Zdravím Přibyly nám (původně jen dočasně) nové husičky, chtěla jsem poprosit o radu, zda jsou to - jak si myslím, husy labutí 3ks (divoce hnědě zbarvené) a husy štajnbašské 2ks. Vypadá to, že labutí jsou 2 husy a houser. Husy štajnbašské ale vypadají na dvě husy - nevidím žádný rozdíl
. Štajnbašské si nejspíš necháme, pokud jsou to dvě holky, budu asi shánět housera
díky zkušenějším chovatelům za radu M.
russli

XXX.XXX.169.168
Dobry den ty husy jsou landeské a ne štajnbašské. A vypadaji opravdu na 2 husičky.
ano ty tve jsou štanbašské a vypadají na 2 husičky jak úpíše chovatel před tím a jinak tam ty jsou labutí a landeské já mám jednu landekou labutí a českou labutí mijednou sseděla a 25 den z vajec utekla zato landeská mi sedí a české jak by smet ty sedí jako pecky tak si myslím žeby ty vaše landeské mohli také sedět
Na sto procent ty dvě nejsou štajnbašské, protože ty mají na konci zobáku tmavý nehet ( až černý ), tulúzanky mají pod hlavou lalok, jsou nižší, ale zavalitější, tak, že já se přikláním k landésankám. Chovám je také a vypadají stejně jako ty vaše.
Zde pro porovnání foto.
Jinak jukněte na stránky chovatelů vodní drůbeže, tam najdete všechna plemena husí i jiných čvachtalek
Ano, ano, od Slezské Harty a chovám q - ovečky. Myslím, že jsme si i někdy psaly , nebo ne ?
Housera mám jednoho a dvě husy, ale chvíli mi trvalo, než jsem se přesvědčila, že nemám tři husy. To víš jsem také začátečník, ale ledacos jsem se o husách dopídila a trochu nastudovala. Landésky se mi líbily pro svůj vzhled i když jsem chtěla původně pomořanky, ale ty jsem nesehnala a tak jsem ráda za to, že mám tyhle tři kousky.
Jak jsou staré ty tvé ? Vypadají na to, že už by se mohli pojímat pokud by byl jeden z nich houser. Jinak Houser má delší a mohutnější krk a celkově bývá o něco vyšší než huska. Také, když se mu něco nelíbí či příjde návštěva, běží jim naproti s natáhnutým krkem a kromě toho, že řve , tak i pěkně syčí. Holky se většinou drží za ním a jenom křičí.
Tady na té fotce je hoser uprostřed.
Jo jo psaly No my k těm husám přišli jak slepí k houslím - náš známý si je u nás jen jakože na chvíli ustájil, jsou od nějakého zkrachovalého zemědělce, co měl obrovskou drůbežárnu a tomu známému dluží velké peníze, drůbežárna vyprázdněná, prodána, husy tam chudáci zůstaly samy a už se o ně neměl kdo starat - tož je dovezl k nám. A mi se ty landéské zalíbily, tak jsem je honem odkoupila. Labuťky půjdou pryč, snad už má kupce, kdyby ne, hodím to tady do inzerce. I když se mi taky líbí, ale musím se držet zpátky
S tou útočností hus - ani nepřipomínat - měli jsme loni bílé husy, snad páreček, ale ani hnízdo, ani vejce - byly to mimořádně agresivní husy hlídací, bohužel měly obrovský akční rádius a byly postrachem celého našeho konce vesnice. Sousedka šla venčit psa a viděla na své příjezdovce husy tak se radši vrátila pro hrábě.... A nedejbože aby u nás na dvoře někdo cizí vystoupil z auta, okamžitě měl husu zakousnutou v gatích. Pak nám bohužel jednu něco roztrhalo (asi liška), našli jsme ji za barákem mrtvou s dírou v břichu... tak jsem z toho byla otrávená, že jsem housera vrátila zpátky chovateli od kterého původně byl a myslela jsem, že je s husama konec.
Ale pořád se považuju za začátečníka, vůbec se nevyznám v plemenech - ty landéské jsou na maso? Bylo by fajn, kdyby snesly nějaké vejce a vyvedly mladé... jen toho housera sehnat...
Ok, přeptám se Odkud jste? My z okresu Nový Jičín, moravskoslezský kraj. Ať to nemají hodně daleko, bolely by je křidélka
Na obrázku naše bývalé husy útočné
Takže housera by jsi určo poznala, když už jsi husky chovala. Ten náš také prohání kde koho a někdy i mě. Myslela jsem, že husa je chytřejší než třeba slepice, nebo krůta, ale jdu-li na dvůr oblečena jinak než jsou zvyklí, tak na mě také útočí. Bohužel si myslí, že jsem nějaký vetřelec a nepomůže ani když na ně mluvím. Když jsem zvládala 20 krocanů na jednom place, nějaký houser mě nemůže rozhodit. Horší je to, že ke mně chodí návštěvy z malými dětmi a já tu mám občas vnoučky na návštěvě, tak jsou v ohradě s ovečkama a tu nepřeletí.
Landénky jsou prý na maso a velkou játru, ale já ještě neochutnala a játru neviděla, tak ti nepovím. To musí někdo, kdo již má s chovem zkušenosti.
No s husama je vůbec sranda, bydlíme nedaleko Mošnovského letiště a nad dvorem nám občas krouží přistávající letadla - jak ty husy vždycky s naklopenou hlavou sledovaly ty velké divné ptáky
Krocani jsou parádní - ještě je chováte? To jsou ti bronzoví, že jo . Když my máme pořád málo plotů
, ale snad se to brzy změní...
Jen tak mimochodem - kdyby u vás byla navíc quessantka, máme zájem . O naši bílou Kačenku jsme přišli, zůstal nám taťka Čert a skopeček Lucifer. Jsou oba hodní, ale jako samotní chlapi - takoví nějací opuštění...
Krocany chovám, momentálně mám omladinu něco přes tři měsíce a mimo jiné se mi nalíhla kuřátka Amrox. Všechno se to pojímá, tak to bude zase o zábavu postaráno.
Ovečky jsou už zase všechny zamluveny, ale já nevím, zda vůbec nějaké budou. Mladý beran nebyl nikdy přistižen, tak se obávám, zda vůbec budu moci někomu vyhovět.
Husy se také již nějakou dobu pojímají, ale vejce ještě žádné. Tady mám také podezření, že houser pojímá jen jednu husu. Budu je muset nějak označit, obě jsou totiž úplně stejné jen jedna chodí při pastvě víc bokem a jedna se drží stále u housera.
Možná je to tím, že se víc bojí. Nedávno mi tu vletěl pes od sousedů ( Americká Akita ) a trochu mi to tu probral, takže, jak teď jde kolem pes všichni panikaří a utíkají.
Stává se, že někdo reservaci na poslední chvíli zruší, nebo se už neozve, tak pořád je nějaká šance, ale to je tak na diskuzi do nemoderky o ovcích.
Markét, opravdu to budou landenky. Měli jsme nejdřív 21 roky labutí, pak táta přivezl od známého landenku. Bohužel jí ale husa od housera odháněla, asi se bála konkurence nebo co... Labutí jsme snědli, protože jim odchov fakt nešel/a kdžy už se povedl, tak maso hrozně tvrdé..jsme zvyklí na domácí kachny, kuřata, ale tohle byly pomalu o zuby/ a pořídili landence fešáka. No a na podzim je prodali dál, protože nás ty husy omrzely. A pak jsme 2 roky po sobě v létě koupili cca 5-6 kousků českých housat a na podzim snědli. Ale ten první rok jsme si přikoupili ještě labutí, protože jsou prostě hezký...a na podzim jí prodali dál do chovu..No, prostě blázni.
PS: kačenky je mi líto. Vím, jak to mrzí, zvlášť když jsou to vlastní psi....nám jednou vlítli na drůbež - zakousli ve 3 asi 30 kachňat cca 14 dní před zabitím, 3 slepice a zakrslého králíčka s morčetem. Ještě štěstí, že v té době jsme ještě neměli ovce /až asi za měsíc jsme si pořídili 2 jehničky a beránka romanovek, ti pak šli o rok později o dům dál - nestačila pastva...a rok 2007 Quessantky...no a to byla už láska na první pohled/....to už bych je asi vážně uškrtila..
Autorská diskuze - obrázek
Dobrý den, paní marketazalbre, jsem začátečník v chovatelství a jsem z Valašského Meziříčí, prosím, můžeme se kontaktovat? Ráda bych přijela osobně pro pár informací, zatím jsem nenašla nikoho v blízkosti, kdo by měl husy Landéské a české, na chov, všichni to koupí na jaro a na podzim vytlučou, takže žádné zkušenosti s chovem. Prosím, pište mi na mail ruzena.grobelna@seznam.cz. Budu se těšit. Růžena