Neznám nikoho, kdo by choval kachny, tak mi není zcela jasné, jaká je praxe - když kachny odchovají káčata, nechávají se nějaká na příští rok v chovu (když kačer je jejich otec), nebo se nechává osvědčený pár i na další rok (nebo roky?) a všechny mladé jdou do světa nebo na talíř? Nebo se naopak nechávají mladé a likvidují staré? Děkuji předem za Vaše rady a zkušenosti (mám pižmovky 1,2). Helena
Pokud je sestavený kmen spolehlivý, není třeba měnit chovné kusy. Pokud necháte více kačen, které jsou prvně příbuzné a jsou na pekáč, nic nezkazíte, pokud bude malý počet kačerů a znatelně více kačen, mohou být čistá vejce. Výměnu lze udělat s klesající tendencí počtu odchovaných mládat. Ale pozor, může být špatný rok a pod....počasí, predátor. Já má smaragdy i kolem 4-5 let a ok. JH.
Tak jestli tomu rozumím, vy necháváte 4-5 let jeden kmen a mladé likvidujete a po těch letech ty staré vyměníte za zcela nové (od jinud)? A ty prvně příbuzní se mohou nechat ať se množí navzájem (i třeba sourozenci) a když začně chov váznout, tak se koupí nový kačer a tím se krev zase vyčistí?!
Můžeteto nakombinovat, necháte po dvou letech nové kačky a seženete cizího kačera, snažím se sehnat nepříbuzné, ale když je nouze a ulítne mi kačer od kachny, pouziju syna. jedna příbuzenská plemenitba je u ptáků přípustná a i se ppoužívá ve šlechtění. Můžete nechat po roce dvě mladé a zkusit sehnat dalšího kačera, uvidíte, jestli se snesou se starými.