Učarovalo mi toto zriedkavé ťažké belgické plemeno. Na prvý pohľad pripomína obrovskú Amroksku s papučami, či prerastenú veľkú kočinku. Na živo som ich prvý raz videl na EV v Nitre a vlani na jeseň v Hodoníne na výstave, kde ich vystavoval slovenský chovateľ . Tam ich skúpili poľskí chovatelia
Prikladám aj foto násad. vajec
26.4. sa mi z holandských vajec vyliahlo 11 kuriatok (2 kohútiky a 9 sliepočiek) mechelenských kukučiek.
Kohútikov už som vymenil za nepríbuzných. Tu sú vo veku cca 2,5 mesiaca
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravým pán Peter, veľmi krásne mechelenky! Zase niečo unikátne u nás. To je to plemeno, u ktorého v minulosti kastrovali kohútov? Aby získali jemnejšie mäso... Už máte tušenie asi za koľko budete predávať násadové vajcia?
Mechelenky sú síce pôvodne ako mäsové plemeno vyšľachtené. Pokiaľ viem, tak špecialne u Jersejských obrov kastrovali kohútov a potom kapúni dosahovali hmotnosť až 9 kg. Neviem, ako by to dopadlo u Mecheleniek.
Viac sa dozviete v članku tu:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6827/mechelenky/
Budeš musiet počkať do jari 2015. Mám len tento jeden chovný kmeň 1.8. Až budem mať naliahnuté bude na predaj.
Peter
Tak som dneska urobil zase nejaké fotky Mecheleniek. Kohút je naozaj impozantný (týmto pozdravujem jeho chovateľa p. Pinkavu z Dobromyslic na Morave) a aj sliepky už majú tie správne tvary.
Začínajú niesť.
Len začínajú niesť. Takže ak bude dobrá oplodnenosť vajec a slušné kurence, tak určite budú na predaj aj nás. Vajcia na jar.
Doteraz bola oplodnenosť slabá. Ostrihal som kohútovi chvostové perie okolo kloaky /robím to aj u veľkých Kočiniek/. A už boli v liahni 4 oplodnené vajcia z nich 4 kuriatka.
Na 1. jarný deň sa zadarilo a vyliahlo sa vyše 200 kureniec roznych plemien a medzi nimi i Mechelenské kukučky.