Dobry vecer,prosim moc op radu,kdo co vio tom,ze vsechny vajicka od paru hus jsou neoplodnene.Husa je labuti,houser je krozenec labuti s landenskou.Porad se pojimaji do ted,celkem ona nanesla uz ted 39 vajec!!!a dala jsem pulku do lihne,mimo tech 2 prvnich a vajicka nebyla stara dele nez mesic,otacela jsem je kazdy den 180 st.,v lihni spolu s nima byli perlici vajicka a vsechny se vylihli.Ale husi...nic.zajimave je,ze se fakt pojimali ,co jsem videla,5krat denne.a tak si myslim,mozna prave chyba,ze houser krizenec???Dekuji moc za radu,protoze jinak to vidim,ze pujdou oba na pekac.
ovecka
napsal(a):
Jestliže je houser kříženec labutí a landéské husy, je velká pravděpodobnost, že bude neplodný. Jedná se o mezidruhového křížence. Někteří chovatelé sice tvrdí, že se stkali i s plodnými, ale já jsem zatím slyšela jen o těch neplodných. Asi budete mít smůlu. Dana
Nechci rýpat paní Dano, ale nesouhlasím. Husa labutí i husa landéská jsou husy (Anser) Jedná se o meziplemenné křížení, nikoliv o mezidruhové. Sama doma mám několik takových kříženců a taky křížence labutí husy s německou nosnou, a všichni tito kříženci jsou dále plodní ( není důvod, aby nebyli) a jsou po nich housata.
Neplodní jsou pokud vím pouze kříženci kachny (Anas) s pižmovkou (Cairina)
ovecka
napsal(a):
Jestliže je houser kříženec labutí a landéské husy, je velká pravděpodobnost, že bude neplodný. Jedná se o mezidruhového křížence. Někteří chovatelé sice tvrdí, že se stkali i s plodnými, ale já jsem zatím slyšela jen o těch neplodných. Asi budete mít smůlu. Dana
Musím oponovat. Sama tyto křížence chovám a jsou plodní, jak houser, tak husy. Mám i křížence labutí x africká a rovněž po nich mám housata. Pravda je, že tito jsou líhnutí vloni v červenci a mají nízkou oplodněnost- ale je to tím, že jsou mladí. Zpočátku snášky, v březnu, byla oplodněnost sotva 10%. Teď už je skoro padesátiprocentní. A pro srovnání - v líhni mám vajíčka kamarádky po taktéž loňských čistých labuťácích a čistých landénkách a má oplozenost sotva 20% (ze 30 vajec 5). Po předloňském páru má oplozenost skoro 90%. Opravdu je to věkem housera.
Husa - Anser je rod, husa labutí - Anser cygnoides je druh, husa velká a její domácí plemena - Anser anser je druh. Proto mezidruhový kříženec. Terminologie je naprosto v pořádku, to mi nevymluvíte. Pouze nemám z vlastní zkušenosti ověřenou plodnost kříženců. Moji známí je chovali a byli neplodní. Máte-li jinou zkušenost dobrá. Ale z hlediska přírodního výběru a zachování druhu, je neplodnost velice pravděpodobná. Dana
jakou vodní plochu pro ně máte já teď tady na ifauně četla že oplodněnost vajec závisí i na velikosti a hloubce vodní plochy a čím těžší plemeno hus tím hlubší vodu potřebuje portože houser se s husou páří na vodě a při páření jí celou ponoří pod vodu , nevím co je na tom pravdy jen jsme četla. Bobulka
take jsem o tom neco cetla,a my mame velke koryto a vanu s prutocnou vodou,a v koryte oni se vetsinou parili,to jo.Ale znamy ma jen male korytko a meli vzdy hooodne housat,ale letos...jaksi se nezadarilo nikomu,co vidim.a nam ekstra,ze zadne house.aspon jsem jeste koupila 5 housat cizich!!ovsem s husou.a ted mam labuti,krozence toho housera a s housatama husa je ceska s brojlerovou-sama vysedela ,vodi hezky.Ja rada cistou linii zvirat,ale jaksi mi vyslo-kazdy pes jina ves,Kdyz necham vsechny dospele-tak to bude mix!!!
toooja
napsal(a):
take jsem o tom neco cetla,a my mame velke koryto a vanu s prutocnou vodou,a v koryte oni se vetsinou parili,to jo.Ale znamy ma jen male korytko a meli vzdy hooodne housat,ale letos...jaksi se nezadarilo nikomu,co vidim.a nam ekstra,ze zadne house.aspon jsem jeste koupila 5 housat cizich!!ovsem s husou.a ted mam labuti,krozence toho housera a s housatama husa je ceska s brojlerovou-sama vysedela ,vodi hezky.Ja rada cistou linii zvirat,ale jaksi mi vyslo-kazdy pes jina ves,Kdyz necham vsechny dospele-tak to bude mix!!!
My máme jen takové to dětské pískkoviště- mušli, pojímají se na vodě i na suchu.
A co se týče čistých a křížených - chovám čistokrevnou drůbež na výstavy a křížence na maso. Ne nadarmo se říká síla hybridu - kříženci jsou odolnější a poberou mix genofondu svých rodičů. Mnohdy jsou i vzhledově zajímavější než rodiče. Aspoň je hejno pestřejší. A pro cyniky - na pekáči každá husa zlatá a křupavá
Husa labutí nemá takové nároky na vodu jako jiné husy, je to dáno tím, že v přírodě žije spíš ve stepi než na vodě. My také používáme ta dětská plastová pískoviště a stačí jim to bohatě. A ano, velmi často se páří i na suchu.
Jinak husa labutí spolu s husou velkou jsou přímými předky většiny domácích plemen hus. Což by v případě neplodnosti kříženců jaksi nebylo možné.....
Je to asi stejné, jako domnívat se, že kříženec psa a vlka je dále neplodný. Není, vesele se množí, pokud má příležitost.
Stejně tak kříženci husy labutí a husy velké. Všechna plemena domácích hus jsou schopna se navzájem křížit a dále rozmnožovat.
To, že někdo narazil na neplodného jedince nelze zevšeobecňovat a tvrdit, že jsou neplodní všichni. Jednalo se o vyjímku a ne o pravidlo. Neplodný samec se může vyskytnout u jakéhokoliv plemene ( i u jakéhokoliv jiného tvora včetně člověka...) je to prostě blbá náhoda. Další otázka je, zda byl opravdu neplodný nebo jen mladý.
Mám labutího housera, je čistý, nekřížený a pojímat začal teprve v 16 měsících věku. O případné plodnosti si nedělám iluze, do chovu ho pustím až další rok, kdy bude více než dvouletý.
Ono se nevyplácí spěchat a v chovu obzvlášť.
tereza.128
napsal(a):
Nechci rýpat paní Dano, ale nesouhlasím. Husa labutí i husa landéská jsou husy (Anser) Jedná se o meziplemenné křížení, nikoliv o mezidruhové. Sama doma mám několik takových kříženců a taky křížence labutí husy s německou nosnou, a všichni tito kříženci jsou dále plodní ( není důvod, aby nebyli) a jsou po nich housata.
Neplodní jsou pokud vím pouze kříženci kachny (Anas) s pižmovkou (Cairina)
nečetl jsem celeou diskuzii ale tohle co ste odepsal pani Dane mě fakt dostalo... Nemáte vůbec pojem co je to věda Taxonomie a její terminologie.... Anser (Hus) je jen rod (genus) a Anser anser (hus divá) je DRUH(species) který má víc poddruhú/plemen (subspecies) ... cize husa ceská, franská, slovenská... a ještě další skupina domácich hus- rod Anser (Hus) DRUH cygnoides (čínska) poddruh/plemeno- cholomogor, labutí....
cize: meziplemenní křížení - Anser anser forma domestica subspecies czechi (česká)
+
- Anser anser forma domestica subspecies francorum (franská)
mezidruhové křížení- Anser anser f. dom. subsecies czechi
+
- Anser cygnoides f. dom. subspecies olor (labutí)
doufám že se chápeme.....
mezidruhoví kříženci dle fylogenetické příbuznosti druhů jsou buď- neplodní, částečně plodní, a ůplně plodní
neplodní bývají kříženci fylogeneticky nejvyššch zvířat geneticky velmi odlišních druhů (ale toho istéh rodu samozřejmě)(savce)
částečně plodní bývají kříženci fylogeneticky nejjvyšších zvířat geneticky velmi podobních druhů (toho istého rodu) (ptáky, savce)
ůplně plodní bývaji mezidruhoví kříženci fylogeneticky nejnižších zvířat a zvířat se SKORO zhodným velmi podobným genetickým vybavením ( ryby, bezobratlí) - fylog. nizsi (ptáky)- pri silne geneticke pribuznosti
bavme se tedy o částečné plodnosti... meziddruhový hybridi jsou plodní jen částečně to znamené že jsou plodné jen samice, které se pochopitelně nerozmnožují se samci stejného hybrida ale můžou se rozmnožit se samci obou rodičovských druhů, čiže můžu křížit hybrida labutí a landeské husy (husu) s gunárem labutím aneb landeským ...
