Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2012 10:59
toooja

XXX.XXX.56.29

hezky den vsem!Mam kruty prvnim rokem,a nevim,ani nejde nekde to docist,jak poznam,ze krocan uz pojima,kdyz ho nevidim to delat?:-)smajlíkchodi kolem kruty veeeeliky,krasny,dela vsechny ty zvuky,ale zatim jsem jaksi nevidela nic.Na zahrade uz kachny a husy zvesela se raduji ze zivota,a kruty nic,jen za ni chodi,kdyby nevedel,jak na vecsmajlíkMozna jednoduse,nenastal jeste cas pro krutu.Tak prominte blbou otazku a kdo vi-poradte.dekuji.

27.3.2012 13:04
bodlak

XXX.XXX.85.145

krocan se s krutou pojima jen jednou neni jako kohout pokud ho pritom neuvidite tak to poznate podle toho ze zacne kruta snaset, jedno spojimani je na cely snaseci cyklus:-)

27.3.2012 13:13
klakier

XXX.XXX.136.126

taky tohle řeším a protože je teď krásně sucho a čisto tak ani nejde poznat na krůtě že na ni lezl. Tak jestli jen jednou tak se začínám modlit aby byl ten můj šikovný :-)

russli

27.3.2012 14:04
russli

XXX.XXX.169.168

Dobrý den
Mám krocana a 3 kruty české bíle lemované, 2 šedé a 1 tmavou a krocana z plemeného chovu tmavého. A mám asi teda nějakého divného krocana už pojímal každou morku asi 3x a skoro pokaždé předemnou smajlík . Poznáte to i podle toho že má morka na zádech pošlapané a polámané peří i když je venku sucho jako ted.
A ještě ani jedno vejce mrchy jedny, jen si užívají :-))

27.3.2012 16:20
rybka

XXX.XXX.201.155

bodlak napsal(a):
krocan se s krutou pojima jen jednou neni jako kohout pokud ho pritom neuvidite tak to poznate podle toho ze zacne kruta snaset, jedno spojimani je na cely snaseci cyklus:-)

Zdravím a dovolím si reagovat na váš příspěvek. Krocan když je v toku a krůty mají ,, své dny " pojímá i několikrát denně a to i v době, kdy už krůty snáší. ( A mimochodem, krůta začne snášet i když nejsou vejce oplodněné. )
Může se stát, že jen nemá rád když ho někdo při aktu ruší a tak pojímá pouze když je kolem klid.
Náš krocan má naopak rád obecenstvo a předvádí se hlavně když příjde někdo cizí.
Samotný akt ( spojení ) chvíli, ale příprava je dosti dlouhá. Někdy trvá i kolem 10 minut než se spojí a krůta po spojení hlasitě nadává.
Opravdu nejlépe poznáte pojímanou krůtu při nepříznivém počasí, kdy má zablácená záda. Nejlépe je to znát na krůtách světlých a hodně tmavých.
Jestli stačí jedno oplodnění na celý snášecí cyklus nevím. U slepic je to snad na 10 dnů, ale když vezmu, že mi krůta snese i 35 vajec což je snůška jeden a víc měsíce tak by to asi nestačilo a oplodněnost má 100 procent :-)
To už vám možná ale napíše někdo jiný, který se zabývá chovem déle. :-)

28.3.2012 13:45
toooja

XXX.XXX.56.29

dekuji za prispevky!nu...hlavne,ze vsem uz vsechno zacalo snaset,a u nas nic!Snad jeste je cas na morku,a ja na ni moc specham.Prece teprv bude duben!Ale cetla jsem,ze do konce kvetna by meli mladata uz byt,aby na podzim nepochcipali.

28.3.2012 16:07
rybka

XXX.XXX.201.155

Neviděla jste krocana pojímat, ale přesto se krůtě dvoří, tak snad bude vše v pořádku. Teď občas mrkněte, jestli nehledá nějaké odlehlé křovité místo, nebo skrytý kout. Většinou krůty cca do dvou týdnů od počátku pojímaní začínají snášet.
Nebojte se. Jestli je to jejich premiéra tak se mohli trochu zpozdit. :-)

29.3.2012 12:31
toooja

XXX.XXX.56.29

chtela by podekovat zde RYBCE,hodne pisete,odpovidate supr rady,co jsem cetla zde na foru,dekuji.Je fajn,se tak poucit.mohu se Vas zeptat,zda muze byt kruta a krocan zvlast,krocan v kurniku a krutu by chtela dat do boudy po husach,ji se v kurniku,koukam nelibi.Nebo ted,snad pred snuskou,radsi nemenit nic?smajlík

