Potrebovala by som súrne radu. Pred chvíľou mi uhynula kvočka sediaca na vajciach. Liahnuť sa mali v utorok alebo stredu budúci týždeň. Neviem čo sa jej stalo, našla som ju už v kŕčoch ležať pred hniezdom, podľa hrebeňa sa mi zdala hodne dehydratovaná. Sama nezliezala z hniezda, každý deň som ju preto zhodila aby sa nažrala a napila. Celkovo bola ale v dobrej kondícii, pekná, zdravá, mocná sliepka. Teraz aj v hniezde aj pred bolo naraz hodne trusu (hej všimla som si že veľmi málo kadila) a aj dosť krvy, mohli sa jej napríklad roztrhnúť črevá? Pýtam sa aj preto aby som vedela či som ja niekde nespravila chybu, aby som sa jej prípadne do budúcnosti vyvarovala.
Podstatné teraz však je, čo ďalej s vajcami. Máme druhú kvočku, ktorej sa včera vyliahli kuriatka. Narýchlo som jej kurčatá vzala a postrkala pod ňu vajíčka ao tej mŕtvej, nech ich zahrieva, vyerá že ich prijala a sedí. Neviem však čo ďalej. Mám skúsiť nechať nech ich dosedí? Kuriatka by som zatial mohla nechať pod lampou doma. A dalo by sa potom vôbec dosiahnuť to že teraz by dosedela vajíčka a prijala aj tieto svoje kurčiatka? Keby som jej ich napríklad v noci priložila potom po doliahnutí týchto? Dá sa to? Nebol by príliš veľký rozdiel vekový medzi týmito a tými novými? Tiež aký počet by zvládla vyvodiť? Teraz tých vyliahnutých je 9, vajíčok ktoré som jej podstrčila je 13. Je to vôbec reálne? Alebo sa mám vzdať myšlienky že zachránim nevyliahnuté vajíčka a vziať to proste ako fakt že v prírode to občas takto chodí? A tiež ak by som nechala vajíčka doliahnuť touto kvočkou, môžu sa vôbec vyliahnuť, keď sú niektoré znečistené trusom? Čo mi poradíte, ako mám postupovať?
Dobrý den, jestli nová kvočna sedí a nehledá svá kuřata tak ji nechte sedět a kuřata zatím piplejte pod lampou. Měla by je vysedět pokud nejsou po úhynu kvočny zachlazené. Po vylíhnutí kuřat zkuste 2 až 3 den podložit na noc a do tmy starší kuřata. Mohla by je přijmout. Kvočna v pohodě odvodí i 20 kuřat jen je trochu problém s velkým věkový rozdílem kuřat. Já osobně bych to zkusil, za zkoušku nic nedáte a popřípadě starší kuřata zase oddělíte a už odchováte pod lampou. Víte jak to je co se nepovede jednomu chovateli druhému jde bez problémů-záleží stejně na jednom konkrétním zvířeti a ty jsou každé jiné jako lidi. My chovatelé můžeme vylepšit jen podmínky. Přeju hodně štěstí
ďakujem za odpovede. Myslím že zachladnuté neboli, uhyntá kvočka ešte dve hodiny pred tým ako som ju našla ešte sedela. Hneď som ich vymenila za kuriatka, nová sedí, bola síce troška nervózna zo začiatku a asi pritom jedno vajíčko rozpučila, ale na ostatných už teraz spokojne sedí, ukľudnila sa. Tiež si hovorím že za pokus to stojí, bola by škoda nechať už vyvíjajúce sa kuriatka len tak. Stará suseda mi spomínala že ona kedysi podkladala sliepke húsatá a tiež vyvodila, že vždy navečer jej dala napiť piva a keď bola taká pripitá, po tme jej húsatá poprihadzovala a vraj vychovala, mohlo by sa to teda podariť aj s tými našími kuriatkami. Ak nie, budeme ich musieť dochovať sami.
Čo sa počtu týka, kvočka má teraz vyliahnutých 9 kurčiat a sedí momentálne na 12 vajciach. Plemeno je to sasexka, al je celá akási drobnejšia v porovnaní s našimi sliepkami, máme ju od jedného pána ktorý choval sliepky v dosť nevhodných podmienkach, navyše je hodne ošklbaná od kohúta čo na ňu stále skákal (neviem prečo ten kohút má najradšej zrovna túto sliepku) a má skrátené perie na jednom krídle (lietala cez plot k susedom). Takže celkovo ide o takú menšiu biednejšiu sliepku. Kuriatka sú hempšírky a zmeska amroksky a hemšírky, možno tiež nejaké bude od sliepky sasexky a kohúta hemšíra.
Tak musím sa pochváliť, kvočka kuriatka krásne dosedela. Prekvapilo ma že sa začali liahnuť o deň skôr ako som čakala (21. deň je až zajtra, liahnuť sa začali už včera). Už máme 7 kurčiatok, ešte 4 sú naklované vajíčka, tie určite do večera budú. Teraz premýšľam kedy skúsiť podložiť aj tie staršie kurčiatka? Jasné že v noci, ale už dnes v noci alebo až zajtra? A som zvedavá ako ich všetky prijme a ako zvládne vychovať. Ak sa pekne doliahnú aj tie 4 vajíčka, bude mať aj so staršími 20 kurčiat, na jednu drobnejšiu kvočku to je až až. Ale zatial sa teším, najmä že vajíčka po uhynulej kvočke dosedela.
akami
napsal(a):
Tak musím sa pochváliť, kvočka kuriatka krásne dosedela. Prekvapilo ma že sa začali liahnuť o deň skôr ako som čakala (21. deň je až zajtra, liahnuť sa začali už včera). Už máme 7 kurčiatok, ešte 4 sú naklované vajíčka, tie určite do večera budú. Teraz premýšľam kedy skúsiť podložiť aj tie staršie kurčiatka? Jasné že v noci, ale už dnes v noci alebo až zajtra? A som zvedavá ako ich všetky prijme a ako zvládne vychovať. Ak sa pekne doliahnú aj tie 4 vajíčka, bude mať aj so staršími 20 kurčiat, na jednu drobnejšiu kvočku to je až až. Ale zatial sa teším, najmä že vajíčka po uhynulej kvočke dosedela.
Tak to Vám držím palce aby ich prijala a odvodila všetky...a máte veľké šťastie že máte toľko kuriatok...Nám sa minulý mesiac liahli a vyliahlo sa ich 6 ale už zdochli dve takže máme dokopy 4 kuriatka a mám taký pocit , že pôjde aj ďalšie...A potom Nám sedí ešte jedna kvočka ( mládka , na budúci mesiac bude mať jeden rok ) A tej by sa mali liahnuť až vo štvrtok a už sa liahnu teraz , teda už máme jedno kuriatko vyliahnuté je čiernej farby a s perím na nohách , pretože náš kohút čo je po ňom to kuriatko je čierno biely s perím na nohách sa aj čudujem že je čiernej farby a potom ešte v jednom vajci už ťuká ďalšie kuriatko ale zatiaľ to vyzerá tak že z 8 vajec budú len a Bohužiaľ dve kuriatka , držte mi palce , teda aj tým kuriatkám a aj kvočke , aby sa ich vyliahlo čo najviac , ale ak budú všetky tak aj tak bude len 6 kuriatok , pretože dve sú asi plavé , keďže keď som ich presviecoval , boli úplne priesvitné...nojo tento rok je to bieda...aspoň že budem mať tie Hodvábničky , teda dúfam že na mňa nezabude ten pán. Tak možno na budúci rok bude lepšie...
Ja samozrejme počítam aj s úhynom, priznám sa že aj pochybujem či kvočka toľko kuriatok zvládne a pohrávam sa s možnosťou nechať tých 9 starších v krabici pod lampou. Ale keď si porovnám aké jednoduché je nechať ich vyvodiť kvočke, stále si vravím že za pokus to stojí.
My máme 9 sliepok a z 35 vajec podložených našim sliepkam bolo len jedno čisté. Tiež jeden pán z dediny si bol u nás pre vajíčka, z 15 má 14 kurčiatok a jedno mu vraj hynulo pri liahnutí. Sama som z toho prekvapená a ako začiatočníka v chove ma to zároveň teší o to viac.
K roku by som chcela nechať 15 sliepok a asi kôli oplodneniu vajec bude lepšie mať dvoch kohútov (samozrejme toho terajšieho musím vymeniť aby nemali dcéry mladé so svojim otcom) Len neviem ako budú spoločne fungovať, či to vôbec ide mať takto dvoch kohútov, či sa nebudú biť a či môžu žiť v jednom kuríne. Prípadne na aký počet sliepok by mal stačiť jeden kohút? Nejakých 12 by zvládol?
V množství kuřat problém nevidím. My jsme často nasazovali dvě kvočny najednou a po té nechávali vodit kuřata jen jednu z nich. Když líhnutí dopadlo dobře měla kvočna ke 30 kuřatům /15 vajec + - pod jednou kvočnou/. Jednalo se o plemana nosná lehká a polotěžká a jejich křížence. Ne, že "klasická" slepice vodila 30 liliputek.
Spíš vidím problém ve věku kuřat. 10/?/ dní rozdílu už mi přijde dost.
1. Mám zkušenost, že kvočna se chová agresivně ke kuřatů která jsou větší/starší než ta její. Naopak menší/mladší než ta její toleruje.
