Jak rozeznat pohlaví u mladých pekinek?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2012 06:21
sona1

XXX.XXX.1.101

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zkušenějších chovatelů na jednu věc, které jsem si u mláďat všimla. S kachnami letos začínám, tak se předem omlouvám za možná hloupý dotaz. Část mláďat má zobák růžový a část žlutooranžový. Znamená to něco nebo je to jen individuální záležitost? Nedá se např. podle toho poznat, kdo bude kačenka a kdo kačer? Přikládám fotky a děkuji předem za odpovědi. Soňa

22.5.2012 06:25
sona1

XXX.XXX.1.101

poslední. snad to tady půjde poznat ten rozdíl

22.5.2012 23:03
michuela

XXX.XXX.130.162

Taky jsem si toho všimla, jsem zvědavá jestli vám někdo odpoví. Napadlo mě ž eby to šlo třeba roztřídit dle velikosti, ale nesedíto, různě velké kačeny mají různé zobáky ato jsou líhlé v 1 den

23.5.2012 06:22
sona1

XXX.XXX.1.101

michuela napsal(a):
Taky jsem si toho všimla, jsem zvědavá jestli vám někdo odpoví. Napadlo mě ž eby to šlo třeba roztřídit dle velikosti, ale nesedíto, různě velké kačeny mají různé zobáky ato jsou líhlé v 1 den

U nás to taky podle velikosti nesedí. Ale ta barva zobáčků je opravdu hodně rozdílná. Zajímalo by mě, jestli je to opravdu jen náhoda nebo to něco znamená ....

23.5.2012 08:11
mozaik

XXX.XXX.40.144

Ta barva zobáku, nohou a kůže je dědičná záležitost. Pravděpodobně káčata pocházejí od rodičů, kteří to tak taky měli. Ale jestli to půjde, zkuste je označit, sledovat a časem dejte vědět, jestli opravdu nemá pohlaví vliv na barvu zobáků.

23.5.2012 08:40
sona1

XXX.XXX.1.101

mozaik napsal(a):
Ta barva zobáku, nohou a kůže je dědičná záležitost. Pravděpodobně káčata pocházejí od rodičů, kteří to tak taky měli. Ale jestli to půjde, zkuste je označit, sledovat a časem dejte vědět, jestli opravdu nemá pohlaví vliv na barvu zobáků.

Oni ale mají všichni nohy žluté, jen ty zobáky mají někteří růžové.... Díky, budu to pozorovat a dám vědět.

25.7.2012 08:55
sona1

XXX.XXX.1.101

mozaik napsal(a):

Dobrý den všem,

ozývám se po čase s dalším dotazem. Naše pekinky už mají 3 měsíce, jsou to nádherné, silné kačky, ale stále se mi nedaří rozeznat jejich pohlaví. U stejně starých ruánek už mám 100% jistotu kdo je kačer a kdo kačka, ale u pekinek bohužel stále nevím. Co se týče barvy zobáku- ti, co jej měli růžový, jsou nyní menší a zobák mají žlutý, ti, co měli zobáček oranžový, jen nyní mají sytě oranžový a jsou větší. Znamená to, že ty menší, se žlutými zobáky jsou kačenky a ti větší s oranžovými zobáky kačeři? Podle hlasu je nedokážu rozeznat, i když jejich pozorováním trávíme hodně času. Někteří kvákají hodně nahlas, někteří tišejí, ale jistotu nemám. Potřebovala bych už hejno rozdělit a vybrat chovné kusy (mám koupená 2 nepříbuzná hejna mladých), ale stále nevím... Poradí mi prosím někdo zkušený, jak 3 měsíční pekingské kačenky rozeznat?

Soňa

25.7.2012 11:53
frikmon

XXX.XXX.197.182

Dobrý den, u tříměsíčních čínek to už musíte rozpoznat. Kačeři jsou mnohem větší, o něco méně opeření než kačenky a taky velká hlava je prozradí. Když tak dejte sem foto a nějak se to rozklíčuje:-)

25.7.2012 12:02
sona1

XXX.XXX.1.101

frikmon napsal(a):
Dobrý den, u tříměsíčních čínek to už musíte rozpoznat. Kačeři jsou mnohem větší, o něco méně opeření než kačenky a taky velká hlava je prozradí. Když tak dejte sem foto a nějak se to rozklíčuje:-)

No já právě nemám čínky, ale pekingské kachny. Jsou v podstatě stejné, čučím na ně pořád a stále nevím, kdo je kdo... Zítra vložím čerstvé fotky, snad to zkušenější chovatelé rozluští.

25.7.2012 12:47
m.l.