29.3.2012 21:31
rybka

XXX.XXX.201.155

Předem děkuji, ale mé příspěvky čerpám pouze ze svého chovu a zkušeností s ním. Sama chovám krůty čtvrtým rokem a považuji se stále za začátečníka. :-)
Ráda se podělím s tím, co jsem od krůt odkoukala.
Když jsem začínala, byla jsem také ze všeho vykulená ( no jako holka z paneláku ) a také jsem byla moc ráda a vděčná za každou radu i když......... na konec je to stejně na člověku samotném jak a pro co se rozhodne a ne vždy to výjde. Nejvíc zkušeností však načerpáte postupně od samotných zvířat.
I když každé má svou řeč ať už těla, nebo svými zvuky, časem příjdete na společnou řeč a budete si rozumět :-)
K tomu rozdělení.......nemám tu zkušenost, ale každopádně, pokud jsou na sebe zvyklí a budou se navzájem vidět, či slyšet tak to asi dobré nebude. Pokud bude krůta sedět, tak té to ani tak nevadí, když krocana nevidí. Pro ni je v danou chvíli důležitější, že má pod sebou vejce a o ty se starat, ale krocanovi určitě krůta chybět bude a žádná z drůbeže mu ji nenahradí.
Proč je vlastně chcete rozdělit ? Mně když krůty sednou všechny tři tak krocan je stále nablízku a nikdy dál než před chlív , kde holky sedí nechodí. I tak vypadá jako bez života a stále je kontroluje.
Myslím, že by byla chyba je rozdělit. smajlík

30.3.2012 07:58
toooja

XXX.XXX.56.29

Rybko,rozdelit jen kvuli tomu,aby bylo jednoduse "hledat"vajicka,Mame 3500m2,a porad obchazim,hledam od perlice,a tu jeste od ktury,a navic,kdyby sedla morka na hnizdo-at ma tam klid.me se fakt zda,ze v kurniku se ji nelibi.Ale radsi dam na Vasi radu,a necham je ,jak jsou.

30.3.2012 08:26
rybka

XXX.XXX.201.155

Já bych ji nechala s krocanem. Když začne se snáškou, tak ji díky krocanovi lehce najdete. Všude chodí spolu ( alespoň ti naši ) a když si bude hnízdo chystat či již snášet, krocan bude nablízku. Ukáže Vám místo, kde chodí snášet. Jak bych našla první vejce, tak bych ji večer zavřela , kde chcete aby snášela ( u Vás je to kurník ) než snese vejce druhé. Může to být i dva dny po tom jak snesla první. Ze začátku může být snáška nepravidelná a krůty když je nějaký problém, umí na nějakou dobu i vejce pozdržet než jej snesou.
Také by bylo dobré, když ji potom pustíte, aby byla opět s krocanem, ale třeba pouze v okolí kurníku, ( jeli to možné ) to ji uklidní. Na volné prostory bych ji pustila až teprve po několika snesených vejcích v kurníku. :-)

30.3.2012 15:06
toooja

XXX.XXX.56.29

dekuji,tak to udelam,mam mpznost je pustit do dvora,a ne na prostor.Myslim,ze dnes uz devce hledala misto,chodila casto tam,kde oni se chystali vzdy na nooc a sedel tam,pod strechou kulny na kamenech vysoko,kdyz ja je dovezla a jeste nebyli zvykli na kurnik.ale je videt,ze uz neklidna,a porad chodi a hleda.Tak snad se nemylim.A krocan opravdu za ni porad!

30.3.2012 16:51
rybka

XXX.XXX.201.155

Ještě poznáte když hledá místo tak si stále nespokojeně ,, brble " až najde místo stichne a snese vejce.
Tak přeji hodně zdaru ve stopování. Snad se vám během víkendu oběma zadaří :-)

