Zdravím, už začíná nová sezona sezení a líhnutí. U nás začala drůbež velmi brzy se snáškou a sezením a jelikož jsem byla nucena ověřit líhnivost, zde jsou mé první přírůstky z víkendu. Jsou líhnuta v líhni Bios.
Další vejce jsou v druhé líhni - Bios a jedna z husí již sedí. Také čekám přírůstky od krůt. Teď jenom doufám, že zima brzy skončí, aby mohla omladina ven na sluníčko.
oskar222
napsal(a):
No je to krása a hlavně radost obzvlášť během zimy..
no jsem zvědav který nervoza se zas ozve, že je napsáno rok 2011...posl.dobou jsou tu samý podivíni co berou sedativa
Jejda, tak to je nemilé to asi od té radosti a pořád ještě nemám ten rok 2012 jaksi zažitý, bohužel se to nedá vymazat, určitě bych to opravila tak se omlouvám.
oskar222
napsal(a):
Pro mě za mě - ať se fotky dají kam chtějí, hlavně, že tu jsou, ne?
Jinak se moc těším až sem hodíte malá krůťata, to bude paráda!
Tak mám smůlu. První várku krůtích vajec ( 19 ) jsem zrušila tři dny po termínu líhnutí. I když jsem krůtu i s vejci přestěhovala z chlívu do tepla kotelny, mám tam velikou odchovnu, nic se nenalíhlo.
Tentokrát mi krůty slézaly z hnízda ( to by nebylo nic neobvyklého ), ale nevracely se zpět do svého nýbrž do jiného. Neznám důvod, vždy si své místo pamatovaly. Také se stalo, že jsem přišla a seděly dvě v jednom hnízdě, přičemž opuštěná vejce chladla.
Teď budu čekat, zda i ta ostatní vejce od dalších dvou krůt budou zastydlá.
Měla jsem takovou radost. Nevyřadila jsem při prosvěcování ani jedno vejce, všechna byla OK.
Tak to bylo pěkně naplánováno, že všechna prťata odchovám naráz a aby to nebylo málo, nevyšla ani objednaná nás. vejce slepiček. Bohužel je zima a nenesou, tak si budu muset počkat #premyslim1
Dnešní dokončený test líhnutí - australky, maransky, araucany, z 19ti oplozených vajec 18 kuřat. Nejčilejší jsou australky .
Housátka rostou jako z vody. Koncem týdne se mají líhnout další pod husou, ale vzhledem k tomu, že jsou u nás mrazy ke třicítce a ve chlívku už voda také zamrzá asi jí těsně před líhnutím vejce seberu a dolíhnu v líhni ( pokud už je nemá zmrzlé ) Ani jednou se mi nepodařilo vejce jí sebrat a prosvítit. Je to agresorka největší. Stačí se jen přiblížit a už útočí. Poslední pokus cítím ještě teď, ale mám nachystanou manželovu podkolenku, kterou jí natáhnu přes hlavu, aby se zklidnila. Dnes jsem ji zkoušela natáhnou houserovi, který bránil vchod do chlívku a funguje to skvěle. houser si sedl a byl v klidu po celou dobu než jsem mu ji zase stáhla. Pak byl opět v ráži.
Gratuluji ke krásným kuřátkům Koukám, že líhnete v líhni Bios. Mohu se zeptat kolik stupňů nastavujete na líhnutí kuřátek a jaký máte systém ?
Zakoupila jsem nedávno tuto starší líheň na 60 vajec. Líhnu v ní poprvé a momentálně v ní mám vejce husí. Neměla originál teploměr a tak jsem zakoupila digitální. Jen tento se mi zdá velmi přesný a nedaří se mi udržet teplota. Kolísá to v rozmezí půl ajednoho stupně. Myslím, že na originálním teploměru by rozdíl nebyl tak zřetelný. Čidlo teploměru mám těsně nad vejci a snažím se udržet teplotu na 38,5 stupňů. Tak jsem líhla i v malé biosce na 30 vajec. Další várka by měla být slepičí vejce a zajímá mě jak líhnout, při jaké teplotě a zda máte v líhni po celou dobu vodu, nebo dáváte až ke konci líhnutí.
Ja v nej liahnem už 2roky jak hrabavu tak aj vodnú hydinu. V strede mam stále misku s vodou. 3 dni pred liahnutím vajíčka neotačam a 3-4krat za den ich porosím rozprašovačom. Všimol som si že keď sa rosia tak sa na kuriatka nelepí škrupina .
