Hraje si krůta na krocana?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2011 18:12
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Dobrý den, letos jsem si pořídil ke krocanovi 2 krůty. Údajně obě odvodily mladé, dnes jsem zaregistroval, že krocan jednu pojímá a druhá se kolem nich točila v typickém postavení krocana - ocas do vějíře, křídla k zemi, celá načepýřená. Akorát nehudrala. Typově skutečně vypadá jako 0.1, ale dnes byla minimálně za transexuála. Je to normální? Děkuji za názory, krůty chovám teprve od letošního jara. Sigi

10.12.2011 18:56
rybka

XXX.XXX.201.155

Nebojte, určitě je to v pořádku. Krůty to dělají vždy, když se chtějí pojímat s krocanem. Ve většině případech se i ošklivě pobijí. Vyjadřují tak svou přízeň a touhu se s krocanem pářit a také svádějí bitvy o právo prvního pojmutí. Každopádně očekávejte, že nejpozději od prvního pojímaní do jednoho či dvou týdnů, začnou krůty snášet. Mimochodem tyto jejich tance a bitky velmi krocana vzrušují a vyprovokují k samotnému aktu.
Pokud se začnou krůty bít, nevstupujte jim do toho, musí si svou dominanci dořešit. Budou škaredě dobité a doštípané, ale když to dořeší, chodí zase spolu v pohodě jako by se nic nestalo, jen ty oteklé vypadají jeden dva dny jako nemocné. Někdy i nežerou a jen tak postávají ( není divu, kolikrát přes otoky ani nevidí ), ale to k tomu patří.
Chovám krůty tři roky a toto se děje pokaždé, když je čas namlouvání. U nás je to třikrát do roka a momentálně to prožíváme také. Jedna z krůt mi již snáší a další dvě krocan pojímá, takže krůťátka se budou líhnout tak v únoru. :-)

11.12.2011 10:17
palo1

XXX.XXX.73.163

mate ich volne pustene alebo zatvorene kruty bronzove mam od jari a nechal som 1+2 na mlade tento tyzden sa zacali medzi sebou bit a nahanat unas je uz 10 cisel snehu a mraz ak zacnu tak zavcasu znasat vajicka nepomrznu zima trva az do dubna dakujemsmajlík

11.12.2011 11:05
rybka

XXX.XXX.201.155

Krůty mám celodenně venku, ale na spaní jsou naučené společně ve chlívku s ostatní drůbeží, kde mají i hnízda a výše upevněné hřady na spaní. Do chlívku jsem je i naučila chodit snášet, takže tam nehrozí, že by vejce zmrzla. Teplota uvnitř neklesá pod 6 stupňů. Když začaly krůty poprvé snášet, všechny tři si hledaly místo venku, ale to již bylo teplo, takže znehodnocení vajec nehrozilo jen se jim zalíbily kouty na dvoře, ale dvůr je království našich psů a fena je lovec. Musela jsem psy zavírat a čekat až krůty snesly vejce, aby mi je fena neroztrhala. Problém byl v tom, že každá z krůt snášela v jinou dobu a tak jsem se rozhodla, že holky přinutím snášet v bezpečí chlívka, psy nebudu muset omezovat v pobytu venku a já neustále hlídat a čekat až snesou vejce.
Krůty jsem prostě nepustila tři dny ven a donutila je snést vejce do připravených hnízd ve chlívku. Trochu protestovaly, nechtěly být zavřené a dávaly to také hlasitě najevo, ale nezbylo jim nic jiného. Když jsem je pustila, měly ještě tendenci jít na ta svá místa, ale tam jsem jim zamezila přístup a jimi vytvořená hnízda zničila. Trocu jsem jim také zřejmě narušila tímto snášku a asi týden snášely nepravidelně než si zcela zvykly a pak již poslušně chodily na hnízda připravená. Teď již problém nemám, vždy když začnou snášet tak již chodí automaticky do chlívka. Mám celou dobu pootevřené dveře, aby měly kdykoliv přístup.
Pro mně to nebyl až tak velký problém to vše vysledovat a přitpůsobit protože jsem momentálně doma, ale pokud chodíte do práce tak to bude trochu pracnější, nebo budete muset nechat krůty zavřené než se vrátíte, aby se vynesly a vejce se mrazem nezhodnotila.
Na fotce je krůta na hnízdě s prádlového koše.

