Dobrý den, potřebovala bych poradit. #premyslim1 #Koupila jsem starou líheň Bios 09. Švagr ji zprovoznil, ale nemá teploměr, proto nemohu seřídit teplotu. Poradí mi někdo, jakým typem teploměru se dá původní nahradit a kde se dá sehnat ? Dle rady jsem koupila na netu teploměr do líhně ve tvaru L . Ten lze zastrčit do jednoho z větracích otvorů v líhni, ale není pro mne vůbec čitelný. Děkuji všem, kdo poradí. E.P.
jo012810
napsal(a):
Do vyhledávače si zadejte BIOSKA a najdete si výrobce v Sedlčanech a ti vám umějí dodat originální teploměr.
tak na něm není taky nic vidět,proto doporučuji digi a je,, jen " pade dražší a možná že až jí řeknou v biosce cenu tak se skácí
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/teplomer-do-lihni-l/d-73430/
http://www.lihne.cz/230-digitalni.html
dorm
napsal(a):
tak na něm není taky nic vidět,proto doporučuji digi a je,, jen " pade dražší a možná že až jí řeknou v biosce cenu tak se skácí
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/teplomer-do-lihni-l/d-73430/
http://www.lihne.cz/230-digitalni.html
Zdravím a doufám, že mě tedy nejen toho kácení ušetříte, ale i času stráveného u počítače hledáním vhodného teploměru. Dívala jsem se na www.l íhne.cz a jsou tam dva typy digitálního , ale nemám s nimi žádné zkušenosti. Pokud nějaké máte, můžete se se mnou o ně podělit ?
Máte někdo některý z nich doma a používáte je při líhnutí ? Díky.
Děkuji, rozhodla jsem se, že si pořídím dig. teploměr od pana Veselého.
Bohužel k této líhni návod nemám a ani nevím, kde byl teploměr umístěn, ale předpokládám, že v některém z otvorů blíže středu.
Ano, tato líheń má obal z plastu, ale mám ještě jednu biosku na 35 vajec a ta je kovová. K té návod mám. Myslíte, že se v něčem liší ? Teplota líhnutí a vlhkost pro danou drůbež by měla být stejná, ne ?
rybka
napsal(a):
Děkuji, rozhodla jsem se, že si pořídím dig. teploměr od pana Veselého.
Bohužel k této líhni návod nemám a ani nevím, kde byl teploměr umístěn, ale předpokládám, že v některém z otvorů blíže středu.
Ano, tato líheń má obal z plastu, ale mám ještě jednu biosku na 35 vajec a ta je kovová. K té návod mám. Myslíte, že se v něčem liší ? Teplota líhnutí a vlhkost pro danou drůbež by měla být stejná, ne ?
Kde byl umístěn a jak hluboko dosahovál do lihně to nevím,ale snad vám poradi někdo,kdo tuto líhň vlastní,já ji vyměnil za 09.
Rozdil v 06 Monoplast a 03 Mono jsou ohromné - jiná elektronika,jiná citlivost,vlchkost se u 03 nesleduje........
Přátele,pošlete někdo,kdo mate doma líheň 06 monoplast,fotografii umistěni teploměru a ofocený návod pani Rybce,prosím.
lk
napsal(a):
Líheň biosku máte nafocenou na stránkách Bios Sedlčany a tak uvidíte kde je umístěn stačí zadat do vyhledavače.
bioska příteli né bios..teď už se jedná o návod na Bios Mono plast 06
lk
napsal(a):
Já vim mám ji doma. Bios to bylo dřív dnes je to Bioska. Jak ten čas letí.
Zdravím, je možno poslat na email návod k 06, byla bych moc vděčná. Líheň byla zaslána bez návodu. Také bych byla ráda za zkušenosti, čeho se mám při líhnutí vyvarovat a jestli nemáte nějakou vychytávku, aby se líhnutí dotáhlo do zdárného konce ( samozřejmě krom oplodněnosti vajec ) Také jak řešíte vlhkost v této líhni ?
Jinak všem zúčastněným děkuji, že byli ochotni i v takové náročné době na čas mi poradit. Hezké Vánoce všem
Kolienkový teplomer je u oboch typov uložený rovnako. Snáď to je trochu lepšie teraz znázornené na otovorenej Bios O9. Je skrytý v strede veka v strieborno hnedom kryte medzi výhrevnou špirálou. Pri zavretom veku je vidno zvonka len kratšiu zahnutú časť s císlami a ortuťovým stlpcom.
Tu je pekne vidno vpredu v strede číselný stlpec teplomera, ktorý trčí cca 20 cm do stredu liahne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím o radu.Mám líheň Bios 09 mono, stejná jako na obrázku u Petera z Bratislavy a nevím co se pokazilo.
Přestala vypínat a uvařila mi celou várku vajec.Jelikož teplota byla extrémní, odpálilo to triak.Vyměnil jsem jak triak, tak termistor ale pořád stejný problém.Dokonce jsem přišel i o teploměr. Ale ten mám objednán.Tak se ptám, kde by ještě mohla eventuelně být chyba.
Předem díky.

