Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2011 12:48
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Zdravím,
je to dnes 21.den kdy se mi mají vylíhnout kuřata.Vylíhla se zatim pět.Šesté pípá ve vajíčku.Ráno si udělal dirku a zatim se odsut nesnaží dostat.Prosím pomoc te mi!!Co mám dělat?
Předem děkuji za případné rady.

16.7.2011 13:21
agria

XXX.XXX.169.42

Nechat tomu určitě volný průběh. Líhnutí trvá déle není to tak snadná věc. Jinak přežijou většinou jenom životaschopní jedninci.

16.7.2011 13:47
m.l.

XXX.XXX.209.24

Dobrý den, s líhnutím skutečně nic nenaděláte, chce to trpělivost. Líhnutí někdy trvá i 24 hodin. Nevím kolik slepice měla po sebou vajíček, jediný co můžete udělat pokud to neudělala slepice, vyhodit prázdné skořápky - mohly by se navléct na některé vajíčko a kuře které se líhne udusit. U pižmovek někdy také dělám to, že odebírám vylíhlá kachňata pokud má pod sebou ještě hodně nevylíhnutých vajec. Ovšem někdy přijdu a je po líhnutí, skořápky všude možně a kupa kachňat v pořádku pod kachnou. Můžu říct, že každé líhnutí ať v líhních - mám 3, nebo přirozeně pod kvočnou je jiné. A to líhnu cca 30 roků. Ty kachňata dávám do tepla v kulatém, nebo oválném košíku a něčím prodyšným přikryji, většinou to odnese utěrka.

16.7.2011 15:37
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

A to se tomu kuřeti pomoct nemůže?Vím že je riziko poškození krevního oběhu.On už má udělanou direčku a když bych mu kousek opatrně odchlípl?

16.7.2011 16:51
agria

XXX.XXX.169.42

Počkala bych do zítřka a víc bych vejce možná rosila. Je velká pravděpodobnost, že při pomoci se natrhne blanka a kuře pak může vykrvácet. Možná, že kuře je slabší nebo má tvrdší skořápku a potřebuje víc času. Záleží, ale na vás jak se rozhodnete.

16.7.2011 16:53
m.l.

XXX.XXX.209.24

Spíš zkuste vajíčko trochu vlažnou vodou orosit, tím že mu odchlípnete kousek skořápky mu může blána která je pod skořápkou přischnout. Také nepíšete jaké plemeno se líhne, jestli kuřata nebyla olepená slizem, kolik kuřat z celkového počtu se vylíhlo bez problému, kolik bylo oplozených vajec, také záleží jak byla stará násadová vajíčka. Vim, že hlavně u málo chovaných plemen se člověk snaží zachránit každé kuře, ale má to háček, stále se zvětšuje počet nekvalitních jedinců a nakonec přestane být o takové plemeno zájem. A to je škoda.

16.7.2011 17:13
beda

XXX.XXX.79.3

- nedělat s tím nic jiného , pouze trochu orosit /do vody pár kapek octa na změknutí skořápky/ ,pokud se nevyklube, byl to slabší jedinec a příroda to tak chtěla !! smajlík

16.7.2011 17:38
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Jedná se o Brahmanky.........10 násadových vajec vylíhlo se jich zatim pět z toho dvě vejce rozbila kvočna a jedno záprdek a čtvrté uklobala.Nevím ale pročsmajlík

16.7.2011 18:01
chovatel.slepic

XXX.XXX.245.51

Nová informace kuře se dostalo z vajíčka a sedmé vejce nejni záprdek ale už se taky líhne:-)) njn kvočna je šikulka

16.7.2011 21:50
agria

XXX.XXX.169.42

No vidíte chce to čas a příroda si poradí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík