Pekný deň, chcel by som sa opýtať skúsených chovateľov, čo mi poradia. Chcem začať chovať sliepkyna okrasu a aj úžitok/vajcia mäso/ pri dome na okrasnej záhrade, aby mi ju nezničili odzovaním okrasných kríkov a veľkým množstvom trusu, a potreboval by som, aby neboli plašivé psom, ktoré ho mám pusteného voľne v záhrade/ neublíži im/. V okolí sú hneď paneláky, tak asi musím vylúčiť kohúta, lebo by ich otravoval hlukom. Myslíte, že je realne nejaký druh chovať 4-5 ks sleipok za týchto podmienok,? Ak ano dajte mi typ. Kurín spravím. Ďakujem
Zvolte polotěžké nebo těžké plemeno, ta jsou klidnější. Lepší pokud bude i zdrobnělé, mají menší nároky na krmivo a prostor. Například Wyandotky, ty jsou v nepřeberném množství barevných rázů nebo zkuste Vaše Oravky. A nebo Brahmanky, ty bych si ale vzal velký, ty zdobí ta mohutnost. Také se doporučují rousná plemena, protože méňě hrabou. Vyhledejte vzorník plemen a vybírejte dle užitkovosti a z toho co se Vám líbí. Kohouta zkuste, dát pryč ho můžete vždycky. Některý méně temperamentní to s kokrháním ani nepřehání. Musíte počítat s tím , če něco Vám ale ozobou a rozhrabou stejně. Pokud by to bylo nad míru únosnosti tak se to dá řešit tím, že je budete z výběhu pouštět jen na omezanou dobu nebo snížíte počet.