13.12.2011 19:46
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Dobrý den děkuji za názory a podporu. U mne krůty žijí volně na velkém pozemku, holky chodí spát do kurníku ke slepicím a kachnám, krocan nocuje venku na navezeném vršku. Mám nově přistavený velký přístavek ze dřeva pro kozy, kde je již připravena volieta pro slepice a holubi. Tak mě po přečtení příspěvků napadlo je tam zavřít, neboť u slepic moc místa není a hlavně aby měly klid. Mám tomu rozumět, že by nesly a potom seděly? Já žil v přesvědčení, že to je otázka jara a léta. A ještě maličkost. Oni to dělali nějak dlouho, to kohout by byl einzwei hotov. Holka vypadala ale spokojeně.smajlík

13.12.2011 20:06
rybka

XXX.XXX.201.155

Pokud se krocan s krůtami pojímá denně či častěji, čekejte, že budou určitě snášet. Není divu při tom počasí, které panuje. :-|Jeden den napadne sníh a druhý den je jaro a sluníčko. Krom krůt mi snáší i husy, takže je to o hodně dřív nežli by mělo. smajlík
Co se týče páření...:-))....krocan si akt dokonale vychutná a někdy až tak, že mají krůty sedřená záda do krve ( pokud je krůta,nebo krocan nezkušený či má velké drápy ). V loni jsem musela jednu z krůt na čas oddělit, nebo´t ji krocan pojímal intenzivněji než ostatní a musela jsem počkat až se jí záda zhojí. smajlík
Pokud máte možnost mít krůty odděleně od ostatní drůbeže, určitě je to lepší. Budou mít na hnízdění větší klid a slepice jim případně nebudou zanášet do hnízd ( což obvykle rády dělají ). :-)

13.12.2011 20:49
lukas000

XXX.XXX.32.248

rybka napsal(a):
Pokud se krocan s krůtami pojímá denně či častěji, čekejte, že budou určitě snášet. Není divu při tom počasí, které panuje. :-|Jeden den napadne sníh a druhý den je jaro a sluníčko. Krom krůt mi snáší i husy, takže je to o hodně dřív nežli by mělo. smajlík
Co se týče páření...:-))....krocan si akt dokonale vychutná a někdy až tak, že mají krůty sedřená záda do krve ( pokud je krůta,nebo krocan nezkušený či má velké drápy ). V loni jsem musela jednu z krůt na čas oddělit, nebo´t ji krocan pojímal intenzivněji než ostatní a musela jsem počkat až se jí záda zhojí. smajlík
Pokud máte možnost mít krůty odděleně od ostatní drůbeže, určitě je to lepší. Budou mít na hnízdění větší klid a slepice jim případně nebudou zanášet do hnízd ( což obvykle rády dělají ). :-)

a odkud jste??Me nic nesnáší

13.12.2011 20:49
lukas000

XXX.XXX.32.248

rybka napsal(a):

a odkud jste??Me nic nesnáší

13.12.2011 21:27
rybka

XXX.XXX.201.155

Severní Morava, kousek od Bruntálu. Koncem října mi snášely kačeny v listopadu husy, teď krůty, jen potvory slepice mají asi menopauzu smajlík

14.12.2011 21:05
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Zadavatel: Historka pokračuje, Dnes se krůta motala v novém kozíně, což obvykle nedělá, raději chodí do kurníku ke slepicím. Tak mi to nedalo, udělal jsem štáru a pod pracovním regálem ksem objevil 3 vejce plus jedno slepičí. Foto přiloženo. A teď babo raď!! Plánoval jsem je zavřít v novém kurníku, součástí kozína, ale teď nevím jestli ji nemám nechat v klidu a nechat to na přírodě... Mám vejce odebírat nebo ne? A pokud ji přenesu, mám je dát dohromady jako kmen 1 plus 2? Ta druhá je ta jak se furt naparuje. Viz první příspěvek. Děkuji za rady, ale teď v prosinci jsem trochu zaskočen. Sigi

