beda
napsal(a):
- no tak dobře, nó !!
Tak já nebudu teď chválit krásné kačenky, ale ten ovčounek je opravdu hezčí. Taky mám hezkou hlídačku.
peter z bratislavy
napsal(a):
Tak to teraz naozaj klobúk dole. Kokršpaniel - poľovnícke plemeno a spokojne leží medzi toľkou živou "korisťou", hmmm, to sa ako podarilo dosiahnuť???? Veď ho cele generácie a stáročia selektovali na poľovnícky inštinkt!
No přede mnou nesmekejte, sama nevím jak se to poštěstilo. Byly jí dva roky, přinesla jsem slepice, další rok kachny a husy. Také mám divoké březňačky. A nic, prostě si jich nevšimne. Zajímají jí pouze potkani, miluje králíky, samozřejmě v mé přítomnosti je pro ně neškodná. Ale běda jak by se ke králíkovi dostala bez dozoru. V lese miluje zajíce a srnky. To nevidí a neslyší. Na zkouškách byla super, ale vypadly jsme právě na pernaté zvěři. Takže to asi bohužel(bohudík ?) nemá v krvi. Jinak ještě drobnost, je to špringršpaněl.
peter z bratislavy
napsal(a):
Tak to teraz naozaj klobúk dole. Kokršpaniel - poľovnícke plemeno a spokojne leží medzi toľkou živou "korisťou", hmmm, to sa ako podarilo dosiahnuť???? Veď ho cele generácie a stáročia selektovali na poľovnícky inštinkt!
Nám takhle hlídá kuřátka kočka. Myslím, že když se chce, všechno jde...
peter z bratislavy
napsal(a):
taky nechápu,jak loveckej pes hlídá slepice
chovatelpepa
napsal(a):
toto je hohol? a krásné housátka
-tak tady máš toho HOHOLA
ivankav
napsal(a):
To nejsou kačenky to jsou HOUSATA!!!, psomile, proto to asi nepoznáte. Housata jsou hezčí!!!!
A proto mlátíte hlavou do zdi? Protože jsem to nepoznala? Jsem začátečník, tak se ještě tak neorientuji. Ty smailíci a samé vykřičníky se mi taky nelíbí.
A k tomu nechápání, že jsem řekla, že je nějaké zvíře hezčí než druhé. V tom nevidím problém. Mám ráda všechny zvířata, ale je jasné, že některé se mi líbí víc, jiné míň. Stejné je to u aut, lidí a všeho ostatního. Něco se mi líbí víc něco míň. A komu se líbí vzhledově všechna zvířata naprosto stejně, tak to má prostě jinak postavené a mě to vůbec nevadí. Každý jsme jiný, proto nesoudím. Já zase nechápu, jak se někomu může líbit stejně třeba tygr a prase bradavičnaté.
pepina
napsal(a):
A proto mlátíte hlavou do zdi? Protože jsem to nepoznala? Jsem začátečník, tak se ještě tak neorientuji. Ty smailíci a samé vykřičníky se mi taky nelíbí.
A k tomu nechápání, že jsem řekla, že je nějaké zvíře hezčí než druhé. V tom nevidím problém. Mám ráda všechny zvířata, ale je jasné, že některé se mi líbí víc, jiné míň. Stejné je to u aut, lidí a všeho ostatního. Něco se mi líbí víc něco míň. A komu se líbí vzhledově všechna zvířata naprosto stejně, tak to má prostě jinak postavené a mě to vůbec nevadí. Každý jsme jiný, proto nesoudím. Já zase nechápu, jak se někomu může líbit stejně třeba tygr a prase bradavičnaté.
- pepino buď nad věcí ! Když si ustála to o samečcích ode mě, tak tohle tě neporazí !
// a to bradavičnaté prase, se prý nelíbí ani tygrům ...
beda
napsal(a):
- pepino buď nad věcí ! Když si ustála to o samečcích ode mě, tak tohle tě neporazí !
// a to bradavičnaté prase, se prý nelíbí ani tygrům ...
Však jo, mě to nerozhodilo, třeba to tak ani nebylo myšleno, ale ty vykřičníky a smailíci tomu prostě dodaly ten ráz. Proto jsem dala toho smějícího smailíka. A o těch samečcích to slýchám u nás často, protože mi sem chodí lidi obdivovat kačenky a vždycky se najde nějaký ten chlap, který to stejným způsobem okomentuje.
Tak a teď šup sem s fotkami. Ať se potěšíme s dalšími druhy.
Ještě bych měla otázečku. Okrasné kačky snášejí přes den nebo v noci? Jde mi o to, že budky mám jen tam kde jsou na noc zavřené, přes den jsou venku, kde budky nemají.
ovecka
napsal(a):
Já si myslím, že na horním kraji, trochu vlevo jsou záda té čtvrté. Podle světlejší barvy Jinak je to jen legrace typu najdi 4 kachny
Dana
Tak jsem si dala záležet, ale našla jsem jen jednu. Ta nejvíc vpravo. Pokud se teda nepletu. Jinak mi to všechno přijde úplně stejné. Na živo problém nemám, ale na těch fotkách mi to nějak splyne.
pepina
napsal(a):
Však jo, mě to nerozhodilo, třeba to tak ani nebylo myšleno, ale ty vykřičníky a smailíci tomu prostě dodaly ten ráz. Proto jsem dala toho smějícího smailíka. A o těch samečcích to slýchám u nás často, protože mi sem chodí lidi obdivovat kačenky a vždycky se najde nějaký ten chlap, který to stejným způsobem okomentuje.
Tak a teď šup sem s fotkami. Ať se potěšíme s dalšími druhy.
Ještě bych měla otázečku. Okrasné kačky snášejí přes den nebo v noci? Jde mi o to, že budky mám jen tam kde jsou na noc zavřené, přes den jsou venku, kde budky nemají.
- a ja, jaj! Jakmile začnou kačky snášet, nemělo by se s nima již manipulovat /jsou dosti podezřívavé/! A měli by mít přístup k budce ve dne i v noci!
- když již nanesou potřebný počet vajec sednou si tak zv. na tvrdo! // toto datum by se mělo někam zapsat, aby se vědělo, kdy se budou líhnout kachňátka ohledně zakupírování /což je nejlépe ihned po vylíhnutí/!
- pak již pouze kačírek hlídá u budky a čeká jako vy, jak to letos dopadne!!
beda
napsal(a):
- a ja, jaj! Jakmile začnou kačky snášet, nemělo by se s nima již manipulovat /jsou dosti podezřívavé/! A měli by mít přístup k budce ve dne i v noci!
No právě ještě snášet nezačaly, ptám se s předstihem. Viděla jsem je ale pojímat. Nevím jak to vyřeším, protože v noci jsou v kůlně, kde jsou králíci. Ráno je pouštím na zahradu na vodu. Pokud bude chtít snést vejce, tak si sama zajde do kůlny? Nechci jim dávat budky přímo k vodě, protože tam na noc nejsou psi a liška občas brousí kolem.
- přes den má tedy přístup k budce,že? Pak je třeba zjistit, zda si chodí v tuto dobu /na jaře/ budku prohlížet, pozná se to i v tom, že trávu-stařinu, co jste jí tam dala si upravuje a stáčí!! Pokud né, musí budka ven k vodě! A zabezpečit jí nějak jinak, já tam mám na př. el. ohradník, který na noc zapnou hodiny!
beda
napsal(a):
- přes den má tedy přístup k budce,že? Pak je třeba zjistit, zda si chodí v tuto dobu /na jaře/ budku prohlížet, pozná se to i v tom, že trávu-stařinu, co jste jí tam dala si upravuje a stáčí!! Pokud né, musí budka ven k vodě! A zabezpečit jí nějak jinak, já tam mám na př. el. ohradník, který na noc zapnou hodiny!
Budky mají v té kůlně kde přenocují. Přes den si mohou dojít do kůlny, ale nevidím je tam chodit. Ohradník nemám a asi ho hned mít nebudu. Dnes udělal manžel novou budku a dal jí k vodě. Karolínka jí hned okukovala. Tak se ještě zeptám, pokud by tam začala snášet, musím jí tam na noc nechat nebo je můžu dál vodit na noc do kůlny a nechat jí tam teprve až zasedne? Do té doby bych to snad nějak zabezpečila. A nebo je možné budku i s kačkou potom přemístit?
pepina
napsal(a):
Budky mají v té kůlně kde přenocují. Přes den si mohou dojít do kůlny, ale nevidím je tam chodit. Ohradník nemám a asi ho hned mít nebudu. Dnes udělal manžel novou budku a dal jí k vodě. Karolínka jí hned okukovala. Tak se ještě zeptám, pokud by tam začala snášet, musím jí tam na noc nechat nebo je můžu dál vodit na noc do kůlny a nechat jí tam teprve až zasedne? Do té doby bych to snad nějak zabezpečila. A nebo je možné budku i s kačkou potom přemístit?
- je to příroda a tak nemusím mít vždy pravdu ale: - ta budka u vody fajn/tu stařinu do toho nezapomenout// je vidět, že se o ní již zajímají!! Ze začátku by se snad mohla vodit do kůlny, když je tak naučená , ale čím méně se bude s kachničkou co nanáší hýbat, tím lépe! To dát celou budku až zasedne, do té kůlny /no vím, že i to se praktikuje a mohlo by to vyjít --zacpat otvor hadrem, aby neutekla a pak to ještě nechat a pak opatrně odstranit- třeba provázkem /, ale každopádně bych se stavil v kostele a dal na modlení!! Jinak pozor na to a to se mě stává a často-celou dobu co kačka sedí se nic neděje a jeden se domnívá, že je vyhráno a poslední či předposlední noc před líhnutím zmizne beze stopy jak kačka tak vajíčka!!! Ty potvory si buď počkají anebo to slyší, až na káčátka!!
B.
Tak jsem si pohrála s obrázkem, kde jsou husky a kačky a myslím si ( podle barvy zad ), že ta zaškrtnutá jsou kachňátka. Mohu se mýlit. Dana
beda
napsal(a):
- je to příroda a tak nemusím mít vždy pravdu ale: - ta budka u vody fajn/tu stařinu do toho nezapomenout// je vidět, že se o ní již zajímají!! Ze začátku by se snad mohla vodit do kůlny, když je tak naučená , ale čím méně se bude s kachničkou co nanáší hýbat, tím lépe! To dát celou budku až zasedne, do té kůlny /no vím, že i to se praktikuje a mohlo by to vyjít --zacpat otvor hadrem, aby neutekla a pak to ještě nechat a pak opatrně odstranit- třeba provázkem /, ale každopádně bych se stavil v kostele a dal na modlení!! Jinak pozor na to a to se mě stává a často-celou dobu co kačka sedí se nic neděje a jeden se domnívá, že je vyhráno a poslední či předposlední noc před líhnutím zmizne beze stopy jak kačka tak vajíčka!!! Ty potvory si buď počkají anebo to slyší, až na káčátka!!
B.
To nepomáhá ani ten ohradník? Za jak dlouho se líhnou okrasné? Tak mě napadá, že bych tam na poslední 3 noci přivázala psa, tak aby jen dosáhl k budce. A co dát na tu dobu třeba mřížku? To je otázek co? Ale ráda bych něco odchovala. Jinak díky za rady.
- každý by rád odchoval a pokud se to vyvede, je to radost pohledět! Kdyby to bylo bez problémů, tak stojí mandarinka 50,- jenže není a tak stojí 500,- !! Ohradník je výborný, ale najednou přijde rok a je vymetýno /asi si přinesou štafle/, další rok najdete vajíčka poházené po zahradě a jsou v něm pouze dvě malé dirky /to vám někde dolem prolezla lasička/ dáte budky na ostrov / potkan si to vesele přeplave/, ježek je také pěkný pacholek, další rok vás navštíví něco, co má křídla, další rok zjistíte, že sumeček v rybníku je již sumec ..... zkouší se všechno- řve tam radio, svítí tam na budku reflektor, dají se tam perličky, běhá tam pes .... máte možnost zkoušet další! Vždycky, když si myslíte, že to již máte, tak vás něco doběhne ! Já věřím v to: udělat vše, pak dát na modlení a pak mít kliku !! Ale takto to je, když to chcete mít, tak nějak v přírodě. Pokud ten pár zavřete do voliery, dáte tam pekáč a budku, tak odchováte, ale ... především přijdete o tu radost, že když vše vyjde, sedíte u rybníčka, ona si je vyvolá a pak s těma palečkama jezdí po rybníčku, učí je chytat komáry, učí je potápět a vychovává je! A vy máte pocit, že to vše vyšlo díky vám, ale příští rok může být, zase všechno jinak!! Já vím, že jsem vám dvakrát nepomohl, ale o tom to je ! Já to chovám asi 15 let a možná k vám přijdu příští rok pro radu! Určitě bude sto%, ale to tady již bylo ....-tak ať se daří!! B.
