Morka rozbiji podkladky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2012 19:06
toooja

XXX.XXX.56.29

Kdo vi,co s tim-morka vzdy rozmacka podkladek-teda dala jsem ji 5 slepicich vajec,a pokazde tam 1 rozmacka.Dnes uz i zaneradila zloutkem sve vajicko,ja ho jen utrela papirem,ale mozna uz z toho nic nebude.Vodou se bojim umyt.Co davate Vy misto podkladku,take slepici nebo ty umele bile?myslim,to neprijme.navic,nejsou k sehnani,rozprodane,a stare-nekam se podeli...

12.4.2012 21:21
rybka

XXX.XXX.201.155

Zdravím, pro morku jsou slepičí vejce křehká a i když mi krůta kuřátka vyseděla, vždy jich několik během sezení zozmačkala ( aniž by chtěla ). Já používám klasické podkladky keramické, pro husy jsem si udělala sádrové, ale ty po jednom sezení vyhazuji, protože se víc použít nedají. chystám se zkusit vyfouknout čistá vajíčka a nalít do nich sádru. Někdo to tu psal a myslím, že by to mohlo být levnější řešení než drahé keramické podkladky. :-)

15.4.2012 17:32
joginger

XXX.XXX.127.37

Já dávala vyfouklá slepičí nasypala jsem do toho jemný písek a zalila dírky voskem. :-)

17.4.2012 20:43
toooja

XXX.XXX.56.29

Rybko,je to normalni,ze morka nesnasi kazdy den,ale obcas udela prestavku/1 den vynecha.uz se mi naucila chodit sice ne do kurniku ,ale do stareho husniku,nu dobra,a snesla uz tam nekolik vajec,mame uz 13,ale kolik jeste muze,nez zasedne,a co kdyz vybec nesedne?Dnes v noci tam zustala,ale rano a pres den opet chodila jako nic a zadne vejce nebylo.Cela veda.a nikdy neni zadna informace.Vim aorat,ze po sneseni nekolika vajec udela prestavku 103 dnu,ale nase uz mela 3 prestavky po 1 dnu.Jak jste to mela Vy u krut?Dekuji

17.4.2012 22:05
mamčis

XXX.XXX.245.37

Nám morka taky asi každý třetí den vynechá snůšku, zatím nanesla 10 vajec, vždy snesené vajíčko přikryje a jde pryč. Taky čekám, kdy zasedne.

17.4.2012 22:28
lotrisko

XXX.XXX.61.6

krůta jak na začátku tak i na konci může snášet obden, nanesou kolem 20 až 30 vajec jak která a když si na noc chodí sedat tak to již nebude dlouho trvat a zasedne mě už sedí 2 a 3 se chystá co nevidět

17.4.2012 23:46
rybka

XXX.XXX.201.155

lotrisko napsal(a):
krůta jak na začátku tak i na konci může snášet obden, nanesou kolem 20 až 30 vajec jak která a když si na noc chodí sedat tak to již nebude dlouho trvat a zasedne mě už sedí 2 a 3 se chystá co nevidět

Jj, je to tak jak píšete, počet snesných vajec záleží na typu krůty. Těžší plemena nesou méně vajec, tak 15 - 20 a lehčí i 30 - 35. U první snášky může být počet menší a nebo také překvapivě velký. smajlík
Občas může snůšku jeden den vynechat. Pokud už sedá večer na hnízdo, brzy zasedne. Vejce jí dejte až vás nebude chtít nechat pod sebe sáhnout a bude na vás syčet, tj tak dva tři dny.
Nevím o nikom z měho okolí, komu by krůta neseděla, nebo utekla bezdůvodně z hnízda. Spíš budete mít potom problém ji odkvokat pokud jí mladé nenecháte odvodit a seberete jí je. Někdo to tak dělá z důvodu, že po krůťatech podloží další vejce na vysezení. Během sezení dávejte pouze vodu a zrní. Nedávejte zbytky z kuchyně, nebo jiné dobroty, aby ji to neprohnalo střeva a nezaneřádila trusem celé hnízdo. během sezení trus krůt velmi zapáchá. ( Není divu, když se jde třeba po třech dnech vyprázdnit ) smajlík
Já krůty nenechávám sedět dýl než vysedí krůťata i když jim prcky odebírám. Pokud jim dám jiná vejce, která potřebuji vylíhnout tak jejich šoupnu do líhně.
Krůty moc během sezení nepřijímají potravu a když tak se jen rychle trochu nazobou, napijou, vyprázdní a spěchají zpět na hnízdo. Některá chodí pravidelně, některou musím z hnízda sundavat.
Po sezení potřebují nabrat váhu, sílu a energii. Většinou mají i usezené nohy a chvilku jim trvá než zase chodí normálně.
Každopádně jsou to jedny z nejlepších kvočen a nejlevnější přírodní líhně :-)

18.4.2012 08:18
toooja

XXX.XXX.56.29

dekuji za prispevky!ja by chtela nechat morku mladata,pokud budou.at ma mamina radost,takovy prirodni odchov.Ale ted v noci opet sla s krocanem do kurniku,tak ze tak rychle asi nesedne.stacilo by i tech 13 vajec co ma.ale ona vi lip.

27.5.2012 10:15
jossev

XXX.XXX.32.139

Dobrý den,
měl bych taky jeden dotaz. Morky mě začaly teď snášet (asi zatím 2 ze 3), ale snáší do jednoho hnízda. Zkouším jim dát vejce i do druhého, ale asi je přetahují nazpět a jedno rozbili. Co s tím?
Když jim vejce odebírám, kolik jich mám nechat v hnízdě? Stačí jedno? A pak když je budu vracet, je jedno které kam dám (že nebudu vědět, když snáší do jednoho hnízda, které je od které)?Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík