Ahoj,mohli byste mi někdo,prosím,říct,jestli tyto husy vysedí housata????Snásí už od února a pořád nic...Už je květen a není náznak ,že by zasedly....
Kupovala jsem je jako české,nejsou ,to jsem už poznala........Co jsou zač????
borokoz
borokoz
napsal(a):
Ahoj,mohli byste mi někdo,prosím,říct,jestli tyto husy vysedí housata????Snásí už od února a pořád nic...Už je květen a není náznak ,že by zasedly....
Kupovala jsem je jako české,nejsou ,to jsem už poznala........Co jsou zač????
borokoz
Jestli zasednou,či nikoliv ti nikdo neřekne.Tady jsou plemena hus http://www.pravachovatelska.websnadno.cz/Plemena-Husi.html .Upřimně,nejsem znalec,takže pro mne je slovenská,německá a česká husa, stejná.Moje husa (kříženka) zasedla až po dvou měsících (sedí už celé 4 dny
jak přikovaná). Vejce jsem sbírala všude možně,udělala jsem jí dvě hnízda a až to druhé se jí líbilo,takže usedla na podkladek
,večer jsem jí dala vejce a od té doby sedí. Jednou denně se dojde sama nažrat,skočí do vaničky a pádí na vejce.
Já bych brojlerky tak nezatracovala. Jednou mi brojlerka zasedla,bohužel jsem měla husy dvě a druhá jí vyháněla z hnízda,nakonec vyseděla jen tři housata,ostatní vejce byla oplodněná,ale jak se přetahovaly o hnízdo,zřejmě zastydla.Zkusila bych udělat hnízdo a dala bych jí tam ty nejstarší vejce,třeba jí to secvakne i když pravděpodobnost je malá.
.....druhá husa,taky snáší,musela jsem jim dát hnízda k sobě,tak si přestaly snášet do jednoho....píše se,že mají být co nejdál od sebe,ale já mám asi nerozlučné husy
....houser....je hodný.....už jsem je měla ochočené......myslela jsem,že budou u nás na furt......
borokoz
napsal(a):
....houser....je hodný.....už jsem je měla ochočené......myslela jsem,že budou u nás na furt......
Jen klid, měla jsem brojlerku, když se vynesla (na počátku června) zasedla a housata vyseděla. Pak ji bohužel něco roztrhalo, tak mám novou a loni seděla s úplně stejným postupem. Nanesla kolem 70 vajec- ty můžete dát do líhně, prodat nebo z nich napéct buchty a přinese tak větší užitek. Do hnízda jí dávám husí vejce vylitá sádrou jako podkladky, má jich tam 8. Česká už má 14 týdenní housata a šteinbašská týden sedí. Jediná nevýhoda je, že jsou housátka pozdnější.
......tak díky....mám nějakou naději......jsou to ale nervy s tím chovem zvířátek......
Dobré odpoledne, určitě zatím nezoufejte husy mohou ještě zasednou a bude vše ok. Určitě jsou mladé a jestli jsou brojlerové nebo křížené tak musí snést více vajec než je napadne sedět. Rodičovské páry brojlerů mají v genech vyšší nosnost aby chovy měli co sbírat do líhní. Tak jak psala paní zasedene později a jestli tak i z brojlerky budete mít matku na dlouhou dobu. Jen bych doporučil nechávat vejce v hnízdě-spíše podkladky a vejce k líhnutí schovávat nejlepe do chladného a temného sklepa. Když husa ostatně i kachna vidí velkou snážku ,,spočítá si to´´ tak rychleji sende. Opravdu jim dejte čas jsou zřejmě mladé ještě ,,hloupé'' a navíc možná brojlerky takže bude asi trvat než jim to secvakne husám jedněm Přeju hodně trpělivosti a ůspěchu s chovem a odchovem
Já si taky myslím že zasednou, jeden chovatel z vesnice chová taky bílé brojlerky, je už starý a vůbec asi ani netuší že je tolik plemen hus, chodí po vsi a všude se chlubí jaké má supr husy, že mu nosí tolik vajec, prý od jedné husy má za rok přes 60 housat, ze začátku je strká pod slepicey,kachny,.... a pak husa zasedne, dokonce ani ty podklady nedává, vy je pro jistotu radši dávejte. ;-)
Tak moc díky za odpovědi,budu čekat......Dnes jsem odvezla 14 ks do líhně....ale 2 ks, co jsem strčila pod krůtku byly záprdky,tak uvidím,jěště mám pár kousků strčené pod 3 kačenama,tak uvidím....
...no skleroza...zapomněla jsem doodpovědět.......husy jsem koupila od paní,co bydlí poblíž.Je to paradox zrovna hlásili špatné počasí,tak jsem je nejela koupit na výstavu do Týniště .Pak jsem si přečetla,že chovný pár má být sestaven už na podzim,tak jsem to uspěchala a koupila jsem,co bylo nejblíž,protože jsem je už rychle chtěla........
Metinka

XXX.XXX.17.249
Dobrý den! Podle fotek jak husiček tak housera to vypadá, že máme ty samé husy :). Jsou to Husy německé nosné a ty prý nemají moc pud sedět a vodit housata... Jsme celkem začátečníci a tak jsme to samozřejmě nevěděli, když jsme je kupovali. Mě konkrétně ale přirostli k srdci a míním to s nimi i tak zkusit :). Zkusím tedy rady, které tady proběhly ohledně ponechání vajec (podkladků) v hnízdě. Doufám, že to vyjde...
Dobrý den, nabízím letošní odchovy Českých hus. Zvířata byla oceněna na Klubové a Krajské výstavě v Třebechovicích s výborným oceněním a získáním čestné ceny a prvního místa v soutěži drůběže na Krajské výstavě. Rodiče zařazeni v genových rezervách ČR. V případě dalšího zájmu volejte 603226243. Děkuji Petr Tobolka