Možná hloupá otázka . Sama staré pečivo před sušením krájím na malé kostičky, s tím nemám problém. Dostávám ale od známých usušené pečivo vcelku (celé rohlíky, krajíce chleba atd.) Dříve jsem ho nechala úplně rozmočit a v této podobě přimíchávala do krmení. Veterinář mi ale řekl, že rozmočené slepicím ve voleti rychle zkvasí a že ho mám jen navlhčit chvilku před krmením. Ale krájení suchého pečiva na malé kostičky je úmorná práce
. Můžete mi, prosím, poradit jak to řešíte vy ? Díky Jana
máme na to šrotovník s otočným nožem v bubnu a tam vše nandáme co do směsi potřebujem a za pár vteřin je připraveno..Vy namáčejte dál ale před krmením vymačkat(jak placku do jitrnic) a dávejte se šrotem aby to utvořilo nazvlhčenou směs(ne mokrou)...S tím kvašením bych to viděl jen na samotný chleba a možná ještě větší riziko namáčet těsně před krmením..tam se vet asi přeřekl!! Logicky když ho namočíte a půjdete krmit,tak reakce kvašení začne právě až ve voleti.Kdežto namočený dlouhodobě je už reakce pryč..Babča ho snad namáčela slípkám celý život vždy večer na ranní krmení ! No nevím,snad někdo dá ještě jiný návrh a zkušenost.....nebo máme jiný chleba ???
lovisa
napsal(a):
My to děláme také tak. Večer namočím a ráno zkrmím. Jakékoliv pečivo i chleba. Asi tři roky, co jsme měli zdroj, tuto stravu dostávaly denně (napůl se zrním) a byly spokojené, krásně nesly, nemám pocit, že by jim něco kvasilo, případně jim to nijak nevadilo.
Jsme na tom stejně.Krmíme to tak léta a žádný problém.Nebo hodíme do lavoru s vodou bochník chleba,postupně se rozmačuje a slepice odklovávají.
Našrotovaný chleba, nutrimix, kukuřičný šrot, namočit syrovátkou a máme rok čím přilepšovat.