Dobrý den
Obracím se na Vás s radou ohledně onemocnění husy české, a to konkrétně takto :
Pořídili jsme house Husy České, je to tak cca 3 dny o jsem si všiml, že není zcela v pořádku, má jako by rýmu, náznak chroptění, kdy z nosního otvoru vytéká hlen bílé nezapáchající barvy při kýchnutí, a na jednom oku se ji udělal okolo obočnice lysé kolečko (viz fotka)
Jinak je bez jiných problémů, potravu přímá bez problému, nedochází k úbytku na váze, vodu také příjmá bez problému.
Prosím o radu co s housetem dělat.
Viz fotka. Děkuji moc
Uživatel s deaktivovaným účtem

Obraťte se ihned na veterináře,ale hledejte,který rozumí drůbeži.Může to být mykoza,může to být difterie,rýma-což je nejpravděpodobnější a to je třeba antibiotika.Ať se Vám to příliš neroznese po ostatních.Jinak -a tím nic -nezkazíte,kupte v lékárně Eukalyptový olej a ten jim rozprašovačem stříkněte,když budou sedět v přístřešku a tomu nemocnému kápněte několik kapek přímo do zobáku-zvlhčí to sliznici a uvolní dýchání hlavně pro vzdušné vaky.
Něco podobného nás loni také potkalo, co nejdříve dojděte za jakýmkoliv vetrinářem, nechte si předepsat recept na antibiotikum AMOXYGAL 100g balení, dávkování 20mg/1kg a vyzvedněte ve veterinární lékárně, nebo normální, kde to půjde objednat. Já jsem to objednal přes internet (přesně již nevím kde), měl jsem štěstí ještě ten den mi to kurýr, který měl náhodou k nám cestu dovezl. Zabralo to za 2 dny, stačí podávat 5 dnů do vody dle návodu. Stále ho mám doma, občas ho používám na všechna obdobná onemocnění a housata mi již nehynou. Hlavně dodržovat čistotu, stále čistou napájecí vodu a nedávat husy k žádné jiné drůbeži.