Může být krocan v chovném hejnu příbuzný s krůtami?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2011 20:16
jossev

XXX.XXX.32.139

Koupil jsem si krůty bronzové i s krocanem s jednoho chovu, takže mají stejné rodiče, nebo minimálně otce. Chovatelka mě říkala, že to nevadí, že jsou příbuzní, že to taky kdysi měla, a že ten rok měla skoro nejvíc krůťat. Pořád mě to vrtá v hlavě, vždycky jsem si myslel, že musí být z jiné krve.
Tak se ptám, zda to vážně nevadí? Nebo co se může stát?
Díky všem za jakékoliv info.

31.10.2011 21:10
jossev

XXX.XXX.32.139

Tak nemáte nikdo žádnou zkušenost? Prosím o cokoliv.

31.10.2011 21:30
marysh

XXX.XXX.146.76

A víte co je to inces ? ....nedělejte to,je to fuj...:-(

31.10.2011 21:56
jossev

XXX.XXX.32.139

Inces vím co je. Ale u zvířat je to asi trochu něco jiného, ne? Králíci se taky kříží příbuzně (např. dcera se zapustí otcem, ...)
To by nemohla probíhat příbuzenská plemenitba.
Jde mě o výsledek. Proč je to fuj?

1.11.2011 08:14
marysh

XXX.XXX.146.76

Proč by to mělo byt u lidí jiné ??? Proč by se to mělo u králíků dělat běžně ??? Přibuzenská plemenidba se děla výjimečně a to za odborného dozoru,brutální selekce,do nezbytné úrovně........ a proč fuj ???? - je to dlouhé povídání a vyžaduje aspoň základní vědomosti z genetiky,takže hurá do studia a hlavně se zaměřte na ibriding,dědivost jednotlivých znaku,heterozii.....smajlík

1.11.2011 08:31
jossev

XXX.XXX.32.139

No dobře, dejme tomu, že je to fuj. A teď bych chtěl vidět co se stane v praxi? Vylíhlé krůty budou na výkrm. Budou nějaké "jiné"?

1.11.2011 08:49
lupus4

XXX.XXX.12.137

Pokud jsou rodiče GENETICKY zdraví, nestane se nic. Pokud nesou nějaké (jako že je to dost pravděpodobné)
gen. vady tak se ve zvýšené míře projeví na potomstvu. Mláďata můžou hynout zdánlivě bez příčiny..., můžou být menší atd...atd...

1.11.2011 13:30
marysh

XXX.XXX.146.76

.....snížená oplozenost,špatná líhnivost,zárodky hynou před vylihnutím,špatný růst,zakrslost,špatné opeřování. nedobré využivání krmiva,náchylnost na choroby,snižená imunita,.......no prostě katastrofa.

1.11.2011 18:01
chovatelpodluzi

XXX.XXX.134.10

marysh napsal(a):
.....snížená oplozenost,špatná líhnivost,zárodky hynou před vylihnutím,špatný růst,zakrslost,špatné opeřování. nedobré využivání krmiva,náchylnost na choroby,snižená imunita,.......no prostě katastrofa.

A nakonec ve výsledku budete v situaci, že si budete muset pořídit nepříbuzného krocana. Buď k tomu dospějete již teď a vybudujete si zdravý chov, nebo až v době kdy bude vaše stávající hejno přestárlé a nezbude vám než si a) ponechat zdegenerovaný odchov b) pořídit kompletně nový chovný materiál (tedy budete v situaci jako teď) c) vykašlete se na chov a budete odrazovat všechny vaše známé co projeví zájem tím, že to nejde, líhnou se vadná mláďata či se nelíhnou, atd. Nebude tedy lepší dát si trochu práce a pořídit si krocana nepříbuzného již teď, a za nějaký čas až bude chov starý nechat si zdravý odchov a pořídit opět jen krocana? Problém s příbuzenskou plemenitbou je ten, že ten kdo se o ni zajímá je nejčastěji absolutní laik, který o tom nemá absolutně tucha a myslí si, že se nic neděje. Případně argumentuje tím, že to z okolí zná. A protože se mi ani jedna z možností a-c nelíbí, doporučuji pořiďte si krocana již teď. Možností a) riskujete - prodáte odchov který zdánlivě vypadá OK. Neřeknete novému majiteli co jsou rodiče (sourozenci) a ten udělá to samé (možná to bude odborník a bude mít plán a sledovat cíl, narozdíl od Vás) no a co se mu stane? Díky tomu, že i vy již máte krůty z příbuzenského vztahu, udělala by jste opět to samé a pak i on,... Už u vás je riziko příliš velké... Možnost b) zbytečná ztráta chovatelova času a chovných kusů, vašich financí, atd. možnost c) poškození dobrého jména poctivých chovatelů. Už chápete proč se váš návrh nelíbí?

1.11.2011 21:46
jossev

XXX.XXX.32.139

Už chápu, to už beru jako vysvětlení. Děkuji. Já jsem se právě ptal, co se bude dít v praxi. Právě mě to bylo divny, že mě ta chovatelka říkala, že to může být příbuzny. Protože jsem měl za to, že vždy to musí být cizí krev. Ale nikdo mě nikdy neřekl, co se stane když nebude. Jako že je to fuj, tak to pro mě není argument. Samozřejmě chci zdraví chov. Spousta věcí, co píšete, mě nedošlo. Takže bude nový krocan. Moc díky za vysvětlení.

12.11.2011 09:42
deaf lukas

XXX.XXX.53.2

Chovali jsme francouzské králíky.
1) Samička byla příbuzensky (asi sourozenci) pářena, tak narodila se tmavá kralíčátka s jedným oranžovým králíčátkem. Právě oranžovej neměl být, je to mutace.
2) Jiná samička byla opět příbuzensky (asi sourozenci) pářena, tak narodila se králíčátka, jedno bylo chlupaté s zubním vadem.
3) sourozenci se oplodnili, tak narodila se 4 králíčátka, přežilo si jedno. Vyrostl se a byl dospělý. Měl zubní vadu.

Proto příbuzensky křížení není dobré smajlík

pup

Přidejte reakci

Přidat smajlík