No to by bylo super pokudy by to šlo oskenovat a poslat.Můj email:
dr.joop@centrum.cz
Děkuju předem.
napsal(a):
Prosím o radu.Mám líheň Bios 09 mono, stejná jako na obrázku u Petera z Bratislavy a nevím co se pokazilo.
Přestala vypínat a uvařila mi celou várku vajec.Jelikož teplota byla extrémní, odpálilo to triak.Vyměnil jsem jak triak, tak termistor ale pořád stejný problém.Dokonce jsem přišel i o teploměr. Ale ten mám objednán.Tak se ptám, kde by ještě mohla eventuelně být chyba.
Předem díky.
Dobrý den, mám stejnou líheň a těsně před vánoci se mi stala podobná věc, doporučuji se obrátit na Biosku v Sedlčanech. Líheň opraví a mají i teploměr, ale tam vás porazí cena je cca za 700. Ale oprava termostatu a topení byla kolem 1000, -, navíc byli velmi ochotní. A řeší to poštou.
Také na požádání pošlou návody ke všem typům starých líhní.
A teď k teploměrům to si myslím je trochu problém, já nakonec koupila dataloger, který měří teplotu i vlhkost. Je možné ho naprogramovat přes PC a můžete se podívat na průběh teplot po dobu líhnutí. Je to dobré hlavně, když se něco stane se zárodky.

Teploměr jsem sehnal za 560, - i s poštovným, problém je ale v tom, že ze zákona se tyto rtuťové teploměry již rok nesmí prodávat, a stejný v lihovém provedení nikdo nevyrábí. Jinak paní mi již poslala návody i se schematy zapojení, tak to snad dám do kupy a pokud ne, obrátím se na Biosku.Tímto jí také děkuji.
tuli

XXX.XXX.217.174
Dobrý den, mám stejný problém s líhní (nevypíná). Chci se zeptat, jak jste to vyřešil? Nemůžeme přijít na to v čem je chyba. Předem děkuji.

No jelikož líheň je již hodně stará, cca 33 let, tak už pomalu odchází součástky.U té mé to nakonec byl problém s integrovaným obvodem, koupil jsem nový a strejda elektrikář vyměnil a líheň jede.Jen má velice citlivou regulaci teploty.Potenciometr už se nedá nijak nastavit na jinou citlivost, mám to na maximu.Nicméně výměna 3 součástek(int.obvod, triak a termistor), které vlivem vysoké teploty odešly stála celkem do 200, - kč.Jen ten teploměr je ze všeho nejdražší, dá se sehnat okolo 550, -.
tuli

XXX.XXX.217.174
Moc děkuji za reakci
Dobrý den.
Mám stejný problém, jako výše. Bios 09 mi nefungovala, vyměnil jsem integrovaný obvod, pak mi odešel eletrolitický kondenzátor. Nyní mi líheň běží, ale nevypíná. Nevíte, kde by mohl být problém? Můžete mi prosím vás někdo zaslat el. schéma zapojení?
Děkuji
Tonar
kareltonar@seznam.cz.
Mám liaheň mono 03 na 35 slepačích vajec, mám ku nej aj návod, ale nenašiel som aké maximálne množstvo husacích vajec sa do nej zmestí, poprípade koľko vajec od vodnej a hrabavej hydiny sa tam zmestí, morky, bažanty, bažanty, kačky a atď. Má niekto skúsenosť, prosím poradte. ďakujem. Liahol som prvý krát a to len kuriatka, teraz by som chcel skúsiť i húsatá, ale neviem koľko vajec si treba zadovážiť.
Dobrý den, potřebuji poradit. Pořídil jsem si Biosku 099. Zkusil jsem ji zapnout, teplotu mám nyní nastavenou 37-38,5 stupňů. Ale je tam velmi nízká vlhkost, cca 23 procent. A to mám uvnitř misku z vodou. Je tato vlhkost při běhu naprázdno normální ? Má smysl ji měřit před nasazením vajec, nebo až s vejci ? A jak moc se vlhkost zvedne, až bude líheň plná? Jinak teplota v místnosti je cca 18 stupňů a vlhkost 70 procent. Budu líhnout poprvé, tak se raději ptám zkušenějších. Líheň nemám odzkoušenou tak nevím, zda je v pořádku. Předem děkuju, Pavel.

Vlhkoměr ukazuje špatně, to si můžete být jist.Jakmile je tam miska s vodou, tak i při běhu na prázdno by vám měla vyskočit vlhkost na minimálně 60 %.Já mívám v mistnosti jen cca 50% vlhkost a 18 - 22 st a vlhkost v líhni s plitkým tácem s vodou je 65%.
pajce
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit. Pořídil jsem si Biosku 099. Zkusil jsem ji zapnout, teplotu mám nyní nastavenou 37-38,5 stupňů. Ale je tam velmi nízká vlhkost, cca 23 procent. A to mám uvnitř misku z vodou. Je tato vlhkost při běhu naprázdno normální ? Má smysl ji měřit před nasazením vajec, nebo až s vejci ? A jak moc se vlhkost zvedne, až bude líheň plná? Jinak teplota v místnosti je cca 18 stupňů a vlhkost 70 procent. Budu líhnout poprvé, tak se raději ptám zkušenějších. Líheň nemám odzkoušenou tak nevím, zda je v pořádku. Předem děkuju, Pavel.
Dobrý den,
svým příspěvkem jste mi připomněl mé první líhnutí. Postupoval jsem shodně, při autentických podmínkách okolí. Došel jsem tak daleko, že jsem volal o radu i do Biosky. Možná se to tu někomu nebude líbit, ale v bioskách vlhkost téměř neřeším. I mě, vlhkoměr v líhni naprázdno ukazuje obdobné hodnoty... Jestli Vám mohu poradit, postupujte dle návodu! NIC VÍC! Osobně max. od cca.9 dne 2x denně při otáčení rosím (2-3x stříknu vlažnou vodu s dezinfekcí brinsea fixírkou od okeny ). Důležité je v obdobnou dobu otevřít větrací otvory!
Chovu zdar
MZ.
V namuálu jsem se o vlhkosti nic nedočetl, píší tam jem o teplotě při líhnutí a teplotě v místnosti, v níž má být líheň umístěna. A pak i o rosení vajec. Celkem mě ta nízká vhlkost vyděsila. Ještě mě poradil známý, že než použít misku s vodou, je lepší mokrý hadr, ten rozprostřít. Ten jsem tedy ještě nezkoušel. Díky, Pavel.
pajce
napsal(a):
V namuálu jsem se o vlhkosti nic nedočetl, píší tam jem o teplotě při líhnutí a teplotě v místnosti, v níž má být líheň umístěna. A pak i o rosení vajec. Celkem mě ta nízká vhlkost vyděsila. Ještě mě poradil známý, že než použít misku s vodou, je lepší mokrý hadr, ten rozprostřít. Ten jsem tedy ještě nezkoušel. Díky, Pavel.
Dobré ráno,
opravdu Vám chci poradit dobře a co nejúpřiměji. Zkuste to na poprve bez hlídání vlhkosti a v dalších várkách můžete experimentovat... S tím osobně již nemám zkušenosti. Osobně líhnu jak hrabavou, tak vodní drůbež a jsem spokojen. Pochopitelně, že občas vše nevyjde dle plánů, ale nezdar přisuzuji jiným veličinám... Občas líhnu brojlery z drůbežárny a podle nich si o líhňi uděláte obrázek hned. Většinou se u nich líhnivost pohybuje od 85% výše.
Chovu zdar
MZ.