Dobrý den,
prosím o radu. Zhruba před týdnem jsem na svém kohoutovi začla pozorovat značně zduřelý obličej, normálně žere, je aktivní a honí slepice, hlavou neklepe. Dost jsem hledala v příspěvcích tady na fauně, tak se chci zeptat jestli to třeba není hemofylová rýma, je hodně nakažlivná? přikládám foto ....
Díky Markéta
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli je obličej kohoutka horký může to být kousnutí klíštětem.Měla jsem něco podobného u housete,žralo v pohodě se pohybovalo až jsem po doslovném zkoumání našla u kořene zobáku kusanec.Sice i obyčejné různé mušky to mohou mít nasvědomí.Podávala jsem takový maličký úlomek penicilinu,který je pro lidi a to vždy večer po dobu 5 dnů a house už je o.k.Zkuste to ještě jednou prozkoumat.Hemofyliová rýma se také léčí antibiotiky,ale přeci jen je to rýma.

Kdyby to byla hemofilová rýma, tak by i prskal a moc by nežral. A hemofilová rýma je fakt nakažlivá hodně, takže už by vám prskaly všechny slepice, to máte během několika dní v celém hejnu.
Ale takhle by mohla vypadat chronická forma cholery drůbeže. Neříká se jí lalůčková choroba jen tak:)
napsal(a):
Kdyby to byla hemofilová rýma, tak by i prskal a moc by nežral. A hemofilová rýma je fakt nakažlivá hodně, takže už by vám prskaly všechny slepice, to máte během několika dní v celém hejnu.
Ale takhle by mohla vypadat chronická forma cholery drůbeže. Neříká se jí lalůčková choroba jen tak:)
Jéje, no tak o této nemoci jsem ještě neslyšela, teď jsem si o ní v rychlosti něco přečetla -některé příznaky sedí - ale je možné abych si akutního stádia nemoci nevšimla ?? Ráno je pouštím z kurníku a večer zavírám, přes den za nimi chodím je pozorovat. Kde by se mohl nakazit? Mohlo by to být od hus? Ale husičky nic nemají...

Ještě jsem se dívala do knížky-no cholera je přeci jen závažné onemocnění-vzniká tam,kde je vlhko a nepořádek.Navíc při choleře jsou zvířata malátná,ospalá, a to i při chronické form+ě.Cholera se špatně léčí a tím,že může být i chronická,tak se léčení nedoporučuje.Je třeba prohlédnout chov-inkubace cholery je 24-48hodin.Navíc onemocnění přenášejí hlodavci,ale i husy a kachny-dělají hodně vlhko okolo sebe,proto se nemá hrabavá drůbež chovat společně s vodní drůbeží.Jinak údajně choleru ničí sluneční záření-tedy osluněný výběh.Pozorujte slepičky a v případě,že se to bude šířit,raději je zlikvidujte,ale nezakopávejte-spalte.
napsal(a):
Ještě jsem se dívala do knížky-no cholera je přeci jen závažné onemocnění-vzniká tam,kde je vlhko a nepořádek.Navíc při choleře jsou zvířata malátná,ospalá, a to i při chronické form+ě.Cholera se špatně léčí a tím,že může být i chronická,tak se léčení nedoporučuje.Je třeba prohlédnout chov-inkubace cholery je 24-48hodin.Navíc onemocnění přenášejí hlodavci,ale i husy a kachny-dělají hodně vlhko okolo sebe,proto se nemá hrabavá drůbež chovat společně s vodní drůbeží.Jinak údajně choleru ničí sluneční záření-tedy osluněný výběh.Pozorujte slepičky a v případě,že se to bude šířit,raději je zlikvidujte,ale nezakopávejte-spalte.
No, tak to by to už asi museli mít všechny slepice. Pozoruji to už začátkem druhého týdne. Tak si myslím, že už by asi ten kohout pošel a hlavně by to bylo i vidět na zbytku hejna... ? ... Zkusím je odčervit helmigalem (neznáte prosím někdo přesné dávkování? - vet. mi ho dával pro prase a řekl mi "dejte mu asi tak čtvrtku" a na etiketě k dávkování nic není) pro 11 slepic a dva kohouty jsem rozředila helmigal ve vodě, a chtěla bych každému kusu dát 2 - 3 ml roztoku přímo stříkačkou do zobáku...