1.4.2012 10:06
toooja

XXX.XXX.56.29

Rybko,mame 1 vajicko!A kupodivu tam,kde jsem i myslela,ze morka\ bude chtit se uvelebit-v zimostrazech!!!Takze seberu,a zitra podrzim ji na hnizde v kurniku a podlozim slepici vajicko,jak jsem cet;a,ze to delaji.A od ruskeho chovatele uz vim,ze kdyz mu sedi 5 krut, tak zamestnava i krocana-zvlast m udela hnizdo,aby na sebe nevideli,a da zkusebne slepici,a az sedi pevne-tak da pod neho kruti,Ani kachni,ani husi radsi ne-rozslaopuje.A az se male krutata zacnou lihnout-odebrat a dat pod morku,jinak on leknutim je rozslape!!!mozna jste to nevedeli,ale ja to mozna skusim take udelat,uvidime.jen jednou spatne a nevim,jak to zvladnmu-zitra s dcerkou jdem na operaci,a nevim,jak vse zvladnu,byt v nemocnici a vecer doma obstarat.smajlík

1.4.2012 22:47
rybka

XXX.XXX.201.155

No vidíte, gratuluji. Zítra držím palce ať vše dobře dopadne a nebojte pipiny to zvládnou také :-)

2.4.2012 20:05
radak

XXX.XXX.109.41

Přidám se - taky máme krůty prvním rokem a taky jsme spekulovali, jestli krocan pojímá, jelikož se pořád naparoval, ale nic jsme neviděli :-) v sobotu krůta zasedla na hnízdo, tak jí to snad vydrží, měla tam šestnáct vajec - u těch prvních si sedala na hnízdo vždy jen na chvíli, postupně to protáhla na dvě hodiny a posledních pár dnů před zasednutím seděla čtyři hodiny - od poledne do čtyř :-)) teď slejzá jen ráno a večer se rychle nazobat. našla si místo v závětří na složených cihlách, krocan byl nešťastnej, že na ni nevidí, ale dneska to vyřešil, zjistil, že na ni vidí ze stromu, tak hřaduje na větvi dubu i přes den :-)) jsme zvědavi, jak to dopadne, pojali jsme to trochu jako experiment, jak si příroda poradí bez našeho zasahování.. tak toho moc nečekáme :-)

2.4.2012 21:16
toooja

XXX.XXX.56.29

tak to i vam gratuluji,a snad ani kuna nic jineho nesebere.dejte pak,prosim,vedet.Zdaru hodne!!!

6.4.2012 08:42
toooja

XXX.XXX.56.29

Rybko,vratila se ja z nemocnice a morka stale snasi do keru,co jen nedelal manzel-uvazoval za nohu,zaviral,ale dokazala se rozvazat,nebo preskocit ,a pelasila ven snest.Nu nevim!!!ame 4 vajicka,dnes asi bude 5.venku ji nemuzu nechat,mame kuny a to by byl jeji konec.mimo to,ze by na ni prselo.trubka!Ja budu muset na neco prijit jeste dnes...vycetla jsem ze po sneseni tak 5 vajicek,prestane na 1-5 dnu snaset a pak zas pokracuje.A to,ze dokazala podrzet ne par hodin,ale cely den vajicko-to jo.

6.4.2012 09:20
toooja

XXX.XXX.56.29

ze jeste takova trubka morka!nahnala jsem ji do kurniku a zavrela,slipky se musi poradit snest v kulne,kde maji take hnizdo.krocan sel janse za morkou.,jak jinak.Nu holka,uvidime,kdo z koho!smajlík

6.4.2012 13:04
rybka

XXX.XXX.201.155

Určitě mějte trpělivost ona na to nakonec příjde a pokud je to opravdu taková nepřízpůsobivá krůta, nezbude než ji nechat snést vejce venku, sebrat ho a tak pokračovat až ke konci, kdy ještě bude snášet, ale na sneseném vejci setrvá i pár hodin. Pak už bych jí nemilosrdně zavřela na hnízdo do kurníku, dala jí podkladky a už bych jí nikam nepouštěla. Počítejte, že nanesa cca 20 vajec. Pokud to je prvnička, může to být méně.Kontrolovala bych stav vajec a pokud již žádné dva-tři dny nesnese, počkala bych ještě další dva dny a podkladky vyměnila za vejce. Pokud to bude myslet se sezením vážně, nebude si chtít nechat pod sebe sáhnout, bude na vás syčet a také uštědříte pár klovanců.
Tohle se mi nestalo. Většinou krůty pochopily, že je pro ně bezpečnější chlívek než dvůr, kde lítají psi. :-)

