Dobrý den, má někdo zkušenost, zada se kvočně, která sedí cca 7-10 dní / první 3 dny dost hnízdo opouštěla než se usadila / dají "podstrčit" týden stará kuřátka? Mám možnost koupit nás. vajíčka nebo kuřata. Kuřata by byla lepší, neb je počet hned jistý, ale nevím zda je to možné.
A ještě jeden dotaz, čistě ze zvědavosti, zda pokud kvočna vysedí svá kuřátka, zda se jí dají třeba po týdnu přidat stejně stará kuřata tj. týden stará?
Děkuji za informace.
Dobrý den, my jsme loni zkoušely dát pod kvočnu 10ti týdenní kuřata a nepovedlo se. Kvočna nejen že kuřata klovala a vyhazovala z hnízda (2 uhynuly), takže jsme nakonec měli zbytek stejně doma, ale i rozházela hnízdo a kvokání ji přešlo.
Někde jsem četla, že slepička musí slyšet svoje kuřátka, jak ve vajíčku "povídají" a pak je spokojená. Takže si spíš myslím, nechat ji vysedět svoje (při líhnutí odebírat) a pak jí s těmi jejími přidat stejně stará "kupná". Ale určitě poradí i zkušenější chovatelé. Každopádně držím palce
skybova.vendula
napsal(a):
Dobrý den, my jsme loni zkoušely dát pod kvočnu 10ti týdenní kuřata a nepovedlo se. Kvočna nejen že kuřata klovala a vyhazovala z hnízda (2 uhynuly), takže jsme nakonec měli zbytek stejně doma, ale i rozházela hnízdo a kvokání ji přešlo.
Někde jsem četla, že slepička musí slyšet svoje kuřátka, jak ve vajíčku "povídají" a pak je spokojená. Takže si spíš myslím, nechat ji vysedět svoje (při líhnutí odebírat) a pak jí s těmi jejími přidat stejně stará "kupná". Ale určitě poradí i zkušenější chovatelé. Každopádně držím palce
10-ti denní kuřata
Zrovna jsem řešila stejný problém. Mám kvočnu s desetidenními kuřaty a třídenní kuřátka z líhně. Pokusila jsem se je spojit, ale nešlo to. Chvíli ty cizí snášela, ale evidentně jí vadilo, že jsou menší (i když byly stejné barvy). Musela jsem je dát zpět do odchovny. Potom mě druhý den napadla stejná věc jako Vás- dát je jiné kvočně, která sedí na vajíčkách teprve týden. Je to zkušená kvočna, která mi už odchovala několik snůšek loni i předloni. Večer jsem kvočnu přemístila z hnízda do domečku v odchovné ohrádce na trávě a když se usadila, nastrkala jsem pod ni ta kuřátka z líhně. Neměla jsem vůbec obavy, že by je nepřijala, slepice není tak chytrá, aby jí došlo, že sedí teprve týden a toto je hodná a spolehlivá matka. Taky si je ihned začala křídly hrnout pod sebe a štěbetat jim. A už jsou její.
Pro zvědavce- vajíčka této kvočny, na kterých seděla, jsem dala další kvočně, která začala právě kvokat. Stejně jsem už další nasazovat nechtěla, tak se mi to hodilo Sice to vše trochu připomíná škatule, škatule hejbejte se, ale všichni jsou spokojeni- kuřátka z líhně mají mámu, první kvočna své děti a třetí kvočna bude mít taky své, jen o týden dříve.
Moc děkuji za vaše zkušenosti a rady. Mám ještě jeden dotaz? Při debatě na toto téma "na návsi" jsem obdržela radu, že se mají všechna kuřata - vlastní i dokoupená nastříkat nějakou stejnou vůní / jemnou / že to kvočnu zmate a nepozná své od cizích? Tak se chci zeptat jeli na tom něco pravdy. Děkuji.
No, podle mé zkušenosti kvočně vadila hlavně rozdílná velikost, podle toho poznala, že jsou cizí. Předtím jsem je totiž všechny vzala (ta její i ta cizí) a smíchala mimo kvočnu na čas do bedničky, po vrácení určitě měly stejný pach a nepomohlo to. Vyloženě ji štvalo, že jsou nová menší a v hejnu kuřat se vždycky zakoukala na to menší (i když stálo v klubku ostatních stejně zbarvených kuřat, ale o týden starších) a šla po něm. Takže nám to nepomohlo.
365ku
napsal(a):
Moc děkuji za vaše zkušenosti a rady. Mám ještě jeden dotaz? Při debatě na toto téma "na návsi" jsem obdržela radu, že se mají všechna kuřata - vlastní i dokoupená nastříkat nějakou stejnou vůní / jemnou / že to kvočnu zmate a nepozná své od cizích? Tak se chci zeptat jeli na tom něco pravdy. Děkuji.
Na tom moc pravdy není, neboť ptáci všeobecně nemají moc vyvinutý čich. Určitě se s ním neorientují při péči o mladé. Jedna z mála čeledí, kde je čich více vyvinut jsou havranovití a krkavcovití, supovití - prostě mrchožrouti, kde je nutnost nalézt mršinu podle čichu. Já si vždycky dělám legraci a s trochou nadsázky dětem ve škole říkám, že slepice mají asi 3 čichové buňky. Oni si to pak lépe pamatijí. Dana
Mně se podařila nádherná věc, hedvábnička seděla už skoro 4 týdny a bylo jasné, že nic nevysedí. Koupila jsem jí 8 kuřátek z líhně, vzala jí vejce a kuřata pod ní podstrčila. Všechny si okamžitě poschovávala pod sebe a už se k ní nesměl nikdo přiblížit. Štˇastná to slepice. Ta její vajíčka byla prázdná, v jednom bylo mrtvé kuře.
Mám kvočnu, které se ve středu vylíhlo kuře, které jsem odebrala a potom už se žádné nevylíhlo. Ale na vejcích seděla pečlivě dál. Povedlo se mi sehnat týdenní kuřátka vlašky koroptví, která jsem jí v sobotu podložila i s jejím (černým a o 4 dny mladším) kuřetem . A druhý den jsem měla hrdou kvočnu vodící "svých" 11 kuřátek ! Jsem nadšená, že se to povedlo
. Jana
Kuřata jí můžete vložit, ale nejlépe do 3 dnů stáří. Vložte je na noc, když se setmí a vejce na kterých sedí odeberte. Pokud bude mít svoje, můžete pod ni přidat cizí, dokud ty svoje nevyvede z hnízda, to je tak do těch 3 dnů. Když už bude chodit týden se svými kuřaty, je velká pravděpodobnost, že cizí a ještě jinak staré nepřijme. Nejlépe je naplánovat vložení cizích kuřat, když se dolíhla, ta její. Mně takto hedvábnička odvodila 11 kuřat. Vyseděla 3 svoje a 8 jsem jí přidala.
Tak já zrovna dneska z nouze udělala pokus, který vyšel. Mám kvočnu s kuřaty 14 dní starými a ve vedlejší odchovně byla krůta s krůťaty 7 dní starými. A dneska jsem našla 4 krůťata ušlapaná. Nevím, jak to vzniklo, ale už z loňska vím, že tahle krůta není na odchov krůťat nejvhodnější, má velké úhyny. Tak jsem popadla zbylá krůťata a strčila pod kvočnu ke kuřatům a ona se nijak nebránila. Večer jsem jí šla zkontrolovat, krůˇatat jsou pod ní normálně zalezláa vůbec jí to nepřijde divné. Takže to je asi slepice s hodně silným mateřským pudem, budu si jí muset označit, abych jí náhodou nezabila. Je to křížená sumatránka.
Jinak kuřata pod kvočnu by se měla dávat v noci, kdy je kvočna klidnější, do rána načichnou jejím pachem a zvykne si na jejich hlasy a ona je pak lépe přijme. Dana
Ahoj ja jsem kuřata přidaval tak že kvočna seděla 3 a 4 tydny seděla a jak se vylihli jeji kuřata tak večer přidal i kupovany kuřata a kvočnu jsem 1 tyden hlidal a měl v ohradě aby si novy kuřata zvykli na ni a ona na ně a pak běhaly volně a rozdil byl ve velikosti 1denni až 3 tydny
krasně vodila všechny