Mám podobný problém, Ale vyřešila jsem ho. Mám dvě stejná hnízda. jedna kachna vždy začne sedět dříve, tu po týdnu oddělím a druhé nezbyde nic jiného, než zasednout do toho hnízda, které na ni zbylo. Dám jí tam alespoň 5 podkladků a když sedne a pustí prach, dostane vejce. Při klubání nesmí vidět tu, co seděla dříve a její kachňata. je to náročnější na prostor, ale funguje to. Dana
Také bych chtěl někoho znalého věci poprosit o radu: Ve starším čísle Chovatele jsem se dočetl, že pižmovkám se nepodkládají jiná vejce než jejich (myšleno: druhově jejich). Lze tedy pod pižmovkami líhnout kuřata nebo ne? - Myšleno samozřejmě s ohledem na pozdější podsazení vajec z důvodu kratší inkubace.
Zkrátka: Je v tom, krom zmíněné odlišné délky inkubace, ještě nějaký háček?
Mnohokrát děkuji!
Přečetl jsem si článek od pana Fojtla zde na ifauně (https://www.ifauna.cz/clanek/drubez/kachna-pizmova-a-jeji-chov/5402/) a překvapilo mě dvě informace:
1. "Do hnízda (pižmovka) snáší každý den jedno vejce, které zakrývá prachovým peřím." - Myslel jsem, že pižmovka, stejně jako husa, pustí prachové peří až po kompletní snášce. Ale myslím, že je to pouze dvojsmysl. Zřejmě to nebylo myšleno, že pižmovka po každém snesení jednotlivých vajec hnízdo zakrývá prachovým peřím...
2. "Kachňata se líhnou asi tři dny. První vylíhlá jsou již pod kačenou schovaná, ale ta čeká na vylíhnutí až úplně posledního vajíčka." - To mě překvapilo a poprvé jsem se tuto informace dočetl právě v článku pana Fojtla. Jen to pro mě znamená, že by s líhnutím kuřat pod pižmovkou nemusel být při pozdějším podložení vajec velký problém. Ale budu rád, když mi to někdo vyvrátí či potvrdí.
Mnohokrát děkuji!
Já to jako kluk zkusil. Odpočítal jsem si dny a později podsadil pod rozsezenou pižmovku 5 vajec hamburčanek. Vše proběhlo normálně a kuřata se vylíhla ve stejný den jako káčata. Kachna byla s mladými zavřená v chlívě, aby neutekla na vodu. Dneska bych si to neriskl, ale tenkrát jsem nemyslel moc dopředu na nějaké co kdyby. Nenapadlo mě, že kachna může tenčí slepičí skořápku rozšlápnout a znehodnotit tím i ostatní vejce, nebo že nebude chtít po vylíhnutí ani jedno mládě, protože vypadají a pípají různě. Ani mě nenapadlo, že má asi kachna jinou inkubační teplotu. Ale vyšlo to.