6.4.2012 19:42
toooja

XXX.XXX.56.29

Tak morka snesla nakonec vajicko v kurniku,sice ne tam,kde ja chtela a ji nachystala,ale dobra,at bude tam.trochu blbe je,ze snasi mi vedle sebe kachna,kruta a kachna.ale nic se neda uz delat asi.Zitra opet morku zavru az snese vajicko,a pak ji pustim,jako dnes,se probehnout.Navic,uz ma zruseno hnizdo venku.tak mozna jeste necham ji snest 3 vajicka nasilim-zavru,v kurniku.Dekuji moc za rady,rybko.Moc se hodismajlík

6.4.2012 19:49
radak

XXX.XXX.54.8

Zdravim a predesilam, ze nemame kuny - nas krocan s krutama stravili (krome prvnich asi tri noci, kdy jsme je zavirali) kazdou noc na dubu a to i v tech nejvetsich mrazech. snazili jsme se je zavirat, ale cim driv jsme je sli zavrit, tim driv lezli na strom. tak jsme je nechali. nekolik prvnich vajicek (min. 3) sezrala cuba, ktera se ze dvora dostala na zahradu, tak se kruta prestehovala na dvur a ma klid (psici jsme odstehovali pryc). samozrejme na ni prsi, ale vypada to, ze ji je to fuk. uz tyden sedi jako prilepena a krocan nekdy vydrzi na strome i cely den, hlavne kdyz na ni vidi. To jen, ze to vypada, ze i takhle to jde..:-)

6.4.2012 19:56
toooja

XXX.XXX.56.29

tak to koukam!Ja by myslela,ze uz bude s morkou konec,kdyz bude venku.Znam jeste jednoho chovatele,u neho spi kruty a perlicky na orechu vedle kurniku a ic.ale u nas by to asi neproslo-loni jsme prisli tak o pizmovku,zacala snaset podruhe,mela 10 vajec v hnizde,nechali jsme ji venku to hnizdo,dosli jsme tam az mela 8 vajec,a pak neco ji sezralo,nebyla hlava a krk,jen telo,jak nozem odstrihli.Tak Vam preji at vse dopadne dobre a budou ladatka-krutatka!

8.4.2012 08:07
toooja

XXX.XXX.56.29

Rybko,prosim prosim-pomoc!!!Je to normalni,kdyz u krocana na hrudi takova jako bublina velka,nafoukla hrud.I v klidu.Kdyby mel tam vodu nebo vZduch.A myslite,ze staci veznit morku,kdyz uz snesla v kurniku 2-3 vajicka/Sice pokazde v jinem miste...ale v kurniku.Ale zda uz pochopila,co od ni chci.jake mate zkusenosti?a venku uz nema sve hnizdo,zruseno.Dekuji.

8.4.2012 10:48
oskar222

XXX.XXX.93.3

I já trošku zápolím, viděl jsem více jak před měsícem krocan pojímal obě krůty, avšak krůty teprv snesly 10vajec. Před měsícem co je pojímal jsem již další pojímání neviděl, budou vejce čistá?

8.4.2012 16:49
toooja

XXX.XXX.56.29

cetla jsem,ze u krut je to tak,ze 1 pojimani staci na celou snusku.U slipek je to na 10 dnu.Ale take cetla zde od chovatelu,ze nejaka vajicka byli take cista,ale z nekterych se vylihli krutata.Tak ze co je pravda?Take jsem zvedava,jak u nas,zda cista vajicka ci oplodnena.

8.4.2012 16:56
oskar222

XXX.XXX.93.3

no urcitou dobu by sperma asi v ni vydrzet melo, ale kdyz je pojimal více než před měsícem tak to mi přijde docela dávno, no rozhodně to bude asi překvapení jak to dopadne

10.4.2012 11:37
radak

XXX.XXX.109.41

Tak jo tu u vás vypadá? včera jsem využila chvilku, kdy krůta slezla z hnízda a napočítala jsem sedmnáct vajíček. tak snad to dobře dopadne, sedí jak přilepená, pak se v běhu nazobe a zase běží zpátky :-) naopak pižmovky ne a ne začít nést na jedno místo.. tak to vidím bledě s kachňaty... smajlík

10.4.2012 21:16
rybka

XXX.XXX.201.155

toooja napsal(a):
Rybko,prosim prosim-pomoc!!!Je to normalni,kdyz u krocana na hrudi takova jako bublina velka,nafoukla hrud.I v klidu.Kdyby mel tam vodu nebo vZduch.A myslite,ze staci veznit morku,kdyz uz snesla v kurniku 2-3 vajicka/Sice pokazde v jinem miste...ale v kurniku.Ale zda uz pochopila,co od ni chci.jake mate zkusenosti?a venku uz nema sve hnizdo,zruseno.Dekuji.

Zdravím, tak to tedy nevím. Krocan, když se naparuje tak peří na hrudi dělá dojem, že je celý nafouklý, ale přímo bublina ?
Prohmatejte mu to, popřípadě rozhrňte peří a napište jak je to velký útvar, jestli není vidět náznak štípance. Přeci jenom už létá všelijaký hmyz. Mohlo ho něco štípnout. Krůty se rády popelí v krtincích a tak různě. Mohl ho štípnout mravenec.
Kdysi jsem tak zpanikařila a nechala zabít slepici. Měla nafouknuté vole jak tenisák, nežrala a jen seděla na zemi. Když to trvalo tři dny, rozhodla jsem slepici utratik. Měla jsem strach v případě nemoci, aby nenakazila celý chov a když jsem ji oškubala, měla na voleti viditelný štípanec, kolem červený flek a vole celé oteklé. Proto nepřijímala stravu. Měla jsem potom výčitky.
Každopádně krocana sledujte. Pokud se chová normálně,má zájem o krůtu, žere, pije a vylučuje standartní trus tak nic neřešte. Pokud by začal být divný, apatický se svěšenými křídly, nasadila bych léčbu antibiotiky, ale nejdříve po poradě s veterinářem či zkušeným chovatelem.

Krůtu bych již nezavírala, jen v případě, že by si zase usmyslela snášet mimo kurník. Až si potom sedne napevno v pohodě ji přenesete na hnízdo s vejci a ona už tam zůstane, ale musí opravdu již sedět pár dní. :-)

russli

10.4.2012 21:34
russli

XXX.XXX.169.168

Mají to asi všichni krocani v toku. Když ho chytnete a jemě plácnete na prsa tak zjistite že má nalněné vzduchem volátko jak holub voláč. Jemným tlakem jede i vyfouknout. Nechci tady chytračit ale myslím že kdyš se naparuje tak jím vydává takový zvláštní zvuk, který je asi pro morky příjemný.

11.4.2012 08:15
toooja

XXX.XXX.56.29

dekuji,jste hodni,ze radite,fajn,ze zde ten forum je!S krocanem to je tak,jak pisete,tak asi to je normalni,protoze zere,beha,naparuje se...vse ok.Uz jsem je dnes nezavrela,vidim,ze je morka nestastna,a ja z toho take,vecer jsem byla\pryc,dojela az za tmy,vzdy zasli do kurniku sami spolu s krocanem,a vcera ona zustala venku,ustlala si na zemi,kde se popeli slipky,v take jimce.At dela,co chce.Musim lidat,co bude delat,kde bude snaset,bude to tezke na tak velkem pozemku,ale kdyz ona tak vystresovana z toho zavirani,a tim asi nedelam dobre,kdyz ona nedokazala pochopit,co po ni chci a myslim to dobre.Mame 8 vajicek,jsem zvedava,kolik jeste nasnasi.A udelam jak radi Rybka-az zasedne pevne,tak prenesu ji kam chci s vajicky.horsi bude,ze si ustele zas venku,mame pry kuny,ani nas jezevcik nepomuze-ten si zvesela spi v posteli do ruzovoucka.Tak mi klepne,pokud prijdu o morku kvuli jeji blbosti.

11.4.2012 14:09
jk.ovce

XXX.XXX.53.121

Dobrý den. Chovám krůty bronzové příp.jejich křížence .Na noc zavíráme do kurníku kde taky snáší. Snažím se aby neměly nic pravidelného (krmení , vypouštění, sbírání vajec) tím pádem jsou rády když někoho z rodiny vidí. Vejce sbírám dokud si je nechají brát ,tj. když přede mnou sleze z hnízda nebo mne nechá pod sebe šáhnout. Až klove do rukou a pevně sedí, připravím hnízdo ( krab. od banánů, prádelní koš a pod), v jiné budově aby nebyla rušena a v noci ji přemístím. Pokud najdu hnízdo venku vejce seberu a hnízdo zruším . Občes se některá krůta "ztratí" a pak překvapí , když se objeví s krůťaty zničeho nic na dvoře. V loni jsme odchovali zhruba 180krůťat (1/2líheň,1/2 přirozeně).Když se objevila kuna, pořídili jsme si na burze za 300,-kč fretku kterou jsme chovali v králikárně a kuna se odstěhovala.

