Mám krúžkovaný chovný pár zdrobnelých velsumiek 4+1, všetky z roku 2010. Po kúpení a prenesení do nového výbehu a prikrmení bielkovinami a zmeskou pre nosnice stihli zniesť 5 vajec a skončili. Už niekoľko dní nezniesli žiadne vajcia. Som začinajúci chovateľ a bolo mi povedané že velsumky sú vhodné aj pre začiatočníkov.
Je možné, že kurín ktorý nemá presvetlovacie okienko môže spôsobiť to že znášajú menej často? Alebo mám namiesto zmesky pre nosnice použiť niečo iné (čistá alebo šrotovaná pšenica?) Denne dostávajú 2 x zmesku, čistú vodu a snažím sa pridať aj trochu zeleného alebo časť pomijí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

oni ti zacnu neboj,,len sa musia aklimatizovat na nove prostredie,,a zvyknut si na novy domov,,,
Uživatel s deaktivovaným účtem

nie za to nemoze okno,ani ja nemam na kurine okno a siepky znasaju ako dive akurat dnes idem nalozit liahen
Jiří Herynek
napsal(a):
To, že spí ve tmě, je v pořádku, měli by mít snášení někde na světle, a žrádlo též, může jít o pauzu vlivem změny prostředí, ochlazení, jiné žrádlo.....
No, je to tak jak říkáte, prostě změna prostředí, stres. Ale zadavateli, nebojte se, krmte pořád stejně. Okno nebude na škodu. Hnízdo na světle nevím nevím, slepice raději snášejí v přítmí, ale krmení a vodu musí mít na světle.
Juraj Kafka
Zdravím.
Dnes sa u nás ochladilo a napadol aj sneh, po týždni čo bolo cez deň aj + 10 °C sa teplota znížila na -3°C (09.45 hod) cez deň a súvislú vrstvu snehu ktorý je nafúkaný vetrom po celom výbehu aj ked som sa snažil čo najviac ochrániť volieru pred vetrom.
Zaujímavé že sliepočky ani kohút nevyšli z kurína a sedia na bydlách, Premiestnil som im do kurína aj napájatko na vodu a tiež teplé papaničko ale ani si toho nevšímajú a od rána nič nezjedli. Mám trochu obavy o ich zdravotný stav.
Možná bych typoval nějaký zdravotní problém, pokud problémy přetrvávají, já mám bantamky chovné přes zimu ve chlévě, kde je teplota kolem 0 a pouštím je přes den ven. problém je, že kamenný chlév se jentak neohřeje, ale máte vidět, jak jsou čilé a těší se ven.
Možná nasaďte do vody ESB3 nebo klozanit, je to proti kokcidiím a salmoneloze, přidejte acidomid, nebo navštivte VET. Pokud jsou pohublé, ocasy mají dolů, je možné, že mají nějaké potvurky v sobě, jak jsou na tom s barvou hřebínků? není moc světlá? mohli by je obtěžovat muňky, které cizopasí v noci a přes den jsou schované ve dřevě. Pijí jim krev, takže drůbež je slabá, až zhyne. Pak je třeba nějaký postřik, biolit nebo tak. a vydesinfikovat celé zařízení. JH