silin20
napsal(a):
zdravim chcem vyrobit liahen o rozmeroch 100x60x45X moze mi niekto poradit ake toplne teleso teda aky ma mat vykon aby to vyhrievalo vsetko jak ma dakujem za odpoved
Ja mam v liahni priblizne takejto velkosti 130W vyhrevny kabel rozlozeny rovnomerne na vnutorne strane veka a k tomu digitalny termostat so senzorom vo vyske stredu vajicka. Bez ventilacie, teplotu nastavujem na 39,2 a bez problemu sa vsetko liahne. Liahen je zo smrekoveho dreva v hrubke 3 cm s 3 mm fugami medzi doskami vo veku.
milan.g
napsal(a):
Ja mam v liahni priblizne takejto velkosti 130W vyhrevny kabel rozlozeny rovnomerne na vnutorne strane veka a k tomu digitalny termostat so senzorom vo vyske stredu vajicka. Bez ventilacie, teplotu nastavujem na 39,2 a bez problemu sa vsetko liahne. Liahen je zo smrekoveho dreva v hrubke 3 cm s 3 mm fugami medzi doskami vo veku.
Mám to podobně, používám spirálu s cca 3 m odporového drátu, je umístěna na spodku víka na keramických patkách a je namotána do jakési pavučiny, po stranách 4 malé dírka, ve středu dna jedna cca 2 cm průměr - sání. Termostat digitální, nastavuji ve stredu vajec 37,9. Otáčím ručně, příští sezonu do toho koupím za 1 tis otáčecí plato na 42 vajec - je na 12 V trafo.
Je to bez ventilátoru a žárovek, nic nepraskne....
Jiří Herynek
napsal(a):
Mám to podobně, používám spirálu s cca 3 m odporového drátu, je umístěna na spodku víka na keramických patkách a je namotána do jakési pavučiny, po stranách 4 malé dírka, ve středu dna jedna cca 2 cm průměr - sání. Termostat digitální, nastavuji ve stredu vajec 37,9. Otáčím ručně, příští sezonu do toho koupím za 1 tis otáčecí plato na 42 vajec - je na 12 V trafo.
Je to bez ventilátoru a žárovek, nic nepraskne....
Zdar, chce to zdravý rozum a trochu toho fortele a poté není problém.
Jinak já bych žárovku zas až tak nezatracoval. Jak jsem psal, mám dvě paralelně, protože jsem se obával prasknutí. Podlehl jsem fámě, že žárovka vydrží pouze asi 10 000 rozsvícení. Tu jsem si však dokázal spolehlivě vyvrátit, protože moje žárovky mají za sebou již 80 000 rozsvícení a pořád drží. Je pravda, že spínám triakem (100% výkonu) v nule napětí, což je rozhodně šetrnější než spínat třeba relém...
Důležitá pro mě byla hlavně cena, za vytápění líhně (2 porcelánové objímky, 3 žárovky /jedna náhradní, zatím nevyužitá/ a kus kabelu) jsem dal pouhých 45Kč a ještě si na obracení vajec nemusím brát baterku. Na toto zařízení a původní žárovky jsem vylíhl várku kuřat a pižmovek.
O líhních a líhni z ledničky mám pár informací na mojich stránkách www.ahele.cz.
Tak snad to někomu pomůže.