tu je zárověň i odpověď na otázku ... samec je neplodný lebo je castecne plodny hybrid
Pokud někdo má plodné samce hybridů je to způsobené tím že některá jakože plemena po husi domáce mají v sobě krev hus labutích, které se při jejích šlechtění používali a tak se páři dva jedinci s velmi podobným genetickým vybavením
takže myslím že při šlechtení nemecké nosné byla použitá labutí hus (což je pravděodobné protože má vysokou znášku) a proto můžou být vaši jedinci nadále plodní úplně
nevím jestli se v obrázku vyznáte ale asi tak to funguje....
lidi se tady hádaj a dohadujou a přitom mají pravdu všichni....
matus111
napsal(a):
nečetl jsem celeou diskuzii ale tohle co ste odepsal pani Dane mě fakt dostalo... Nemáte vůbec pojem co je to věda Taxonomie a její terminologie.... Anser (Hus) je jen rod (genus) a Anser anser (hus divá) je DRUH(species) který má víc poddruhú/plemen (subspecies) ... cize husa ceská, franská, slovenská... a ještě další skupina domácich hus- rod Anser (Hus) DRUH cygnoides (čínska) poddruh/plemeno- cholomogor, labutí....
cize: meziplemenní křížení - Anser anser forma domestica subspecies czechi (česká)
+
- Anser anser forma domestica subspecies francorum (franská)
mezidruhové křížení- Anser anser f. dom. subsecies czechi
+
- Anser cygnoides f. dom. subspecies olor (labutí)
doufám že se chápeme.....
mezidruhoví kříženci dle fylogenetické příbuznosti druhů jsou buď- neplodní, částečně plodní, a ůplně plodní
neplodní bývají kříženci fylogeneticky nejvyššch zvířat geneticky velmi odlišních druhů (ale toho istéh rodu samozřejmě)(savce)
částečně plodní bývají kříženci fylogeneticky nejjvyšších zvířat geneticky velmi podobních druhů (toho istého rodu) (ptáky, savce)
ůplně plodní bývaji mezidruhoví kříženci fylogeneticky nejnižších zvířat a zvířat se SKORO zhodným velmi podobným genetickým vybavením ( ryby, bezobratlí) - fylog. nizsi (ptáky)- pri silne geneticke pribuznosti
bavme se tedy o částečné plodnosti... meziddruhový hybridi jsou plodní jen částečně to znamené že jsou plodné jen samice, které se pochopitelně nerozmnožují se samci stejného hybrida ale můžou se rozmnožit se samci obou rodičovských druhů, čiže můžu křížit hybrida labutí a landeské husy (husu) s gunárem labutím aneb landeským ...
tu je zárověň i odpověď na otázku ... samec je neplodný lebo je castecne plodny hybrid
Pokud někdo má plodné samce hybridů je to způsobené tím že některá jakože plemena po husi domáce mají v sobě krev hus labutích, které se při jejích šlechtění používali a tak se páři dva jedinci s velmi podobným genetickým vybavením
takže myslím že při šlechtení nemecké nosné byla použitá labutí hus (což je pravděodobné protože má vysokou znášku) a proto můžou být vaši jedinci nadále plodní úplně
nevím jestli se v obrázku vyznáte ale asi tak to funguje....
lidi se tady hádaj a dohadujou a přitom mají pravdu všichni....
naprosto vyčerpávající odpověď
Děkuji za ni
ovecka
napsal(a):
Díky Matúšovi za vyčerpávající odpověď. Obdivuji jej, že si dal tu práci a tak pěkně to vysvětlil. Já už na to nějak nemám sílu, je konec školního roku a já jsem už z vysvětlování unavená
. Dana
To Vám věřím pani Dano, ale Vy si to můžete dovolit po tolika odpovědích co jste lidem už dala.
Přišli prázdniny 2 měsíce mám pokoj od školy tak se budu snažit zapájet do diskuzíí víc .... Neříkam že vím odpovědi na všechno jak Vy ale co se týka genetiky, etologie a veterinárni starostlivosti tak to jsou mé parkety...
Přeju hezký léto!