Ahoj všem, chci se zeptat.. Mám dvě kachny obě sedí na jednom hnízdě, ale ta jedna nevím která, mi už podruhé vyhodila vajíčko z hnízda. Jedno jsem zachránila a pod prosvětlovačkou zjistila, že je plné a zorodek živý. Jelikož mi jede i líhen, tak jsem ho šoupla tam.
Jenže dnes vyhodila další vejce a to rozbila a skořápku si donesla ven a tam ji žrala. Samozřejmě káče tam bylo taky. Mají se líhnout za 10 dní. Tak nevím, co mám s kačou dělat. Proč to rozbíjí a žere???
Má málo vápníku??? Už jsem ji tam dala i skořápky od slepičích vajec, ale nevím zda to pomůže..
Poradte mi prosím..
Jestli máte líheň, tak není co řešit. Vejce přendejte do líhně a nahraďte podkladky. Až se budou kachňata naklubávat, tak je pod ní zase vraťte. Mě takhle kačena likviduje vejce od slepic. Jsem přesvědčen o tom, že pozná, že to není její, tak jej zlikviduje. Mě takhle vynosila jedna kachna z okolních hnízd všechny sádrové podkladky, které vyházela až před kurník, a že s tím musela mít pořádnou práci.
oluška
napsal(a):
Dobrý den,
taky mi to kačena dělá, včera a dnes jsem našla již skoro udělané kačátko a rozbité vajíčko. :/ a není možnost, aby nebylo její. Včechny jsou stoprocentně její vajíčka, tak babo raď :/
Možné také je, že je až moc úzkostlivá a kačatům "pomáhá" z vajíček. To mi dělala jednou kvočna araukany. Příkladně seděla a když už se měla kuřata líhnout a ona v nich cítila pohyb, tak vejce začala masakrovat, tehdy jsem to vyřešil tak, že jsem vejce odebral a protože jsem ještě neměl líheň, tak jsem vejce s trochou štěstí nechal dolíhnout jen tak pod žárovkou. Chce to mít líheň a když se něco takového děje, tak vejce raději odebrat. Když si jí vyrobíte svépomocí, tak za ní nedáte více, než za dva metráky pšenice a určitě se vyplatí.