Vydrží kvočna tak dlouho sedět ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2012 22:19
janazlesa

XXX.XXX.17.228

Vypadá to, že mi začíná kvokat kvočna(Dominant). Jedna (jakási kříženka) už vodí 18ti denní kuřátka :-). Tu jsem nechala asi 4 dny sedět, pak jsem pod ni dala 13vajíček a všechna vyseděla. Pod tuto novou kvočnu bych potřebovala dát vajíčka až za 7 dní. Vydrží sedět celé 4 týdny? Nesleze mi z nich? smajlík Radši bych jí dala vajíčka už ve středu, ale až by se kuřátka vylíhla, tak hned ten víkend potom nebudeme doma . Díky za odpovědi Jana

7.5.2012 16:49
vendavk

XXX.XXX.71.115

kvočna by měla vydržet sedět, mě sedla hedvábnička, dal jsem pod ní její 9 ks vajec, pět dnů před vylíhnutím, jsem jí vejce sebral a dal jsem je do líhně, vylíhlo se všech 9 kuřátek, nyní mi sedí na křepelčích vejcích a o víkendu by se již měli líhnout. dá se říct, že každou kvočnu využiji k líhnutí dvakrát a doposud mi žádná z vajec nesesedla.......

7.5.2012 18:04
matus111

XXX.XXX.75.109

vendavk napsal(a):
kvočna by měla vydržet sedět, mě sedla hedvábnička, dal jsem pod ní její 9 ks vajec, pět dnů před vylíhnutím, jsem jí vejce sebral a dal jsem je do líhně, vylíhlo se všech 9 kuřátek, nyní mi sedí na křepelčích vejcích a o víkendu by se již měli líhnout. dá se říct, že každou kvočnu využiji k líhnutí dvakrát a doposud mi žádná z vajec nesesedla.......

Hedvabnicka patri mezi plemena s dobre zachovanymi exaktnimi instinktmi a nenarusenou endokrinni cinnosti vsech "materinskych hormonu", coz se o hybridkach rict neda. Dlouhodobe slechteni zpusobilo doslova patologii epifyzi. Jednoduse receno epyfiza hybridu produkuje malo hormonu ktere delaji ze samice starostlivou matku. Vetsina materskeho spravani je ovlyvnena endokrinni cinnosti, to znamena ze kdyz epifyza vyprodukuje malo tehle hormonu nebo je v prubehu kvokani prestane produkovat je jiste ze kvocna z vajec sleze driv nez se vyklubou. Ja bych si netroufal vyslovit definitivni odpoved protoze nektera hybridka ma fyziologii epifyzi vybornou ostatni majiu ruzne patologicke poruchy a to u kazdeho jedince muzou byt jine. Jedine co muzu poradit je ze cinnost epifyzi se da alespon z casti ovplyvnit a faktory sou zde: dostatecne pusobeni slunecniho zarezni, kvalitni strava a zaruceni psychicke pohody to znamena ze kvocna pocas sezeni bude mit absolutni klid a zaroven byach ji nachystal ruzne druhy krmiva a to do jednoho rohu bych ji dal misku se srotem do druheho misku napr se zelenym krmem a pod. aby se v kurniku nenudila a presto mela svoji pohodu. Ale jako rikam tohle je cela veda a urcite se na tomhle svete nenajde nikto kto by vam s urcitosti rekl ze takova kvocna vydrzi sedet i kdyby od zakladu znal jeji chovani staci aby nastala jakakoliv sebemensi zmena prostredi a chovani zvirete se muze zmenit. Na takoveto temy se daji rozvijet nekonecni diskuze... Timto textem sem nechtel nikoho urazit jen se mi zda blbe sebevedome odpovidat jinym lidem na zaklade svcej zkusenosti s jinymi plemeny a proste to je jedno kazde zvire i rovnakeho plemene je jine ... ma o neco jine chovani, jinou cinnost vnitrnich zlaz a celkove stavbu mozgu... a obzvlast u hybridek bych si netroufal... kdyby to byli male okrasne nebo zdrobnele plemena s dobre zachovanym exaktnim chovanim tak muzete TEMER na sto procent rict ze sedet zustanou ale jako rikam "temer" i tam se muze neco stat prece sezeni vice nez tri tydny neni ani u tehle slepic fyziologicke i kdyz maji nanej predpoklad ... ale sebajiste odpovedet na hocijakou otazku tykajici se chovani hybridek je dost ODVAZNE