14.12.2011 23:06
rybka

XXX.XXX.201.155

sigimaus90 napsal(a):
Zadavatel: Historka pokračuje, Dnes se krůta motala v novém kozíně, což obvykle nedělá, raději chodí do kurníku ke slepicím. Tak mi to nedalo, udělal jsem štáru a pod pracovním regálem ksem objevil 3 vejce plus jedno slepičí. Foto přiloženo. A teď babo raď!! Plánoval jsem je zavřít v novém kurníku, součástí kozína, ale teď nevím jestli ji nemám nechat v klidu a nechat to na přírodě... Mám vejce odebírat nebo ne? A pokud ji přenesu, mám je dát dohromady jako kmen 1 plus 2? Ta druhá je ta jak se furt naparuje. Viz první příspěvek. Děkuji za rady, ale teď v prosinci jsem trochu zaskočen. Sigi

Tak baba radí :-)
Foto je dost rozmazané, ale pokud jsou vejce jakoby kropenatá jsou zcela jistě krůtí. Nebývají o moc větší než slepičí. Poradím jak to dělám já - vejce pravidelně odebírám ( i v teplých měsících ) a vyměním za podkladek . V tuto roční dobu hrozí znehodnocení vejce zimou či mrazem. Pokud chodí krůta na místo kde nemrzne, nechám jí ať se vynese a až vypadá, že bude chtít sedět, přemístím krůtu na připravené hnízdo s podkladky a nechám jí sedět dva - tři dny ne těchto náhradách. Když vidím, že z hnízda dobrovolně neodchází, podkladky z pod ní seberu a dám jí nanejvýš 15 nejčerstvějších vajec. Víc ne, aby je všechna obsedla. Krůta na vás bude syčet a možná uštědříte i nějaký ten štípanec to znamená, že s hnízda dobrovolně nepůjde a že to se sezením myslí vážně.
Jinak je nechte všechny pohromadě. Jsou na sebe zvyklé i když se teď budou častěji pošťuchovat, ale když krůtu oddělíte, můžete narušit průběh snášky. Obě krůty se budou neustále hledat, volat a stejně, když bude chtít, žádný plot ji nezastaví , určitě vám přes něj frnkne.
Navíc, krocan krůty během snášky ještě pojímá, tak že radím.....když je chcete oddělit, tak od ostatní drůbeže, ale nechat celý kmen spolu. :-)

15.12.2011 11:11
rybka

XXX.XXX.201.155

Našla jsem foto prvního krůtího vejce tak pro inspiraci ho zde dávám. Kropení i barva vejce záleží od plemene krůty, ale nějak moc se neliší je jen světlejší či tmavší a kropení jemnější či hrubší :-)

15.12.2011 11:12
rybka

XXX.XXX.201.155

30.12.2011 18:10
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

rybka napsal(a):
Našla jsem foto prvního krůtího vejce tak pro inspiraci ho zde dávám. Kropení i barva vejce záleží od plemene krůty, ale nějak moc se neliší je jen světlejší či tmavší a kropení jemnější či hrubší :-)

Ano, to je ono. Já byl v mezidobí ve špitálu a holky se pěkně roznesly. Nemám ale odvahu je nechat zasednout, byla by to moje první zkušenost a nejsem si jist, zda by mladé přežily. A teď trošku přiblblá otázka - dají se jíst, jaká tepelná úprava? Děkuji Sigi

30.12.2011 20:15
rybka

XXX.XXX.201.155

sigimaus90 napsal(a):
Ano, to je ono. Já byl v mezidobí ve špitálu a holky se pěkně roznesly. Nemám ale odvahu je nechat zasednout, byla by to moje první zkušenost a nejsem si jist, zda by mladé přežily. A teď trošku přiblblá otázka - dají se jíst, jaká tepelná úprava? Děkuji Sigi

