Bažant zlatý- čistá forma- chováte ho niekto?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2011 09:40
zbosace

XXX.XXX.14.14

Chodí na toto forum chovatel čistokrvných bažantov zlatých? Alebo máte niekto foto z takto regenerovaného chovu? Ďakujem za informácie a prípadné príspevky.

3.10.2011 20:21
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

Kohúta som kúpil v Rakúsku v Riede na trojkráľovej burze. Už je vyfarbený. Sná´d je to čistá forma,
ale to dokáže posúdiť len skúsené oko odborníka.
Na EV v Nitre som kúpil "čistého" diamantového kohúta, ale nie je čistý, ako mi tvrdil jeho chovateľ.Prikladam foto na posúdenie. Mám po ňom tohorčoné mladé odchovy.

Neregistrovaný uživatel

3.10.2011 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.98

Dobrý večer, pred mesiacom som bol v Benátkach nad Jizerou u pána Stehlíka po pravé bažanty diamantové. Počas debaty spomenul pán Stehlík, že jeho kamarát chová pravé zlaté bažanty. V ČR sú len asi dva páry týchto bažantov. Ak sa mýlim, Míla prosím Ťa oprav ma. S pozdravom Š. Valek

6.10.2011 09:50
tragopan

XXX.XXX.31.214

Dobrý den,
nejprve zdravím Štěva a otatní. Co se týká čistých zlatých(nazývaných v zahraničí SERIE 5000) tak dle mých informací jsou chovány u nás u 3 chovatelů a letos se dvěma podařil i odchov a třetí letos dopároval lichou slípku. Tak se počet trochu zvýšil a několik kusů proniklo již i na Slovensko.
Dle fotek v této velikosti neumím posoudit zda se jedná o čisté ptáky.
V zahraničí tento projekt (SERIE 5000) běží od roku 2002 A je to tak že jsou chováni obchodováni pouze mezi členy AVIORNISU a nečlenům by neměli být prodáváni.
Zdraví Míla

6.10.2011 11:40
chovatelpodluzi

XXX.XXX.200.170

Dobrý den,
zaujalo mne to s tou čistou formou... To už začíná být i nějaká snaha o bažanty s PP či co? Že se tu najednou řeší "čistá forma"? je snad nějaký rozdíl mezi tím 5000 a klasickým zlatým bažantem? Vůbec se v tomto nepohybuji, ale zaujalo mne to. Děkuji

6.10.2011 13:00
zbosace

XXX.XXX.14.14

Je to ťažko vysvetlovať bez fotodokumentácie. Preto som si myslel že sa nájde propagátor tohoto chovu a niečo uverejní. Čo som našiel v ponuke jedinú možnosť na zakúpenie od Fazanterie De Rooie Hoeve ale nedostal som uspokojivú odpoveď len že ceny z r. 2009 sú neplatné a nové ešte neboli stanovené, mali isť nahor. Na svojich stránkach má jedno foto kohúta, ale či je z jeho chovu neviem. Ja som získal pred skoro 30 rokmi jednu sliepku od dnes už zosnulého p. L. Zanotta. Tú som spáril s najlepším kohútom vybratým podla popisu z vtedy dostupnej literatúry a rozdiel bol už v nasledujúcej generácii viditelný. Nehovoriac že i sliepka- matka bola viditelne iná ako moje dovtedy chované. Jedného kohútika som si z odchovu ponechal. Bol menší ako jeho otec, z jasnými farbami, červená bola výrazná a sýta, chochol bol z každého uhla žltý a i keď mal na koncoch hrdzu siahal skoro do polovice límca. Často som ho brával do ruky a ukazoval návštevám ale tieto bažanty boli velmi plaché a nikdy si na manipuláciu nezvikli. Cez vojenčinu som o celý chov okrem tohoto kohúta prišiel. Zapožičal som ho do iného chovu ale nikdy po ňom nič nedochovali. Pán mal na porovnanie svojich dospelých kohútov- europsku priemernú populáciu. Jeho kohúti sa zdali 1x večší, nemotorný a o farbe ani nehovorím. Neviem či sme mali smolu že sa nám nepodarilo po tomto regenerátovi dochovať nič ani po výmene tretej sliepky ale jeho súrodenci boli plodný. Bohužial i teraz je vidno vela krížencov a je to zarážajúce že sú ponúkaný ako zlatý jak u nás tak i v zahraničí. Ešte som si spomenul na jednu vec. Táto sliepka nesedela sama a kuriatka sa liahli pod sliepkami malých plemien. Keď som videl prvé kuriatko som sa až preľakol. Kuriatka boli na prvý dojem velmi krehké a z velmi dlhými a tenkými prstami. Doteraz sa mi nepodarilo zistiť historiu vtedy regenerovaných zlatých bažantov, nie je nič ani na stránkach českého klubu ani nikto z teraz žijúcich chovatelov nič nezverejnil. Takže dúfam že pan Stehlík pri budúcej návšteve kamáráta niečo nafotí. Vopred mu ďakujem.