- aby vše zas nebylo, tak černé! Já jen, že se musí udělat vše a něco navíc
- a když se to povede, pak je to radost ! - holubi si nasednou znovu, ale tady máte možnost jednou do roka a pak každá chybička přijde draho!!
Musím s Vami len súhlasiť. Kto sa nevzdáva, ten vyhráva. Aspoň v tom že odolá a nenechá sa odradiť čo najdlhšie. Mne prvú kačenu predal kamarát!!!/ karolinku/ a po čase sa priznal že kvoli tomu že vždy zniesla len jedno vajičko. U mňa zniesla 8 kúskov a pred liahnutím mi ju zabil potkan a vajcia rozbil pes, keď som si ich chystal na poslednú chvílu do liahne. Ďalšia niesla kade tade, ani jedna búdka nebola dobrá. Kačer začal preperovať a jej sa zalúbil starý súdok od bryndze na najnevhodnejšom mieste. Všetci vraveli že už kačer nebude plodný, alebo páriť a zrazu zárody. Vyliahli sa tri krásne guličky, mamina super a zase potkan. Bola vo voliere a on sa dobýjal cez pletivo. Jej obrana ma stála dve kačiatka. Nakoniec som mal radosť z jednej dochovanej škoricovej kačenky. Na to mi teraz na jar padol starý chovný kačer . Zohnal som po velkej námahe nového a kolotoč ide do kola.....
beda
napsal(a):
- každý by rád odchoval a pokud se to vyvede, je to radost pohledět! Kdyby to bylo bez problémů, tak stojí mandarinka 50,- jenže není a tak stojí 500,- !! Ohradník je výborný, ale najednou přijde rok a je vymetýno /asi si přinesou štafle/, další rok najdete vajíčka poházené po zahradě a jsou v něm pouze dvě malé dirky /to vám někde dolem prolezla lasička/ dáte budky na ostrov / potkan si to vesele přeplave/, ježek je také pěkný pacholek, další rok vás navštíví něco, co má křídla, další rok zjistíte, že sumeček v rybníku je již sumec ..... zkouší se všechno- řve tam radio, svítí tam na budku reflektor, dají se tam perličky, běhá tam pes .... máte možnost zkoušet další! Vždycky, když si myslíte, že to již máte, tak vás něco doběhne ! Já věřím v to: udělat vše, pak dát na modlení a pak mít kliku !! Ale takto to je, když to chcete mít, tak nějak v přírodě. Pokud ten pár zavřete do voliery, dáte tam pekáč a budku, tak odchováte, ale ... především přijdete o tu radost, že když vše vyjde, sedíte u rybníčka, ona si je vyvolá a pak s těma palečkama jezdí po rybníčku, učí je chytat komáry, učí je potápět a vychovává je! A vy máte pocit, že to vše vyšlo díky vám, ale příští rok může být, zase všechno jinak!! Já vím, že jsem vám dvakrát nepomohl, ale o tom to je ! Já to chovám asi 15 let a možná k vám přijdu příští rok pro radu! Určitě bude sto%, ale to tady již bylo ....-tak ať se daří!! B.
