nasiel som fotoarchiv z leta, ked som staval kurnik. mozno to niekoho inspiruje :) kto chce, moze sa pytat na podrobnosti, neviem co by som napisal okrem toho, ze steny su z OSB3 hrubky 12 mm, v spodnej casti je "materska skolka", v strede su z obidvoch stran (predna aj zadna) znaskove hniezda a "spalna" je vo vrchnej casti. ako stresna krytina je pouzity asfaltovy kanadsky sindel, podklad je tiez OSB.
kurnik som po asi mesiaci cely natrel lazurou, cim som zlepsil odolnost OSB voci dazdu.
1.fotka - kostru v podstate tvoria bocne steny, ku ktorym su priskrutkovane stresne laty (5x3 cm), k tym som neskor pripevnoval vsetky ostatne dosky
2 fotka - bocne steny su polozene na palete, ku ktorej su pripevnene pomocou uhlovych zeliez (na fotke este nie su). jednotlive poschodia su oddelene tiez OSB doskami
Michal H.
strecha je hotova, s vchodom do znaskovych hniezd som sa trochu pohral :)
Michal H.
bidla samozrejme maju zrezane hrany, aby sa sliepkam nedeformovali behaky.
Michal H.
takmer hotovo - uz len namontovat podlahu na prizemi (tiez OSB dosky) a pripevnit "zaclonky" do vchodov do hniezd, aby sliepky mali pohodu pri znasani.
este som zabudol kapacitu - na bidlach vo vrchnej aj spodnej casti sa v pohode vyspi 14 dospelych sliepok a 1 kohut.
samozrejme, nie je to ziadny luxus. sliepky ale maju k dispozicii cely dvor aj s roznymi pristreskami, takze kurnik naozaj sluzi iba na nocovanie a znasanie vajiciek.
Michal H.
Snaskove hnizda asi nemate se sikmou podlahou ze ? Ja mam neco podobneho, ale ted mi tam nocuji slepice :( Hrany OSB desek bych doporucil zatrit nejakou hydroizolaci, jinak docela rychle nabobtnaji za zacne se deska rozpadat. Rozmerove to odhaduji na 120(s)x100(h)x220(v). Jen mozna strechu bych situoval naopak, protoze v desti slepickam bude prset za krk :)
vonkajsie rozmery kurina su 150(v)x130(s)x100(h) cm - ta vyska je od podkladovej palety po nizsiu cast strechy. prizemie ma vysku 55 cm, znaskove hniezda 44 cm a zvysok je pre "spalnu".
rozmery znaskovych hniezd: 50(h)x32(s)x44(v) cm. ta hlbka aj vyska by mohla byt tak o 5 cm mensia, mal som ale taku siroku paletu tak som to nechal ako je.
kurin je teraz otoceny "chrbtom" k ulicke pri dome, preto som spadoval strechu tak ako je - aby som neprivadzal vodu k domu.
Michal H.
idu tam po 2,5 metrovej doske, na ktorej som spravil este aj priecky, aby sa im nesmykalo. Ale par krat im kozy tu dosku zhodili (je len polozena) a sliepky sa do spalne dostali aj tak - pred hniezdami je asi 20 cm siroke "podium", na ktore vyskocia a nasledne vyskocia do spalne.
zimu tam uz stravili. bez ujmy. len vlaskam som musel pri velkych mrazoch natierat hrebene.
Michal H.
konečně se oteplilo(doufám nadobro),tak až po snůšce jim musím předělat voliery,teď je to provizorium
deko
napsal(a):
nasiel som fotoarchiv z leta, ked som staval kurnik. mozno to niekoho inspiruje :) kto chce, moze sa pytat na podrobnosti, neviem co by som napisal okrem toho, ze steny su z OSB3 hrubky 12 mm, v spodnej casti je "materska skolka", v strede su z obidvoch stran (predna aj zadna) znaskove hniezda a "spalna" je vo vrchnej casti. ako stresna krytina je pouzity asfaltovy kanadsky sindel, podklad je tiez OSB.
kurnik som po asi mesiaci cely natrel lazurou, cim som zlepsil odolnost OSB voci dazdu.
1.fotka - kostru v podstate tvoria bocne steny, ku ktorym su priskrutkovane stresne laty (5x3 cm), k tym som neskor pripevnoval vsetky ostatne dosky
Ahoj smiem sa ta spítať čo stoja tieto steny ?? a tá stieška? len približne stačí :) dakujem :)