7.5.2012 22:37
janazlesa

XXX.XXX.17.177

matus111 napsal(a):
Hedvabnicka patri mezi plemena s dobre zachovanymi exaktnimi instinktmi a nenarusenou endokrinni cinnosti vsech "materinskych hormonu", coz se o hybridkach rict neda. Dlouhodobe slechteni zpusobilo doslova patologii epifyzi. Jednoduse receno epyfiza hybridu produkuje malo hormonu ktere delaji ze samice starostlivou matku. Vetsina materskeho spravani je ovlyvnena endokrinni cinnosti, to znamena ze kdyz epifyza vyprodukuje malo tehle hormonu nebo je v prubehu kvokani prestane produkovat je jiste ze kvocna z vajec sleze driv nez se vyklubou. Ja bych si netroufal vyslovit definitivni odpoved protoze nektera hybridka ma fyziologii epifyzi vybornou ostatni majiu ruzne patologicke poruchy a to u kazdeho jedince muzou byt jine. Jedine co muzu poradit je ze cinnost epifyzi se da alespon z casti ovplyvnit a faktory sou zde: dostatecne pusobeni slunecniho zarezni, kvalitni strava a zaruceni psychicke pohody to znamena ze kvocna pocas sezeni bude mit absolutni klid a zaroven byach ji nachystal ruzne druhy krmiva a to do jednoho rohu bych ji dal misku se srotem do druheho misku napr se zelenym krmem a pod. aby se v kurniku nenudila a presto mela svoji pohodu. Ale jako rikam tohle je cela veda a urcite se na tomhle svete nenajde nikto kto by vam s urcitosti rekl ze takova kvocna vydrzi sedet i kdyby od zakladu znal jeji chovani staci aby nastala jakakoliv sebemensi zmena prostredi a chovani zvirete se muze zmenit. Na takoveto temy se daji rozvijet nekonecni diskuze... Timto textem sem nechtel nikoho urazit jen se mi zda blbe sebevedome odpovidat jinym lidem na zaklade svcej zkusenosti s jinymi plemeny a proste to je jedno kazde zvire i rovnakeho plemene je jine ... ma o neco jine chovani, jinou cinnost vnitrnich zlaz a celkove stavbu mozgu... a obzvlast u hybridek bych si netroufal... kdyby to byli male okrasne nebo zdrobnele plemena s dobre zachovanym exaktnim chovanim tak muzete TEMER na sto procent rict ze sedet zustanou ale jako rikam "temer" i tam se muze neco stat prece sezeni vice nez tri tydny neni ani u tehle slepic fyziologicke i kdyz maji nanej predpoklad ... ale sebajiste odpovedet na hocijakou otazku tykajici se chovani hybridek je dost ODVAZNE

Díky za obsáhlou odpověď. Já hybridce taky právě moc nevěřím :-|. I když jsem tu četla několik případů, kdy to byly " zodpovědné" kvočny. Ta kříženka (prý vlašek, ale není to jisté) je skvělá. U hybridky mě zaráží, že se nechá klidně nadzvednout, kdežto ta kříženka na sebe nenechala sáhnout. Ještě ( krom dalších tří hybridek) mám vlašku a dvě australky. Tak si říkám, jestli radši nepočkat na to, jestli začne kvokat australka. Ale co když nezačne? Mám od pána ve vesnici slíbená vajíčka vlašek, a nerada bych tu příležitost propásla smajlík. Těch 13 kuřátek jsou "moje" první :-).Jana

7.5.2012 22:59
danurba

XXX.XXX.50.200

Mě seděla hybridka jak přibitá, byla zalezlá, našla jsem jí aý po nějaké době (minimálně dva týdny), ale vejce měla špatná, tak jsem pod ní dala vajíčka nová a v pohodě je vyseděla. Takže seděla minimálně 5 týdnů. A jiná hybridka mi vysedlěa vajíčka kachen.

