Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2011 19:27
janahol

XXX.XXX.110.5

Dobrý den,
máte někdo zkušenost se zkrmováním topinambur slepicím ? Chystám je příští rok zasadit pro králíky a napadlo mě, že by si ty moje pipinky asi taky s chutí daly. Nemůže jim to uškodit? smajlík Pěstovat je chci za plotem výběhu, takže počítám s tím, že mi něco ozobou skrz pletivo. Jen nevím jestli jim pak v zimě můžu dát i hlízy?
Budu ráda za každou radu či zkušenost. Díky Jana

5.12.2011 13:24
dorm

XXX.XXX.64.242

někde jsem četl,že to pro ně je lepší než obyč.brambora

6.12.2011 20:29
krokodil

XXX.XXX.25.41

:-)Niekde som čítal, že topinambura je invázna rastlina a od polovice tohto roka je zakázané ju pestovať. Skúste si to overiť aby ste nemali problém.:-)

7.12.2011 07:27
zbosace

XXX.XXX.215.55

Tak to by bola sranda, nakolko je to krmovina, diabetická zelenina a myslím že som sa aj na hnojarine o nej učil ako o ponohosp.plodine. Keď som ju pestoval dával som ju všetkému zvieratstvu, vtáctvu, bažantom, morčatám, králikom,kozám a aj hydine.

7.12.2011 07:29
dorm

XXX.XXX.64.242

no tak toho se nebojím,,židovské brambory" nám ještě příjdou k chuti a budem je pěstovat ve velkém,jestli to ty kujvysmajlíkve vládě takhle povedou...invazní rostlina a je tu několik století a polovina lidí ji třeba ani nezná ?? to je nějaká chujovina :-),protože je to doplněk potravy pro zvěř a doporučuje se i na přípravu jídel...není jedovatá a už vůbec né invaznísmajlík...to zase plácnul nějaký jelito co chrání jakoby přírodu a do všeho může kecat za peníze daň.poplatníků a nepozná sedmikrásku od kravskýho hov..asmajlík..těm bych to dal jako povinost sežrat dvě hlizy Topinambury denně

7.12.2011 09:04
krokodil

XXX.XXX.25.41

:-)Včera večer som napísal len tak, že topinambury sú invázna rastlina. Ale dnes som si dal do vyhľadávača topinambury a je to tak. Sú invázna rastlina. Vážení, my sa ešte dožijeme prekvapení! Veď nám chceli aj bryndzu zakázať!!! :-)

7.12.2011 10:17
dorm

XXX.XXX.64.242

bryndzusmajlíkBrusel je jedno jelito vedle druhéhosmajlík

7.12.2011 13:17
zbosace

XXX.XXX.215.55

Ale keď si spomínam na minulé leto je na tom niečo pravdy. Na vlastné oči som videl na zákrutách okolo Váhu v okolí NMnV velké plochy divokej monokultúry. Pravdepodobne ju tam doplavila voda pri záplavách a v nánosoch sa jej dobre darí. Vyskúšal som niečo vyhrabať ale hluzky sú malé asi ako menšie oriechy. Rastliny tam dosahujú výšku do 2 metrov a nič iné tam nerastie. V zime je to utočisko diviačej zvery. Vela rastlín tam bolo kvitnúcich.

7.12.2011 18:37
mysak

XXX.XXX.226.194

že jsou topinabury plevel, to je známé, ale už je mi záhoadou co to je za topinambury které kvetou, My máme doma leta letoucí topinabury, které nikdy nekvetou a jen občas je-li teplý podzim tak udělají základy drobných úborů, ale jsou při tom asi 3metrové, zato dole mají jen bílé hlízy různé velikosti příjemné kedlubnové chuti. Tak bych rád věděl co jsou zač ty kvetioucí různě v pangejtech. protože já považuju logicky za normální, že nekvetou protože jsou něco jako "Vánoční hvězda" potřebují krátký den na založení generativních orgánů. Omlouvám se že jsem odbočil k zahrádkářskému tematu, ale to víte profesionální deformaci neutlučet ani palicísmajlík:-):-)
Juraj Kafka

7.12.2011 18:53
dorm

XXX.XXX.64.242

http://www.bigmenu.cz/clanky/Topinambury_aneb_zidovske_artycoky.html :-)#01
http://spechato.cz/inzeraty/sadba-topinambury-ID24jt.html :-)
to jsem taky s toho jelen,jen namátkou jsem vygoogloval dva různé vzrůsty ..že by více druhů???smajlík

7.12.2011 21:05
petrzmerina

XXX.XXX.177.152

dorm napsal(a):
no tak toho se nebojím,,židovské brambory" nám ještě příjdou k chuti a budem je pěstovat ve velkém,jestli to ty kujvysmajlíkve vládě takhle povedou...invazní rostlina a je tu několik století a polovina lidí ji třeba ani nezná ?? to je nějaká chujovina :-),protože je to doplněk potravy pro zvěř a doporučuje se i na přípravu jídel...není jedovatá a už vůbec né invaznísmajlík...to zase plácnul nějaký jelito co chrání jakoby přírodu a do všeho může kecat za peníze daň.poplatníků a nepozná sedmikrásku od kravskýho hov..asmajlík..těm bych to dal jako povinost sežrat dvě hlizy Topinambury denně

Dříve než si z někoho budete dělat srandu tak si nastudujte problematiku.:-)
Topinambura (Helianthus tuberosus) je zařazena mezi invazní rostlinu nejen v ČR, ale i v okolních zemích. Jedná se o původní druh pocházející z USA a Kanady. cit.: "Důsledkem invaze tohoto konkurenčně velmi silného druhu je závažné snížení druhové diverzity nivních společenstev, má schopnost vytvářet rozsáhlé porosty a jeho likvidace je obtížná díky přítomnosti velkého počtu kořenových hlíz v půdě. Zejména v chráněných krajinných oblastech se může stát velice problémovým druhem." (Bakalářská práce, Iveta Němcová, Problémové introdukované druhy rostlin v ČR).
Jelikož je topinambura kvalitně rostoucí rostlina tak se uvažovalo i o jejím energetickém využítí, ale její výsadba byla pro tyto účely zakázána právě z toho důvodu, že se jedná o invazní druh a byla by dále rozšiřována do přírody. Je zařazena mezi tzv. druhy zvláštního zřetele (prevence zamezení šíření do přírody a likvidace vznikajících lokálních ohnisek).
Stát prozatím její pěstování zahrádkářům nezakázal, proto si myslím, že by bylo dobře aby všichni co jí pěstují nerozšiřovali tuto rostlinu dále do přírody, její likvidace z přírody není jednoduchá.smajlík Sice má všechny dobré vlastnosti jako obsah inulinu, vitamínů smajlíkatd. Ale řekl bych že to s topinamburou je jako s ohněm: je dobrý sluhasmajlík, ale špatný pánsmajlík.
O tom, že by se u nás topinambura vyskytovala ve více druzích nevím. Topinambura kvete až na sklonku léta či na podzim. Má dlouhou vegetační dobu. Pokud jste z vyšších poloh tak na vykvetení nemá dostatečné podmínky. Já jsem z Vysočiny a když nechám rostliny bez toho abych je ořezával atd. tak na podzim vykvetou.

Zdraví Peťa

7.12.2011 21:53
danurba

XXX.XXX.40.197

topinambury jsem si zasadila vloni poprvé, 8 hlíz, a letos z toho byla prakticky neprostupná džungle. Někde na netu jsem našla, že kvetou v dubnu, ale mě vykvetly koncem září a pak v říjnu ty květy zmrzly. Tak nevím, asi moje rostliny nesurfují po internetu, jinak by věděly, že se o půl roku opozdily :)). Plánuji si je zasadit k plotu a udělat z toho sezónní živý plot.
Že jsou invazivní, tomu věřím, ale nevím, jak moc jsou nezlikvidovatelné. Pamatuju na jednu loučku u lesa, kde asi před 20 lety rostly, zasadili je tam myslivci pro prasata. A už tam není po nich ani náznak, roste tam jen nějaká buřeň. Dana

7.12.2011 22:07
deaf lukas

XXX.XXX.125.1

danurba napsal(a):
topinambury jsem si zasadila vloni poprvé, 8 hlíz, a letos z toho byla prakticky neprostupná džungle. Někde na netu jsem našla, že kvetou v dubnu, ale mě vykvetly koncem září a pak v říjnu ty květy zmrzly. Tak nevím, asi moje rostliny nesurfují po internetu, jinak by věděly, že se o půl roku opozdily :)). Plánuji si je zasadit k plotu a udělat z toho sezónní živý plot.
Že jsou invazivní, tomu věřím, ale nevím, jak moc jsou nezlikvidovatelné. Pamatuju na jednu loučku u lesa, kde asi před 20 lety rostly, zasadili je tam myslivci pro prasata. A už tam není po nich ani náznak, roste tam jen nějaká buřeň. Dana

Ano, na podzim normálně kvetou.

