Pokračuji z linky HE-jak poznat pohlavi? Diskuze se odvíjela až ke stanovisku, že zdrobnělá forma se rovná zakrslé. Nejsem si jist tímto tvrzením, neboť pokud by platilo toto tvrzení , určitě mi někdo pošle foto či kalalogový popis rousné zakrslé v "normální velikosti?"
Uživatel s deaktivovaným účtem

sigimaus90
napsal(a):
Pokračuji z linky HE-jak poznat pohlavi? Diskuze se odvíjela až ke stanovisku, že zdrobnělá forma se rovná zakrslé. Nejsem si jist tímto tvrzením, neboť pokud by platilo toto tvrzení , určitě mi někdo pošle foto či kalalogový popis rousné zakrslé v "normální velikosti?"
To asi ne, protože toto plemeno je oficielně "rousná zakrslá"-je to původní malé plemeno drůbeže. Ne všechna plemena mají svoji menší=zrobnělou/zakrslou formu. asi by byl nejlepší se obrátit s dotazem na klub - www.csch-klubhradec.cz
napsal(a):
To asi ne, protože toto plemeno je oficielně "rousná zakrslá"-je to původní malé plemeno drůbeže. Ne všechna plemena mají svoji menší=zrobnělou/zakrslou formu. asi by byl nejlepší se obrátit s dotazem na klub - www.csch-klubhradec.cz
Správně, já myslím, že to s pomocí přátel vyřešíme
sigimaus90
napsal(a):
Správně, já myslím, že to s pomocí přátel vyřešíme
Dobrý den, to řešení sem prosím pak napište, mě to také zajímá. Zatím se mi zdá pravdivé tvrzení, že u hedvábniček existují jen dvě formy - normální a zdrobnělá. S tím, že i normální hedvábnička je trošku menší než běžná velká slepice.
inbezka
napsal(a):
Dobrý den, to řešení sem prosím pak napište, mě to také zajímá. Zatím se mi zdá pravdivé tvrzení, že u hedvábniček existují jen dvě formy - normální a zdrobnělá. S tím, že i normální hedvábnička je trošku menší než běžná velká slepice.
Tohle beru zpět, patřilo by to pod jiné vlákno.
inbezka
napsal(a):
Souhlasím, ale mě se jedná o to, že nelze zevšeobecňovat pojítko zdrobnělá = zakrslá. Zajisté existuje více původních plemen, která jsou prostě zakrslá a ne zdrobnělá.
Akademická otázka - jaká jsou rozlišovací kriteria? A co "normální" HE slabého vzrůstu, třeba vejškrabek, prodávaná jako zdrobnělá? Vzorníky přitom beru v potaz. Otázek by se jistě našlo více a najde-li se někdo, kdo tomu fakt hoví, uvítám, jistě nejen já, když se s námi o poznatky podělí. Děkuji

info8
napsal(a):
Je to tak, že pokud je plemeno "zdrobnělé" má VŽDY také velkou variantu (př. Australka a zdrobnělá Australka). Pokud je plemeno "zakrslé", velkou variantu nemá a existuje pouze v této velikostní formě. PetrV.
jasné, stručné, výstižné, po tom jsme toužili
Díky!
Zdravím, když dovolíte já to trochu upřesním, zakrslá plemena nemají velkou formu přesně jak bylo výše napsáno, zdrobnělá plemena jsou vyšlechtěna zdrobněním velkých a buďto pomocí zakrslých plemen a nebo postupným zmenšováním. Díky tomu mají zdrobnělé varianty více méně jiné vlastnosti než jejich velké protějšky ač vzorník rád říká, že je vše stejné, jen se od sebe liší hmotností a velikostí. Zdrobnělé slepice často kvokají i u plemen kde se ve velké formě kvokavost nevyskytuje (vlašky, češky). Jindy jsou zdrobnělé slepice do znaků a proporcí lépe prošlechtěné než velké(třeba z vyandotky) atak bych mohl pokračovat.
Jedinou výjimkou jsou kočinky a zakrslé kočinky, obě plemena vznikla nezávisle na sobě. Takže zakrslé kočinky jsou původní zakrslou drůbeží a velké kočinky nemají zdrobnělou formu.
Takže závěr jsou plemena zakrslá(tj původní, nemající velkou formu), velká plemena a plemena zdrobnělá z nich vzniklá, jen kočinky jsou původní zakrslé a velké s nim mají kromě zakulaceného vzhledu málo společného.
Juraj Kafka

Pane Kafko, děkujeme, od Vás si názoru vážím.
Dobrý večer pane Kafko, osobně se neznáme, ale Vaše příspěvky si vždy přečtu s velkým zájmem a respektem. Tento příspěvek je myslím velmi názorný, tak nějak jsem to chtěl zformulovat, ale nemám tento dar.
A když máme s frufru jasno a mírujem, dovolte mi ještě jednu otázku. U některých plemen se objevuje přívlastek - trpasličí. Jedná se o synonymum nebo lidskou tvořivost?
Josef Hájek
sigimaus90
napsal(a):
Dobrý večer pane Kafko, osobně se neznáme, ale Vaše příspěvky si vždy přečtu s velkým zájmem a respektem. Tento příspěvek je myslím velmi názorný, tak nějak jsem to chtěl zformulovat, ale nemám tento dar.
A když máme s frufru jasno a mírujem, dovolte mi ještě jednu otázku. U některých plemen se objevuje přívlastek - trpasličí. Jedná se o synonymum nebo lidskou tvořivost?
Josef Hájek
trpasličí je synonymum k zakrslá i zdrobnělá ale např. v kapesním atlasu okrasných ptáků - taková ta fialová knížečka s mandarínkou na titulce - tam je uváděno trpasličí u zdrobnělých plemen tj. trpasličí paduánka, holanďanka a podobně. Jinak Slováci to maj jednodušší prostě napíší malé plemená kúr či sliepok a hotovo.
Osobně si myslím, že původní zakrslá plemena jsou v tom znaku zakrslosti tak prošlechtěná staletími, že je v zakrslosti zdrobnělá drůbež stále jen dohání. Takže když si představíme bantamku nebo antverpského vousáče a zdrobnělou vlašku či velsumku, je to trochu co do velikosti těl. rámce jinde.
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
trpasličí je synonymum k zakrslá i zdrobnělá ale např. v kapesním atlasu okrasných ptáků - taková ta fialová knížečka s mandarínkou na titulce - tam je uváděno trpasličí u zdrobnělých plemen tj. trpasličí paduánka, holanďanka a podobně. Jinak Slováci to maj jednodušší prostě napíší malé plemená kúr či sliepok a hotovo.
Osobně si myslím, že původní zakrslá plemena jsou v tom znaku zakrslosti tak prošlechtěná staletími, že je v zakrslosti zdrobnělá drůbež stále jen dohání. Takže když si představíme bantamku nebo antverpského vousáče a zdrobnělou vlašku či velsumku, je to trochu co do velikosti těl. rámce jinde.
Juraj Kafka
Mnohokrát děkuji pane Kafko, jako vždy, za pregnantní výklad. , nic není složité aby to nemohlo být složitější. Pro chovatele laika hobbystu to včak může být někdy úplný rébus.
a občas neví, co vlastně kupuje.
mysak
napsal(a):
Juraj Kafka
Trochu nepřesne,slováci použivají označeni " zakrpatěné " pro zakrslé a "malé" pro zdrobnělé.