Zaujíma ma, či sa nejakým spôsobom dá ovplyvniť kvokavosť u sliepok. Minulý rok nám sedeli 4 zo siedmych, teraz z 13tich ani jedna zatial. Samozrejme vrátane tých minuloročných. Nič okrem počtu sliepok sa nezmenilo, rovnaké životné podmienky, možnosť pásť sa na veľkej záhrade, kvalitné krmivo... Aha a zmenili sme kohúta, to by ale sliepkam malo byť jedno... Preto premýšľam či sa to dá niečim ovplyvniť, mrzelo by ma keby sme ostali bez kurčiat, potrebujem obmieňať staré sliepky za nové priebežne.
Z toho vyplýva aj moja druhá otázka... sedí nám pižmovka na vajíčkach, premýšľam že by som pod ňu podložila aspoň pár slepačích vajec. Spomínam si že kedysi starkániečo také robila, že kačena zároveň vyviedla kurence aj káčatá. Máte niektos tým skúsenosť? V utorok to budú 2 týždne čo kačena sedí, po zasadnutí ešte doniesla dve vajíčka, má ich 15. Keby som pridala dajme tomu 6 slepačích, bude to už veľa? Alebo to obsadne? Predsa, kačena je väčšia ako kvočka a pod kvočku som dávala 17 vajec, dokonca jedna mi vyvodila 21 kurčiat (svoje a zároveň druhej sliepky ktor uhynula na znáške, bol medzi nimi 5 dní rozdiel). Skúsiť tej pižmovke podložiť, alebo len čakaťč či mi nesadne kvočka?