Pokud máte podmínky pro zimní odchov a nevadí vám převzít veškerou péči o krůťata, pak nevidím důvod proč do toho nejít. Já jsem stála před třemi roky před stejným problémem jako vy a zoufale hledala na fauně spřízněné duše, které by v tomto poradili.
Někteří radili a drželi palce ( naštěstí těch bylo mnohem více ), ale setkala jsem se zde i s chovateli, kteří mě odsuzovali.
Nebudu zde rozepisovat.
Byla jsem nezkušená, ale krůty si umanuly, že budou za každou cenu sedět a tak jsem do toho šla. Někde je tady na moderce mnou popisován průběh zimního líhnutí, kde je vše popsáno, jak jsem blbla a vše zbytečně prožívala.
Řeknu vám jedno, zkušenosti získáte jedině v praxi a i když se vám to poprvé bude zdát složité, podruhé si řeknete, že to docela jde a potřetí zjistíte, že to není vůbec složité a že již poznáte námluvy u krůt, že holky se neperou pro nic za nic, ale o právo prvního pojetí, že krocan nešlape po krůtě, aby jí ublížil, že krůta se hlasitě projevuje když chce snášet, že se již vynesla a chce sedět, že vyběhla z hnízda, aby se vyprázdnila a rychle něco pozřela a že je čas vytvořit pro krůtu a její potomstvo vhodné podmínky, aby si mohla malé odvodit sama, či připravit odchovny na umělý odchov a také příslušnou potravu a vše co k tomu přísluší, aby byl úspěšný.
Lidičky rádi poradí, ale u každého se to malinko liší, dle toho jaké mají sami zkušenosti a většinou stejně zůstane na vás jak se rozhodnete, ale když do toho nepůjdete, svou praxi nezískáte.

Jinak vejce od krůt jsou na rozdíl od slepičích jemnější chuti, píší, že obsahují méně cholesterolu a upravují se stejně jako ta slepičí.
Jen z mého hlediska je jich do kuchyně škoda. :-)

30.12.2011 22:49
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

rybka napsal(a):
Pokud máte podmínky pro zimní odchov a nevadí vám převzít veškerou péči o krůťata, pak nevidím důvod proč do toho nejít. Já jsem stála před třemi roky před stejným problémem jako vy a zoufale hledala na fauně spřízněné duše, které by v tomto poradili.
Někteří radili a drželi palce ( naštěstí těch bylo mnohem více ), ale setkala jsem se zde i s chovateli, kteří mě odsuzovali.
Nebudu zde rozepisovat.
Byla jsem nezkušená, ale krůty si umanuly, že budou za každou cenu sedět a tak jsem do toho šla. Někde je tady na moderce mnou popisován průběh zimního líhnutí, kde je vše popsáno, jak jsem blbla a vše zbytečně prožívala.
Řeknu vám jedno, zkušenosti získáte jedině v praxi a i když se vám to poprvé bude zdát složité, podruhé si řeknete, že to docela jde a potřetí zjistíte, že to není vůbec složité a že již poznáte námluvy u krůt, že holky se neperou pro nic za nic, ale o právo prvního pojetí, že krocan nešlape po krůtě, aby jí ublížil, že krůta se hlasitě projevuje když chce snášet, že se již vynesla a chce sedět, že vyběhla z hnízda, aby se vyprázdnila a rychle něco pozřela a že je čas vytvořit pro krůtu a její potomstvo vhodné podmínky, aby si mohla malé odvodit sama, či připravit odchovny na umělý odchov a také příslušnou potravu a vše co k tomu přísluší, aby byl úspěšný.
Lidičky rádi poradí, ale u každého se to malinko liší, dle toho jaké mají sami zkušenosti a většinou stejně zůstane na vás jak se rozhodnete, ale když do toho nepůjdete, svou praxi nezískáte.

Jinak vejce od krůt jsou na rozdíl od slepičích jemnější chuti, píší, že obsahují méně cholesterolu a upravují se stejně jako ta slepičí.
Jen z mého hlediska je jich do kuchyně škoda. :-)

Moc děkuji za povzbudivá slova, asi jste mě nahlodala a prubnu to. Ne nadarmo se říká - kdo se bojí ať nechodí do lesa. Ať se Vám daří v novém roce a zvířectvo přináší jen samou radost jako mě. :-))) Sigi

30.12.2011 23:25
rybka

XXX.XXX.201.155

Jinak, kdyby jste potřeboval to krmení pro krůťata nabízí ho pan Veselý na www.l íhne.cz
Sice jen KR2 a KR3, ale já mám do začátku také jen KR2 ( KR1 jsem už nesehnala ) Jsou to malé granulky, ale ze začátku jim to drtím na starém mlýnku na kávu ( elektrickém ).
Přeji hodně štěstí při líhnutí a chov beze ztrát. :-)
Pokud budete chtít něco zkonzultovat a bude to v mých silách ráda se podělím o své zkušenosti. Můžete mi napsat i na email
bajadera@seznam.cz

31.12.2011 17:09
lydie

XXX.XXX.70.117

Jeoffre tančí, aneb - námluvy už začaly i u nás:-)

31.12.2011 17:25
lydie

XXX.XXX.70.117

:-)ještě stále můžou na zelené..

31.12.2011 17:42
lukas000

XXX.XXX.32.248

lydie napsal(a):
:-)

co je to za peknou barvu krocana...nemate mlade na prodej nekdy

11.1.2012 22:06
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

lydie napsal(a):
Jeoffre tančí, aneb - námluvy už začaly i u nás:-)

To je ono! Přesně tohle ale dělaly holky a ne Ferdinand, proto jsem byl tak trochu nejistý. Ale už vládne klid. 1 holka už sedí 5den jak přišitá uprostřed kozína, poměrně rušno, ona v klídku, každý den ji vyvenčím, jinak by seděla furt, dal jsem ji 14 vajec a je hrozně milá. Nechá se hladit, nadzvedávat jestli ji slepice nepomáhají. No prostě paráda. Ale co budu dělat až se to vylíhne, to nevím, ale řešení se najde. Vajíčka mi trochu rostou přes hlavu. Začaly indické běžkyně :-))), hedvábničky, rousné zakrslé, brahmanky velké koroptví, kachnička bílá zakrslá...a kvočna žádná :-(.

Všem držím palce a když už příroda je tak trochu na hlavu, ať to zdárně dokončí. Já se bez mrazů obejdu!!!
Sigi

31.1.2012 21:28
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Dobrý den všem !
Tak dneska to již začalo, první krůťata se derou na svět:-)jedno vejce je rozšláplé, tak jsem zvědav, kolik jich z těch 13 se vylíhne. Je to ale záhul líhnout v těchto mrazech. O případnéch úspěchu budu referovat. Za 3 dny se začnou klubat také brahmankysmajlík A do toho porody koziček, takže se nenudím.:-):-):-)

31.1.2012 22:17
rybka

XXX.XXX.201.155

Gratuluji ke krůťátkům. smajlík smajlíkTak potom šup sem s fotečkama.

1.2.2012 07:46
oskar222

XXX.XXX.93.3

přesně tak, také se těším na foto

2.2.2012 19:57
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

Dobrý den, kvůli počasí v kozíně již pod nulou, jsem byl nucen vyrobit nějakou větší odchovnu, něco jako inkubátor. Povedlo se a dnes navečer jsem přendal krůtu s přírustky do nové ubikace.. Bleskově, aby nedošlo k teplotnímu šoku. Od úterka jsem ji nerušil a dnes jsem koukal jsem jako blázen, ze 13 vajec 13 krůťat.:-) Na focení nebylo čas, ale později je určitě dodám. Pokud za pár dnů díky moskevským mrazům budu mít co fotit!!smajlík Ať se vám všem daří a nenechme se vyvést z míry...
Sigi

3.2.2012 08:31
lenkape

XXX.XXX.104.165

Gratuluji k přírustkům a držím palce , ať ty mrazy ustojíte. :)

7.3.2012 06:39
oskar222

XXX.XXX.93.3

tak jsem včera konečně zahlédl, že krocan junior pojímal, tak jsem zvědav kdy začnou krůty snášet smajlík