8.5.2012 10:13
365ku

XXX.XXX.121.7

Také mi seděla hybridka, seděla vytrvale. Kuřata vyseděla a vodila sama 4 týdny, potom začala snášet a utíkala za hejnem. Dala jsem ji s kuřaty do samostatného výběhu a starala se ještě 3 týdny o kuřata, sice z donucení, ale šlo to. :-)

8.5.2012 13:58
matus111

XXX.XXX.167.88

Jak říkam různe příady.... každý má jinu zkušenost... mě se s hybridkama taky stalo že kvočna seděla jak pribitá protože zřejmě epifýza vypustila mateřské hormony v jedné dávce všechny proto tak zatvrzeně seděla a pak se o kuřata starala jen tři týdny protože "hormony se už minuly" a dost... to je to co říkam patologie (zmeny ve fyziologii/anatomii) epifyzi...ale znám případy kdy sice kvokala ale vydržela jen dva týdny, některé jen tři dny.... jak sem už předtím popsal nevyvracím žádnou odpověď a dokud neznám prostředí, podmínky chovu a chováni konkrétní slepice od základu tak si nedovolím se u hybridek přiklánět ani k jediné odpovědi.... Jako tady reagovali i jiní chovatelé cituji: "vydržela sedět a to bylo přes nějakých 5 týdnu" "vyseděla mi kachňata"..... sou dokonalé příklady nepředvídatelnosti.... a průměrný chovatel by řek že hybridka tolik nevydrží.... jenom že n nebere oklnsti do úvahy že vaše slepičky se mají dobře mají dostatek slunečního záření.... že slepičky nebyli odchovány a tím pádem ani neurotizovány ve velkochovu tím pádem se u nich nevytváři za života získané patologie na mosgu....a proto mají dobrý předpoklad že epifýza bude produkovat hormon fyziologicky t.j. že bude ho produkovat dostatek a uvolňovat jej postupně a pak se není třeba obávat že slepice by byla zlá kvočna ale jako říkam v tomhletom nelze radit ostatním chovatelům dle svých zkušeností předse jen vaše slepičky byy odchovány jinak, mají jiný výběh možná jsou víc vonku jak jiné sleičky zakladatele diskuze ... a prostě mají jiné podmínky a ještě jak jsem už spomínal každá ze slepic má vlastní povahu a o něco líšicí se činnost endokrynních žlaz.....

8.5.2012 16:07
janazlesa

XXX.XXX.4.148

matus111 napsal(a):
Jak říkam různe příady.... každý má jinu zkušenost... mě se s hybridkama taky stalo že kvočna seděla jak pribitá protože zřejmě epifýza vypustila mateřské hormony v jedné dávce všechny proto tak zatvrzeně seděla a pak se o kuřata starala jen tři týdny protože "hormony se už minuly" a dost... to je to co říkam patologie (zmeny ve fyziologii/anatomii) epifyzi...ale znám případy kdy sice kvokala ale vydržela jen dva týdny, některé jen tři dny.... jak sem už předtím popsal nevyvracím žádnou odpověď a dokud neznám prostředí, podmínky chovu a chováni konkrétní slepice od základu tak si nedovolím se u hybridek přiklánět ani k jediné odpovědi.... Jako tady reagovali i jiní chovatelé cituji: "vydržela sedět a to bylo přes nějakých 5 týdnu" "vyseděla mi kachňata"..... sou dokonalé příklady nepředvídatelnosti.... a průměrný chovatel by řek že hybridka tolik nevydrží.... jenom že n nebere oklnsti do úvahy že vaše slepičky se mají dobře mají dostatek slunečního záření.... že slepičky nebyli odchovány a tím pádem ani neurotizovány ve velkochovu tím pádem se u nich nevytváři za života získané patologie na mosgu....a proto mají dobrý předpoklad že epifýza bude produkovat hormon fyziologicky t.j. že bude ho produkovat dostatek a uvolňovat jej postupně a pak se není třeba obávat že slepice by byla zlá kvočna ale jako říkam v tomhletom nelze radit ostatním chovatelům dle svých zkušeností předse jen vaše slepičky byy odchovány jinak, mají jiný výběh možná jsou víc vonku jak jiné sleičky zakladatele diskuze ... a prostě mají jiné podmínky a ještě jak jsem už spomínal každá ze slepic má vlastní povahu a o něco líšicí se činnost endokrynních žlaz.....

Samozřejmě, že co živý tvor, to originál. Jinak co se týká mých slepic, tak bydlíme na samotě v lese, mají neomezený výběh. Ale hybridky jsou nejspíš z velkochovu. Pokud vydrží do neděle a risknu to a dám pod ní vajíčka, tak mám ještě jeden problém. Buď ji můžu nechat sedět na hnízdě v kurníku a třeba ji radši (i s hnízdem ) dát pod klec nebo jí můžu dát do kurníčku ke kvočně s kuřaty. V neděli jim bude 25 dní. A až by se vylíhla druhá kuřata, bylo by jim 6 týdnů a 4 dny, kvočna už by s nimi nebyla. Kde by mohla mít větší klid? A co odrostlá kuřata, nemohou napadat ta malá nebo nebude si ta malá kvočna tak chránit, že by větším ublížila? Další kurník už nemám :-). Díky moc za rady. Jana

8.5.2012 16:20
matus111

XXX.XXX.167.88

janazlesa napsal(a):
Samozřejmě, že co živý tvor, to originál. Jinak co se týká mých slepic, tak bydlíme na samotě v lese, mají neomezený výběh. Ale hybridky jsou nejspíš z velkochovu. Pokud vydrží do neděle a risknu to a dám pod ní vajíčka, tak mám ještě jeden problém. Buď ji můžu nechat sedět na hnízdě v kurníku a třeba ji radši (i s hnízdem ) dát pod klec nebo jí můžu dát do kurníčku ke kvočně s kuřaty. V neděli jim bude 25 dní. A až by se vylíhla druhá kuřata, bylo by jim 6 týdnů a 4 dny, kvočna už by s nimi nebyla. Kde by mohla mít větší klid? A co odrostlá kuřata, nemohou napadat ta malá nebo nebude si ta malá kvočna tak chránit, že by větším ublížila? Další kurník už nemám :-). Díky moc za rady. Jana

Nevím ja bych jiňí nechal normálně v kurníku a zakryl ji jak vy říkate nějakou klecí obávam se že jí bude jiná kvočna s kuřaty dost rozptylovat a mohlo by dojít k tomu... mám z tím zkušenost.. ne u slepic ale u hus že by se kvočna jednoduše vykašlala na své vejce a chtěla by se starat o jiné kuřátka což by druhé kvočně mohlo prospívat kdyby si aspoň na chvili od nich oddechla... také může dojít k opačnímu případu že by jim mohla ta druhá kvočna ubllížit v snaze ochránit své děti nebo i v obyčejné snaze budovat hierarchii... osobně bych jí odděil v kurníku s ostatníma slípkama nějakou klecí, ale pozr budete ji muset na večer aspoň na 20 minut vypustit ven aby se vykalila a vejce se na chvíli ochladili protože já kdybych to nedělal s jednou mojí kvočnou tak by s prominutím srála do hnízda a sama by vejce nechladila protože jak už bylo spomenuto u hybridek se často hormony epifyzi vypustí jednorazově co má za důsledek až přehnáne starání se o vejce.. čiže kvočna nechce vůbec z nich zlést a pak se může stát že se udusí, nebo budou růst pomaleji, protože budou mít nedostatek kyslíku... hodně štěstí:-)

9.5.2012 08:48
janazlesa

XXX.XXX.20.23

matus111 napsal(a):
Nevím ja bych jiňí nechal normálně v kurníku a zakryl ji jak vy říkate nějakou klecí obávam se že jí bude jiná kvočna s kuřaty dost rozptylovat a mohlo by dojít k tomu... mám z tím zkušenost.. ne u slepic ale u hus že by se kvočna jednoduše vykašlala na své vejce a chtěla by se starat o jiné kuřátka což by druhé kvočně mohlo prospívat kdyby si aspoň na chvili od nich oddechla... také může dojít k opačnímu případu že by jim mohla ta druhá kvočna ubllížit v snaze ochránit své děti nebo i v obyčejné snaze budovat hierarchii... osobně bych jí odděil v kurníku s ostatníma slípkama nějakou klecí, ale pozr budete ji muset na večer aspoň na 20 minut vypustit ven aby se vykalila a vejce se na chvíli ochladili protože já kdybych to nedělal s jednou mojí kvočnou tak by s prominutím srála do hnízda a sama by vejce nechladila protože jak už bylo spomenuto u hybridek se často hormony epifyzi vypustí jednorazově co má za důsledek až přehnáne starání se o vejce.. čiže kvočna nechce vůbec z nich zlést a pak se může stát že se udusí, nebo budou růst pomaleji, protože budou mít nedostatek kyslíku... hodně štěstí:-)

Díky za odpověď. Samozřejmě bych ji pouštěla. Ještě mi manžel navrhl, že by mohl udělat přepážku v kurníčku u kvočny s kuřaty, takže by mohla z hnízda do malého prostoru v kurníku, kde by měla vodu a pšenici jen pro sebe a kvočnu s kuřaty by neviděla, i když slyšela.Ale ještě si pořád nevím rady, co po vylíhnutí nových kuřat, jak jsem psala v předchozím dotazu smajlík . Díky Jana

9.5.2012 09:11
jasniceslepice

XXX.XXX.58.74

Nám se teď stalo, že kvočna, kterou jsme nasadili po 4 dnech kvokání. V noci, kdy se měla kuřátka líhnout, slezla a celou noc nad nimi jen stála. Ráno tam byla jen vychladlá mrtvá nedolíhlá kuřátka... ale stát se může cokoliv, to je příroda a my s tím nic nenaděláme smajlíksmajlík

9.5.2012 10:22
ladd

XXX.XXX.34.50

Kvočny k sobě určitě ne, chovají se spíš jak kohouti a ta výše postavená bude tu níže dost intenzivně napadat. Zrovna tak mohou být agresivní i k cizím kuřatům. Pokud jsou větší než ta její tak je napadají téměř vždy. Když ale nejsou společně uzavřeny na malém prostoru tak to není nic co by kuřata nepřežila. Jsou vyjímky že se kvočny snesou ale to by ve Vašem případě byl také problém, protože rozdíl ve věku kuřat je velký a větší budou menší utiskovat, takže je lépe, když se kvočny jedna druhé straní.
Takže kvočna v době sezení zvlášť, nechte ji v kurníku u slepic. Zabrabraňte aby jí slepice během dne mohly podnášet do hnízda. Každý den k večeru když už slepice nesnášejí a nebudou jí tím pádem lézt do hnízda ji vypustťe ven aby se nažrala a proběhla. Zpět na hnízdo se vrátí sama. Jen je potřeba to trochu hlídat, aby se vrátila na správné místo, pokud bude sedět jinde, než byla zvyklá snášet.
S kuřaty pak také zvlášť. Pokud se pak potkají venku, to už problém nebude, znají se, takže ta niže postavené se té výše postavené vyhne.

9.5.2012 19:44
janazlesa

XXX.XXX.10.73

ladd napsal(a):
Kvočny k sobě určitě ne, chovají se spíš jak kohouti a ta výše postavená bude tu níže dost intenzivně napadat. Zrovna tak mohou být agresivní i k cizím kuřatům. Pokud jsou větší než ta její tak je napadají téměř vždy. Když ale nejsou společně uzavřeny na malém prostoru tak to není nic co by kuřata nepřežila. Jsou vyjímky že se kvočny snesou ale to by ve Vašem případě byl také problém, protože rozdíl ve věku kuřat je velký a větší budou menší utiskovat, takže je lépe, když se kvočny jedna druhé straní.
Takže kvočna v době sezení zvlášť, nechte ji v kurníku u slepic. Zabrabraňte aby jí slepice během dne mohly podnášet do hnízda. Každý den k večeru když už slepice nesnášejí a nebudou jí tím pádem lézt do hnízda ji vypustťe ven aby se nažrala a proběhla. Zpět na hnízdo se vrátí sama. Jen je potřeba to trochu hlídat, aby se vrátila na správné místo, pokud bude sedět jinde, než byla zvyklá snášet.
S kuřaty pak také zvlášť. Pokud se pak potkají venku, to už problém nebude, znají se, takže ta niže postavené se té výše postavené vyhne.

Tak kvočnu nechám v kurníku, zatím je v pohodě. Mohl byste mi prosím definovat "malý prostor" :-)? Dospělé slepice mají výběh prakticky neomezený, oplocenou část (asi200m čtverečních ,ale s plaňkovým plotem, tedy s pro kuře velkými mezerami) mají stejně pořád otevřenou .Kvočna s kuřaty jsou v kurníku s výběhem jen 2,5m x 5m. Tam by se více než 6 ti týdenní kuřata mohla setkávat s kvočnou s čerstvými kuřátky nebo je to moc malé? Já mám dojem, že malé a kurníček má asi 1x1m.Dát ta starší k dospělým se bojím hlavně kvůli tomu, že by mohla prolézt do zahrady k našim psům, kde by jim hrozilo od nich uhoněnísmajlík.Omlouvám se za další začátečnické dotazy :-).Jana

9.5.2012 23:08
ladd

XXX.XXX.44.252

Myslel jsem , že kuřata máte na noc v odchovně a přes den ůplně volně jako ostatní drůbež, tak aby jste je neměla na noc společně uzavřené. Jak to popisujete tak ten výběh je pro dvě kvočny a dvě hejna takového věkového rozdílu ale taky malý. Já už bych ty šestitýdenní v klidu pustil mezi slepice, ani bych nečekal až se vylíhnou ta nová. Kvočna už je dlouho vodit nebude tak ať se otrkají pod jejím dohledem. Od dospělých slepic ve Vašich podmínkách nebezpečí určitě nehrozí. Jen nějak vyřešit ty psy.

10.5.2012 11:31
ladd

XXX.XXX.34.50

Večer jsem to psal narychlo. Dodám tedy ještě, že pokud starší kuřata pustíte na volno, nocovat se starými slepicemi by určitě neměly. Musíte tedy vyřešit ještě jednu odchovnu pro tu další "várku".

12.5.2012 16:43
janazlesa

XXX.XXX.1.39

ladd napsal(a):
Večer jsem to psal narychlo. Dodám tedy ještě, že pokud starší kuřata pustíte na volno, nocovat se starými slepicemi by určitě neměly. Musíte tedy vyřešit ještě jednu odchovnu pro tu další "várku".

Co se týče pejsin (jde hlavně o 8mi měsíční kříženku maliňáka), tak se je pokusím během tří týdnů naučit, že se s kuřaty nehraje :-(. S jedním si už "hrála", dostala vynadáno, kuře jen oslintané. Tak snad jí to vysvětlím smajlík.
Teď je to tak, že kuřata můžou z toho malého výběhu, ale kvočna ne.Takže nechodí moc daleko a ostatní slepice i kohout se na ně jen podívají a jdou si po svém. Někdy s nimi pustím i kvočnu a taky v pohodě. A další kurníček (tj. odchovnu) už po manželovi opravdu chtít nemůžu. Stavěl kurník, kachník pro běžce a kurníček pro kuřata :-). S dospělými by neměla být z " hygienického" hlediska (což asi ne, když se potkávají přes den) nebo by je v kurníku ty dospělé napadaly? Díky za odpověď . Jana

14.5.2012 19:47
janazlesa

XXX.XXX.25.191

Tak jsem pod tu kvočnu včera večer dala 15 vajec od vlašek. Sedí jak přibitá, nenechá se vyrušit vůbec ničím. Doufám, že to dopadne dobře:-|. Ta starší kuřata budou muset být tedy od 6ti týdnů s dospělými v kurníku. Manžel jim oddělí kout, kde by mohla mít svoje krmení tak, aby se k němu slepice nedostaly. Jana

14.5.2012 20:11
zogama

XXX.XXX.210.193

Mě už kvokala kvočna snad 4 týdny a až včera jsem ji nasadil, doufam že mi nesleze z hnízda. Jinak je to kvočna Maranska, pry to jsou výborné matky a dobře sedí. Jinak ji děsně přitahuje její hnízdo. Občas tam netrefí, jelikož hnízd je v chlévě víc ale to se stává :-D Takže ji musím hlídat.smajlík

15.5.2012 09:48
ladd

XXX.XXX.34.50

janazlesa napsal(a):
Tak jsem pod tu kvočnu včera večer dala 15 vajec od vlašek. Sedí jak přibitá, nenechá se vyrušit vůbec ničím. Doufám, že to dopadne dobře:-|. Ta starší kuřata budou muset být tedy od 6ti týdnů s dospělými v kurníku. Manžel jim oddělí kout, kde by mohla mít svoje krmení tak, aby se k němu slepice nedostaly. Jana

Tak vyřešené to bude v pohodě. Jde hlavně o to aby se kuřata mohla v klidu nažrat a případně se mohla kam ukrýt před nějakým tím klofancem. Nám někdy kvočna začla spát na hřadech u slepic když kuřatům nebyl ani měsíc a kuřata se zdárně odchovala. Musí se pouze vyřešit krmení.