XXX.XXX.209.24

Ve 3 měsících by se pohlaví u kachen už mělo poznat podle káchání. Kachny mají mnohem jasnější a silnější hlas než kačer. Ten jako by chraptěl, šeptal - jinak to popsat neumím. To je dáno tím, že kačer má rozšířené zakončení hrtanu.

25.7.2012 13:02
sona1

XXX.XXX.1.101

m.l. napsal(a):
Ve 3 měsících by se pohlaví u kachen už mělo poznat podle káchání. Kachny mají mnohem jasnější a silnější hlas než kačer. Ten jako by chraptěl, šeptal - jinak to popsat neumím. To je dáno tím, že kačer má rozšířené zakončení hrtanu.

No jenže právě několik těch velkých, mohutných a s oranžovými zobáky kváká hodně nahlas... A naopak pár menších se světlými zobáky jakoby šeptá. Je snad možné, aby někteří kačeři byli menší, než kachny?? Jsou stejně staří. Fakt nevím no, nedokážu je rozlišit.

25.7.2012 14:54
m.l.

XXX.XXX.209.24

sona1 napsal(a):
No jenže právě několik těch velkých, mohutných a s oranžovými zobáky kváká hodně nahlas... A naopak pár menších se světlými zobáky jakoby šeptá. Je snad možné, aby někteří kačeři byli menší, než kachny?? Jsou stejně staří. Fakt nevím no, nedokážu je rozlišit.

To je možné, za prvé kačeři dospívají později a pokud byla nevyrovnaná násadová vajíčka, tak nikde není psáno, že se nemohy vylíhnout drobnější kačeři oproti kachničkám. Pak také záleží jaké pekinské máte Čistokrevné, nebo brojlerové. Kupované, nebo nechané z loňska a vysezené. Brojlerová je hybrid, dál se štěpí. Těch možností proč kačer může být ze začátku menší je hodně. Proto by se do chovu měla nechávat jen nejvyvinutější zvířata. V praxi to ale většinou vypadá tak, že se začnou nejlepší zabíjet a do chovu se nechá co zbyde. Tím se nechci nikoho dotknout, to jen že většina je natěšená na pečínku takže když už je něco k zabití tak proč to neochutnat.

26.7.2012 06:21
sona1

XXX.XXX.1.101

m.l. napsal(a):
To je možné, za prvé kačeři dospívají později a pokud byla nevyrovnaná násadová vajíčka, tak nikde není psáno, že se nemohy vylíhnout drobnější kačeři oproti kachničkám. Pak také záleží jaké pekinské máte Čistokrevné, nebo brojlerové. Kupované, nebo nechané z loňska a vysezené. Brojlerová je hybrid, dál se štěpí. Těch možností proč kačer může být ze začátku menší je hodně. Proto by se do chovu měla nechávat jen nejvyvinutější zvířata. V praxi to ale většinou vypadá tak, že se začnou nejlepší zabíjet a do chovu se nechá co zbyde. Tím se nechci nikoho dotknout, to jen že většina je natěšená na pečínku takže když už je něco k zabití tak proč to neochutnat.

To já jsem spíš "natěšená" si nechat právě do chovu to nejlepší a tak pořád čekám, protože je nedokážu rozeznat :-)) Asi si je budu muset držet všechny až do druhého přepeření, až se kačerům udělá kačírek, budu mít konečně jistotu...
Mám je koupené, takže nevím nic o nnásadových vajíčkách atd.. Včera jsem se zaměřila na hlasové projevy- a asi máte pravdu, že prostě jsou nevyrovnaní. Někteří menší šeptali, ale i někteří větší. Podle vzhledu je podle mne rozlišit nejde, hlavy atd mají všichni stejné a velikostí se řídit nemůžu. chci si samozřejmě nechat na chov ta největší a nejsilnější zvířata, tak se zaměřím teď v pozorování na ně a uvidíme. Přidám ještě pár fotek. Moc díky všem za sdílení zkušeností, s kačenkami začínáme.
Soňa

26.7.2012 07:33
sona1

XXX.XXX.1.101

Tady je třeba vidět, že mají tyto dvě rozdílný tvar hlavy- mohl by ten vlevo s hlavou větší, mohutnější a kulatější být kačer a to druhé kačenka?

26.7.2012 07:55
danielbratislava

XXX.XXX.28.118

sona1 napsal(a):
kačer?- kačenka?

Káčer.

26.7.2012 07:55
m.l.

XXX.XXX.209.24

sona1 napsal(a):
Tady je třeba vidět, že mají tyto dvě rozdílný tvar hlavy- mohl by ten vlevo s hlavou větší, mohutnější a kulatější být kačer a to druhé kačenka?