Teplota sa pohybuje od 37C do 39C takže priemer je 38C. Keď som začínal tak som sa pokúšal nastaviť teplotu podľa návodu aj tak sa mi to nikdy nepodarilo. Na radu staršieho chovateľa som to nechal tak a liahnem bez problemou. Teraz som mal nasadených 50 vajíčok s toho bolo 11 čistých a 3 uhynuli počas vyvinu.Dal som aj 10 arakajnoch ale tie boli všetky neoplodnené . Mám aj návod na liahnute niekto mi ho poslal s fauny ale je to skoro to isté ako robím ja.
V nedeľu dám foto z 2 liahne
palo1
napsal(a):
Ja v nej liahnem už 2roky jak hrabavu tak aj vodnú hydinu. V strede mam stále misku s vodou. 3 dni pred liahnutím vajíčka neotačam a 3-4krat za den ich porosím rozprašovačom. Všimol som si že keď sa rosia tak sa na kuriatka nelepí škrupina .
Teplota sa pohybuje od 37C do 39C takže priemer je 38C. Keď som začínal tak som sa pokúšal nastaviť teplotu podľa návodu aj tak sa mi to nikdy nepodarilo. Na radu staršieho chovateľa som to nechal tak a liahnem bez problemou. Teraz som mal nasadených 50 vajíčok s toho bolo 11 čistých a 3 uhynuli počas vyvinu.Dal som aj 10 arakajnoch ale tie boli všetky neoplodnené . Mám aj návod na liahnute niekto mi ho poslal s fauny ale je to skoro to isté ako robím ja.
V nedeľu dám foto z 2 liahne
Děkuji za povzbuzení, takže ten stupeň nebudu řešit a uvidím jak dopadneme. Zatím jsou vejce OK tak snad to i v tomto případě dotáhneme do zdárného konce.
Jinak husí stejně jak slepičí by mělo být již po sedmém dni poznat zda je oplodněno či ne pokud máte dobrou prosvětlovačku. Pokud řešíte prosvícení jako já baterkou, posečkejte a ještě prosvětlete desátý den.
Zdravím, já mám dvě husy z r. 2010 a po vynesení mi sedí obě. Jedna má v sobotu termín líhnutí, ale zítra jí vejce odeberu, protože ve chlívku mrzne a housátka by těžko přežila. Na jaře mi také seděly a housátka by vyseděly, jenom jedné se začala líhnout o čtyři dny dříve a jak se začalo ozývat pípání z vajec ta druhá ze svého hnízda slézala a tlačila se k huse na hnízdo. Tak, aby je nerozšlapaly, vzala jsem vejce oběma. Chlívek mám malý a nemohu husy oddělit, aby na sebe nemohly a také neslyšely líhnoucí se drobotinu.
Jinak, píše se, že nesedí, ale moje husy nejsou určitě vyjímka. Také se píše, že má vliv na sezení drůbeže i to, zda samy byly vysezené či vylíhnuté v líhni a odchované uměle. Také jsou případy, že husa sedí poctivě a pár dní před líhnutím si to rozmyslí a hnízdo opustí.
taky se přidám.z 65 nasazených bylo 60 oplozených a 56 se vylíhlo.araucany-různé barevné rázy
A také zkouška líhnivosti kuřátek je za námi. Sice ne v líhni, ale pod krůtou. Z dvaceti deset kuřátek, jedno rozmačkala a devět vajíček má ještě pod sebou. Je den po termínu, tak už asi nic nebude. I tak je to úspěch v těchto zimních dnech. Sice seděla v kotelně, ale i tak je tam chladno.
Mezi kuřátky je jedno krůtě z hnízda ve chlívku. Seděly mi tři krůty, ale vejce v chladu neobstála. Nalíhnul se jeden jediný siroteček a tak teď vegetí s kuřátky.
Dobrý deň.
Potreboval by som nejakú radu ohľadom hús.Mám pár tulúzskych husí chovám ich od vlanajšieho roku už zniesla 3 vajcia
ktoré som zobral. Chcem sa spýtať asi koľko vajec môže zniesť a či môžem prvých 8 dať do liahne budú mať 14 dní a potom ďalšiu várku ak ešte znesie.Alebo potom tú ďalšiu várku jej nechať ale či sadne? Tá teplota ako sa tu píše môže byť v rozmedzí 37,1 - 37,8 alebo nadstaviť inakšiu teplotu.Môžu byť vajcia v liahni aj naležato?
Ďakujem
Také jsem se dočkal přírůstku,22 kuřátek se vylíhlo ,1 se nevyklubalo a 5 neoplozených,jsou to sasexky světlé velké
majrichova
napsal(a):
A Lakenfeldky
velká spokojenost s líhní od pana Veselého
Tak u kamaráta Petra, začalo tento rok už tretie liahnutie a toto sú prvé jedince z očakávaných 400 kusov.
A týmto sa mu chcem verejne poďakovať za jeho prácu okolo liahnutia. ĎAKUJEME PETER !