4.6.2012 19:06
janazlesa

XXX.XXX.26.101

Tak tři týdny jsou za námi a hlásím , že úspěšně smajlík. Hybridka kuřátka vyseděla - z 15 vajec jich je 14 :-). Jedno se bohužel nedostalo z vajíčka.Z vajec se jí vůbec nechtělo slézat, tak jsem ji sundavala asi každé 3 - 4 dny. Kvočna se i nadále perfektně stará. Jenom teda nejsou všechno vlašky, je jich jen 7 (ale zdá se mi že z toho 5 slepiček :-)), 5 kuřat černých, a 2 "tučňáci" - tak je nazvaly děti. Nevíte někdo, jací kříženci by to mohli být ? Vajíčka byla všechna bílá. Zkusím to zjisti od chovatele, ale kdyby někoho něco napadlo :-|. Díky Jana

9.6.2012 23:03
janazlesa

XXX.XXX.25.179

Prosím, prosím , pochvalte někdo hybridku, že seděla 4 týdny :-). A s kuřátky mi taky nikdo neporadí smajlík? Jana

10.6.2012 11:49
janahol

XXX.XXX.110.5

janazlesa napsal(a):
Prosím, prosím , pochvalte někdo hybridku, že seděla 4 týdny :-). A s kuřátky mi taky nikdo neporadí smajlík? Jana

S kuřátky vám neporadím, nejsem dlouholetý chovatel, ale hybridku moc moc chválím smajlík mě letos jedna zasedla, ale vydržela jen týden. Po čtyřech dnech co seděla, dostala místo podkladků vejce a po třech dnech z nich slezla smajlík Pořídila jsem si slepice vloni a letos jsem chtěla kuřátka araukán, které jsem si pořídila letos na jaře, ale žádná z araukánek nechce kvokat a hybridka zas nevydržela sedět. Teď začíná kvokat slepice kamarádce, tak jestli zasedne, tak mi ji půjčí :-) tak mi držte palce :-|

10.6.2012 16:16
blade

XXX.XXX.49.1

Mě už,,kvočna,,kvoče a sedí od velikonoc :-)a to je čistokrevná Vk (vlaška koroptví),smajlíkale není nasazena,letos nepotřebuji líhnout Vk.smajlíktakže sedí a sedí,ale nevysedí:-|

11.6.2012 22:14
janazlesa

XXX.XXX.3.213

Tak držím palce :-). Tahle hybridka byla od začátku klidná, i teď se nechá chytit a ani jí nevadí, když si chytnu kuřátko. A při tom se stará stejně dobře jako ta kříženka, která na nás útočila, vzít si kuře bylo téměř nemožné. Ale když byly kuřatům 4 týdny, snesla vejce a vykašlala se na ně. A do teď je to první slepice, co je žene od krmítka.A jde po nich dost tvrdě, hůř než ostatní "kolegyně". Tak uvidím, co tahle. A ta první kvočna zase dneska vypadala, že by zasedla.Ale má smůlu, už bych kuřata neměla kam dát. Leda když nezasedne "běžkyně", má šanci. Jana

Jolica

21.4.2017 21:04
Jolica

XXX.XXX.19.38

Co když slepice sleze z vajec po 2 týdnech? dá se ještě vejce použít a vložit po jinou slepici, když je neohřívala celý den? je možnost že se z toho ještě něco vylíhne? nebo je rovnou zlikvidovat a dát nové? Jak dlouho vajíčka vydrží když z nich slepice sleze? Děkuji.

21.4.2017 23:44
Paatrik

XXX.XXX.1.39

No neviem, nie som žiadny odborník, ale niekde som čítal, že cca max deň môžu byť vajcia s vyvinutým zárodkom bez tepla, aby tam bola nejaká šanca, že sa vyliahnu. Ale treba len skúsiť

22.4.2017 12:02
ladd

XXX.XXX.139.9

Záleží na venkovní teplotě, v této zimě nevím... a co to je "celý den". Jestli ale do líhnutí zbýva týden, dal bych vajíčka pod novou kvočnu. Kdyby z toho nic nebylo, je ještě šance, že kvočna vylíhne další várku (pokud tedy nesedí na prázdno příliš dlouho). Pak je tu ještě otázka, kolik zárodků přežilo, kolik kuřat bude kvočna vodit, aby neběhala po dvoře se třemi kuřaty. To by bylo lepší, kdyby si vylíhla svůj plný počet z nových vajec.
Je to tedy na Vás, dejte vědět jak to dopadlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík