Zdrobnělá = zakrslá???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.9.2011 08:43
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Pokračuji z linky HE-jak poznat pohlavi? Diskuze se odvíjela až ke stanovisku, že zdrobnělá forma se rovná zakrslé. Nejsem si jist tímto tvrzením, neboť pokud by platilo toto tvrzení , určitě mi někdo pošle foto či kalalogový popis rousné zakrslé v "normální velikosti?" smajlíksmajlíksmajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2011 09:16

sigimaus90 napsal(a):
Pokračuji z linky HE-jak poznat pohlavi? Diskuze se odvíjela až ke stanovisku, že zdrobnělá forma se rovná zakrslé. Nejsem si jist tímto tvrzením, neboť pokud by platilo toto tvrzení , určitě mi někdo pošle foto či kalalogový popis rousné zakrslé v "normální velikosti?" smajlíksmajlíksmajlík

To asi ne, protože toto plemeno je oficielně "rousná zakrslá"-je to původní malé plemeno drůbeže. Ne všechna plemena mají svoji menší=zrobnělou/zakrslou formu. asi by byl nejlepší se obrátit s dotazem na klub - www.csch-klubhradec.cz :-)

14.9.2011 09:24
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To asi ne, protože toto plemeno je oficielně "rousná zakrslá"-je to původní malé plemeno drůbeže. Ne všechna plemena mají svoji menší=zrobnělou/zakrslou formu. asi by byl nejlepší se obrátit s dotazem na klub - www.csch-klubhradec.cz:-)

Správně, :-)) já myslím, že to s pomocí přátel vyřešíme:-)

14.9.2011 09:32
inbezka

XXX.XXX.0.0

sigimaus90 napsal(a):
Správně, :-)) já myslím, že to s pomocí přátel vyřešíme:-)

Dobrý den, to řešení sem prosím pak napište, mě to také zajímá. Zatím se mi zdá pravdivé tvrzení, že u hedvábniček existují jen dvě formy - normální a zdrobnělá. S tím, že i normální hedvábnička je trošku menší než běžná velká slepice.

14.9.2011 10:27
inbezka

XXX.XXX.0.0

inbezka napsal(a):
Dobrý den, to řešení sem prosím pak napište, mě to také zajímá. Zatím se mi zdá pravdivé tvrzení, že u hedvábniček existují jen dvě formy - normální a zdrobnělá. S tím, že i normální hedvábnička je trošku menší než běžná velká slepice.

Tohle beru zpět, patřilo by to pod jiné vlákno.

14.9.2011 11:24
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

inbezka napsal(a):

Souhlasím, ale mě se jedná o to, že nelze zevšeobecňovat pojítko zdrobnělá = zakrslá. Zajisté existuje více původních plemen, která jsou prostě zakrslá a ne zdrobnělá.
Akademická otázka - jaká jsou rozlišovací kriteria? A co "normální" HE slabého vzrůstu, třeba vejškrabek, prodávaná jako zdrobnělá? Vzorníky přitom beru v potaz. Otázek by se jistě našlo více a najde-li se někdo, kdo tomu fakt hoví, uvítám, jistě nejen já, když se s námi o poznatky podělí. Děkuji

14.9.2011 12:44
info8

XXX.XXX.72.22

Je to tak, že pokud je plemeno "zdrobnělé" má VŽDY také velkou variantu (př. Australka a zdrobnělá Australka). Pokud je plemeno "zakrslé", velkou variantu nemá a existuje pouze v této velikostní formě. PetrV.

14.9.2011 13:01

info8 napsal(a):
Je to tak, že pokud je plemeno "zdrobnělé" má VŽDY také velkou variantu (př. Australka a zdrobnělá Australka). Pokud je plemeno "zakrslé", velkou variantu nemá a existuje pouze v této velikostní formě. PetrV.

:-)jasné, stručné, výstižné, po tom jsme toužili:-) Díky!

14.9.2011 18:27
mysak

XXX.XXX.226.194

Zdravím, když dovolíte já to trochu upřesním, zakrslá plemena nemají velkou formu přesně jak bylo výše napsáno, zdrobnělá plemena jsou vyšlechtěna zdrobněním velkých a buďto pomocí zakrslých plemen a nebo postupným zmenšováním. Díky tomu mají zdrobnělé varianty více méně jiné vlastnosti než jejich velké protějšky ač vzorník rád říká, že je vše stejné, jen se od sebe liší hmotností a velikostí. Zdrobnělé slepice často kvokají i u plemen kde se ve velké formě kvokavost nevyskytuje (vlašky, češky). Jindy jsou zdrobnělé slepice do znaků a proporcí lépe prošlechtěné než velké(třeba z vyandotky) atak bych mohl pokračovat.
Jedinou výjimkou jsou kočinky a zakrslé kočinky, obě plemena vznikla nezávisle na sobě. Takže zakrslé kočinky jsou původní zakrslou drůbeží a velké kočinky nemají zdrobnělou formu.
Takže závěr jsou plemena zakrslá(tj původní, nemající velkou formu), velká plemena a plemena zdrobnělá z nich vzniklá, jen kočinky jsou původní zakrslé a velké s nim mají kromě zakulaceného vzhledu málo společného.
Juraj Kafka

14.9.2011 18:49

Pane Kafko, děkujeme, od Vás si názoru vážím.:-)

14.9.2011 20:15
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Dobrý večer pane Kafko, osobně se neznáme, ale Vaše příspěvky si vždy přečtu s velkým zájmem a respektem. Tento příspěvek je myslím velmi názorný, tak nějak jsem to chtěl zformulovat, ale nemám tento dar.

A když máme s frufru jasno a mírujem, dovolte mi ještě jednu otázku. U některých plemen se objevuje přívlastek - trpasličí. Jedná se o synonymum nebo lidskou tvořivost? smajlík
Josef Hájek

15.9.2011 21:43
mysak

XXX.XXX.46.80

sigimaus90 napsal(a):
Dobrý večer pane Kafko, osobně se neznáme, ale Vaše příspěvky si vždy přečtu s velkým zájmem a respektem. Tento příspěvek je myslím velmi názorný, tak nějak jsem to chtěl zformulovat, ale nemám tento dar.

A když máme s frufru jasno a mírujem, dovolte mi ještě jednu otázku. U některých plemen se objevuje přívlastek - trpasličí. Jedná se o synonymum nebo lidskou tvořivost? smajlík
Josef Hájek

trpasličí je synonymum k zakrslá i zdrobnělá ale např. v kapesním atlasu okrasných ptáků - taková ta fialová knížečka s mandarínkou na titulce - tam je uváděno trpasličí u zdrobnělých plemen tj. trpasličí paduánka, holanďanka a podobně. Jinak Slováci to maj jednodušší prostě napíší malé plemená kúr či sliepok a hotovo.
Osobně si myslím, že původní zakrslá plemena jsou v tom znaku zakrslosti tak prošlechtěná staletími, že je v zakrslosti zdrobnělá drůbež stále jen dohání. Takže když si představíme bantamku nebo antverpského vousáče a zdrobnělou vlašku či velsumku, je to trochu co do velikosti těl. rámce jinde.
Juraj Kafka

15.9.2011 21:58
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

mysak napsal(a):
trpasličí je synonymum k zakrslá i zdrobnělá ale např. v kapesním atlasu okrasných ptáků - taková ta fialová knížečka s mandarínkou na titulce - tam je uváděno trpasličí u zdrobnělých plemen tj. trpasličí paduánka, holanďanka a podobně. Jinak Slováci to maj jednodušší prostě napíší malé plemená kúr či sliepok a hotovo.
Osobně si myslím, že původní zakrslá plemena jsou v tom znaku zakrslosti tak prošlechtěná staletími, že je v zakrslosti zdrobnělá drůbež stále jen dohání. Takže když si představíme bantamku nebo antverpského vousáče a zdrobnělou vlašku či velsumku, je to trochu co do velikosti těl. rámce jinde.
Juraj Kafka

Mnohokrát děkuji pane Kafko, jako vždy, za pregnantní výklad. :-), nic není složité aby to nemohlo být složitější. Pro chovatele laika hobbystu to včak může být někdy úplný rébus.smajlík a občas neví, co vlastně kupuje.

25.9.2011 11:48
marysh

XXX.XXX.146.76

mysak napsal(a):
Juraj Kafka

Trochu nepřesne,slováci použivají označeni " zakrpatěné " pro zakrslé a "malé" pro zdrobnělé.:-)

25.9.2011 19:01
deko

XXX.XXX.226.66

osobne v slovencine nerozlisujem trpaslicie, zakrsle, zakrpatene sliepky ci liliputky - podla mna su to vsetko synonyma a hotovo :-)

Michal H.

Přidejte reakci

Přidat smajlík