Všem moc děkuji za rady :-)

prcek_13
napsal(a):
No, tak to by to už asi museli mít všechny slepice. Pozoruji to už začátkem druhého týdne. Tak si myslím, že už by asi ten kohout pošel a hlavně by to bylo i vidět na zbytku hejna... ? ... Zkusím je odčervit helmigalem (neznáte prosím někdo přesné dávkování? - vet. mi ho dával pro prase a řekl mi "dejte mu asi tak čtvrtku" a na etiketě k dávkování nic není) pro 11 slepic a dva kohouty jsem rozředila helmigal ve vodě, a chtěla bych každému kusu dát 2 - 3 ml roztoku přímo stříkačkou do zobáku...
Všem moc děkuji za rady :-)
Panacur se dává 2 tablety 250 mg na slepici po dva následující dny. Účinná látka je stejná jako v Helmigalu, tak si to přepočítejte...
A myslím si, že při choleře vůbec nemusí být postižené celé hejno. To byste měla u té hemofilové rýmy, ale u cholery... je prostě klidně možné, že se slepice potkali s nějakým málo patogenním kmenem bakterie, chronická forma v takovém případě může vzniknout i bez jakéhokoliv akutního stadia, no a i kohout se s tím popral, akorát mu zduřely ty lalůčky a jinak na něm není nic vidět. Ale je to trochu věštění z křišťálové koule.

Ten Helmigal musíte zředit pro j11slepic a 2 kohouty 2ml na 10litrů vody.Tak to nařeďte a pak každé zvlášť natáhněte do stříkačky ,ale ať je neudusíte.Vyčištěte kurník a vyhrabejte výběh,případně cca v okruhu 20 metrů od kurníku mírně posypejtew vápnem,ale jen pocukrovat.
ponka1
napsal(a):
Nemáte včely?mě popíchali slepici a bylo to podobné,jedna přežila 17 žihadel,a to byla zdrobnělá,druhá byla tuhá měla jich asi víc.Jdou jen na obličej
no včely nemám,
ale jednou jsem potkala potkana ve výběhu - mám obavy z té cholery.. sice to malinko odpuchlo - ale stejně má obličej furt oteklej.
Mám u mojí drůbeže asi podobný problém už asi 15 let. Každý rok u nových kusů ( slepice, husy, kachny ) se mi objeví
takto opuchlé hlavy. Vždy nejdříve jedna, pak obě. Nikdy hned obě strany zároveň. Pouze u araukan a vlašek je otok menší.
Veterinář si nevěděl rady, v Jihlavě mě vyšetření stálo 1000,- Kč a nic moc jsem se nedozvěděl. Teď už to neřeším. Otok
postupně zmizí, ztráty žádné nemám. Nikomu nedávám dospělé zvířata, jen mláďata z odchovny. Oteklá zvířata mají teplejší
hlavu než zdravá, normálně žerou a nemoc se u nich projeví jen jednou a to nejdříve u takřka dospělých kusů.
Nově zakoupená dospělá zvířata onemocní skoro vždy do měsíce. Nemoc se vyskytuje nejčastěji od srpna do předjaří.
Teď mám vše zdravé, později dám foto. Pokud někdo poradí,předem děkuji.
jufa.cz
napsal(a):
Mám u mojí drůbeže asi podobný problém už asi 15 let. Každý rok u nových kusů ( slepice, husy, kachny ) se mi objeví
takto opuchlé hlavy. Vždy nejdříve jedna, pak obě. Nikdy hned obě strany zároveň. Pouze u araukan a vlašek je otok menší.
Veterinář si nevěděl rady, v Jihlavě mě vyšetření stálo 1000,- Kč a nic moc jsem se nedozvěděl. Teď už to neřeším. Otok
postupně zmizí, ztráty žádné nemám. Nikomu nedávám dospělé zvířata, jen mláďata z odchovny. Oteklá zvířata mají teplejší
hlavu než zdravá, normálně žerou a nemoc se u nich projeví jen jednou a to nejdříve u takřka dospělých kusů.
Nově zakoupená dospělá zvířata onemocní skoro vždy do měsíce. Nemoc se vyskytuje nejčastěji od srpna do předjaří.
Teď mám vše zdravé, později dám foto. Pokud někdo poradí,předem děkuji.
No tak to jste mě malinko uklidnil - zatím se u nás nic nezlepšilo ani nezhoršilo
- furt vypadá stejně, nikdo další s otokem nepřibyl - klíšťata jsem na nich nenašla, jen blechy (tak jsem vystříkala slepice, kurník, před kurníkem jsem to posypala lehounce vápnem. nechce se mi ho zabíjet - tak krásně kokrhá...
Ještě mě napadlo - nemůže to být nějaký důsledek příbuzenské plemenitby ? Markéta
Dobrý den,
tak stav kohouta se nijak nemění, furt žere, kokrhá a nijak víc se neprojevuje,... Ale druhej kohout co byl s ním tak je apatický, sedí furt v boudě má žlutý průjmový trus, je takový smutný a padá mu hřebínek na stranu - vždycky ho měl plně červený a postavený. teď je jako vyschlý. Včera jsem mu dávala extra jemu napít - a pil docela dost. Drůbež mám ošetřenou, vyderatizovanou a odčervenou.
Asi by bylo nejlepší ho ušetřit trápení...
Markéta
Ahoj Markéto, já bych kohouty utratila a pokusila se sehnat na veterině někoho, kdo by byl schopen udělat kvalitní vyšetření. Pro Váš vlastní klid a pro budoucnost. Vím jak na slepičkách lpíte. Ale máte nová kuřátka, tak z nich kohouta vyberete nebo ještě lépe, sežeňte jiného. V červenci je v Horšovském Týně výstava zvířet a tam vystavuje pan Vrba nmá pěkná zvířata, nebo z Letkova u Plzně, tam je pan Loukota a ten má také velice pěkné sasexky. Držím Vám palce, aby bylo vše brzy v pořádku. Dana F.
prcek_13
napsal(a):
Dobrý den,
tak stav kohouta se nijak nemění, furt žere, kokrhá a nijak víc se neprojevuje,... Ale druhej kohout co byl s ním tak je apatický, sedí furt v boudě má žlutý průjmový trus, je takový smutný a padá mu hřebínek na stranu - vždycky ho měl plně červený a postavený. teď je jako vyschlý. Včera jsem mu dávala extra jemu napít - a pil docela dost. Drůbež mám ošetřenou, vyderatizovanou a odčervenou.
Asi by bylo nejlepší ho ušetřit trápení...
Markéta
Zdravím, Márkéto prosím vás jak to dopadlo zpravil se ? Protože teď se mi to objevilo u liputa má 1 str. napuchlou. Stalo se mi to po prvé, tak díky
ondře.j.
napsal(a):
Zdravím, Márkéto prosím vás jak to dopadlo zpravil se ? Protože teď se mi to objevilo u liputa má 1 str. napuchlou. Stalo se mi to po prvé, tak díky
Dobrý den,
tak u nás to skončilo na talíři u koček, ale nemuselo....
Drůbež jsem veškerou odčervila... Měli údajně červíka (ve tvaru Y, prý je po prosvícení krku vidět... ale já jsem nic nenašla), který jim brání v dýchání, a proto jim zduří hlava...později se vlastně udusí...(z úst veta...)
Použila jsem odčervení na holuby a okrasnou drůbež 100 pilulek cca za 200,- (teď nevím jak se jmenuje, ale zkusím ho najít - veta by měl vědět)
Vyplatí se to, myslím, že je to nějaké univerzální odčervovadlo skoro pro všechny zviřátka...
Snad se Vám má zkušenost bude hodit, mnoho zdarů a brzké uzdravení liliputa ;-)
Markéta
prcek_13
napsal(a):
Dobrý den,
tak u nás to skončilo na talíři u koček, ale nemuselo....
Drůbež jsem veškerou odčervila... Měli údajně červíka (ve tvaru Y, prý je po prosvícení krku vidět... ale já jsem nic nenašla), který jim brání v dýchání, a proto jim zduří hlava...později se vlastně udusí...(z úst veta...)
Použila jsem odčervení na holuby a okrasnou drůbež 100 pilulek cca za 200,- (teď nevím jak se jmenuje, ale zkusím ho najít - veta by měl vědět)
Vyplatí se to, myslím, že je to nějaké univerzální odčervovadlo skoro pro všechny zviřátka...
Snad se Vám má zkušenost bude hodit, mnoho zdarů a brzké uzdravení liliputa ;-)
Markéta
Byl to Helmigal (odčervovadlo) - ale tablety 2 na jeden kus - rozředěný roztok z prášku nepomohl