Pokud jde o pižmovky musíte po prvním vypuštění první den vše hlídat a kontrolovat. Náruživý kačer bude možná mít chuť kachnu pojímat a trochu ji prožene, nezastřižená se nedá a párkrát vyletí na plot, aby měla pokoj. Já jsem kačera měl vždy zastřiženého, aby byl pomalejší a kachnu nezastřiženou, aby mu mohla utéct :) Normální kačer si potomků nebude vůbec všímat, nijak se o ně nezajímá, ale jsou vzácnější výjimky, kdy kačer opravdu kachňata napadá nebo je ubije. Což je špatně. Proto první den je pohlídejte a když uvidíte, že kačer je v pohodě, nebál bych se už.
Ještě mě napadá jedna drobnost a nechci otvírat další vlákno... Mají ve výběhu koupátko - je to 60ti litrová nádoba. K jednomu kraji je na provázcích přivázaná deska (aby se snížila, kdyby byla voda z části vycabraná), mohu nechat kačenky, aby je vzala kačka hned koupat? Zvládnou vylést? i kdyby vody vycébrali třeba 5 cm? Ještě doplním, že se jedná o pižmovky.
Děkji
mesič
napsal(a):
Ještě mě napadá jedna drobnost a nechci otvírat další vlákno... Mají ve výběhu koupátko - je to 60ti litrová nádoba. K jednomu kraji je na provázcích přivázaná deska (aby se snížila, kdyby byla voda z části vycabraná), mohu nechat kačenky, aby je vzala kačka hned koupat? Zvládnou vylést? i kdyby vody vycébrali třeba 5 cm? Ještě doplním, že se jedná o pižmovky.
Děkji
Osobně dávám jen mělké misky a velké lodny obracím nebo uklízím na cca 1-2 týdny, již několikrát se mi stalo, že se kachně utopilo, když se nedostalo ven.
Také se přikláním k tomu vyhnout se na začátku nějakým vaničkám s větším množstvím vody. Jediné bezpečné jsou přírodní kaluže:) Vy totiž uděláte výstup z jedné strany, ale skutečnost bude taková - káčata tam skočí ze všech stran a kachna bude zrovna na opačné straně, kde výstup nemáte. Pak půjde s káčaty pryč zrovna ve směru, kde nemáte tu desku a kachně které bude ve vodě, tak to se neotočí a nepůjde k desce, to bude hekticky sebou plácat ve vodě a snažit se dostat ven na té straně odkud uslyší volání mámy. Brzy se unaví protože k tomu bude ještě hysterčit a utopí se. Stejně tak jsou nebezpečné nádoby s vodou i vyšší. Kachňata umí velmi dobře skákat, co není vyšší jak 20cm je pro 1-7 denní káčata stejně nebezpečné. Já v tomto období nemám nikde na dvorku žádnou nádobu s vodou jen nízké napáječky. Už jsem takhle přišel o hodně káčat. Nebezpečné jsou špagáty - v jakékoli barvě si je kachňata spletou se žížalou, když je dlouhý je to lepší protože jej nedokáže sežrat a bude chodit po dvorku se špagátem když jej sní je konec. S podivem jsou pro káčata nebezpečné krůty, jsou tak blbé, že si myslí, že jejich nohy jsou snad žížaly. hejno brojlerových krůt mi zlikvidovalo 5 kachňat (všem zobáky zlámalo nohy do otevřených zlomenin ).
klakier
mesič
napsal(a):
Tak zatím vše probíhá v pořádku, z 19 vajec je zatím 13 káčátek. Kačer si jich nevšímá vůbec. Koupáto je zaděláno a na pití jen mělké misky a napáječka. Škoda, že je tak chladno...
a ještě fotka v hnízdě
Tak z už se žádné další kachňátko nevylíhlo, bylo jich 13. Jedno jsme bohužel včera našli u krmítka mrtvé - bez zjevných příčin. Všimla jsem si, že když se některé z kachňátek připletolo kačerovi do cesty, trochu po něm chňapl, jedno za zadeček trochu potahal. Dnes jsem si toho všimla zas a kačer šel za kachňátky a zas je štípl, tak jsme rozdělili výběh na 2 půlky a je oddělený. Jedno kachňátko (nejspíš po jeho výchovném štipnutí) trochu kulhalo, ale cca do hodiny nebylo poznat které to bylo. Je to škoda, viděla jsem - i u původních majitelů kačera, že kachňátka byla ve společném výběhu s kačerem, tak jsem doufala, že to půjde i u nás. Má cenu zkoušet je zase spojit, cca za týden, 2, 3? Nebo se vztahy oddělením ještě víc vyhrotí? Je to celkem nepříjemná komplikace, jak kvůli krmení, tak koupátku, které teď má kačena s kachňaty (zakryté). Děkuji za rady
mesič
napsal(a):
Tak z už se žádné další kachňátko nevylíhlo, bylo jich 13. Jedno jsme bohužel včera našli u krmítka mrtvé - bez zjevných příčin. Všimla jsem si, že když se některé z kachňátek připletolo kačerovi do cesty, trochu po něm chňapl, jedno za zadeček trochu potahal. Dnes jsem si toho všimla zas a kačer šel za kachňátky a zas je štípl, tak jsme rozdělili výběh na 2 půlky a je oddělený. Jedno kachňátko (nejspíš po jeho výchovném štipnutí) trochu kulhalo, ale cca do hodiny nebylo poznat které to bylo. Je to škoda, viděla jsem - i u původních majitelů kačera, že kachňátka byla ve společném výběhu s kačerem, tak jsem doufala, že to půjde i u nás. Má cenu zkoušet je zase spojit, cca za týden, 2, 3? Nebo se vztahy oddělením ještě víc vyhrotí? Je to celkem nepříjemná komplikace, jak kvůli krmení, tak koupátku, které teď má kačena s kachňaty (zakryté). Děkuji za rady
Asi to bude kačer od kačera, já měl za dobu chovu dva, byli jen zvědaví, ale na druhý den si káčata nevšímali, to spíš jsem se bál slepic, které pokud nebyla kachna na blízku si neodpustily je vždy klovnout
my máme kačenky prvně. máme tři holky a dva kluky (druhého kluka jsme si vzali z milosti). Jeden kačer je uplně v pohodě ale ten druhý to je terorista! šlape po vajíčkách i po slepičích, tak jsme malé kačenky radši dali zatím bokem a až budu kačenu s malými pouštět ven, tak kačery raději zavřu. Jsem docela ráda, že takového teroristu nemáme jen my. Protože těch zvláštností na našem hospodářství už máme dost :D