Uživatel s deaktivovaným účtem

tak som presedlal z oraviek na amrosky,,dufam ze budu take dobre nosnice ako oravky?:) mam 5 sliepociek a nepribuzdneho kohutika,,s takym poctom sa uz na jar budu lepsie zbierat vajicka do liahne,,a okrem nich mam este 3sliepocky hybridky od oraviek,,a 3 kupovane tmavohnedej farby a tie su uz v znaske,,aspon nieco:))a 18 kacic,,inak nic uz nemam,,chrbat by asi uz viacej toho nezvladol zopar fotiek,,

napsal(a):
2fotka,,
Krááásne sliepky amrox ale aj kohútik je pekný... , na budúci rok ak nám bude kvočieť nejaka sliepka tak Vám napíšem či by ste mi neposlal pár násad. vajec...teraz sa snažím zohnať hodvábničku/y , ktoré sa snažím nájsť už pomalu rok...
napsal(a):
tak som presedlal z oraviek na amrosky,,dufam ze budu take dobre nosnice ako oravky?:) mam 5 sliepociek a nepribuzdneho kohutika,,s takym poctom sa uz na jar budu lepsie zbierat vajicka do liahne,,a okrem nich mam este 3sliepocky hybridky od oraviek,,a 3 kupovane tmavohnedej farby a tie su uz v znaske,,aspon nieco:))a 18 kacic,,inak nic uz nemam,,chrbat by asi uz viacej toho nezvladol zopar fotiek,,
Nazdar Pefo , podľa mňa si spravil chybu že si zbavil tak ,, bravúrne´´ oraviek ktoré pochádzali z jedných z najlepších krvných línii Oraviek ktoré sú. Ale bolo to tvoje rozhodnutie ale nie moc šťastné , ale to je tvoja vec. A čo si písal že si mal málo chovných zvierat Oraviek tak radšej mať 3 kvalitné zvieratá ako 10 priemerných alebo podpriemerných. V chove treba mať trošku viac trpezlivosti a až po rôznych prekážkach v chove sa môžeš dočkať takých počtov zvierat aký potrebuješ a aj ostatných vecí spojených s chovom daného plemena.
henste
napsal(a):
Nazdar Pefo , podľa mňa si spravil chybu že si zbavil tak ,, bravúrne´´ oraviek ktoré pochádzali z jedných z najlepších krvných línii Oraviek ktoré sú. Ale bolo to tvoje rozhodnutie ale nie moc šťastné , ale to je tvoja vec. A čo si písal že si mal málo chovných zvierat Oraviek tak radšej mať 3 kvalitné zvieratá ako 10 priemerných alebo podpriemerných. V chove treba mať trošku viac trpezlivosti a až po rôznych prekážkach v chove sa môžeš dočkať takých počtov zvierat aký potrebuješ a aj ostatných vecí spojených s chovom daného plemena.
Já naopak plemeno Amrox schvaluji i když nemám z Oravkami žádné zkušenosti. Amroxy jsou nenáročné plemeno, rychle rostou, mají dobrou snášku ( i přes zimu ) a také dobré maso.
Kohouti jsou super a i když mají velké hřebeny, nikdy se mi nestalo, že by jim omrzly. Bez omezení je pouštím ven i v mrazech, chlívek mají pootevřený, takže si sami rozhodnou při nepřízni počasí zda ven půjdou či nikoliv.

ahoj Stefan,,keby sisi pozrel kolko som ti poslal emailov aj s fotkami,a radami,,ale ty si ani na jeden neodpisal,ani telefon si nedvihal ked som ti volal,keby si odpisal aspon na jeden ,,a by simi napisal ze su pekne tak sa ich nevzdavam,,a ze by si mi bud tie dve sliepky vymenil sniekym alebo kohuta,,tak ich mam doteraz, ale ja som nevedel nacom som,,teraz mam plnu hlavu toho ci sa este niekedy postavim na nohy,ak sa mi operacia podari,,,a jeden chovatel nechcem ho tu menovat mi napisal ze su nepouzitelne a ze maju dostatocne chyby,,keby si len vedel s akym tazkym srdcom som ich daval prec,,vsak sa opytaj chovatela Tomasa Nagla,,ten bol velmi spokojny bo moje boli skoro dospele a zdrave,a ja som dostal o polovicu mensie kurcata,,sice pekne ale odost mensie,este ich budem musiet dost dlho chovat aby boli take ako tie moje,a ja nemozem ako si kazdy mysli ze sadnem do auta a idem si aj do bratislavy,alebo na oravu,ja taku moznost nemam,lebo mam problemy s chrbticou,tak teraz mi to nevycitaj!!!!!!!,,,keby som bol zdravy tak precestujem autom cele slovensko aby som ziskal to co chcem a za kazdu cenu,,,
Tak jak se daří novým slepičkám ? Z mého letošního prvního odchovu zůstali jen kohouti. Nemohla jsem sehnat ke svému chovnému slepičky jako kdyby nikdo již toto plemeno nechoval. Nakonec jsem sehnala alespoň násadová vejce a tak se mi na poslední chvíli líhnou ještě kuřátka. Snad mezi nimi pár slepiček bude
rybka
napsal(a):
Tak jak se daří novým slepičkám ? Z mého letošního prvního odchovu zůstali jen kohouti. Nemohla jsem sehnat ke svému chovnému slepičky jako kdyby nikdo již toto plemeno nechoval. Nakonec jsem sehnala alespoň násadová vejce a tak se mi na poslední chvíli líhnou ještě kuřátka. Snad mezi nimi pár slepiček bude
Překrásní kohouti! Jeden jako druhý. A teď kterého nechat...? :-)
Ano, ano, to teď právě řeším, ale favorita již mám. Přece jenom můj původní kohout má již tři roky a i když je ještě výkonný a líhnivost výborná, pobyde do podzimka, pak uvolní místo následníkovi plemene i když na své slepičky si bude muset ještě nějakou dobu počkat. Zatím se bude muset spokojit s těmi po Kokrháčovi.

mate krasnych kohutov,,no moje uz troska podrastli,ale dospele budu asi az na jesen,,uvidim na buduci rok ked budem liahnut aka bude liahnivost kurciat,,
rybka
napsal(a):
Ano, ano, to teď právě řeším, ale favorita již mám. Přece jenom můj původní kohout má již tři roky a i když je ještě výkonný a líhnivost výborná, pobyde do podzimka, pak uvolní místo následníkovi plemene i když na své slepičky si bude muset ještě nějakou dobu počkat. Zatím se bude muset spokojit s těmi po Kokrháčovi.
Krásne kohúty... Toto plemeno je naOzaj veľmi krásné...
rybka
napsal(a):
bacha na dvojzuby v hřebeni, dědí se to dost.
Tak to je nemilé, protože pět kohoutů je již u nových chovatelů,a akorát jeden z nich své odchovy amroxů vystavuje. Hřebeny měly pěkné ale neumím říci zda je měli předpisové. Pokusím se nafotit detailně zbytek kohoutů a pak mi poradíte.
Jinak na co bych si měla dávat ještě pozor ? Slyšela jsem, že musí být čistý zobák bez tmavých znaků. Jeden má trochu tmavého u kořene zobáku. To je také vada ? Díky EvaP.
luxdkas
napsal(a):
Krááásne sliepky amrox ale aj kohútik je pekný... , na budúci rok ak nám bude kvočieť nejaka sliepka tak Vám napíšem či by ste mi neposlal pár násad. vajec...teraz sa snažím zohnať hodvábničku/y , ktoré sa snažím nájsť už pomalu rok...
na poslednej burze v Nitre na Agrokomplexe bolo hodvabniciek asi 30
Michal H.
Kohout amroksky by měl mít opravdu čistě žlutý zobák bez černého. Často se u nich vyskytují tzv. jehly - tj. slabý černý prožek od kořena ke špičce zobáku. Běháky mají být sytě žluté, bez černého nádechu.
Hřeben je stojatý, pravidelný, 4-6 zubů. Preferuje se celistvý praporek /často bývá rozdělen menšími, nebo většími zoubky). Na začátku by neměl mít moc hrubou velkou plochu.
Barevnost peří je také velmi důležitá. Peří kohouta je bílo černé, kde bílá se jeví širší než černá. Černá vytváří na peru dvě vlnky od kraje ke středu - krahujcovité zbarvení (narozdíl od plymutek - žíhané, rovné). Černá nesmí mít nádech do hněda - hlavně se to dělá v tenkém perí v závěsech. Měla by se kovově lesknout. Pera v křídlech mají mít na konci černé špičky ( ne bílé), na těle je to také žádoucí. Barvy musí být ostře odděleny, ne se prolínat.
Slepičky mají více černé, méně bílé. Opět na koncích černá. Zobák může mít trochu nádech do černé, lepší jsou čistě žluté. Nohy mívají začernalé, ale nesmí to být moc. V peří se nesmí vyskytovat ani celočerné ani celobílé peří, nebo velké černé nebo bílé plochy v perech.
Krahujcovité zbarvení je velmi pěkné, ale záraveň náročné na standart. Přeji hodně pěkných kousků dana

moj plemenny kohut,,a mam este jedneho ,ale ten neni okruzkovany,a ma zobak ako sliepka zafarbeny,,a ten plemenny ma ho pekny zltucky,aj hrebienok ma pekne do rovna,,

Amrockska je stredne ťažké plemeno hrabavej hydiny vyšľachtené hlavne na kombinovanú úžitkovosť znáška+mäso. Mládky začínajú znášať od 5,5 do 7 mesiaca veku. Podľa starostlivosti chovateľa v prvom roku znášky znesú v pohode aj viac ako 220 vajec. Po osobnej skúsenosti ich odporúčam aj začiatočníkom. Menšie komplikácie sú v začiatku odchovu, keď v porovnaní napr. s Hempšírkami trochu neskôr zaperujú, ale to sa dá zvládnuť.
Problémom bude asi zaobstaranie kvalitných a nepríbuzných plemenníkov. Tiež sa stáva v poslednom období, že sa na výstavách prezentujú zvieratá so žltým nádychom bielej farby v perkách
.
Aha dakujem. ano je problem zohnat sliepocky amrox. ja napriklad 5+10 som mal 1+3 sliepocky ostane vsetko kuhutiky je to nahoda alebo sa stym u amroxkach stretavame castejsie boli to dva nezavisle kupene dva kemene. o maroxkach mam kadeco prestudovane aj uzitkovost atd ale chcem vlastne skusenosti nie statistiky. dakujem

a čo konkrétne by Vás zaujímalo?

gameness
napsal(a):
v podstate ste mi odpovedali zaco vam dakujem ze kedy zacnu znasat a pak som sa pytal ohladom toho pohlavia ze u amrox je viac kohutikov ako sliepociek aj ked geneticky by to malo byt nahoda
tu je link na staršiu diskusiu a dúfam pomôže;-)
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/909007/amroksky-rozlisenie-pohlavia-u-trojdnovych-kuriat
ešte niečo zo vzorníka:
Chovateľský zámer : vitálna, rýchlo rastúca kura s viacročnou vysokou znáškou a dobrou mäsovou produkciou. Jednodňové kurčatá sú rodofarebné, obe pohlavia sú najneskôr do 5. týždňov plne operené.
Požaduje sa : silná, stredne dlhá, stredne vysoko stavaná, zavalitá kura so širokým chrbtom, s plnými hlbšími prsiami. Perie dobre priliehajúce. Trup sliepky má tvar ležiaceho zvonu s plným bruchom.
Čo je nežiaduce : očividné nedostatky vo vitalite a výkonnosti, mdlé správanie, malý telesný rámec, všetky znaky príbuzné s vlaškou.
Úžitkové vlastnosti: hmotnosť kohúta je 3,1 - 3,7 kg, sliepky 2,6 - 3,2 kg. Znáška sa pohybuje okolo 220 vajec o hmotnosti 60 g. Farba škrupiny je hnedá.