7.3.2012 08:30
sigimaus90

XXX.XXX.12.15

zadavatel: Dobrý den, krůťatům se daří dobře, pouze jedno umrzlo, když bez povšimnutí proklouzlo mimo babybox. Dnes jsou již předána do většího výběhu pod infralampu a místo pastvy si hodují na čínském zelí, salátech a jiných drahých pochoutkách.Ještě se ozvu, ale podpora od vás mi mnoho pomohla. Sigi

8.3.2012 22:01
jossev

XXX.XXX.32.139

Zeptám se zkušenějších. Můžou krůty nést i když by se krocan po nich nepojímal?
Jde mě o to, že krůty pomalu celou zimu nesly, aniž bych viděl, že se po nich pojímá krocan. Teď před pár dny tak nějak skončila poslední, chtěla sedět a když viděla, že nemá na čem, tak to vzdala. V zimě jsem mladé nechtěl, neměl bych pro ně podmínky. A ještě krocan postupně strácel ty velké péra, až byl úplně bez nich. Ale už mu rostou nové.
Tak nevím co můžu od nich očekávat na jaře. Začne se pojímat krocan jak se oteplí a budou snášet?
Krůty i krocan jsou z loňska (květen), mladé.

9.3.2012 00:33
rybka

XXX.XXX.201.155

Snášet Vám budou určitě, ale snůška se zpozdí tak, že budete mít nejspíš krůťata až v létě.
Krůty se začínají pojímat v únoru, březen mají na snášku a většinou v dubnu vysedí krůťata, takže jste jim měl klidně vejce dát i když jste neviděl krocana pojímat. Pravděpodobně ten váš není z těch co by při tom musel mít obecenstvo.
Náš Hubert je pravý opak, ten se zase rád předvede hlavně když příjde návštěva smajlík

9.3.2012 07:03
vojtabludovice

XXX.XXX.227.19

Pani lydie chtěl sem se zeptat ty kruty české modré máte od pana lineta:-)

9.3.2012 07:22
lydie

XXX.XXX.70.117

vojtabludovice napsal(a):
Pani lydie chtěl sem se zeptat ty kruty české modré máte od pana lineta:-)

Nemám , jsou to české šedědivoké bíle lemované, jsou od pana Gerharda Wölfla:-)

9.3.2012 21:45
lotrisko

XXX.XXX.165.46

Dobrý večer vaše krůty mě svou barvou také velmi zaujaly odkud jste? Byla by možnost koupit mladé nebo třeba násadová vajíčka? Děkuji za info Vlaďka

10.3.2012 05:57
frantisekhanic

XXX.XXX.74.6

Chova niekto Burboni? zhanam kontakt na chovatelov.

10.3.2012 15:43
hankak

XXX.XXX.148.21

lydie napsal(a):
:-)

Jejda, máte nádherné krůty. Moc se mi líbí barva, nebudete mít třeba krůťata navíc? Jsem od Vsetína, ale do rozumné vzdálenosti bych přijela nebo do Přerova na burzu.

10.3.2012 18:50
lotrisko

XXX.XXX.60.255

tyto krůty nabízel pán jako červené určitě vám ve vyhledávači vyjedou byl někde od Chocně tuším že i v emeilu má uchocen@ něco nepamatuji si přesně mi máme doma jednu takovou krůtičku a sousedi taky mám i krocana ale ten je teď pěkně vypelichanej

10.3.2012 19:23
lydie

XXX.XXX.70.117

Naše krůty zatím nesnášejí. Ale už by mohly klidně začít...smajlík .Bydlíme kousek od Znojma a na burzy do Přerova nejezdíme.

10.3.2012 21:44
frantisekhanic

XXX.XXX.74.6

lotrisko napsal(a):
tyto krůty nabízel pán jako červené určitě vám ve vyhledávači vyjedou byl někde od Chocně tuším že i v emeilu má uchocen@ něco nepamatuji si přesně mi máme doma jednu takovou krůtičku a sousedi taky mám i krocana ale ten je teď pěkně vypelichanej

Napisal som mu tak uvidim ,mam nieco rozrobene aj v Nemecku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík