Dobry vecer neda mi to aby som sa nepochvalil prave dnes dokoncenou a skusobne spustenou liahnou
anmi
napsal(a):
Dobry vecer neda mi to aby som sa nepochvalil prave dnes dokoncenou a skusobne spustenou liahnou
vyzerá to dobre,len by ma zaujímalo,či je teplota rovnomerná všade,pretože kým som mal termostat jednočidlový,tak som to nevedel posúdiť,ale teraz mám nahodený dvoj termostat a to vám poviem rozdiel bol medzi podložkami 1,6 stupna čo už je vela.
otáčanie máš ručné ,alebo automatické??
Dobrý den .Na první pohled vypadá dobře.Mám jen pochybnosti o udržení rovnoměrné teploty,mylím si , že je zbytečně velká a je tam moc vyhřívacího prostoru.Jak máte řešenu vlhkost a dolíhňové lísky?Jak provádíte naklápění lísek?Zkuste líheň nafotit jako komplet s nádobou na vodu s dolíhňovými lískami a s vejci .Ať se daří.HK
hlavacekkarel
napsal(a):
Dobrý den .Mám pochybnosti o tom ,že tak velký objem vytopi 150w,možná jen takhle prázdnou bez vajec a bez puštěného ventilátoru .Aťse daříHK
vyhriate je to do priblizne do 2 minut na 37,8°C stopoval som to a ventilator mam pusteny celu dobu co je liahen zapnuta tak uvidim
anmi
napsal(a):
vyhriate je to do priblizne do 2 minut na 37,8°C stopoval som to a ventilator mam pusteny celu dobu co je liahen zapnuta tak uvidim
Myslím, že vytopit to může zcela bez problémů, ale moc nevěřím tomu, že ten jediný ventilátorek dokáže rovnoměrně distribuovat teplotu po celé líhni PetrV.
info8
napsal(a):
Myslím, že vytopit to může zcela bez problémů, ale moc nevěřím tomu, že ten jediný ventilátorek dokáže rovnoměrně distribuovat teplotu po celé líhni PetrV.
s tým súhlasím.ja mám väčší priestor a vykúrim ho 2x 100w žiarovky cez 4x ventilátory z PC zdroja,len ta rovnomerná teplota sa mi nejak nechce zdát.jedine že by sa presne trafil z umiestnením
mam lihen zapnutu uz 2 dni a teplota je stale rovnaka teplomer mam v strede liahne takze neviem preco by to nemalo stacit mam ju vyrobenu z 3cm polystyrenu z kazdej strany a na dvierkach mam dvojite sklo neviem mozno to stacit nebude je to moja prva liahen a vyrabal som ju podla toho co som sa docital na internete ale zatial je vsetko v poiadku ale aj tak dakujem za pripomienky nuti ma to na dcelou vecou rozmyslat
anmi
napsal(a):
mam lihen zapnutu uz 2 dni a teplota je stale rovnaka teplomer mam v strede liahne takze neviem preco by to nemalo stacit mam ju vyrobenu z 3cm polystyrenu z kazdej strany a na dvierkach mam dvojite sklo neviem mozno to stacit nebude je to moja prva liahen a vyrabal som ju podla toho co som sa docital na internete ale zatial je vsetko v poiadku ale aj tak dakujem za pripomienky nuti ma to na dcelou vecou rozmyslat
Já neříkám, že ta teplota nebude stálá, já říkám, že nebude rovnoměrná - tzn. na různých lískách v různých místech budou různé teploty. To je v podstatě u líhně ta největší alchymie. Není problém spojit dobrý termostat s topením, to je snadné. Ale vychytat to správné proudění vzduchu a eliminovat studená a přehřátá místa - to je to umění a laborování. PetrV.
info8
napsal(a):
Já neříkám, že ta teplota nebude stálá, já říkám, že nebude rovnoměrná - tzn. na různých lískách v různých místech budou různé teploty. To je v podstatě u líhně ta největší alchymie. Není problém spojit dobrý termostat s topením, to je snadné. Ale vychytat to správné proudění vzduchu a eliminovat studená a přehřátá místa - to je to umění a laborování. PetrV.
no s tou rovnomernostou som vas najprv nepochopil a opravujem nie je to 150W ale 250W a tie ventilacne otvory su na lavej a pravej strane jeden a tak isto na strope su dva
Otáčím ručně ,termostat je na líhni a čidlo od něj visí těsně nad vajíčky.K němu je připevněn teploměr.Vlhko řeším vaničkou pod vajíčky.Sleduji zatím dírkou ale později na dvířkách bude sklo.
Celkový pohled není moc zajímavý ale potáhnu jí celou samolepící tapetou až po zavedení skla na dvířkách
Tak dneska som ju zateplil polystyrenom ten modry rost neni este dokonceny kazdu druhu tycku vypilit a bude poloautomaticke otacanie vajicok. Som zvedaf dneska ako bude teplota drzat liahniu zdar
pet0
napsal(a):
Hodně by mne zajímalo umístění odporového drátu, mám koupeny 3x 100W a nevím si poradit jak ho upevnit. Díky za případné foto
Zalezi o co ho chcete upevnit ak o drevo riesil by som to norlanymi klincovackami na kabel predavaju normalne kde aj obycajne kable len neviem ci tu umelu hmotu by to roztavilo ci ne alebo zahnut tenky klincek a zabijat. Ps: ja mam vyhrevne telesa ale asi prejdem tez na kabel kde ste ho kupili za normalnu cenu?
Slibený naklapeč nerez, ještě na to přijde dřevěné ohraničeni a jemná sitovina 5x5mm a plastové lisky.
Jelikož plánuju vyrábět líheň z 180l ledničky tak jsem zvažoval něco plastového, ale stále to nemohu domyslet. Plánoval jsem 2x100w odporový drát, ventilátor z digestoře 3m3( nevím jestli je to moc) a nemůžu vymyslet jak to nechat kolovat. Původně jsem myslel že do dveří udělám příčku a budu hnát vzduch dolů ale nejsem si jist, poradí mi někdo? Procházel jsem zde na fóru příspěvky, ale nic.
Podívejte se na AHELE líheˇz ledničky. Tam je docela slušný návod, ale nechte proudit teplý vzduch zhora dolů tak jak je v plánku nikoli tak jak plánujete zdola nahoru.
Mám líheˇz obdobné ledničky a pracuje perfektně, jen to chce pohrát si s rovnoměrným rozprostřením teploty v různých výškách a místech skříně chce to trpělivist, ale ta přináší růže takže se do toho pusťte.
Spirály topit budou.musíte vydělit 220v 12v a vyjde vám 18, 3 bude tedy topit 18náct krát mín.pak vydělte 100 wattů těmi 18, 3 a vyjde vám výkon spirály ve wattech, což je 5, 46 wattů.tímto způsobem jsem měl líhen udělanou, těleso z trouby přes 24v trafo byla fun Kční vylíhl jsem několik várek kuřat, ale hrozně trpí trafo vysokým odběrem proudu.muselo by být na takový odběr proudu uzpůsobeno i trafo jinak je to na vyhoření trafa, což se mi stalo.
Dobrý den. Změřte odpor 100 W spirály, a dosaďte do vzorce : I = U / R,
když má spirála odpor 130 ohmu, tak I = 230 U / 130 ohmu = 1.77 A
pro 24 V je I = 24 V / 130 ohmu = 0.18 A z toho výkon P = U x I = 24 V x 0.18 A = 4, 43 W
pro pána 2matuzak: " ale hrozně trpí trafo vysokým odběrem proudu.muselo by být na takový odběr proudu uzpůsobeno i trafo jinak je to na vyhoření trafa, což se mi stalo. " - něco je - bylo špatně...
Zdravim chcel by som sa opytat ci je normalne ze termostat zopina tak casto alebo je nekde chyba teplotu mam nastavenu 37, 5 zapne 37, 8 vypne ohrev, zapnute je 23 sekund vypnute je 45 sekund a tak dookola. Alebo mozem dat vacsi teplotny rozdach nech to nezapina tak casto? aka je dovolena odchylka teplotna? dakujem za info.
