skoro každý Vám napíše, že taková vejce je potřeba očistit za sucha smirkovým papírem nebo špínu oškrábat nožem atd., aby se nepoškodil povrchový ochranný film na skořápce. Já mám ale zkušenost takovou, že vždy když jsem špinavá vejce umyl mokrým hadrem a mechanicky osušil suchým ručníkem, kuřata se líhla normálně.
no já jsem třeba toto vůbec neřešila a pod kvočnou se mi vylíhli všechny kuřátka (samozřejmě, že neooplodněná se mi nevylíhla :D ) i z těch pokaděných vajíček... asi to je kus od kusu, ale jestli bych byla na vašem místě, tak bych jedno zkusila umýt, druhé oškrábat a třetí nechat pokaděné a pak bych se podle toho rozhodla co v budoucnosti :)
Dobrý den ten ochranný film chrání vejce jen před inkubací. Je od toho aby nečistoty během snášení a vlhkost při změně teplot nepronikly do vejce než bude v teple. Pak už je fuč. Po pár dnech vrtění se v hnízdě se úplně odstraní. Pokud máte znečištěné vejce vůbec se nebojte je omýt vlažnou vodou z vodovodu ujišťuji vás, že na lítostivost to nemá žádný vliv. Mám to ověřeno již za roky chovu u kachen, hus, krůt a slepic.