2. Větší kuřata mohou menší utiskovat. Budou je odstrkovat od krmení a postupem času jak porostou a nevejdou se pod kvočnu, tak to budou ta mladší která nebudou mít možnost se zahřát. To se ale dá řešit více krmítky a na noc přisvícením. Pokud to vůbec bude potřeba.
3. Kuřata v tomto věku si již na kvočnu možná nezvyknou.
Každopádně já osobně bych to zkusil. Počkal bych do zítřka /ale déle ne/ až se kuřátka prospí a trochu zesílí a na noc pak ta starší podložil. Ráno je pak potřeba si přivstat a hlídat reakci kvočny.
Dva kohouti pokud spolu vyrůstají na jednom dvoře tak se snesou. Nemusí to ani být sourozenci nebo z jedno líhnutí. Záleží ale i na temperamentu toho kterého zvířete a na velikosti výběhu, aby ten slabší měl možnost vyklidit pole. Pokud si pořídíte kohouta lehkého plemena tak ten bude na 15 slepic uplně v pohodě. My jsme pravidelně drželi 3 kohouty na 40 - 50 slepic.
Mám asi poriadne šťastie zatiaľ. Kvočke sa kuriatka pekne doliahli, jedno neviem prečo uhynulo, ale ostatné bez problémov, je ich teda 10 čerstvých. Teraz navečer, pokiaľ ešte som ja videla a aj kvočka, pokusne som priniesla jedno staršie kurča, čo sa bude diať. Kvočka ho okamžite skovala pod seba a vlastne ani nemusela vyvíjať žiadnu snahu ona, malé sa tam hrabalo pod seba. Chvíľku som počkala a sledovala, keď sa ale nič nedialo, pekne som tam po jednom v priebehu cca 15 minút nanosila aj ostatné kuriatka, zakaždým sa scenár opakoval, kvočka vyslovene si hneď mladé chránila, brala k sebe, kuriatka sa pchali samé pod ňu. Ešte asi hodinku bolo dostatočne vidno na to aby som mohla ich kontrolovať. Potešilo ma už to že nebol najmenší problém, nemusela som čakať až do tmy, kvočka okamžite kurčiatka prijala. Ešte aj teraz po tme som tam nakukla, všetko bolo schované pod ňou, len hlávky dvoch starších kuriatok trčali z peria. Som zvedavá ako bude ráno, najmä som myslela práve na to či nebudú staršie kurčiatka utláčať tie mladšie. Nebojím sa ani tak o prístup ku krmivu, hrantlík do ktorého sypem je krásne dlhý, pohodlne sa tam musí zmestiť aj 30 kurčiat, skôr aby práve toho tepla sa im dostalo ako má keď povyrastú, aby staršie nevytláčali spod kvočky tie menšie. Sama som veľmi zvedavá na pokračovanie tohoto môjho experimentu. Že by sa nakoniec naozaj pri mne potvrdilo príslovie "sprostí majú šťastie"???
A pokračovanie dnes, zatial to tam všetko vyzerá až príliš idilicky. Samozrejme staršie kuriatka sú aktívnejšie a viac sa kŕmia a aj behajú po kurníku, kôli menším som ich dnes ešte nepustila von, plánujem až zajtra. Mladšie sa viac hrejú pod kvočkou, ale tiež aj žerkajú a pijú, staršie ich nijak neodstrkujú, neutláčajú. Mám pocit že to všetko klape až moc dobre, už až čakám čo sa zlé stane, neverím že to bude takto krásne všetko pokračovať aj naďalej.
pár fotiek a krátke video liahnucich sa kuriatok http://akami.rajce.idnes.cz/zrodenie_zivota/ S kvočkou ich pofotím neskôr, potom pridám aj tie.
Mám zkušenost a ne jednu z letošního roku, kdy kvočna uhynula nebo byla náhle tak zesláblá že sotva chodila. Byť žrala každý den. Způsobili to čmelíci. Prostě jich bylo tolik že ji natolik sáním oslabili až k úhynu. Jak jsem to zjistil? Kvočnu jsem dal do jiné krabice s vecjci a do staré krabice jsem dal několik čerstvých snesených vajec, v krátké chvíli byly vajíčka doslova obalené drobnými čmelíky. Zřejmě šli po pachu. Takže kvočna může být vlastě po celoudobu hnízdění odsávána čmelíky a jednoho dne je toho zkrátka moc až kvočna vyleze z hnízda a buď zkolapsuje a nebo jde vrávoravě k vodě a na hnízdo už se nevrátí. Opravdu vlatní zkušenost.
Takže kvočnu v letních měsících nenechat sedět a nebo ji jednou týdně pri venčení prostříkat sprejem. Já používám difusil modrý. Ten je proti klíšťatům, arpalit mi na čmelíky nezabírá.
Juraj Kafka