Krásně napsané, i když asi víc reálné než kdyby jste básnil o tom jak jde vše samo. Ale je to dobře, aspoň jste mi dost napomohl s tím co očekávat. Ten potkan mě nenapadl, že by mi mohl zabít i dospěláky. A asi se opravdu dám na modlení když to tak čtu kolik predátorů nepřeje těm našim mrňatům.¨
Ještě se zeptám, mají se mi líhnout březňačky v líhni a nerada bych udělala nějakou botu v počátcích krmení. Mohou dostávat co pižmovky? Míchanici ze šrotu, pečiva, brambor, kopřivy, mlíčí, vařené vajíčko? A vitamíny nutrimix nebo plastin. Od sousedky si mohu donést okřehek. Taky jsem myslela, že bych jim přilepšila žížalama, ale našla jsem na netu toto :
Nekrmte ptáčata žížalami a slimáky!!!- jeden druh žížal (žížala hnojní) je smrtelně jedovatý,- mnoha druhům ptáků ucpává sliz žížal a slimáků střeva,- některé druhy slimáků jsou nepoživatelné,- žížaly i slimáci můžou být mezihostiteli nebezpečných parazitů.Nekrmte larvami much!Larvy much (prodávají se jako „bílí červi" v rybářských potřebách) mohou ptáče doslova sežrat zaživa zevnitř
Tak teď nevím, moje kachny se mohou po žížalách umlátit. O larvách much nemluvě. Není mi jasné, jak může larva zevnitř požírat mládě.
- březňačky, mohou to co pižmovky! Pokud jde o žížaly- tak špatné jsou asi jen ty hnojůvky, pokud jde o slimáky, tak jsem vážně viděl kachňata zadušená s ucpaným krkem, těma potvorama,pokud jde o kachňata sežraná zevnitř, tak to jsem ještě ani neslyšel! Nebyl ten co to psal odněkud ze Zambie?? Jinak bacha mandarinky z líhně, tak to je zase o něčem jiném, tam je zapotřebí vyšší dívčí ! Ale i to jde, ale nemám to rád!
beda
napsal(a):
- březňačky, mohou to co pižmovky! Pokud jde o žížaly- tak špatné jsou asi jen ty hnojůvky, pokud jde o slimáky, tak jsem vážně viděl kachňata zadušená s ucpaným krkem, těma potvorama,pokud jde o kachňata sežraná zevnitř, tak to jsem ještě ani neslyšel! Nebyl ten co to psal odněkud ze Zambie?? Jinak bacha mandarinky z líhně, tak to je zase o něčem jiném, tam je zapotřebí vyšší dívčí ! Ale i to jde, ale nemám to rád!
Tak s tím krmením jsem si to myslela.A žížaly? Tomu teda nerozumím. Proč jsou ty v hnoji smrtelné? V čem se to liší od ostatních? Hledala jsem o tom něco na netu, bohužel bezvýsledně, ani zmínka o tom, proč jsou hnojní nevhodné. Pokud si pamatuji, odjakživa byly slepice na hnoji a žížaly byly jejich nejoblíbenější. Napište mi prosím odkud jste tyto informace čerpal? Neumím moc hledat. Jinak posílám odkaz na stránky, kde jsem to našla. A mandarinky nebudu líhnout v líhni, ponechám to přírodě.
http://www.profimysl.cz/pomoc-zveri-v-nouzi
-že by byly ty hnojůvky smrtelné, jsem nikde nepsal a ani nečetl! Fakt je, že jsou jiné /již když jsem chodil na ryby a napichoval je na háček šla z nich taková zapáchající zelená kapalina?? Možná, že slepice na hnoji vyhledávají právě tyto? Pokud jde o to klubání, také mně svrbějí prsty, ale zkušenosti říkají nepomáhat /a to mám vyzkoušené/ pokud se to povede, stejně je to slabé a neduživé! Jediná možnost je do rosení přidávat trochu vinného octa / ale málo/ a jinak je to na tom malém a zdravé to dokáže!
- přečetl jsem si to www. - no dobře /slimáci pravda, o žížalách i já jsem k těm hnojůvkám projevil pochybnost/! Ale je tam něco podstatnějšího i pro vás a to je s těma kachňatama na vodu a promaštěním - já se domnívám, že sami jsou schopna se promašťovat až tak za měsíc // ona se ani tak neutopí, ale hned prochladnou !!
beda
napsal(a):
- přečetl jsem si to www. - no dobře /slimáci pravda, o žížalách i já jsem k těm hnojůvkám projevil pochybnost/! Ale je tam něco podstatnějšího i pro vás a to je s těma kachňatama na vodu a promaštěním - já se domnívám, že sami jsou schopna se promašťovat až tak za měsíc // ona se ani tak neutopí, ale hned prochladnou !!
Omlouvám se, špatně jsem to napsala. To že jsou ty žížaly smrtelné, jsem vyčetla právě na těch stránkách. To neplatilo na Vás. A s tím maštěním jsem to také nevěděla, ještě, že to tam bylo napsané. To bych asi koukala, až by šla káčata na vodu a vylezla by promáčená a pak nastydla. Je hodně věcí co člověk nevyčte třeba v popisu chovu určitých druhů. Proto jsou tady ty rady k nezaplacení. Nerada bych z nevědomosti těm mrňousům ublížila.
Díky za rady, určitě se ještě budu ptát.
Tak jsem se podívala po dostupnévědecké literatuře a nikde jsem neobjevila, že by žížala hnojní byla jedovatá. Je ovšem mezihostitelem parazitické kapilárie. Ta může nakazit slepice a ty potom při velké invazi mohou mít zdravotní problémy. Kapilárie žijí ve voleti, sliznici jícnu a střev. Jsou asi 3cm dlouhé, tenké - vlasovité. Patří mezi hlístice. Dana
beda
napsal(a):
Tak jsem tu opět pro rady. Mám dvě otázky. Když jsou dva páry mandarinek, má každý sameček jednu samičku nebo je běžné, že jeden obsadí dvě kačenky a druhého vyhánějí?
A pak další otázka. Načapala jsem mandarinku, jak zdrhá s vajíčkem v zobáku a v těsném závěsu za ní kačer. Už několikrát jsem našla nějaká vajíčka vytažená z budky. Je možné, že pozná vajíčko od druhé kačeny? Zjistila jsem, že jí tam leze také karolínka. Proč si každá nevleze do svojí budky? Mám už celkem 21 vajec, některá se rozbila tím vyhazováním. Kolik obsedne vajíček? Jedna kačka už tam má 12 vajíček, puštěné prachové peří a zdá se mi, že je na hnízdě víc jak venku. Tak nevím, zda už to brát jako začátek sezení.
No koukám, že je to víc jak dvě otázky.
pepina
napsal(a):
Tak jsem tu opět pro rady. Mám dvě otázky. Když jsou dva páry mandarinek, má každý sameček jednu samičku nebo je běžné, že jeden obsadí dvě kačenky a druhého vyhánějí?
A pak další otázka. Načapala jsem mandarinku, jak zdrhá s vajíčkem v zobáku a v těsném závěsu za ní kačer. Už několikrát jsem našla nějaká vajíčka vytažená z budky. Je možné, že pozná vajíčko od druhé kačeny? Zjistila jsem, že jí tam leze také karolínka. Proč si každá nevleze do svojí budky? Mám už celkem 21 vajec, některá se rozbila tím vyhazováním. Kolik obsedne vajíček? Jedna kačka už tam má 12 vajíček, puštěné prachové peří a zdá se mi, že je na hnízdě víc jak venku. Tak nevím, zda už to brát jako začátek sezení.
No koukám, že je to víc jak dvě otázky.
- tak nevím na co dříve odpovídat, tak to zkusím!! U mandarinek si vybírají a namlouvají samičky své samečky! Že si vyberou dvě jednoho není běžné, ale stává se to /i já to tu tak mám a závidím/! Někdy poznají vajíčko špatné i cizí a pak se to tak děje?? Vajíčka co najdete mimo budku, mohou být tam snesena od samičky, která si budku ještě nezvolila. Proč nesou dvě do jedné budky - protože se nedomluvily a líbí se jim tam! Normální počet je tak do těch12ks! Jakmile si sedne na tvrdo, tak to poznáte, to se chodí pouze nakrmit a provází to často pokřikem a sameček hlídá u budky a některý tam i vleze! Že Vám sedí jedna mandarinka a ostatní ještě né, nebo nesednou vůbec - i to je normální! Jinak by stály 50/ks!! Beda