Žárovka ( nezáleží na W ) nemá tepelnou setrvačnost, po vypnutí je v průvanu líhně hned "studená", podle objemu líhně a počtu ventilátorů které rozvádějí vzduch, klesá teplota téměř okamžitě, záleží jak je schopná líheň samotná naakumulovat teplo, čím více naakumuluje, tím je spínání termostatu méně časté ; řešil jsem to odporovým tělesem, jak jsem už někdy uvedl 2000 W napájených 28 V, které dá stabilních 52° C, vlivem ventilace, atd teplota v líhní se drží kolem 35°, zbytek je potřeba dotemperovat žárovkami, které to teplo dají proti pomalému náběhu spirály okamžitě, podle toho spína termostat.
deon
napsal(a):
Žárovka ( nezáleží na W ) nemá tepelnou setrvačnost, po vypnutí je v průvanu líhně hned "studená", podle objemu líhně a počtu ventilátorů které rozvádějí vzduch, klesá teplota téměř okamžitě, záleží jak je schopná líheň samotná naakumulovat teplo, čím více naakumuluje, tím je spínání termostatu méně časté ; řešil jsem to odporovým tělesem, jak jsem už někdy uvedl 2000 W napájených 28 V, které dá stabilních 52° C, vlivem ventilace, atd teplota v líhní se drží kolem 35°, zbytek je potřeba dotemperovat žárovkami, které to teplo dají proti pomalému náběhu spirály okamžitě, podle toho spína termostat.
Takze myslite ze moze odist aj termostat? nemam tam ventilator cize lepsie to vyriesit vyhrevnym kablom alebo telesami mam telesa 4 kusy po 10 W ale teplota vysla len na 34 stupnou nikdy viac nie tak som to prerobil na ziarovky.
pet0
napsal(a):
Jo z-zdroje. Napětí na něm a proud je 24V a 8, 3A a odpor spirály je 480Ohmů. Tak nevím co s tým dál, asi to přestavím zpět na žárovky.
Já používám žárovky už u druhé líhně a měnit to nemám důvod. (+) nízká setrvačnost, pokud některá praskne hned to vím, nízká pořizovací cena (-) praskání(používám 4 kusy 25w a jednu 40w u původní líhně 6ks) praskne mi tak jedna za sezónu s proporcionálním termostatem takže bliknou x000000 krát. Někdo může namítnout, že takto je vysoká spotřeba energie(je to možné) mně připadá, že spotřeba el. E. Závisí spíš na izolaci líhně, víc žárovek nahřívá líheň kratší dobu a zajistí rovnoměrnější rozložení teploty(moje líhně jsou bez nuceného oběhu, používám jen slabý ventilátor z počítače z vnějšku u odfuku v druhé polovině líhnutí k rychlejšímu odtahu oxidu uhličitého).
jenca
napsal(a):
Já používám žárovky už u druhé líhně a měnit to nemám důvod. (+) nízká setrvačnost, pokud některá praskne hned to vím, nízká pořizovací cena (-) praskání(používám 4 kusy 25w a jednu 40w u původní líhně 6ks) praskne mi tak jedna za sezónu s proporcionálním termostatem takže bliknou x000000 krát. Někdo může namítnout, že takto je vysoká spotřeba energie(je to možné) mně připadá, že spotřeba el. E. Závisí spíš na izolaci líhně, víc žárovek nahřívá líheň kratší dobu a zajistí rovnoměrnější rozložení teploty(moje líhně jsou bez nuceného oběhu, používám jen slabý ventilátor z počítače z vnějšku u odfuku v druhé polovině líhnutí k rychlejšímu odtahu oxidu uhličitého).
Date sem nejake fotky pripadne rozmery liahne ja rozmyslam ze na tu moju malu tez bude stacit 25 w ziarovky.
gameness
napsal(a):
Date sem nejake fotky pripadne rozmery liahne ja rozmyslam ze na tu moju malu tez bude stacit 25 w ziarovky.
Moje líheň má vnitřní rozměry: 56 x 30 x 37 cm.
Z leva ventilátor (12V napojený přez 5V trafo aby mi moc nečeřil teplotní hladiny v líhni ale jen podpořil výměnu plynů v druhé polovině líhnutí), knoflík membránového pojistného termostatu, šedá svorkovnice, hnědý vypínač, černý hlavní termostat.
Dekl zevnitř žárovky a membrána pojistného termostatu(líheň je provozuschopná a vylíhne i s zapojením pouze tohoto termostatu ale z důvodu poruch jsem ho nahradil proporcionálním jednou mi uvařil posledních 5 kuřátek a tím u mě systém s jedním termostatem skončil).
Vnitřek líhně s roštem, tak jak to používám při dolíhnutí poslední tři dny. Vlevo čidlo hlavního proporcionálního termostatu.
jenca
napsal(a):
Vnitřek líhně s roštem, tak jak to používám při dolíhnutí poslední tři dny. Vlevo čidlo hlavního proporcionálního termostatu.
Dakujem ste velmi mila ale nevidim tam ziadne vetracie otvory ten ventilator taha do vonku a len to je na vetranie? pozeram ze to mate z umelej bednicky vyrobene a obalene oplystyrenom tvrdenym super sikovna ste.
Vnitřek líhně s otáčecí lískou nastavenou na slepičí vejce, vlevo čidlo termostatu a vrut na otočení vajec potáhnutím(při výrobě je potřeba na kraji lísky počítat s mezerou pro otočení o 180 stupňů největšího používaného vejce, v mém případě husí pro menší vejce si na vrutu udělám fixou čárku o kolik tahat aby se úplně otočilo).
gameness
napsal(a):
Dakujem ste velmi mila ale nevidim tam ziadne vetracie otvory ten ventilator taha do vonku a len to je na vetranie? pozeram ze to mate z umelej bednicky vyrobene a obalene oplystyrenom tvrdenym super sikovna ste.
Nejsem ona ale on nicméně to máte jedno, postupně vám líheň popíšu jen to chce trpělivost s mým připojením .
Dva z pěti odtahových otvorů ve stropě(třetí je vidět za žárovkou), přisávací jsou ve dnu, pro správné rozložení teploty je nutné, aby většina výfukových otvorů byla umístěna poblíž středu víka tam je také umístěn pomocný ventilátor který tahá teplý vzduch ven z líhně.
Dno líhně s 9 hlavními přisávacími otvory a 4 menšími doplňkovými(doplňkové nejsou nutné, ale teplotu v líhni nerozhodí - vyzkoušeno pro místnost 16 - 20 stupňů, tak byly přidány pro lepší dotaci kyslíku líhnoucím kuřatům) čím nižší teplota místnosti tím lepší cirkulace vzduchu ale pod 15 stupňů už je problém s teplotou. Teplota místnosti samozřejmě musí být co nejstálejší, na začátku líhnutí nastavím líheň na teplotu místnosti, ve které líhnu. Všechny misky udržuju během líhnutí s vodou(stačí dolít asi 3krát za líhnutí) na poslední tři dny doplním do líhně ještě namočenou utěrku a případně podle druhu zvířat rosím.
Válečkovou lísku jsem měl taky, není problém to pak celé zautomatizovat pomocí motorku ke grillu: http://www.super-naradi.cz/Lucifer-Grilovaci-motorek-220V-na-hranol-6x6-mm-d1082.htm a spínacích hodin, popravdě mi to nevyhovuje při líhnutí chladím, tak stejně musím k vejcím a taky vždycky přehazuju krajní řady, takže každé vejce během líhnutí proputuje celou líheň snažím se co nejvíc věcí odkoukat od přírody, tak mi to funguje nejlíp:).
gameness
napsal(a):
Pravitka som si vysimol super este tie male obdlznikcy vyspekulovat musima bude zajtra sa dotoho pustim uz to mam v hlave parada ale pozeram ze na spodku mate dost otvorou vyvrtanych ja nemam ani jednu iba na bokoch a bude to asi problem kua.
Ono ty otvory dole jsou kvůli tomu jak cirkuluje vzduch, není to tak, že jen odchází teplý vzduch nahoře a nasává se studený dole u všech otvorů dochází k turbulencím a vzduch je zároveň nasáván i vyfukován, i když převážná část vzduchu odchází opravdu způsobem dole dovnitř nahoře ven. Ale u tohoto typu líhně dochází vevnitř jen k minimálnímu pohybu vzduchu na dně se dělá kaluž oxidu uhličitého, který je těžší než okolní vzduch(proto je velmi výhodné mít vajíčka v určité výšce nadednem) a po částech vytéká otvory poblíž středu pod líheň (líheň vždy podkládejte) ještě lepší by byla konstrukce kdy by dno bylo ke středu promáčklé a v nejnižším místě by se udělal jeden z větších otvorů.
jenca
napsal(a):
Ono ty otvory dole jsou kvůli tomu jak cirkuluje vzduch, není to tak, že jen odchází teplý vzduch nahoře a nasává se studený dole u všech otvorů dochází k turbulencím a vzduch je zároveň nasáván i vyfukován, i když převážná část vzduchu odchází opravdu způsobem dole dovnitř nahoře ven. Ale u tohoto typu líhně dochází vevnitř jen k minimálnímu pohybu vzduchu na dně se dělá kaluž oxidu uhličitého, který je těžší než okolní vzduch(proto je velmi výhodné mít vajíčka v určité výšce nadednem) a po částech vytéká otvory poblíž středu pod líheň (líheň vždy podkládejte) ještě lepší by byla konstrukce kdy by dno bylo ke středu promáčklé a v nejnižším místě by se udělal jeden z větších otvorů.
Zaujimave ano kominovy efekt som myslel ze tam ma fungovat mam podlozenu liahen aj rost s vajickami ale mam pd tym polystryen na polystyrene pekac s vodu skoro po celej velkost dna liahne a nad tym rost vajicka atd takze tie diery som od spodu nevdel dat ale dal som ich s predu a zo zadu dole po jedne diere priemer 8 a na vyko 4 diery priemr 8 ale asi to bude malo zrejme musim dat inu nadrzku na vodu aby som vedel spravit diery odspodu a hlavne vybrat ten polystyren aby sa vytvaral pod rosenia ak dobre chapem. Aby od spodu slo chladno od vrchu teplo. Mam inak vysie pofotenu tu liahen ale zle to vidno.
gameness
napsal(a):
Zaujimave ano kominovy efekt som myslel ze tam ma fungovat mam podlozenu liahen aj rost s vajickami ale mam pd tym polystryen na polystyrene pekac s vodu skoro po celej velkost dna liahne a nad tym rost vajicka atd takze tie diery som od spodu nevdel dat ale dal som ich s predu a zo zadu dole po jedne diere priemer 8 a na vyko 4 diery priemr 8 ale asi to bude malo zrejme musim dat inu nadrzku na vodu aby som vedel spravit diery odspodu a hlavne vybrat ten polystyren aby sa vytvaral pod rosenia ak dobre chapem. Aby od spodu slo chladno od vrchu teplo. Mam inak vysie pofotenu tu liahen ale zle to vidno.
Já se vždycky snažím kopírovat slepici:) přečtěte si tyto články( http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_category&id=12 ) a bude vám to hned jasnější. Slepice má při sezení horečku teplota těla stoupá ke 40 °C. Horní strana vajec ve středu hnízda je nahřívána až na tuto teplotu dolní strana vajec u okraje hnízda má teplotu až kolem 34, 5 °C. Slepice instinktivně ví, se kterými vejci má hýbat(s některými kupodivu nepohne za celou dobu líhnutí), když vejce začnou kolem 7 dne hřát začnou slepici pálit do kůže na břichu tak, že se musí na nějakou dobu zvednout a tím vejce chladí, někdy se jde nazobat a pak se zapomene venku s kamarádkama a vrátí se za hodinu chovatel si hryže nehty za oknem vejce v hnízdě jsou už chladné než se slepice vrátí a navzdory své nezodpovědnosti vylíhne všechno. Dno "líhně" má slepice izolované senem, takže žádné dvě díry ale miliony mikroštěrbin, kterými může oxid uhličitý odtékat od vajec pryč. Spoustu těchto faktorů napodobuje líhnutí v bioskách, ze kterých naše líhně vychází. Nicméně slepice nahřívá kontaktním teplem a má daleko lépe vyřešené větrání a otáčení můžeme se pokoušet to napodobit, ale to je tak asi všechno, slepice bude stejně vždycky lepší. Líhnout jde velmi úspěšně dvěma způsoby buď s nuceným oběhem, tam se o nic nestaráte ale potřebujete mít zajištěnu teplotu 37, 8 °C a správnou vlhkost. Už při malých odchylkách dochází k problémům. Druhá možnost je napodobovat přirozené líhnutí, tam vám líheň odpustí značné kolísání teplot a podmínek ale zase musíte chladit přehazovat vejce a běhat kolem toho jako blbec, mě se víc líbí způsob 2.
Super precitam to ste velmi ochotny dole klobuk, ale musim do prace no aj mne sa paci asi viac sposob dva, akurat som manzelke vravel ze je to proste o tom ze zivot im dam ja ne sliepka ak sa chapeme proste sa vzivam do ulohy matky hehehe a preto sa treba starat ja sa staram o zvierata od utleho detctva :-P. Tych 40 stupnou je pak super ja tez otacam vajcia aj posledny rad s prvym atd lebo nekde mam teplotu aj 38, 5 pod ziarovkou. Termostat je nastaveny 37, 5-37, 8 a je cidlo umiestnene v strede. Tak snad to nebude problem ako vravim je to testovacia varka. Som cital o liahni vela atd ale az vtedy clovek pride na detaili ked to prave zacne.