a ešte k tomu pomeru kohutikov a sliepočiek z vyliahnutých vajec, je to asi len náhoda....chovám dlhoročne len hempšírky a tento rok sa mi napríklad po jednoročných nosniciach vyliahli v marci viac kohúty ako sliepočky 60:40, no a v máji po viacročných to bolo znovu naopak 40% kohútikovia a 60% sliepočky.
dakujem velmi za a ochotu a to zo vzornika super jedna sliepocka ma cca 5 mesiacov a je vacsia ako ostatne dospele nosnice issa brown vyzera nadejne stymch ostatnych uvidime su o dost mladsie.
dobry den chcem sa opytat to cierne pierko je pripustne u amroxiek? inak sliepocka je krasna velka dobre stavana. dakujem

pomôže?
Vyraďujúce chyby : viac ako jedno úplne čierne pero v ručných alebo ramenných letkách alebo kormidlových perách, každé úplne biele pero, podsada bez pruhovania alebo s príliš úzkym pruhovaním, každý mosadzný lesk na kohútoch alebo silný mosadzný lesk pri sliepkach a ostrý prechod v pásikovaní.
ak to máte len pre dom+záhradu, tak si z jedného-dvoch čiernych periek hlavu nerobte, na výstave by to však bola chyba
roman555
napsal(a):
Jenom škoda,že tyto slepičky mají velmi malinká vajíčka.
Moje teda nemají malinká vajíčka. Tak kolem 65 gramů, což jsiu docela velikánská vejce. Jsou ve druhém roce snášky. V prvním byla menší, ale ne nějak o moc. Já jsem s nimi moc spokojená. Jsou to klidné odolné slípky se slušnou snáškou. Jedině teda že dlouho přepeřují a nevypadají moc reprezentativně, ale zase při tom pořád nesou.
ewelýna
napsal(a):
Moje teda nemají malinká vajíčka. Tak kolem 65 gramů, což jsiu docela velikánská vejce. Jsou ve druhém roce snášky. V prvním byla menší, ale ne nějak o moc. Já jsem s nimi moc spokojená. Jsou to klidné odolné slípky se slušnou snáškou. Jedině teda že dlouho přepeřují a nevypadají moc reprezentativně, ale zase při tom pořád nesou.
Tak ja už nevím,mě snáší tak 50 g vajíčka.A to mám výstavní kusy.
roman555
napsal(a):
Tak ja už nevím,mě snáší tak 50 g vajíčka.A to mám výstavní kusy.
Čím je krmíte? Já jsem teda dost amatér, tak vlastně nevím, jestli to má vliv na velikost vajec, ale já krmím směs šrotů, skořápky, 2x týdně syrové maso, 2x týdně krmný sýr, přidávám 1x týdně Roboran, + samozřejmě každý den večer zrní. Téměř nedávám máčené pečivo a zbytky z naší kuchyně.
ewelýna
napsal(a):
Čím je krmíte? Já jsem teda dost amatér, tak vlastně nevím, jestli to má vliv na velikost vajec, ale já krmím směs šrotů, skořápky, 2x týdně syrové maso, 2x týdně krmný sýr, přidávám 1x týdně Roboran, + samozřejmě každý den večer zrní. Téměř nedávám máčené pečivo a zbytky z naší kuchyně.
To nevím jestli krmení drubeže ma vliv na tvorbu velkých vajec.Mícham pšenici,ječmen,skořapky taktéž a nasekanou travu.Chovam ještě bresky a oravky bílé.Unich vajíčka obrovské(70g).