Dobry den,
chtel bych se zeptat na teplotu v lihni. Mam lihen postavenou z maleho mrazaku, zdroj tepla jsou 2 zarovky 40W, zadny ventilator, ve spodu jsou otvory pro privod cerstveho vzduchu + miska s vodou, na ktere je polozeny rost s vejci; cca 5cm pod vikem je dira pro odvod vzduchu (zajisteni cirkulace vzduchu). Teplota lihnuti pro slepice je 37.8. Idealni je mit tu teplotu v cele lihni, to bohuzel v me lihni nedokazu. Kde bych teda tu teplotu mel merit, uprostred vajec, na vrchu vajec, na spodu vajec ? Rozdily teplot jsou nasledujici:
36.0 stupnu na spodu vajec, na vrchu vajec je 38.6 (obe teploty jsou z digitalniho termostatu). Pak tam jsou jeste 2 lihnove teplomery, ktere jsou cca 2cm nad vejci, ten ukazuje 38.4 a druhy ktery je cca 5cm nad vejci ukazuje 38. Predtim jsem mel jiny termostat, ktery jsem mel cislo tesne nad vejcema nastaveno na 39 stupnu a byly tam pouze 2 lihnove teplomery a ten prvni (co je nize) ukazoval 38.2 a ten vyssi ukazoval 39.
Myslím si, že teplota, tak jak ji máte nastvenou je OK. Nad vejci 38 a na spodu 36 je docela normální. Vejce otačíte a rozdíl mezi vrchem aspodkem vejce je v pohodě. Určitě teplotu nezvyšujte, naopak v druhé půlce líhnutí ji možná budete snižovat. Lepší trochu nižší teplota, než vyšší než má být. Už 0,5°C nad snižuje líhnivost. Já ve stolové udržuji teplotu nad vejci na 38,5 a poslední týden snížím na 38. Nezapoměňte na větrání. V druhé půlce více. Dana