Dobrý den, mohl by být, ale ještě nemají ani dorostlé letky tak ještě rostou a podle vzhledu bych to osobně nikomu na 100% nepotvrdila. Mimochodem přepeřená kachna je mnohem masitější a chutnější takže těch cca 6 týdnů déle krmit se vyplatí.

26.7.2012 07:58
m.l.

XXX.XXX.209.24

m.l. napsal(a):
Dobrý den, mohl by být, ale ještě nemají ani dorostlé letky tak ještě rostou a podle vzhledu bych to osobně nikomu na 100% nepotvrdila. Mimochodem přepeřená kachna je mnohem masitější a chutnější takže těch cca 6 týdnů déle krmit se vyplatí.

Tedy pokud je máte pro sebe ne na prodej.

26.7.2012 07:59
danielbratislava

XXX.XXX.28.118

sona1 napsal(a):
foto

Foto vložené 7,30,48 káčer.

26.7.2012 08:00
sona1

XXX.XXX.1.101

m.l. napsal(a):
Tedy pokud je máte pro sebe ne na prodej.

Máme je pro sebe a hlavně, jak jsem už psala, chci si z nich sestavit chovnou skupinu, tak si je nechám co nejdéle a vybrat ty nejlepší. Jinak děkuji za tip, ráda se poučím zkušeností jiných.

26.7.2012 08:01
sona1

XXX.XXX.1.101

danielbratislava napsal(a):
Káčer.

Prosím Vás, podle čeho jste poznal, že to je kačer? Čím se mám řídit??

26.7.2012 08:02
sona1

XXX.XXX.1.101

Foto vložené 7,30,48 káčer.

Podle čeho to prosím poznáte? Já je vidím denně a nedokážu to určit smajlík

26.7.2012 08:12
danielbratislava

XXX.XXX.28.118

sona1 napsal(a):
Podle čeho to prosím poznáte? Já je vidím denně a nedokážu to určit smajlík

Pohlavný dimorfizmus - káčer má predĺženú hlavu a ohnuté kosieriki na chvoste, samozrejme aj hlasový prejav je iný.

26.7.2012 08:16
sona1

XXX.XXX.1.101

Pohlavný dimorfizmus - káčer má predĺženú hlavu a ohnuté kosieriki na chvoste, samozrejme aj hlasový prejav je iný.

Takže podle té hlavy je na této fotce kačer ten vpravo?

26.7.2012 08:20
danielbratislava

XXX.XXX.28.118

sona1 napsal(a):
Takže podle té hlavy je na této fotce kačer ten vpravo?

Treba vidieť kosieriky (ohnuté pierka na chvoste)

26.7.2012 08:43
sona1

XXX.XXX.1.101

Podle kačírku je později samozřejmě poznám i já. No tak já to nebudu hrotit, stejně je teď zabíjet nechci, tak holt počkáme :-) A zatím se zaměřím na hlasové projevy.

26.7.2012 10:42
frikmon

XXX.XXX.197.182

Omlouvám se že jsem dával radu ohledně pižmových a ono se jednalo o pekinky. I já jsem se sekl ale hleděl jsem na ně že jsou nějaké divné na pižmovky a pak jak mi blesklo tak sem se musel sám sobě zasmát!:-) Co se týče pekinek je to horší ale rádci mají pravdu to poslední opravdu káčer. U pekinek je důležité sledovat kačírek-ohlá pírka v ocase a samozřejmě hlasový projev, navíc v tomto věku už mají kačeři mohutnější hlavu oproti jemné kachní ale bacha to není až tak směrodatné. Tak pěkný den a hodně zdaru v chovu:-)

26.7.2012 14:31
sona1

XXX.XXX.1.101

frikmon napsal(a):
Omlouvám se že jsem dával radu ohledně pižmových a ono se jednalo o pekinky. I já jsem se sekl ale hleděl jsem na ně že jsou nějaké divné na pižmovky a pak jak mi blesklo tak sem se musel sám sobě zasmát!:-) Co se týče pekinek je to horší ale rádci mají pravdu to poslední opravdu káčer. U pekinek je důležité sledovat kačírek-ohlá pírka v ocase a samozřejmě hlasový projev, navíc v tomto věku už mají kačeři mohutnější hlavu oproti jemné kachní ale bacha to není až tak směrodatné. Tak pěkný den a hodně zdaru v chovu:-)

Díky a taky přeji hodně zdaru :-) Sleduji ocásky ostřížím zrakem a poslouchám je každý den, snad už to brzy rozšifruji :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík