Dobrý den,
na vklákně "krmná dávka malých kuřátek" jsem před časem psala, že jsme si pořídili 5ti denní kuřata plymutek bílých a žlutých. Dnes mají přes 5 týdnů, jsou již od soboty venku. Vše probíhalo bez problémů, i kyž mezi kuřátky byly velikostní rozdíly. Krmíke K1 + zelené + strouhaná mrkev, dříve vajíčko a tvaroh, do vody jsme dávali acidomid D - teď již v menší dávce a nepravidelně. Před 2 dny se mi jedno kuře zdálo apatické, včera jsem našla 2 mrtvá - byly to ti z největších - bílé. Jedno jsem našla u krmítka druhé v kurníku. To u krmítka vedle sebe mělo asi trus s přídavkem krve. Dnes ráno byly 2 zase apatické. Ostatní trus je v pořádku a ostatní kuřátka zatím také. Jediné, co jsme od doby, kdy jsme je dali ven změnili je, že dáváme méně acidomdu a vodu ze studny. - kontaminovaná není, pijí ji i ostatní zvířata - spíš mě napadá teplota. Vím, že jsem nedodala moc informací, takže je hledání příčiny těžké, snažila jsem se vypsat vše jak děláme, třeba tam někdo najde chybu. Mám strach, že nám takto umřou všichni. Děkuji moc za rady a tipy
roklanka
napsal(a):
Pokusila bych se sehnat cokoliv na kokcidiozu. Nemáte někde vedle sebe králíkáře,kozaře,ovčáky, holubáře,zeptejte se na sulfakox,nebo něco na kokcidiozu. Roklanka
ježiš, vždyť my máme sulfadimidin. Ten by šel, ne?? Zítra pojedeme na veterinu, pomůže to i na salmonelu? Děkuji!! uplně jsem na ten sáček zapomněla
Dobrý den, tak abych toto téma (snad) ukončila. V sobotu jsme jeli k veterináři a dostali Sutricol. Chtěla jsem i něco na salmonelu, když to tady pán psal, že to může bých. Řekl nám, že při salmonele by byli již všichni mrtví. První tri dny byly stále úhyny, čtvrtý den jsme chtěli ráno 2 kuřata utratit. Nedokázali skoro udržet rovnováhu, stály, svěšená křídla i ocásek, ber elánu.... přítel je oddělil do bendičky na zeleninu a dal jim tam vodu s atb.. čekala jsem, že umřou, ani nechodily... za 3 hodiny jsem je našla běhat po zahradě, vrátila k ostatním a dnes jsou všichni ok a úhyn už 4 dny nebyl. Tak snad se to po vysazení nevrátí... Děkuji všem za rady---- Ale je ještě jedna věc, co mě trápí..... jak to vlastně vzniklo. 3 týdny byly v umělé kvočně (stará ledniceú - vysoká teplota, tak jsem měla strach z bakterií a když jsme je dali ven, začly po týdnu umírat... může to být tím, že mají výběh hned vedle slepic a kačen? Nejsou přímo v kontaktu - odděluje je plot.... Nerada bych u příštích kuřat měla podobné nepříjemné situace.. děkuji
at720

XXX.XXX.216.113
1/ bych chtěl zdůraznit , že pokud používáte jako prevenci acidomid tak je důležité či spíše nezbytně nutné aby jste ho dávala PRAVIDELNĚ DO VEŠKERÉ NAPÁJECÍ VODY KTEROU DRŮBEŽ PIJE. Pokud to dáváte sem tam nemá to účinek žádný..a to platí i v případě , že podáváte ocet. Osobně používám jablečný.
2/ pokud zkrmujete K1 s antikokicdiostiky /ne všechny výrobci je tam dávají!/ je nutné toto krmivo neředit ničím jiným. Jinak tím naředíte ten obsažení lék a už to nezabere.
