Keď už je reč o tých farbách. Neviem sa rozhodnúť, medzi farebnými rázmi, páčia sa mi všetky. Bohužiaľ nemám možnosť rozdeľovať hejno. Premýšlala som, že keby som mala povedme 2-3 sliepočky z rôznych farieb a len jedného kohútika, čo by bolo z ich potomkov? Boli by to také čudné mixované sliepočky neštandardných farieb alebo by boli skôr po jednom z rodičov? Genetike farieb u sliepok vôbec nerozumiem, keby to bol pes, tak viem na čom som, ale toto je pre mňa španielska dedina.
Bol som pre 3 týždňami u p. Juríka na farme v Gyrone. Videl som aj jeho chovné hejna veľkých strieborných a taktiež aj veľkých zlatych,bielozlatých a modrozlatých wyandotiek. Kúpil som 25 násadových vajec (zlaté, bielozlaté a modrozlaté), keďže sa to geneticky štepí. Evidentne boli medzi vajciami primiešané aj nejaké iné, keďže sa mi vyliahli aj čisto biele wyandotky a zmes farieb ich farieb je pestrá.
toto by měly naše být w.zlaté bíle lemované a mezi nimi snad nějaké modře lemované, ale vůbec netuším jestli je to pravda
Dáša,
zdá sa, že tie tmavo hnedé asi budú zlaté a ostatné boh vie. To máš veľké, či zdrobnelé?
Dobrý den, moc prosím o radu vás zkušených.
Koupila jsem si zdrobnělé wyandotky od chovatele, který jejich rodiče koupil na výstavě a toto jsou jejich potomci. V inzerátu stálo wyandotka stříbrná černě lemovaná, ale když jsem k chovateli přijela viděla jsem jiný barevný ráz. Asi wyandotka zdrobnělá stříbrně koroptví vlnitá nebo se mýlím?
No a jak to tak bývá slepičky jsem si stejně odvezla, protože jsou všechny krásně ať jsou bílé nebo jinak barevné.
A teď nastává problém jakého zbarvení k nim musím koupit kohoutka?
Je možné k nim přidat kohoutka např. stříbrně černě lemovaného nebo bílého?
Hledala jsem stránky o barevném křížení, ale nic se mi najít nepodařilo.
Děkuji všem, kteří mi poradí
ovecka
napsal(a):
Pokud chcete chovat barevně čistý ráz plemene, musíte koupit kohoutka stejné barvy - tedy ráz koroptví stříbrný vlnitý. Pokud chcete barevná křížence, je jedno jakou barvu koupíte. Ale barevnost bude potom všelijaká kombinovaná, strakatá apod. Dana.
Danuš děkuji za vaší odpověď. Je to tedy ráz koroptví stříbrný vlnitý? Trefila jsem se?
Jsou to moje první wyandotky a rozhodně z čistokrevných nechci dělat křížence.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ovecka
napsal(a):
Pokud chcete chovat barevně čistý ráz plemene, musíte koupit kohoutka stejné barvy - tedy ráz koroptví stříbrný vlnitý. Pokud chcete barevná křížence, je jedno jakou barvu koupíte. Ale barevnost bude potom všelijaká kombinovaná, strakatá apod. Dana.
Jak je to u bílozlatých, modrozlatých a černozlatých?Stačí k nim jedem kohout např.modrozlatý, aby byl chov čistokrevný?Děkuji za odpověď.
Wyandotka zdrobnělá
napsal(a):
Danuš děkuji za vaší odpověď. Je to tedy ráz koroptví stříbrný vlnitý? Trefila jsem se?
Jsou to moje první wyandotky a rozhodně z čistokrevných nechci dělat křížence.
Nejsem zase až takový odborník na barevné rázy. Vaše slepičky jsou ve fázi přepeřování do dospělého peří a je brzo na závěry, zda je zbarvení standardní nebo ne.
Peří s vlnitou kresbou má základní barvu světlejší a je zdobeno dvěma až čtyřmi tmavšími vlnitými proužky, probíhajícími v ploše pera přibližně souběžně s okrajem praporu pera, který je vždy v základní barvě. Tato kresba na žlutohnědém základě je nazývána koroptví vlnitá a nejdokonalejší je u slepic vyandotek, kočinek a plymutek. Pokud je na modrošedém základě, nazýváme ji tmavě vlnitou a ta je nejdokonalejší u brahmánek a vyandotek. Velmi podobnou, ale méně výraznou kresbu mají i slepice zlatě kropenatých a stříbrně kropenatých českých slepic.
Více zde: http://www.csch-trutnov.cz/news/zbarveni-peri-drubeze/
https://www.google.cz/search?q=vyandotka+koroptv%C3%AD+st%C5%99%C3%ADbrn%C3%A9+vlnit%C3%A9&espv=2&biw=1455&bih=705&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCcQsARqFQoTCOW6vfWqhccCFWJ8cgoddKECgQ
Na 2.,3. a 4. obrázku mi vyskakuje slepička tohoto zbarvení. Na 1. je kohoutek.
Porovnat s vašimi musíte sama, ale vypadá, že to budou ony. Dana.
Danuško pročetla jsem vaše odkazy a ještě hodně dalších k tomu jsem prohlédla nespočet fotografií, stále jsem neměla jistotu v barevném rázu. Včera jsem vyrazila na výstavu do Libochovic utvrdit se, co jsem koupila a je to tak jak jste psala je to wyandotka zdrobnělá stříbrná koroptví vlnitá. Chtěla jsem na prodejní výstavě koupit kohoutka, ale nikdo neprodával. Stejně bych asi nekoupila, protože vystavované wyandotky měly šedomodrozelené pařátky. Celkově i tvarem, žádné načechrané kouličky. Takže kohoutka sháním dál.
Děkuji vám za cenné rady do začátků chovu wyandotek