6.10.2011 13:20
tragopan

XXX.XXX.31.214

chovatelpodluzi napsal(a):
Dobrý den,
zaujalo mne to s tou čistou formou... To už začíná být i nějaká snaha o bažanty s PP či co? Že se tu najednou řeší "čistá forma"? je snad nějaký rozdíl mezi tím 5000 a klasickým zlatým bažantem? Vůbec se v tomto nepohybuji, ale zaujalo mne to. Děkuji

Dobrý den,
je to úplně jednoduché bažant zlatý chrysolophus pictus a bažant diamantový jsou původní v přírodě se vyskytující samostatné a čisté druhy. Tím že byly ze své domoviny dovezeny do různých chovatelských zařízení po celém světě se stalo to, že se tyto druhy začaly mezi sebou křížit, jednak nedostatkem pohlaví toho či onoho druhu jednak nevědomostí a nezodpovědným přístupem některých rádoby chovatelů. A tak se stalo, že dnes v podstatě nenerazíte na čistiokrevného ptáka. Organizace AVIORNIS nastartovala projekt o kterém jsem se zmínil. A snaží se o renersanci chovu čistokrevných druhů a to nejen nejen u tohoto druhu bažanta.
Vždyť stačí se podívat kolem sebe. V honbě za různými mutacemi a tím samozřejmě za penězi se u papoučků a drobotiny, používalo mezidruhové křížení. Výsledek je že původní druhy v čistokrevné podobě nenaleznete.
Zdraví Míla

6.10.2011 16:21
zbosace

XXX.XXX.14.14

chovatelpodluzi napsal(a):
Dobrý den,

Pan Stehlík, ako chovatel bažantov, by ste určite vedel popísať dobu spred revolucie, keď v českých chovoch sa viedla evidencia ohrozených a zriedkavo chovaných druhov na vysokej úrovni, boli približne známe počty odchovaných mláďat, pomer pohlavia , veková štruktúra chovných jedincov, farebne odlišené karty napovedali o statuse v chovoch a myslím že sa robilo i nahlasovanie zmeny majitela či uhyny. Neviem sice Váš vek pan Stehlík ale určite by ste sa v tej dobe našiel. Neodsudzujem ani chov mutačných vtákov ale musí sa robiť zodpovedne a využívať len mutačné jedince vzniknuté spontánne a nie hybridizáciou, transmutačne. Mutagény neobídu žiadny živý organizmus a určite nie ani bažanty. Pan Laube zverejnil už aj fotku mutačného diamantového, čo na to hovoríte? Udajne sú v ČR chovaný aj škoricový strieborný. ....To že skupina Aviornis preferuje rozširovanie najskôr medzi členmi klubu bude asi dostatočnou zárukou na to aby sa do obehu medzi neorganizovaných chovatelov dostalo naraz večšie množstvo čo najčistejších jedincov. Dúfam že sa toho dožijem.

6.10.2011 20:07
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

Aj ja by som rád mal istotu, čo vlastne chovám. prikladám niekoľko fotiek súčasného chovného zlatého kohúta i jeho predchodcu. Ak to fotky umožnia, porposím odoborníkov o komentár, či ide o čistého resp. "šmrnutého" zlatého bažanta.

6.10.2011 20:08
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

Súčasný chovný kohút z r. 2010 z Rakúska

6.10.2011 20:09
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

Jeho ďalšie foto-nedá sa k nemu moc priblížiť

6.10.2011 20:10
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

A trochu detailnejší záber- poprosím o komentár skúsených chovateľov.

6.10.2011 20:12
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

Teraz starší kohút - otec súčasných sliepok

13.10.2011 16:44
tragopan

XXX.XXX.31.214

Dobrý den pane Kyselica,
co se týká evidence v tehejším Klubu chovatelů bažantů tak to si pamatuji velmi dobře byl jsem začátkem 80.let členem tohoto klubu a za mnohé jsem jejím tehdejším členům, dnes již většinou nežijícím, stran vědomostí a dovedností velmi povděčen. Evidence byla v době, kdy byl naprostý nedostatek chovného materiálu úžasná věc.
Jinak co se týká mutací, pokud jsou spontální já s nimi nemám problém, nicméně tyto ptáky nechovám a vždy se mi více líbilo to co matka příroda sama vytvořila. Záměrné meridruhové křížení, však považuji za prznění přírody a já tomuto počínání nerozumím.
Takže mutace ani zvláště nesleduji, ale při návštěvě svých přátel jsem tutu broskvovou mutaci viděl u nás poprvé a tak jsem ji samozřejmě i nafotil. Přátelům přeji mnoho zdaru v dalším chovu a doufám že se jim bude dařit ttuto mutaci rozšířit. Jinak vím, že pán jehož zmiňujete chová tmavou mutaci bažantů diamantových. Také vím že třem přátelům kteří si je pořídili nepřežili ani jeden rok.
Zdraví a mnoho zdaru přeje Míla tragopan

Přikládám ještě detail hlavy a těla zda s toho něco vyčtete

14.10.2011 11:41
milošditrich

XXX.XXX.182.49

peter z bratislavy napsal(a):
Kohúta som kúpil v Rakúsku v Riede na trojkráľovej burze. Už je vyfarbený. Sná´d je to čistá forma,
ale to dokáže posúdiť len skúsené oko odborníka.
Na EV v Nitre som kúpil "čistého" diamantového kohúta, ale nie je čistý, ako mi tvrdil jeho chovateľ.Prikladam foto na posúdenie. Mám po ňom tohorčoné mladé odchovy.

ahoj :-D mě připada na bažanta zlatýho červený 90% nebo pokud to neni čista forma může to byt kříženec s b. diamantový ale je pěknejsmajlík

14.10.2011 11:43
milošditrich

XXX.XXX.182.49

tragopan napsal(a):
Dobrý den pane Kyselica,
co se týká evidence v tehejším Klubu chovatelů bažantů tak to si pamatuji velmi dobře byl jsem začátkem 80.let členem tohoto klubu a za mnohé jsem jejím tehdejším členům, dnes již většinou nežijícím, stran vědomostí a dovedností velmi povděčen. Evidence byla v době, kdy byl naprostý nedostatek chovného materiálu úžasná věc.
Jinak co se týká mutací, pokud jsou spontální já s nimi nemám problém, nicméně tyto ptáky nechovám a vždy se mi více líbilo to co matka příroda sama vytvořila. Záměrné meridruhové křížení, však považuji za prznění přírody a já tomuto počínání nerozumím.
Takže mutace ani zvláště nesleduji, ale při návštěvě svých přátel jsem tutu broskvovou mutaci viděl u nás poprvé a tak jsem ji samozřejmě i nafotil. Přátelům přeji mnoho zdaru v dalším chovu a doufám že se jim bude dařit ttuto mutaci rozšířit. Jinak vím, že pán jehož zmiňujete chová tmavou mutaci bažantů diamantových. Také vím že třem přátelům kteří si je pořídili nepřežili ani jeden rok.
Zdraví a mnoho zdaru přeje Míla tragopan

Přikládám ještě detail hlavy a těla zda s toho něco vyčtete

tuhle formu neznam ale je pěknej :-) nemáš prosím fotku i slepičky:-))

15.10.2011 14:21
milošditrich

XXX.XXX.182.49

tragopan napsal(a):
Foto pár.

Děkuju jsou nadhernýsmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík