Ahoj. Na 1000 způsobů si tady čtu, jak líhnout v líhni. Líhne ještě někdo pod slepičkou? Loni jsme pořídili zdrobnělé wyandotky a dneska mi poprvé k mé radosti zasedla pipka Kolik vajíček jí podložit, aby to zvládla vysedět?
A když bych se příště na rozkvokání chtěla připravit a vajíčka si schovat předem - jak je uchovat? Do jaké teploty jim ještě neublížím? Příjde mi divné jí je tam strkat třeba z ledničky
cheren
napsal(a):
Ahoj. Na 1000 způsobů si tady čtu, jak líhnout v líhni. Líhne ještě někdo pod slepičkou? Loni jsme pořídili zdrobnělé wyandotky a dneska mi poprvé k mé radosti zasedla pipka Kolik vajíček jí podložit, aby to zvládla vysedět?
A když bych se příště na rozkvokání chtěla připravit a vajíčka si schovat předem - jak je uchovat? Do jaké teploty jim ještě neublížím? Příjde mi divné jí je tam strkat třeba z ledničky
Pro delší skladování je vhodná teplota mezi 8 - 12°C. Já jsem je skladoval v lednici při teplotě 7,6-9°C každý den otáčel a měl jsem z 18-ti 14 oplozených vajec, minulý rok jsem dal pod kvočnu taky vejce z lednice, o které jsem se nijak nestaral ani je neotáčel a vylíhlo se všechno. Kvočně určitě nedávat vejce přímo z lednice, ale nechat je při pokojové teplotě ohřát a pak jí je na večer dát do hnízda.
V létě mi zanášeli dvě slepice a tak jsem našel cca 16 vajec schovaných někde na zemi v ďolíku při teplotě tropických veder, vybral jsem 11 nejčistějších, dal je pod kvočnu a vylíhlo se taky všechno.
Kolik vajec záleží podle velikosti kvočny a velikosti násadových vajec, maximálně tolik aby je všechny dobře obsedla a dávám vždy lichý počet.