužívejte na plemenitbu, nemáte-li jinou možnost a chcete si namnožit velsumky, použijte ji s podmínkou, že kohout na ni připařovaný bude lepší. Typově je to velmi pěkná slepička. A ono se to ve výsledku srovná. Nebojte se toho.
Jinak kroužky si holt budete muset sehnat pokoutně, pokud chcete mít drůbež kroužkovanou. Pokud chcete vystavovat bylo by dobré vstoupit do nejbližšího spolku a nebo do takového, kde je dobře. To se dost špatně poznává, ale pokud navštěvujete výstavy někde u vás, tak se to časem dovíte. Ovšem neni nikde psáno, že neorganizovaný chovatel nemůže mít kvalitní drůbež. Kroužek slouží k identifikaci zvířete. Často jsou i kroužkovaná zvířata brak.
Juraj Kafka
V zdrobnelych velsunkach je vice barevnych variant ja chovam stribroprse na ukazku muj lonsky odchov zdrobnele velsunky stribroprse
Tak o to mi právě jde,kroužky se seženou i zde na i fauně a pak můžete okroužkovat i ty sousedovic hybridy.Myslíte,že to je v pořádku? Pak si na výstavě koupíte jako pěkného kohouta a v dalším roce Vám v chovu vypadne něco co zrovna není standart.Myslím,že každý poctivý chovatel toto nedělá.Jasně,že i já nemám v chovu vše ELITU,ale snažím se používat a kroužkovat jen ty NEJ jedince a musím vědět,když něco koupím od jakého chovatele to je a jak je na tom on z chovem.Toto je pouze a jenom můj názor,nikomu ho nevnucuji.Ano koupím kuřata z líhně nebo od někoho,ale musím mít určité info o jeho chovu.To samé platí o koupených vajíčkách......tom Č.
Trochu nám tu dezorientujete začínajúceho chovatela. Ak by si šiel kupovať na výstavu tak asi by to zviera bolo posúdené a určite by počkal na majitela- vystavovatela. Žiadny krúžok na svete Vám nezaručí čistokrvnosť. Ale i s tým som sa stretol na burze. Predávajúci ponúkal zvieratá za neprimerane vysokú cenu, neúmernú ich kvalite a odôvodňoval to tým, že ,,veď sú krúžkované,,. Od poctivého chovatela si môžete kúpiť do chovu i zviera bez krúžku ak zodpovedá Vami požadovanej kvalite a viete, alebo predpokladáte že bude pre Váš chov prínosom. Sú prípady keď pôvodný chovatel krúžkované zviera pri predaji ešte ošacuje a kupujúcemu vyzdvihne prednosti a aj upozorní na drobné nedostatky. Ako môžete posúdiť konečnú kvalitu Vášho odchovu ak okrúžkujete a zviera ešte dospieva, preperuje, dorastá do proporcií. Stalo sa mi že to čo som okrúžkoval išlo všetko do polievky. AK VŠAK máte chov kde môžete pôvod doložiť, teda Vašich chovných a následne samozrejme odchovu, tu sa už bez REGISTRAČNEJ OBRUČKY, krídlovej známky či tetovania nezaobídete a samozrejme každý kto nadobúda zviera od Vás si to skontroluje. To čo si dovezieme domov do chovu záleží len od nás samotných. Bez základných znalostí daného plemena sa do chovu netreba ani púšťať alebo potom neplakať nad tým čo sa nám plance po dvore. Ja odporúčam navštíviť chovatela, výstavu, použiť internet, vzorník a potom kupovať. Som chovatelom zVe asi 25 rokov ale kvalitu exterieru a udržať užitkové vlastnosti som nedostal na takú úroveň aby som pravidelne vystavoval. Paradoxom je že najlepší odchov som mal po nekrúžkovanom kohútovi, ktorého som kúpil v Přerove. Bol z viacerími ponúkaný na polievku a stal ma 80 Czk. .
Trochu nám tu dezorientujete začínajúceho chovatela. Ak by si šiel kupovať na výstavu tak asi by to zviera bolo posúdené a určite by počkal na majitela- vystavovatela. Žiadny krúžok na svete Vám nezaručí čistokrvnosť. Ale i s tým som sa stretol na burze. Predávajúci ponúkal zvieratá za neprimerane vysokú cenu, neúmernú ich kvalite a odôvodňoval to tým, že ,,veď sú krúžkované,,. Od poctivého chovatela si môžete kúpiť do chovu i zviera bez krúžku ak zodpovedá Vami požadovanej kvalite a viete, alebo predpokladáte že bude pre Váš chov prínosom. Sú prípady keď pôvodný chovatel krúžkované zviera pri predaji ešte ošacuje a kupujúcemu vyzdvihne prednosti a aj upozorní na drobné nedostatky. Ako môžete posúdiť konečnú kvalitu Vášho odchovu ak okrúžkujete a zviera ešte dospieva, preperuje, dorastá do proporcií. Stalo sa mi že to čo som okrúžkoval išlo všetko do polievky. AK VŠAK máte chov kde môžete pôvod doložiť, teda Vašich chovných a následne samozrejme odchovu, tu sa už bez REGISTRAČNEJ OBRUČKY, krídlovej známky či tetovania nezaobídete a samozrejme každý kto nadobúda zviera od Vás si to skontroluje. To čo si dovezieme domov do chovu záleží len od nás samotných. Bez základných znalostí daného plemena sa do chovu netreba ani púšťať alebo potom neplakať nad tým čo sa nám plance po dvore. Ja odporúčam navštíviť chovatela, výstavu, použiť internet, vzorník a potom kupovať. Som chovatelom zVe asi 25 rokov ale kvalitu exterieru a udržať užitkové vlastnosti som nedostal na takú úroveň aby som pravidelne vystavoval. Paradoxom je že najlepší odchov som mal po nekrúžkovanom kohútovi, ktorého som kúpil v Přerove. Bol z viacerími ponúkaný na polievku a stal ma 80 Czk. .