8.12.2011 07:26
dorm

XXX.XXX.64.242

petrzmerina napsal(a):
Dříve než si z někoho budete dělat srandu tak si nastudujte problematiku.:-)
Topinambura (Helianthus tuberosus) je zařazena mezi invazní rostlinu nejen v ČR, ale i v okolních zemích. Jedná se o původní druh pocházející z USA a Kanady. cit.: "Důsledkem invaze tohoto konkurenčně velmi silného druhu je závažné snížení druhové diverzity nivních společenstev, má schopnost vytvářet rozsáhlé porosty a jeho likvidace je obtížná díky přítomnosti velkého počtu kořenových hlíz v půdě. Zejména v chráněných krajinných oblastech se může stát velice problémovým druhem." (Bakalářská práce, Iveta Němcová, Problémové introdukované druhy rostlin v ČR).
Jelikož je topinambura kvalitně rostoucí rostlina tak se uvažovalo i o jejím energetickém využítí, ale její výsadba byla pro tyto účely zakázána právě z toho důvodu, že se jedná o invazní druh a byla by dále rozšiřována do přírody. Je zařazena mezi tzv. druhy zvláštního zřetele (prevence zamezení šíření do přírody a likvidace vznikajících lokálních ohnisek).
Stát prozatím její pěstování zahrádkářům nezakázal, proto si myslím, že by bylo dobře aby všichni co jí pěstují nerozšiřovali tuto rostlinu dále do přírody, její likvidace z přírody není jednoduchá.smajlík Sice má všechny dobré vlastnosti jako obsah inulinu, vitamínů smajlíkatd. Ale řekl bych že to s topinamburou je jako s ohněm: je dobrý sluhasmajlík, ale špatný pánsmajlík.
O tom, že by se u nás topinambura vyskytovala ve více druzích nevím. Topinambura kvete až na sklonku léta či na podzim. Má dlouhou vegetační dobu. Pokud jste z vyšších poloh tak na vykvetení nemá dostatečné podmínky. Já jsem z Vysočiny a když nechám rostliny bez toho abych je ořezával atd. tak na podzim vykvetou.

Zdraví Peťa

myslím,že pochází z Mexika a srandu jsem si z nikoho nedělal..když něco řeknu myslim to vážně..topinambury vadí jako invazní a nepůvodní,ale kormorán,,borovice vejmutovka,nakonec i obyč brambory jsou nepůvodní:-) atd.atd..o tom měla Iveta Němcová něco napsat???..No ale jako lokajové Bruselu,kde přitakají lidé jako Špidla a ochrápanej bolševik Ransdorf,se ničemu nedivím...jinak,.nemyslím že by si někdo přidělával práci a vysazoval jí do přírody...možná ale,že by to bylo užitečnější,než nechat zarůst pole bodlákem(i chráněné oblasti):-(..no ale aby jsme se vrátili na začátek,protože tohle stejně k ničemu nevede......Ano můžete jí dávat slepicím:-)

8.12.2011 13:54
janahol

XXX.XXX.110.5

smajlík hurááá, konečně mi někdo odpověděl na původní otázku :-) se zájmem jsem přečetla názory, o topinamburách už jsem toho přečetla hory a myslím, že i když to je invazivní rostlina, určitě je lepší ji pěstovat pro užitek, než si pro okrasu vysadit škumpu, jako to udělal můj soused a pak se divit, že mi to leze i do stodoly. smajlík Jana

18.2.2012 21:50
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Pěstujete někdo topinambur na větší ploše? skoušel ho někdo silážovat?

24.2.2012 21:19
janmag

XXX.XXX.144.6

naše tiež kvytnú až v oktobri, vo výške 120 mnm. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík