Dobrý den, mám brojlerovou krůtu ( širokoprsou kanadskou ). Nanesla vejce a již pět dní posedává na hnízdě. Z toho již dva dny jenom slezla, aby se nakrmila a vyprázdnila. Její vejce jsem dala do líhně, neboť jsem myslela, že sedět nebude. Máte někdo s touto krůtou a jejím sezením zkušenosti ? Byla by schopná vejce dotáhnout až do finále, aby se drobotina vylíhla.
Mám nasbíraná vejce od landéských husí, tak bych jí pár dala, ale potřebuji si být jista, že ji to nepřestane bavit a nenechá hnízdo vystydnout. Děkuji EvapP
Což o to,jestli zasedla,tak by je i vyseděla,ale nepokoušel bych to.Kanadská širokoprsá krůta je masné těžké plemeno a postupně vám vejce rozmačká.Dal bych jí podkladky,krůtí vejce strčil do líhně a až se začnou mladé líhnout,tak bych jí je jednoduše podstrčil.Jakého jste k ní měla krocana?
Uživatel s deaktivovaným účtem

kazdy tvrdi ze brojlerove morky nesedia na vajickach, ale ja to mozem vyvratit,,moja stara mama si nechala parik ako vravite sirokoprse kanadske morky brojlerove a tiez si naniesla a aj pekne zasadla,a aj vysedela chuderka len 2 mlade bo jej potkan zo spodu kradol vajcia,,inak by ich mohla mat viac,,,
dobry den
mela jsem brojlerku kanadskou a ta sedela jak prilepena jednou za den ji vyhnat se nazrat byla docela drina pak ji ke konci sezeni nekdo pokrat vsechna vejce moje chyba nezavirala jsem ji na noc tak sem ji v koline koupila dve krutata a dala ji je a odvodila je az do dospelosti, mela 3 roky pak zacla byt spatna na nohy tak uz neni
Děkuji pěkně všem, dala jsem jí devět husích vajec, okamžitě je přijala a velmi opatrně pod sebe uložila. Je neskutečně k vejcím opatrná.
Krocan je kříženec bronzových a je velmi akční
Hnízdo jsem jí musela udělat z velkého prádlového koše, který jsem zasunula pod stůl, protože žádná bedna nebyla dost velká, aby pohodlně zasedla a mohla se nad hnízdem popř. i otočit.
Teď to tedy nechám na ní a uvidíme jak silný pud sezení má. Určitě bude všechny zajímat jak to dopadlo, takže budu postupně podávat informace.
Ahoj Rybko,už se těším na informace.Mám od tebe přes Pavla dvě krůtky,jednou jsme mluvily spolu po telefonu.Ta druhá je z tvého podzimního odchovu,takže mě bude chtít zasednout až na podzim.Na to nemám uzpůsobený prostor.Může si zasednout třeba v září???Abych stihla odchovat krůťat z nejhoršího do zimy?ahoj
Ahoj, Tak mé dospělé krůty byly vylíhnuté v leden - únor a krocan již v listopadu začal pojímat a první krůťata se mi líhla 16. ledna.
Relativně by to stihnout mohly. Pokud nemáš podmínky na zimní odchov, v případě snášky jim vejce odebírej a pokud budou krůty tak umanuté jako ty mé, budeš s nimi muset mít trpělivost s odkvokáním.
Krůťata není problém odchovat, ale má to spoustu negativ jako, že na podzim se těžko schání krmení pro prťata, hodně ho spotřebuješ, nemluvě o tom, abys do zásoby nasušila ,, tuny kopřiv ", také se jim hodně svítí..........práci kolem nepočítám a to si je málokdo potom ochoten připlatit i když většinou lidé chtějí brzy na jaře už dospělé krůty před snáškou.
Co mám odchovy přes zimu, tak většinou nabídnu pouze krůty a krocany si nechám ( i když mě už pár lidiček přemluvilo i na krocana. )
Zdravím, dopadlo to tak, že opravdu sezení dotáhla až do finále. Denně se chodila pravidelně dopoledne i odpoledne vyprázdnit a něco pozřít ( no, něco pozřít ......vždy se naládovala a hltala jako o závod ). Také se snažila být k vejcím šetrná a opatrně si je pod sebou obracela. Bohužel když se začala housátka z vajec ozývat stále se na vejcích vrtěla až dvě rozmačkala a to byl konec jejího sezení protože jsem jí naklovaná vejce raději odebrala a dala dolíhnout do líhně ze strachu, že by je rozmačkala všechna. Seděla na prázdném hnízdě ještě asi pět dní, než jí došlo, že už nemá proč. Jakmile slezla začala se zase ládovat vším možným a nepohrdla ani čerstvě nakupeným krtincem či hlemýždě vesele hltala i s ulitami což jsem nejednou myslela, že bude po ní, když jí ulita uvízla v trubici a ona stále natahovala krk, aby ji dostala do volete.......no, hrozný to pohled
Jinak to byla skvělá společnice na dvoře. Nehla se ode mne a všude se mnou chodila i se smetím do popelnice. Kdybych ji pustila, tak i do domu. Byla to však bojovnice a stále s ostatními obyvateli dvora bojovala. Nebála se nikoho a ničeho. Jednou šla se mnou k cestě a zaútočila i na kolem projíždějícího cyklistu. Stařík málem spadl z kola. Houser či kačer pro ni nebyl žádný soupeř. Vše jsem jí tolerovala do té doby než zaútočila na vnuka. Bylo mi jí líto, ale už si dělala moc velké nároky.
Přesto na Baculku stále vzpomínám. Když k nám přijela co by desetitýdení a ostaní krůty se do ní hned pustily až jsem musela zakročit no a ona si mě zřejmě vybrala za náhradní mámu ( kvočnu ), tak si myslím, že mě v dospělosti jen bránila a ten, kdo se ke mně přiblížil měl smůlu. Jen nedovedla s tím svým mozečkem rozpoznat útok od objetí či mazlení.