11.4.2012 20:05
toooja

XXX.XXX.56.29

je to zajmave s tou fretkou,zamyslim se zda neporidim.Tolik krutat-to je fakt uspech,ale i rybka zde radila,ze hezky se manipuluje s morkou,az opevne sedne.Dnes ona nasla misto ve straem husniku,schvalne je nechavam otevreny a cisty,snad by se zalibil,lepe nez venku a kdyz zitra tam snese zas-tak mam vyhrano snad a sedne tam-bude tam klid ji.Kez by z toho neco bylo!

21.4.2012 08:39
meacher

XXX.XXX.200.109

Dobry den,take mam kruty prvnim rokem a snazim se sehnat co nejvice informaci,krocan mi kruty pojima ale nevim jak se mam zachovat nebot kruta mi snasi vajicka snad vsude a i presto ze davam seno na zem tam kam snesla tak druhy den snese zas jinam a jeste ktomu na beton takze po ni uklizim rozbita vajicka,mam krutu ceska-nemecka,zbarveni narragansett.Dekuji moc za info

22.4.2012 10:33
jk.ovce

XXX.XXX.53.121

dobrý den , zkusil bych nechat krůtu pár dní zavřenou, abych ji donutil snést v krůtníku. Vejce bych nechal dokud nesnese i druhé.Pak je vyměním za podkladek.

29.4.2012 20:59
radak

XXX.XXX.54.8

Ahoj, hlásím, že u nás to dopadlo dobře - ze 17 vajec se vylíhlo 16 krůťat, z toho jedno zmizelo (že se vylíhlo víme podle skořápky, bylo první) a jedno asi v noci zašlápla.. ale těch 14 se má k světu, tak ještě aby to všechno odrostlo :-) máma je vzorná :-) přeju, a´t je to u vás příště taky tak v pohodě :-)

6.1.2013 21:30
růžena

XXX.XXX.11.96

Dobrý večer, jsem chovatel začátečník, mám slepičky, husičky, krocany a Indické běžce, jen na ozdobu. Ostatní na chov, je to všechno loňské, takže také budu mít premiéru se vším. Proč píšu. Máme velký pozemek u lesa, doma na půdě se ozvývala kuna, a že jsou predátoři v lese, je asi normální. Já jsem hned po pořízení drůbeže začala chodit se psem i 2 kočkama krmit a schválně jsem psa měla u sebe, pustila ho do kurníku a jen hlídala, aby nic neprovedla, normálně jsem jí vysvětlovala, že to jsou naše holky, hodné, NESMÍŠ jim ublížit a tak pořád dokola a pes začal teritorium více značkovat, kupodivu kočky také a věřte, že od května, kdy jsem si pořídila první slepičky, nemám ani jeden úbytek kvůli predátorovi a ani potkani nejsou. Pes si jich už vůbec nevšímá, jen když jim jde ukrást trošku šrotu, a kusa na něho zasyčí, tak jemně vycení zuby, aby si husa uvědomila, že ona tu byla první. Vládne tady super hierarchie. Jsem přesvědčena. že pach psí a kocouří odrazuje ty, co tam nemají co dělat. Zkuste začít chodit se psem v teritoriu drůbeže, třeba to bude k něčemu dobré. Pes se už sám chodí proběhnout za holkama, jak já říkám a je vše v pořádku. Náš pozemek,který mají k dispozici, činí necelý 1 ha, bez pár metrů, i s lesem. Přeji všem, aby se dařilo v chovu.

20.1.2013 12:55
venca21

XXX.XXX.220.211

A jak si myslíš,že vznikají krůty? no nic dobrýsmajlík

20.1.2013 13:53
toooja

XXX.XXX.23.158

A co myslis chytreho asi ty yed napsala??Prosim nadale takove chytraky nevstupovat do zadne z diskusi.Zde se jen radime a ucime se.Kdyz nemas co na praci-radsi si jdi cist knizku...

21.1.2013 11:44
venca21

XXX.XXX.220.211

toooja napsal(a):
A co myslis chytreho asi ty yed napsala??Prosim nadale takove chytraky nevstupovat do zadne z diskusi.Zde se jen radime a ucime se.Kdyz nemas co na praci-radsi si jdi cist knizku...

jestli to bylo na mě tak se nečil já to zle nemyslel jen mě ta otázečka přišla směšná vyděl jsem krocany pojímat půl mého života a je to pro mě běžná věc.Tak ještě jednou sorry.

Přidejte reakci

Přidat smajlík