3/ kuřata pokud jdou z odchovny ven je potřeba pomalounku přivykat na rozdílnou teplotu. Psala jste , že v odchovně měli vysokou teplotu. A když pak jdou ven kde teploty kolísají a nejsou na to zvyklé může jim to oslabit organizmus a pak stačí nepatrný zdroj nákazy a už se to rozjede.. asi jako u člověka když se nastydne tak má taky oslabenou imunitu.
4/ Ten sulfadimidin jste mohla použít já používám SULFACOX T zabírá to na širší spektrům kokcidii a podobně. informace o podání naleznete v příbalovém letáku. je to tekuté a je to pro širší okruh zvířat. je lepší to mít doma a při podezření podat preventivní kůru.
5/ Hodně zdaru při chovu !
at720
napsal(a):
1/ bych chtěl zdůraznit , že pokud používáte jako prevenci acidomid tak je důležité či spíše nezbytně nutné aby jste ho dávala PRAVIDELNĚ DO VEŠKERÉ NAPÁJECÍ VODY KTEROU DRŮBEŽ PIJE. Pokud to dáváte sem tam nemá to účinek žádný..a to platí i v případě , že podáváte ocet. Osobně používám jablečný.
2/ pokud zkrmujete K1 s antikokicdiostiky /ne všechny výrobci je tam dávají!/ je nutné toto krmivo neředit ničím jiným. Jinak tím naředíte ten obsažení lék a už to nezabere.
3/ kuřata pokud jdou z odchovny ven je potřeba pomalounku přivykat na rozdílnou teplotu. Psala jste , že v odchovně měli vysokou teplotu. A když pak jdou ven kde teploty kolísají a nejsou na to zvyklé může jim to oslabit organizmus a pak stačí nepatrný zdroj nákazy a už se to rozjede.. asi jako u člověka když se nastydne tak má taky oslabenou imunitu.
4/ Ten sulfadimidin jste mohla použít já používám SULFACOX T zabírá to na širší spektrům kokcidii a podobně. informace o podání naleznete v příbalovém letáku. je to tekuté a je to pro širší okruh zvířat. je lepší to mít doma a při podezření podat preventivní kůru.
5/ Hodně zdaru při chovu !
Děkuji za Váš příspěvek, asi to bylo jak píšete těmi výkyvy teplot, sice jsme je dali ven v největších hicech, ale v noci to přece jen kleslo. Acidomid jsme vynechali cca 2 dny než to všechno propuklo. - 2x denně jim měníme vodu a acidomid dostávali jen 1x denně.. To byla taky asi chyba. No člověk se furt učí, jsem ráda, že jste se nezmínil o tom sousedství s kačenama, příští rok tak chceme kuřátka zase, tak by to bylo blbé, kdyby nákaza mohla pocházet od kačen. Slepice sousedí s obojími a jsou ok. Jsme šťastní, že se to zastavilo a hlídáme je jako oko v hlavě :-) ještě dotaz, kolik dáváte octa na 1 litr vody? Děkuji moc!!
V žádném případě si nemyslete, že nahradíte Acidomid octem. Acidomid není jen kyselina octová, ale i další kyseliny, prvky a vitamíny, kde se vzájemně doplňují. S octem ušetříte a okyselíte obsah střev. Acidomid dodá další potřebné látky, zlepší konverzi krmení a dodá vitamíny. Navíc kyselost reguluje pomocí dalších kyselin jako jablečná, propionová a askorbová (vit.C). Myslíte si, že když Vám bába bylinářka doporučí jablečný ocet na pročištění, že stačí obyčejný neboť je levnější?. Dana
at720

XXX.XXX.54.36
jablečný ocet dávkuji stejně jako acidomid.
Paní Dana má pravdu že to nenahradí acidomid ale pokud dáváte i jiné vitamíny tak je to ok. Ovšem i ten ocet musí být v aždé napájecí vodě. pokud ho date jen do části je to k ničemu